До какво води недостиг или липса на витамин Б12.
Причини и симптоми за дефицита. Храни, богати на витамин Б12.

Липса на витамин Б12. Причини и симптоми. Тест за липса на витамини

До какво води недостиг или липса на витамин Б12. Как се установява? Тест за липса на витамини. Причини и симптоми за дефицита. Храни, богати на витамин Б12. Тълкуване на резултатите от теста

Едно време учените познавали само един витамин В. Знаели, че участва в изработката на енергия, в тъканното дишане и поддържането на емоционалното здраве.

С времето се разкрило, че витамин В е цяла група вещества в хранителните продукти. Повечето от тях с лекота се разрушавали при злоупотреба с рафинирана захар, кофеин, никотин и алкохол. Но не и разглежданият от нас витамин В12. Той се оказал по-особен.

В12 е наречен още кобаламин, защото е биологично активен елемент, който съдържа кобалт. Той способства трансформирането на мазнините и протеините от храната в енергия.

Заедно с фолиева киселина В12 участва в създаването на червените клетки на кръвта.

Пълноценното осигуряване на този витамин осигурява нормално функциониране на нервната с-ма.
Като цяло витамин В12 е необходим при следните състояния:

Болести и състояния, които се нуждаят от В12
Грип и всякакви вирусни инфектирания Имунен дефицит
Хиперактивност Дефицит на вниманието
Склонност към мигрена Застойна сърдечна недостатъчност
Остеопороза Множествена склероза
Отит Хепатит
Бронхит и пневмония Диабет
Себореен дерматит Късна токсикоза при бременни
Камъни в бъбреците Стоматит
Хейлит възпаляване около устата Алкохолизъм

Vitamin b12 дневна доза, дозировка

Според съвременните изследвания, нормите за потребление на витамин В12 са следните:

B12 дневна доза
Възрастов диапазон постъпление в мкг
1 – 3 г. 0.9
4 – 8 г. 1.2
9 – 13 г. 1.8
14 – 18 г. 2.8
зрял човек от двата пола 2.8
жена след зачеване 2.6
жена при кърмене 2.8

Природата е заложила да получаваме витамин В12 от основни храни като месото, водните обитатели, зърнените култури. Обаче днешният стил на хранене и качеството на храните са такива, че дефицитът му е твърде разпространен. Множество болни, а и видимо здрави хора имат нуждата от допълване.

Къде се прави кръвен тест?

Всички лаборатории в страната извършват изследвания за нивото на В12, като за целта изследват проба от кръвта на пациента. Този тест не се заплаща от НЗОК, а само от пациента.

Лабораториите дават приблизително еднакви цени за проверката на В12. Те варират от 19 до 23 лв с много малко изключения. Най-евтино е в Бодимед (19 лв), най-висока е стойността в Кандиларов (28 лв).

b12-01
Откъде и как да си набавим В12?
Кога се налага? Симптоми

Сигурно сте чували, че на старите хора винаги им е студено. Ако търсим виновник, при мнозина ще подминем възрастта и слабото кръвообращение, стигайки до В12-дефицитна анемия. Тя е твърде характерна след 50 г. и при хора, склонни към растително хранене.

Анемията, обусловена от недостига на В12 е известна на медицината отдавна, но дълго време е считана за нелечима, живото-застрашаваща – тя води болния до гибел за няколко месеца.

Днес проблем не е лечението на тази анемия, а нейното откриване. Симптомите при възрастни пациенти се отдават на старостта, без да се открива повод за изследване.

vitamin-b12-lipsa-001

Дефицитът на В12 при възрастните е 10 пъти по-чест, отколкото в млада възраст. Явлението е обусловено главно от дългогодишен отказ от животински продукти + нарушения в усвояването на витамини (при гастрити, стомашни атрофии и др.).

Вижте и ТОВА: Капки Лефакс на добра цена.

Нарастват изложените на дефицит хора извън старческата група. Освен редовно диетуващите и зле хранещите се млади хора, в тази група включваме още вегетарианците и веганите, които отказват употребата дори на яйца и млечни продукти. Силно намалява употребата на храни – основни източници на витамин В12.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Отделна група, която непременно трябва да провери витамина в кръвта си, са страдащите от дисбактериоза и чревни паразити. Дефицитът понякога е обусловен от обикновена конкуренция – бактериите и паразитите лакомо поглъщат В12.

Подготовка и метод на изследването

Слабост, бързо уморяване, учестено сърцебиене и други класически признаци на най-познатата анемия (желязодефицитната) са изразени съвсем слабо при недостиг на В12. В повечето случаи липсата на този витамин остава за дълго скрит.

Голям процент от пациентите се обръщат към лекар в тежка степен на изменения, когато:

 1. хемоглобинът е паднал до 60 – 40 г/л и по-малко;
 2. има влошаване на хронични страдания като стенокардия, аритмия, ИБС и др., чиято декомпенсация е свързана с дълъг кислороден глад на тъканите и нарушено оттичане на кръвта;
 3. проявява се поражение на периферните нерви.

До толкова напреднали фази няма да стигнем, ако си обръщаме внимание. Може да се изследваме и само по подозрение за дефицит, а дори и без него – просто за сведение.

Има някои признаци, които е добре да се проверят.

 • Слабост в крайниците и като цяло в мускулите;
 • Постоянно мръзнене на краката, лошо оросяване;
 • Загуба на чувствителност, изтръпване, боцкане, мравучкане;
 • Признаци на мозъчна слабост, деменция;
 • Чести диарични изхождания;
 • Червеникави и синкави петна по кожата без възпаляване;
 • Зачервяване и изглаждане на езика;
 • Остра загуба на тегло.

Много от тези признаци се възприемат за нормални – или поради стрес, или поради старост, или с друго обяснение. Те не са страшни и не водят в лабораторията. Така В12-дефицитната анемия става все по-разпространена и значима.

А самото изследване за В12 е елементарно и бързо. Ето как се прави.

Има два начина да се открие дефицит на В12. Едното е чрез стандартен клиничен анализ на кръвта, а вторият начин е да се потърси съдържанието на витамина в кръвта.

Клиничен анализ: той не показва количеството на В12, но дава достатъчно ясни косвени признаци. В12-дефицитните пациенти имат особена кръвна картина – намалено ниво на еритроцити и хемоглобин, увеличени еритроцитарни индекси MCV и MCH, недостиг на тромбоцити и лейкоцити.

При такава анемия еритроцитите се характеризират с неправилна форма и/ или размери (макроцитоза). Това е така поради колосалното значение на В12 за нормалния синтез на ДНК. При дефицит на В12 най-силно страдат активно делящите се клетки и една такава система е кръвотворенето.

Анализ за витамин В12 в кръвта: това е точното изследване, което ни казва имаме ли недостиг, а може да имаме и излишък от В12, защото витаминът се натрупва в тялото.

При откриване на недостиг на В12 трябва да се направят още някои изследвания, които да покажат причината – да се изследва стомахът, да се потърси атрофия на лигавицата, да се проверят изпражненията за дисбактериоза и паразити.

Подготовка за основното изследване

В12 се търси в кръв, взета от вена. Необходимо е да се явим в лабораторията в ранните сутрешни часове, преди да сме хапнали и не трябва да сме приемали кафе.

b12-02
Изследва се кръвна плазма

След последното хранене трябва да са минали не по-малко от 8 часа, а ако е възможно – нека са 12 часа. Ако сте жадни, пийте водичка, но не приемайте нито чай, нито сок.

Изследване и референтни стойности

За изследването даваме малко кръв от вената. След 1 ден получаваме резултатите си. В бланката на лабораторията виждаме две графи – в едната е нашият резултат (колко В12 е открит в кръвта), а в другата е референтната стойност, с която работи дадената лаборатория.

Стойностите, с които работят лабораториите, леко варират. Те зависят от метода, от използваната техника. Трябва да сравняваме с даденото във втората графа.

За общовалидни са приети следните референтни стойности.

Референтни с-сти за В12 в кръвна плазма
Възрастов диапазон стойност в pmol/l
Зрял човек от двата пола 153 – 599
13 – 18 г. 170 – 672 (момчета) и 141.5 – 638 (момичета)
10 – 12 г. 142 – 847.5 (момчета) и 152.4 – 793 (момичета)
7 – 9 г. 211 – 847.5 (момчета) и 192 – 913.6 (момичета)
4 – 6 г. 190.5 – 835 (момчета) и 243 – 1096 (момичета)
2 – 3 г. 205 – 945 (момчета) и 323 – 941 (момичета)
1 – 2 г. 228 – 941(момчета) и 177 – 1178 (момичета)

Другата мерна единица за В12 е пг/ мл. По тази система съдържанието на В12 при възрастен трябва да е в границите на 197 и 771, а на децата от 214 до 1515 съобразно възрастта и пола.

Тълкуване на резултатите

Повишени стойности на витамин В12: хиперкобаламинемия, синдром на повишено ниво на В12 в кръвна плазма. Това явление често се недооценява в клиничната практика. Понякога се съпровожда с парадоксални признаци на хиповитаминоза. Отразява функционален дефицит поради дефекти на употреба на витамина от тъканите.

Необходимо е да се потърси причината – тя може да е тежко заболяване, чието откриване в ранен етап е от ключово значение. Говорим за солидни тумори, злокачествена хематология, патологии на ч. дроб и бъбреци, както и тяхна недостатъчност.

При повишени стойности си струва да си помислим за храненето – вероятно приемът на протеини е недостатъчен.

Понижени стойности на витамин В12: ниското ниво недвусмислено свидетелства за дефицит в организма. Причината тук е по-трудно да се открие, възможностите са над 20.

По-значимите от тях са: недостатъчно постъпление заради диета, вегетарианство, фенилкетонурии, нарушено всмукване поради стомашни проблеми или алкохолна интоксикация, инфектиране с  Helicobacter pylori и някои хронични възпалявания като Крон, дисбактериоза, ентерит, инфилтративни заболявания, Алцхаймер, както и ред наследствени нарушения на обмена на кобаламина.

Как да си го набавим? Храни

В повечето случаи изследването ще покаже просто слаб недостиг на витамина, който можем да допълним чрез качествено хранене и/ или добавки – течни или капсули.

b12-02
Ако не похапвате редовно от тези храни, вероятно не набавяте достатъчно В12

Витамин В12 получаваме от животинските храни и по-малко от зърнените. Ако ни трябва залпово зареждане, трябва да увеличим приема на меса и риби, яйца и всякакви млечни. Да не пренебрегваме морските обитатели, особено сардините и мидите.

За почитателите на растителното хранене остават всевъзможните ястия от зърнени култури, както и приемането на кълнове пшеница и дрожди. Обаче най-разумно си остава ползването на аптечни препарати – добавки за бързо попълване на дефицита.

Още информация и източници на английски език: Причини за липса на витамин Б12. * Симптоми за дефицит на витамин Б12. * Храни, съдържащи Витамин Б12.

Причини за дефицита

Колкото по-възрастни сте, толкова по-зле тялото ви усвоява витамин В12 от храната. Според едно изследване във възрастта 40 – 59 г. 4% от жените изпитват сериозен дефицит, а други 4% са в погранично състояние. Жените по-често страдат от недостиг, защото са склонни към диети и ограничения.

В12 има свойството да се депонира в тялото и затова дефицит рядко се наблюдава под 50 г. По-младите хора го развиват зарази стомашни патологии и чревни паразити. След 50-т години ситуацията се усложнява от намалената секреция на солна киселина, а тя е нужна за усвояването на В12 от храните. Хората на такава възраст често развиват гастрит – повреждане на лигавицата препятстват извличането на ценния витамин от протеинова храна.

С какво е опасен дефицитът?

При голям недостиг рискът е от развиване на анемия. Тя се съпровожда от постоянна умора, повреждане на нервни клетки, загуба на чувствителност, нарушение на мозъчните и познавателните функции, възпаляване на езика, лош апетит.

Вреда от витамина В12

До днес не са засечени някакви опасни последствия от предозиране на В12. Обяснява се с факта, че витаминът от храната се усвоява само частично, в малка доза. Все пак лекарите препоръчват да не експериментираме. Ако приемаме добавки, да спазваме точно дозите и предписанията.

Първоначално публикувано на:23.08.2021 @ 6:55

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Позитивно мислене

Упражнения за силата на мисълта. Как да задействаме позитивното мислене и силата на подсъзнанието?

Упражнения за силата на мисълта и за позитивно мислене. Силата на подсъзнанието – как да …

3 Мнения

 1. Забравихте да напишете, че бедността в България е причина за липса на витамин Б12. Като гледам храните, доволно скъпи! Не знам кой може да си позволи скариди и миди всеки ден.

 2. Огнянов

  Имам симптоми за дефицит на витамин Б12 като умора и мравучкане, вечер при лягане ми треперят краката и даже лятото са студени, лошо оросяване или анемия?

 3. Люлина

  Възможно ли е да публикувате подробен списък на видове риби и храни, съдържащи Витамин Б12 в голямо количество. Мерси предварително.

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *