Изграждане на басейни izgrajdane-na-baseyni-01

Цени за изграждане на басейни през 2021 г. Колко струват?

Какви цени се дават за изграждане на басейни през 2021 година? Сглобяеми басейни и покривало за басейн как вървят? Съобразяване на басейна с озеленяването

Съществува убеждението, че стационарният басейн е сложна и скъпа конструкция, за чието изграждане са нужни специалисти и инвестиция. Това е истина – изисква пари и време. Докато надуваемите басейни и тези с тръбни рамки са достъпни за всички.

Но цената е единственият минус на стационарния басейни. Нататък той се „изплаща“ с това, че е здрав, комфортен и с дълъг експлоатационен срок. И много красив! Ако е направен грамотно, ще служи десетилетия. Технологията позволява да се добавя оборудване, постепенно създавайки домашен аквапарк.
В таблица ще видите стойността на овалните басейни, които са сред най-предпочитаните като форма у нас.

ЦЕНИ НА СГЛОБЯЕМИ БАСЕЙНИ
Овален басейн с размери в метри  Диапазон на цените в лева
4.90 х 3 (дълбочина 1.20) 2230 – 3460
5.30 х 3.20 (дълбочина 1.20) 2400 – 3690
6.23 х 3.60 (дълбочина 1.20) 2700 – 5300
5.30 × 3,20 (дълбочина 1.50) 4870
7,40 × 3,60 (дълбочина 1.50) 5000 – 6950
8 х 4 (дълбочина 1.50) 5100 – 7980
9 x 5 (дълбочина 1.50) 5700 – 9600
12 х 6 (дълбочина 1.50) 8230 – 12600

Колко струва изграждане на басейни, цени

Ще разгледаме сглобяемите басейни за вграждане, които са най-актуални към момента. Цената за изграждане на басейни зависи от много параметри, сред които са размер и материали.

Най-евтино излиза поставянето на кръгъл басейн. Ще цитираме няколко примерни цени на дълбочина 1.20 м. За диаметър 3.50 м сумата е в диапазона 1650 – 3200 лв. За диаметър 4.20 м цената варира от 1900 до 4200 лв. Размер 5.0 м ще изградим за 2340 – 4730 лв. Посочените суми са реални от настоящия момент, без ДДС.

Правоъгълните басейни се изграждат стандартно на дълбочина от 1.50 м. Цената им според размера варира 7000 (за 6 Х 3 м) до 9500 лв (за 8 Х 4 м).

Как да изберем типа басейн? Прегледайте не само финансите си, но и своята цел. Ако искате краткосрочно басейн за детето, купете надуваем. Ако искате сезонен басейн, нека е рамков. Стационарният басейн е нещо друго – той е стил и стандарт. Около него се организира зона за отдих на семейството за години напред.

Сглобяеми басейни

Процесът на изграждане на сглобяем басейн включва изкопаване на мястото за басейна, изливане на бетонна основа и подпорни стени от арматура и бетон, изграждане на необходимата инсталация за подаване и пречистване на водата. Завършващ етап е облицовката. Правоъгълните басейни често се покриват с EPS блокчета, които създават устойчива конструкция. Допълнително може да бъде облицована във фолио, което създава усещането за морско дъно.

Масивни басейни от бетон

Друг вариант за изграждането на басейн е отливане от бетон и облицоване със стъклопласт, стъклокерамика или полипропилен.

Стъклопластови басейни

Те не са сглобяеми. Произвеждат се на един модул, което дава добра здравина. Вътрешната повърхност е водоустойчив лак, който защитава от хлора. Негов плюс е бързият монтаж, който се извършва в рамките на 1-2 дни. Обикновено тези конструкции са с гаранция от 10 г. и живот 20 г.

Полипропиленови басейни

Те също са монолитни, с облицовка фолио, керамика или боя. Полипропиленът пази от корозия и дава здравина. Това е пластмаса на листове. Дебелината зависи от натоварването. Плюс е, че пази температурата на водата.

Екстри

Под екстри разбираме допълнителното оборудване, което цели да подобри ефикасността (технически екстри), външния вид (визуални) и емоционалното преживяване в басейна.

  1. Към първата група се числи автоматиката, която спестява ръчни манипулации.
  2. Към визуалните екстри спада изграждането на фонтани, водопади, атракции, както и необходимото красиво осветление.
  3. Най-интересни са екстрите за по-добро емоционално преживяване в басейна – подводни струи, гейзери, изкуствени вълни, подводен масаж и др.
Покривало за басейн

Защитава водата от замърсяване и изстиване. Не са екстра, а необходимост. За големите басейни са необходими механизми за опъване и събиране на покривалото.

Проектиране, дизайн, озеленяване

При изграждането на стационарен басейн съществена част от работата е той да бъде вписан естествено в цялостната картина. Проектирането и озеленяването е работа на ландшафтните дизайнери. Тяхна задача е да съчетаят новото съоръжение с естествената красота на района. Това е дълъг процес, който започва от самото начало.

Размерът на басейна и неговата дълбочина се съобразяват с площта на терена. Добре е съоръжението да заема до 50% от площта. Останалото място се оползотворява като място за отдих и се озеленява. Цветя, дървета, кашпи, беседки – околното пространство може да бъде решено по милиони начини. Зависи от виждането и финансовите възможности на собственика.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Важен момент е разполагането на басейна върху самия терен. Той трябва да бъде защитен от вятър, както и от очите на околните. Не е добре съоръжението да се вижда от пътя или от околните имоти. Възможно е да се наложи изграждането на непроницаема за погледите ограда.

Последната и най-приятна стъпка е устройването на плаж около басейна. Минималната му ширина е 50 см, но в пъти по-удобни са плажни зони от порядъка на 2-3 м. В бъдеще може да сложите покрив или тента, под която да прекарвате дълго време и дори да спите на открито.

Видео: идеи за дизайн на басейна.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Отглеждане на рози. Вкореняване, резитба, размножаване

Принципи в отглеждане на рози. Вкореняване, резитба, размножаване

Правила за добро отглеждане на рози. Кога се прави навременно засаждане. Как се прави вкореняване. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *