Какво ядат врабчетата?
Видове врабчета и защо изчезват? Особености на вида врабче.

Тайните на едно врабче. Какво ядат врабчетата? Хранилка за птици как се прави?

Какво ядат врабчетата? Каква храна за врабчета да вземем? Как да направим хранилка за птици от подръчни материали? Видове врабчета и защо изчезват? Особености на вида врабче.

Врабчета – с тях заедно обитаваме градовете. Обичаме ги, когато ги наблюдаваме или храним в парка. Ядосваме им се, ако живеят под нашата стряха и ни будят в 4 сутринта. Тук ще разкажем за градските врабчета – защо и къде изчезнаха напоследък? Как и с какво да ги храним и как да ги прогоним, ако ни вредят.

Какво ядат малките врабчета

През топлите сезони врабчетата събират хранителните отпадъци, които винаги се намират в големите градове. Далече от цивилизацията те се хранят със семена на зърнени растения, които изобилстват по полята.

Проблемът идва през зимата, тъй като тези птички не отлитат на юг. Те остават в оголените градове, където храната драстично намалява или остава скрита под снега. Някога в училище ни учеха как да правим хранилки и да се грижим за птиците. Днес това е необходимо повече от всякога.

Ние предлагаме на врабчетата хлебни трохи и жито. Но те с удоволствие поглъщат месни остатъци, зеленчуци и парченца плодове. На практика врабчетата са всеядни. Ще си клъвнат от ябълка, но ще изядат и червея в нея. Всъщност да се нахрани врабче е много лесно. Просто подайте, какъвто остатък от храна ви се намира и те ще го усвоят.

vrabcheta-02
Те са шумни и весели, оцветяват градското ежедневие

Храна за врабчета. Откъде? Цена

Универсалната храна за малките пернати са семките от слънчоглед. Но внимание – те трябва да са непечени и несолени. В сайтовете и магазините за животни се предлага специален слънчоглед за птици. Цената му в zooplus например e 4-5 лв за кг.

Висококачествена храна, смеска от разни зърна и семена, може да се закупи изгодно, особено щом поръчваме в голямо количество. Килограмът пада до 2.65 лв за семена без люспи и 1.75 лв с люспи, ако вземем чувал от 12 – 20 кг (според марката).

Как се прави хранилка за врабчета

Готовите и стабилни хранилки за птици струват по 20-30 лв, според използвания материал. В сайтовете за частни обяви се разпродават такива и на по-ниска цена, примерно 5-8 лв.

Хранилка можем да си изработим и от подръчни средства. Не се изисква нищо специално, само място за поставяне на храната и нещо като навес над нея, за да не се мокри. Ето няколко идеи за хранилки от подръчни материали, представени със снимки:

vrabcheta-03

Как да прогоним врабчета

Обитателите на последните етажи често страдат от близостта си с всякакви птици, включително и врабчета. Пернатите цапат, чирикат и то в ранните утренни часове. Създават съществен дискомфорт и дори носят опасност.

С какво е опасно съседството с градските птици? Те усложняват живота на човека не само с шум, тропане и песни, но и с фекалиите си. При гнездене се отделя прах, който е опасен за човека. Носят риск от гъбички и бактерии, които пренасят и отделят с екскрементите си. Врабчетата, лястовиците и гълъбите нарушават изолациите на сградите и естествената им вентилация. Ето защо човекът търси начин да отпъди пернатите. Как да го направим, без да им навредим:

vrabcheta-04
Хранилки от пластмасови съдове, бутилка, кенче и др. контейнери
 • Шипове – мрежа от вертикални клинове, изработени от метал или пластмаса, не позволяват на птиците да се установят на покрива или балкона. Тя просто ги отпъждат към друго място, без да навредят;
 • Плашила – те са удобни за къщите с двор. Подобие на човешка фигура или просто кръстачка, покрита със стара дреха ще накарат птиците да се отстранят;
 • Котка – в домовете с котки врабчета и др. птички не свиват гнезда;
 • Светещи и блестящи предмети – пернатите се боят от материали, които отразяват светлината. Стар компактдиск е идеалното отблъскващо устройство;
 • Звук – предмети, които се разклащат от вятъра и издават звук, също са неприятни за птиците.
  vrabcheta-01
  Прогонване на врабчета чрез отблясъци, които ги плашат

Поверия за врабчета

Малко птички са натоварени с негативна символика, но врабчетата са от тях. Те се възприемат като шумни, хитри и крадливи. Дори подли, защото отмъкват храна. Облак врабчета прилича на компания от кавгаджии, които се разправят безспир. Поведението им се асоциира със суетливост, също негативно качество на човека.

Негативното отношение към врабчетата датира от древността. Според една легенда, точно врабчета издали Христо с предателското си чирикане. По-късно свързали птичките с блудниците – изобразявали ги с врабчета в ръце. Още в античността врабчетата били спътници на богините на любовта. А в християнството те придобили значението на похот и разврат. В Китай птиците се асоциират със сексуална енергия. Китайците ги консумират, за да повишават потентността си.

Някои народни поверия за врабчета имат противоположен смисъл – казват, че птиците носят късмет и бележат дома на успешните хора. А в Египет вярвали, че врабчето помага на душата да намери пътя към отвъдното. Ето защо някогашните моряци обичали да си татуират изображение на врабче.

Как се рисуват врабчета

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Видове врабчета в България

Според едно скорошно преброяване, 75% от врабчетата  у нас са от вида домашно врабче. 21% е делът, който се пада на полското врабче, а останалите едва 3-4% се падат на така нареченото испанско врабче. Според БДЗП, испанското закономерно е слабо представено, но полското намалява.

В последно време много хора се питат къде изчезнаха врабчетата. И не само в България.

Още в текста: Как да направим хранилка за врабчета (птици). Какво ядат малките врабчета? Откъде да вземем храна? Как да ги прогоним, ако ни пречат. Как се рисуват? Видове и поверия.

Защо няма врабчета

Преди 60 г. китайците обявяват война на врабчетата. Изяждали прекалено много зърно! Изтребили 2 млрд. врабчета. А после им се наложило да ги развъждат и пазят. Днес Европа върви по пътя на китайците: Врабчетата намаляват, комарите се увеличават!

С тези думи фотографката Ия Тарасенко от Санкт Петербург започва разказа си за врабчетата, които до скоро бяха неизменна част от градския пейзаж. Тя обича да снима птиците и забелязва, че с всяка година те намаляват все повече и повече.

Не толкова отдавна врабчетата и в нашите градове не се поддаваха на преброяване. Те бяха толкова много! А сега повсеместно се отбелязва намаляване на тяхната популация. Орнитолозите смятат, че намалението е в пъти!

Баналните причини

Нарастващият грохот в градовете, замърсяването на въздуха и електромагнитните излъчвания, които намаляват навигационните възможности на птичките. Това са типичните причини, които се посочват. Други смятат, че птиците загиват заради редовните акции за борба с вредителите.

Къде изчезнаха врабчетата
В градовете врабчетата гладуват

И все пак има две по-съвременни тези за изчезването на врабчетата – новата архитектура и липсата на храна.

Модерната архитектура

Новите сгради са различни. Те не дават убежище на градските птици. Врабчетата предпочитат да гнездят в закътани, недостъпни ниши в старите сгради. Там те добре се топлят през студените месеци. Обаче европейските градове все повече се застрояват с модерни сгради с окачени фасади, гладки стени и покриви без корнизи. Много се използва стъкло. Естествените места за врабчетата намаляват.

Липсата на храна

Това е истинският проблем при врабчетата. В огромните мегаполиси, където кипи живот и има много храна, врабчетата умират от глад.

Градовете се чистят много добре

Улиците се метат и мият редовно. Трошичките и семенцата не се задържат на земята. Все по-рядко хората слагат хранилки за птици, дори и през зимата.

Още информация и източници на английски: Как да направим къщичка и хранилка за врабчета? * Какво е врабче. Видове врабчета и особености. * Какво символизира врабчето? Тотем. Поверия.

Събиране на отпадъците

Градовете бързо променят начина на изхвърляне на отпадъците. Все повече хора прибират боклуците в найлонови торби и чували и внимателно и надеждно ги завързват. Преди отпадъците се изсипваха направо в кофите и ставаха достъпна храна за птичките и за бездомните животни. Днес почти всичко е опаковано. Освен това много от контейнерите са със специални отвори, недостъпни за птиците, или се затварят плътно.

Косенето на тревните площи

Да се върнем на разказа на Ия Тарасенко.

Аз живея в Санкт Петербург. Обичам да снимам птиците. За мен е очевидно и даже очевадно стремителното съкращаване на количеството врабчета, пише фотографът. Също така забелязах, че навсякъде маниакално се коси тревата. Свързани ли са тези събития?

В европейските градове живеят два вида врабчета – домашно и полско. И техните популации стремително се съкращават. В Чехия птиците са намалели със 75%, във Великобритания – с 68%. В Русия никой не ги е броил, но орнитолозите в един глас твърдят: врабчетата изчезват!

Най-главната причина е косенето на тревата. Наблюдавах при нас, в Питер, в парка Александрино, как през май подстригаха тревата. Всички жълти глухарчета заминаха. А колко живинки сновяха в тревата – насекоми, пеперуди, скакалци!

На следващия ден отивам и не вярвам на очите си – тъжна картина. През зимата врабчетата ядат хляб и семенца. Но малките си хранят само с насекоми. А насекомите живеят в тревите. Унищожавайки тревата, съответно съкращаваме количеството буболечки, мушици и др. Тоест храната на врабчетата.

Това ме удивява! Вече няма насекоми, но няма и птици, няма красота. Само равна зелена четка, вместо истинска трева. Това е, скъпи граждани!

И ние помним парковете с маргаритки и глухарчета от нашето детство. Те бяха истински склад за хранителни личинки, насекоми и гъсеници. Там летяха пеперуди и пчели, беше пълно с мравки.

Сега тези естествени екосистеми почти са изчезнали и от нашите градове. Заменяме ги с изкуствено създадени полета с райграс, които се редовно се косят.

Къде изчезнаха врабчетата
Те се нуждаят от естествени зелени площи

Преди врабчетата пируваха във високите треви на градските паркове, събирайки насекоми и други лакомства. Там търсеха семенца малките птиченца, които още се учат да летят.

Врабчетата се събираха по клоните на храстите, но те сега редовно се подрязват. Градските служби следят за състоянието на тревните площи, редовно косят и пръскат. Насекоми в тях не виреят.

Идват други видове

В градовете идват други видове, които могат да живеят при изменените условия. Например скорците – те се хранят с дъждовни червеи. Синигерите намират насекоми в короните на дърветата. Гълъбите също се справят добре.

Има версия, че врабчетата не са измрели. Те просто са се преселили извън градовете, където намират привичната си храна.

Но други специалисти не са така спокойни – има опасения, че врабчетата не се местят, а просто умират. Те държат на територията си, остават в градовете и умират от глад. По вина на нас, хората!

Видео: екологическа катастрофа в градовете.

Първоначално публикувано на:18.09.2021 @ 15:10

За Радост Димитрова

Прочети още

Позитивно мислене

Упражнения за силата на мисълта. Как да задействаме позитивното мислене и силата на подсъзнанието?

Упражнения за силата на мисълта и за позитивно мислене. Силата на подсъзнанието – как да …

7 Мнения

 1. Преслава

  Чувала съм, че ако врабче влети в стаята ти, е предвестник на нещо ужасно в бъдеще? Как мислите, вярно ли е? У нас се случи есента, но досега нищо.

 2. Илиана Тотева

  Глупости! Аз знам, че врабчето е ангелът хранител във физическа форма, явно си имала нужда от помощ и си я получила, без да разбереш. За хубаво е било,

 3. Нора Ивайлова

  Не се чудете защо няма врабчета в София. Преди беше пълно, на облак врабчета ги виждах, а сега не. Всичко унищожаваме, и трохата хляб ни се свиди, затова! Няма храна, няма врабчета, това е.

 4. Мария Семенова

  Аз лично храня целогодишно вече 3 години над 30 врабчета и поне 20 синигери ! На друго място храня гълъби с остатъка от храната на папагалите (от големите} на моят син ! Обожавам да наблюдавам живот им , макар , че някои съседки се оплакват , че цапали ! Може и да ме мислят за Луда , незнам ! Но няма да се откажа !

  • И ние храним над 30 по същия начин, не сте луда, а добър човек, който изпитва удоволствие от храненето на птичките. Вчера дори ме събудиха с квичене: две врабчета влезли в една от къщичките и се заклещили, сега ще пробия още една дупка, да не стане беля. Обичам ги

 5. За пръв път чувам , че врабчетата се ползват с лошо име. Мислех че само гаргите имат тази „привилегия“.
  Но реално това не ме интересува- гаргите са интелигентни животни. Честно казано предпочитам да слушам гарга да грачи отколкото Гларусите с техните истерии. От доста време опитвам да привлека и да храня птици, но засега само врабчетата са навити . Живея на последен етаж и в стената има пробита дупка за тръби на климатик. Климатик няма, а на дупката сложих отвътре дървена кутия. Врабчетата обичат подобни места за укрития. И наистина вече си има обитател. Но странно… очаквах поня няколко врабчета да се възползват- в природата винаги са цяло ято в храсталаците. Ще видим… засега е едно.
  Не знаех за изчезването на врабчетата. Преди 10 години като се преместих в голям град, на първо време веднага бях учуден от липсата на врабчета. Може би в големите градове наистина изчезват. Кой знае, може вече и във всички.
  С гълъби по-добре да си няма работа човек – наистина много цапат.

  • Андрей

   Относно цапането : за тях е естествен момент от съществуването им, не го планират както сме виждали по колажи закачливо . В крайна сметка всяка животинка си иска своето място и право на съществуване, ние като по – мислещи трябва да поемем отговорност не да задушаваме природата , а да намираме баланса .

 6. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *