Изграждане на басейни izgrajdane-na-baseyni-01

Изграждане на басейни. Цени. Колко струва в двора? Фирми

Списък на фирми за изграждане на басейн. Цени и мнения за тях. Колко струва бетонен басейн в двора? Стъклопластови басейни, сглобяеми и др. видове.

Съществува убеждението, че стационарният басейн е сложна и скъпа конструкция, за чието изграждане са нужни специалисти и инвестиция. Това е истина – изисква пари и време. Докато надуваемите басейни и тези с тръбни рамки са достъпни за всички.

Но цената е единственият минус на стационарния басейни. Нататък той се „изплаща“ с това, че е здрав, комфортен и с дълъг експлоатационен срок. И много красив! Ако е направен грамотно, ще служи десетилетия. Технологията позволява да се добавя оборудване, постепенно създавайки домашен аквапарк.
В таблица ще видите стойността на овалните басейни, които са сред най-предпочитаните като форма у нас.

ЦЕНИ НА СГЛОБЯЕМИ БАСЕЙНИ
Овален басейн с размери в метри  Диапазон на цените в лева
4.90 х 3 (дълбочина 1.20) 2230 – 3460
5.30 х 3.20 (дълбочина 1.20) 2400 – 3690
6.23 х 3.60 (дълбочина 1.20) 2700 – 5300
5.30 × 3,20 (дълбочина 1.50) 4870
7,40 × 3,60 (дълбочина 1.50) 5000 – 6950
8 х 4 (дълбочина 1.50) 5100 – 7980
9 x 5 (дълбочина 1.50) 5700 – 9600
12 х 6 (дълбочина 1.50) 8230 – 12600

Колко струва изграждане на басейни, цени

Ще разгледаме сглобяемите басейни за вграждане, които са най-актуални към момента. Цената за изграждане на басейни зависи от много параметри, сред които са размер и материали.

Най-евтино излиза поставянето на кръгъл басейн. Ще цитираме няколко примерни цени на дълбочина 1.20 м. За диаметър 3.50 м сумата е в диапазона 1650 – 3200 лв. За диаметър 4.20 м цената варира от 1900 до 4200 лв. Размер 5.0 м ще изградим за 2340 – 4730 лв. Посочените суми са реални от настоящия момент, без ДДС.

Правоъгълните басейни се изграждат стандартно на дълбочина от 1.50 м. Цената им според размера варира 7000 (за 6 Х 3 м) до 9500 лв (за 8 Х 4 м).

Как да изберем типа басейн? Прегледайте не само финансите си, но и своята цел. Ако искате краткосрочно басейн за детето, купете надуваем. Ако искате сезонен басейн, нека е рамков. Стационарният басейн е нещо друго – той е стил и стандарт. Около него се организира зона за отдих на семейството за години напред.

Сглобяеми басейни

Процесът на изграждане на сглобяем басейн включва изкопаване на мястото за басейна, изливане на бетонна основа и подпорни стени с всякаква арматура и бетон, изграждане на необходимата инсталация за подаване и пречистване на водата. Завършващ етап е облицовката. Правоъгълните басейни често се покриват с EPS блокчета, които създават устойчива конструкция. Допълнително може да бъде облицована във фолио, което създава усещането за морско дъно.

Масивни басейни от бетон

Друг вариант за изграждането на басейн е отливане от бетон и облицоване със стъклопласт, стъклокерамика или полипропилен.

Фирми за изграждане на басейни

Най-популярни в страната са фирмите за изграждане на басейни, които имат офиси в София. Тук ще дадем кратък техен списък с телефони, да ги попитате лично има ли актуализация в цените:

Име на фирмата Телефонен номер
Акватек 02 958 18 59
Аквамар 02 862 20 47
Басейни.НЕТ 02 482 96 98
Уотър Джи ООД 087 874 48 60
Вебаком 02 952 05 82
Инфинити Спа 098 834 71 34
BSPools & SPA 089 345 6893
Стъклопластови басейни

Те не са сглобяеми. Произвеждат се на един модул, което дава добра здравина. Вътрешната повърхност е водоустойчив лак, който защитава от хлора. Негов плюс е бързият монтаж, който се извършва в рамките на 1-2 дни. Обикновено тези конструкции са с гаранция от 10 г. и живот 20 г.

Полипропиленови басейни

Те също са монолитни, с облицовка фолио, керамика или боя. Полипропиленът пази от корозия и дава здравина. Това е пластмаса на листове. Дебелината зависи от натоварването. Плюс е, че пази температурата на водата.

Екстри

Под екстри разбираме допълнителното оборудване, което цели да подобри ефикасността (технически екстри), външния вид (визуални) и емоционалното преживяване в басейна.

 1. Към първата група се числи автоматиката, която спестява ръчни манипулации.
 2. Към визуалните екстри спада изграждането на фонтани, водопади, атракции, както и необходимото красиво осветление.
 3. Най-интересни са екстрите за по-добро емоционално преживяване в басейна – подводни струи, гейзери, изкуствени вълни, подводен масаж и др.
Покривало за басейн

Защитава водата от замърсяване и изстиване. Не са екстра, а необходимост. За големите басейни са необходими механизми за опъване и събиране на покривалото.

Проектиране, дизайн, озеленяване

При изграждането на стационарен басейн съществена част от работата е той да бъде вписан естествено в цялостната картина. Проектирането и озеленяването е работа на ландшафтните дизайнери. Тяхна задача е да съчетаят новото съоръжение с естествената красота на района. Това е дълъг процес, който започва от самото начало.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Размерът на басейна и неговата дълбочина се съобразяват с площта на терена. Добре е съоръжението да заема до 50% от площта. Останалото място се оползотворява като място за отдих и се озеленява. Цветя, дървета, кашпи, беседки – околното пространство може да бъде решено по милиони начини. Зависи от виждането и финансовите възможности на собственика.

Важен момент е разполагането на басейна върху самия терен. Той трябва да бъде защитен от вятър, както и от очите на околните. Не е добре съоръжението да се вижда от пътя или от околните имоти. Възможно е да се наложи изграждането на непроницаема за погледите ограда.

Последната и най-приятна стъпка е устройването на плаж около басейна. Минималната му ширина е 50 см, но в пъти по-удобни са плажни зони от порядъка на 2-3 м. В бъдеще може да сложите покрив или тента, под която да прекарвате дълго време и дори да спите на открито.

Вижте и ТОВА: Откъде да купим евтини надуваеми басейни за деца или сглобяеми басейни за двора. Най-добри цени и мнения!

Видео: идеи за дизайн на басейна и как точно става изграждането:

Първоначално публикувано на:02.11.2023 @ 6:49

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Хапчета за разхлабване с псилиум (хуск)

Хапчета за разхлабване

Кои са най-добрите хапчета за разхлабване, които можем да поръчаме онлайн. Видове ефикасно лекарство за …

2 Мнения

 1. Николай

  Защо според автора на статията само фирмите за басейни с офиси в София могат да бъдат популярни? И в други градове има не по – малко известни фирми, които предлагат не по – малко качествени басейни.

  • Гроздан Михайлов

   Това са фирмите, за които съществуват най-много търсения в Гугъл. По този критерий са избирани. Авторът се надява читателите да препоръчат и други фирми, включително и извън София, но те за момента само се ослушват и пазят информацията за себе си.

 2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *