Къде изчезнаха врабчетата

Отлетяха или измряха врабчетата? С какво сме виновни?

Преди 60 г. китайците обявяват война на врабчетата. Изяждали прекалено много зърно! Изтребили 2 млрд. врабчета. А после им се наложило да ги развъждат и пазят. Днес Европа върви по пътя на китайците: Врабчетата намаляват, комарите се увеличават!

С тези думи фотографката Ия Тарасенко от Санкт Петербург започва разказа си за врабчетата, които до скоро бяха неизменна част от градския пейзаж. Тя обича да снима птиците и забелязва, че с всяка година те намаляват все повече и повече.

Не толкова отдавна врабчетата и в нашите градове не се поддаваха на преброяване. Те бяха толкова много! А сега повсеместно се отбелязва намаляване на тяхната популация. Орнитолозите смятат, че намалението е в пъти!

Баналните причини

Нарастващият грохот в градовете, замърсяването на въздуха и електромагнитните излъчвания, които намаляват навигационните възможности на птичките. Това са типичните причини, които се посочват. Други смятат, че птиците загиват заради редовните акции за борба с вредителите.

Къде изчезнаха врабчетата
В градовете врабчетата гладуват

И все пак има две по-съвременни тези за изчезването на врабчетата – новата архитектура и липсата на храна.

Модерната архитектура

Новите сгради са различни. Те не дават убежище на градските птици. Врабчетата предпочитат да гнездят в закътани, недостъпни ниши в старите сгради. Там те добре се топлят през студените месеци. Обаче европейските градове все повече се застрояват с модерни сгради с окачени фасади, гладки стени и покриви без корнизи. Много се използва стъкло. Естествените места за врабчетата намаляват.

Липсата на храна

Това е истинският проблем при врабчетата. В огромните мегаполиси, където кипи живот и има много храна, врабчетата умират от глад.

Градовете се чистят много добре

Улиците се метат и мият редовно. Трошичките и семенцата не се задържат на земята. Все по-рядко хората слагат хранилки за птици, дори и през зимата.

Събиране на отпадъците

Градовете бързо променят начина на изхвърляне на отпадъците. Все повече хора прибират боклуците в найлонови торби и чували и внимателно и надеждно ги завързват. Преди отпадъците се изсипваха направо в кофите и ставаха достъпна храна за птичките и за бездомните животни. Днес почти всичко е опаковано. Освен това много от контейнерите са със специални отвори, недостъпни за птиците, или се затварят плътно.

Косенето на тревните площи

Да се върнем на разказа на Ия Тарасенко.

Аз живея в Санкт Петербург. Обичам да снимам птиците. За мен е очевидно и даже очевадно стремителното съкращаване на количеството врабчета, пише фотографът. Също така забелязах, че навсякъде маниакално се коси тревата. Свързани ли са тези събития?

В европейските градове живеят два вида врабчета – домашно и полско. И техните популации стремително се съкращават. В Чехия птиците са намалели със 75%, във Великобритания – с 68%. В Русия никой не ги е броил, но орнитолозите в един глас твърдят: врабчетата изчезват!

Най-главната причина е косенето на тревата. Наблюдавах при нас, в Питер, в парка Александрино, как през май подстригаха тревата. Всички жълти глухарчета заминаха. А колко живинки сновяха в тревата – насекоми, пеперуди, скакалци!

На следващия ден отивам и не вярвам на очите си – тъжна картина. През зимата врабчетата ядат хляб и семенца. Но малките си хранят само с насекоми. А насекомите живеят в тревите. Унищожавайки тревата, съответно съкращаваме количеството буболечки, мушици и др. Тоест храната на врабчетата.

Това ме удивява! Вече няма насекоми, но няма и птици, няма красота. Само равна зелена четка, вместо истинска трева. Това е, скъпи граждани!

И ние помним парковете с маргаритки и глухарчета от нашето детство. Те бяха истински склад за хранителни личинки, насекоми и гъсеници. Там летяха пеперуди и пчели, беше пълно с мравки.

Сега тези естествени екосистеми почти са изчезнали и от нашите градове. Заменяме ги с изкуствено създадени полета с райграс, които се редовно се косят.

Къде изчезнаха врабчетата
Те се нуждаят от естествени зелени площи

Преди врабчетата пируваха във високите треви на градските паркове, събирайки насекоми и други лакомства. Там търсеха семенца малките птиченца, които още се учат да летят.

Врабчетата се събираха по клоните на храстите, но те сега редовно се подрязват. Градските служби следят за състоянието на тревните площи, редовно косят и пръскат. Насекоми в тях не виреят.

Идват други видове

В градовете идват други видове, които могат да живеят при изменените условия. Например скорците – те се хранят с дъждовни червеи. Синигерите намират насекоми в короните на дърветата. Гълъбите също се справят добре.

Има версия, че врабчетата не са измрели. Те просто са се преселили извън градовете, където намират привичната си храна.

Но други специалисти не са така спокойни – има опасения, че врабчетата не се местят, а просто умират. Те държат на територията си, остават в градовете и умират от глад. По вина на нас, хората!

Видео: екологическа катастрофа в градовете.

За Радост Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *