Пръскане на доматите след засаждане със суперфосфат, с калциев хлорид и борна киселина. Как се пръскат? Кога се пръскат? Фунгуран, Шампион,

С какво се пръскат доматите след засаждане?

Пръскане на доматите след засаждане със суперфосфат, с калциев хлорид и борна киселина. Как се пръскат? Кога се пръскат? Фунгуран, Шампион, Акробат, Ридомил Голд. Био пръскане

Доматът не е елементарна за отглеждане култура. Трудности създават многочислените болести и вредители. Без защитни обработки няма достойна реколта нито в оранжерии, нито на открито.

Календар за обработка на доматите
Месец Дейности
Март посев, семената се дезинфекцират против гъбични заболявания
Април – май подхранване на разсада, пикиране, закаляване, изнасяне
Юни обработка с биофунгициди през 10 – 14 дни от вкореняването на разсада на новото място (профилактика на гъбични заболявания)
Юли и нататък реакция спрямо опасностите от болести и вредители през вегетацията – пръскане против върхово гниене и др.
Август събиране на увредени плодови, при фитофтороза се събират всички плодове в млечна зрялост за допълнително узряване
Септември – октомври с прибиране на реколтата премахваме заразените с гъбични заболявания растение от корена
Ноември обработване на почвата в оранжериите срещу патогенна микрофлора

Кога се пръскат доматите за първи път?

Първата обработка се провежда на семената. Това се прави и при собствено производство, и при закупуване отвън. Предотвратява разпространяването на гъбички, които почти винаги са разположени по повърхността, увеличава издръжливостта.

на доматите 01
Фитофнороза – мор за доматите

Семената се дезинфекцират с калиев перманганат – накисване за 30 – 40 минути в 1% разтвор, кислородна вода – накисване в 2 – 3 % затоплен разтвор (макс. 45°С), оцетна киселина – 3 % разтвор или разреждане с равни части сок от алое.

Първата обработка на растения се провежда 10 – 14 дни след като разсадът се премести на открита почва. Пръскането е профилактично, с цел предотвратяване на появата на вредители и болести (каквито при доматите изобилстват).

Необходими условия

При първа обработка се подбира химикал според това дали растението е здраво (подхождат Шампион, Фунгуран) или вече е заразено (Акробат, Радомил Голд). Значи предприемаме или профилактика, или започваме лечение.

Най-отблизо се следи за поява на фитофтоза. Заразяването не се случва мигновено, но мнозина пропускат първите проявления на заболяването. Когато листата биват поразени и дори на стъблата се виждат тъмни петна, вече е трудно да се направи нещо съществено. Трябвало е да се действа много по-рано.

При обработките против вредители и болести се пръскат всички растения. Започва се от средата на май като профилактика на бъдещи проблеми.

Най-ефикасни са профилактичните обработки с биопрепарати на основата на бацилус субтилис. Освен тях съществуват химически синтезирани и медни препарати, които снижават числеността на патогените и препятстват тяхното размножение.

Сутрин или вечер?

Пръскането и поливането се предпочита в ранните утренни часове. При вечерно пръскане листата дълго остават влажни, които е вредно и опасно за доматите. Растенията не използват през нощта влагата от почвата, поради което в оранжериите се повишава влажността. Обработването сутрин е по-ефективно за растенията, защото с изгрева се повишава тяхната активност.

Друго предпочитание към условията е безветрено, облачно време. За домати на открито пръскането се прави по възможност след дъжд.

Избор на подходящ препарат за пръскане

Пръскането против гъбички се реализира с меден сулфат (100 г на кофа вода), Куадрис, фурацилин. Ако не искаме химия, може Фитоспорин или млечна суроватка. Но ако доматите предната година са боледували от фитофтороза и има риск от останали спори по околните конструкции, без химия няма да се мине. В такъв случай закупуваме Фунгуран, Серенада® Асо или друг фунгицид с бактерията Bacillus subtilis.

Против белокрилка също трябва химия, с народни средства не се постига сносен резултат (тя е много жилав и оцеляващ вредител). Унижожават я инсектициди като Моспилан, Децис, Дека ЕК и др.

Какъвто и препарат да изберете, следете течността да не се стича по листата.

на доматите
Правилно дозиране на препарата и финото разпръскване са условия за отличен резултат

Дребните капчици трябва да обвиват растенията като мъгла, попадайки на всяко листо. Важна е и температурата на разтвора – стайна или малко повече, като мек тропичен дъжд.

Пръскане със суперфосфат след засаждане

Внасянето на азот, сяра и фосфор осигурява оптимално хранене за растенията. Закупуваме Троен суперфосфат 46%, примерно на Агрополихим. Подхранването се върши при покълване и върху възрастни растения, стимулира развитието на корена, бърз растеж, обилен добив с красиви, едри плодове.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Рецепта за пръскане на домати: 1 с. л. тор на 1 л вода, кипва се за бързо разтваряне. Оставя се 24 часа и на следващия ден се обработва зеления стрък (надземно).

Вижте и ТОВА: Как и колко пъти се пръска с Доматин? Кога се пръска и как се опрашва?

Пръскане с Фунгуран

Меден фунгицид, който за домати се прилага в доза 0.3%. Работи против бактериално струпясване. Ползва се за лечение, при първи симптоми. Провеждат се 3 третирания през 7 дни, възможно да се ограничим с два пъти при ниска степен на засягане.

Пръскане с Шампион

Фунгицит на основата на меден хидроокис. Показан за картоф. мана по доматите. Прилага се в доза 0,15%. Изисква карантира 14 дни.

на доматите 06
Нужда от калий
Пръскане с Акробат

Фунгицит със системно и контактно действие на основата на диметоморф и манкоцеб. Прилага се защитно и лечебно против мана и алтернари. За домати се ползва доза 200 г за всеки дка. Изисква карантиниране 14 дни.

Пръскане с Ридомил голд

Препаратът е комбинация от фунгицид с мед. Високоефикасен против мана. Действа защитно, системно и изкореняващо. Отличава се с дълго последействие. Обработките започват от втория ден след възникване на заразата.

 • Приложение за домати: на открито и в оранжерия против картофена мана. Доза 500 г на всеки дка. Изисква карантина от 3 дни.
Пръскане с калциев хлорид след засаждане

Препарат за попълване на дефицит от калций, който затормозява развитието на растението. Подхранването осигурява растеж и продуктивност на  културата. Често се комбинира с препарати против гъбички и медни такива.

 • Приготвяне: Продава се на ампули, като една ампула се разрежда в 1 л вода. Добавя се течен сапун и дървесна пепел с цел прилепване на препарата по зелената част.
Пръскане с борна киселина след засаждане

Борната к-на също се поставя с цел подхранване. Липсата на бор си личи по деформиране, пожълтяване на окапване на листата. Разтворът се прави с топла 80°С вода. Доза 1 грам киселина на 1 литър вода. Пръска се по зелената част.

Бордолезов разтвор

Пази от картоф. мана, гниене, струпясване и петна. Представлява домашна комбинация от син камък и вар (с вода).

 • Работен разтвор за домати – 10 литра на 1 дка.
 • Дозировка за 10 л разтвор – 100 г син камък + 75 г. негасена (или 150 г гасена вар).
Дитан

Фунгицид за мана при доматите, вече е забранен за употреба.

на доматите 02
Нужда от магнезий
Доматол форте

Препарат за домати на спрей. Готов разтвор за прилагане с цел подобряване на опрашването. Ускорява развитието в този период на растението и повишава обема на реколтата. Пръска се директно, еднократно по време на цъфтенето.

Доматин

Той е алтернатива на Доматол. Представлява естествена комбинация, която стимулира растежа и плодообразуването.

Кабрио Топ

Фунгицид срещу мани и сиво гниене. Активните съставки в него са пираклостробин и метирам. Предпазва, стопира и лекува. Профилактичната му сила е 14 дни.

Как се пръскат доматите? Техники

За обработването на тази култура е нужна пръскачка с фина дюза. Дюзата трябва да произвежда фини капки, подобни на мъгла или влажен облак. Така растенията ще се обвиват във влажна среда, а няма да се обливат с разтвора. Фината мъгла добре полепва по доматените листа, които са мъхести и не задържа едри капки. От правилната големина на капката зависи качеството на напръскване.

Втори параметър от съществено значение за тази култура е налягането на пръскане. Оптималният параметър е 60 psi.

При обработка на голямо количество растения се започва от най-болните и най-масово засегнатите части на градината.

на доматите 03
С пръскачка или пулверизатор, важна е дюзата
Опасности и рискове от пръскането

Доматите се пръскат по време на цъфтежа предпазно против гъбични заболявания, основно фитофтороза. Това е необходима процедура, ако искаме нормална реколта. Но пръскането с химия в това време не се предпочита, за да не се нанесе вреда на опрашвателите.

Против окапване на цветовете традиционно се пръска със слаб р-р на борка киселена с интервал от 2 – 3 часа.

С цел повишена реколта при всякакви условия се произвеждат био стимулатори на завръза, които осигуряват плод при най-неблагоприятни климатични условия и пълно отсъствие на опрашващи насекоми. Такова пръскане се прави вечер в сухо време.

Био пръскане на доматите след засаждане

Като био и безвредни се възприемат домашно забъркани разтвори. Някои от тях не са био, а химия – борна киселина, йод и йодна тинктура. Други са натурални – сода, пепел, мая, чесън и лук, но пък са с ниска ефективност. Ключово при домашните разтвори е да се наблюдава растението и при първи признаци на болест да се напръска с химически препарат с лечебна функция.

Пръскане на домати със сода бикарбонат

Содата алкализира средата и пречи на растежа на гъбичките. Според ред публикации, разтвор на сода успешно бори мана. Не можем да се съгласим с това. Содата е приложима само профилактично или помощно, но не рискувайте реколтата си, като й възлагане лечебна функция.

 • Сода за профилактика: 5 грама сода на 1 л вода + течен сапун за прилепване;
 • Сода против мана: 15 грама сода на 1 л вода + сапун за прилепване;
 • Сода против листни въшки: 8 грама сода на 1 л вода + сапун.
Пръскане с вода, чесън и лук

Чесънът и лукът са унищожители на гъбички. С тях се пръска срещу фитофтороза. Това наистина е био препарат.

 • Рецепта за домати: на една пръскачка вода се слагат 1 чаша лук или чесън (само едното) – пасирани с люспите + 3 г калиев перманганат.
Пръскане с разтвор от пепел
 • Дозировка за домати: 1 чаша пепел на 1 л вода. Водата да е сгорещена, за да се улесни разтварянето. Престоява 12 – 20 часа и се добавят по 10 литра вода на всеки 1 л разтвор (да станат 20 литра).

Пепелта обогатява с калий и флуор.

Още нещо интересно ТУК: Пръскане с бордолезов разтвор. Кога се прави и как?

Пръскане с йод

Йодът дезинфекцира, ограничава бактериите и е безвреден за човека. Растенията предпазва от въшки и насекоми.

 • Разтвор за домати: 5 капки тинктура на 1 л вода + 200 мл мляко (незадължително).

Видео за ползването на йод върху растенията.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Имот на село: нов поглед към селските къщи след коронавируса

Имот на село: Защо става все по-трудно да намериш евтини къщи на село

Вече става по-изгодно да се купи имот на село, отколкото в град. Настъпващата криза ще …

6 Мнения

 1. Васил Грозданов

  На кого да вярвам. Едни казват, че не е вирус, а бактерия. Трябва да се пие аспирин и витамини, а други не. Ама хайде моля ви се уточнете мили професори (доктори) или толкова си можете

  • Най добрият лек срещу бацили и бактерий си остава антибактериалната вода за уста.Най хубавата и най качествената е Саге+
   Усетите ли че имате храчки правете си продължителна гаргара със този вид течност за уста.Нито бактерия нито бацил нито зъбобол ще ви споходи.

 2. Надали! Освен ако ЕС изведнъж се срути и се разпадне или ни нападнат руснаците….

  • бате пешо

   Ако имаше вирус или каквото е там аз до сега да съм го пипнал милион пъти. През изтеклата година съм имал стотици контакти с най различни хора от всякъде. Така и ме видях един да кихне.

 3. как Сийка

  И АЗ КАТО МАЯКОВСКИ -СЪЮЗ СЪС СССР !

  • Вапцаров

   И тъй, понеже няма олио
   и хлябът е от мъката по-чер,
   един е лозунгът – терора долу,
   съюз със СССР!

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *