Как се опрашва с Доматин? Колко пъти се пръска и кога? Първо пръскане на домати и краставици с препарат за опрашване. Мнения за Унимил

Колко пъти се пръска с Доматин, кога и как се опрашва?

Как се опрашва с Доматин? Колко пъти се пръска и кога? Първо пръскане на домати и краставици с препарат за опрашване. Мнения за Унимил

Доматин е стимулатор на плодообразуването, препарат в подкрепа на опрашването. Такива стимулатори се използват повсеместно – в промишленото производство, от фермите и домашните стопанства. Регулаторите на цъфтежа са най-необходими в условията на защитени терени (оранжерии) при отсъствието на пчели.

Дози на Доматин по култури
Култура Количество на 10 литра вода
Тиквичка между 2.5 и 5 г
Диня, пъпеш между 5 и 6 г
Домат, пипер между 5 и 6 г
Патладжани между 5 и 6 г
Бобови между 5 и 6 г

Мнения за Доматин и др. препарати за опрашване

Доматин и подобните на него се назовават във форумите като препарати за изкуствено опрашване. Интересът към тях възниква преди около 15 години.

В общите форуми виждаме отрицателна настройка към този тип препарати по принцип. От агрофорумите се разбира, че Доматин се използва в оранжериите широко и не се поставя под съмнение нуждата от него. Ако има проблеми, то причината им се намира в други фактори.

Доматин 04ВАЖНО: Вижте още мнения за Доматин и другите препарати, оставете и своя отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Как се опрашва с Доматин? Работа с препарата

Препаратът се разтваря в указаното съотношение (в таблицата и на етикета). Пръска се листната маса. Тиквичките се пръскат при първи цвят и втори път след 15 дни. Останалите култури – в началото на цъфтежа.

Колко пъти се пръска с Доматин?

Повечето култури се нуждаят от едно пръскане. Единствено тиквичките се пръскат два пъти през 15 дни.

Погледнете непременно и ТОВА: Кой е най-добрият дълбокопроникващ препарат против мухъл? Кой е немски? Какъв грунд да ползваме за обработка на стени?

Кога се пръска с Доматин в оранжерия?

При появата на цвят на растението е необходимо да се извърши пръскане незабавно.

А на открито?

На открито препаратите като Доматин се използват за допълнително опрашване и като стимулатори. Например от такава грижа се нуждаят някои сортове грозде. Производителят на Доматин не указва възможността за такова приложение, нито има отзиви за ефекта му на открито.

Цена на Доматин и откъде?

Доматин се продава в две разфасовки – 1 грам и 5 грама. Малката в agrogradina.bg струва 1.60 лв. В agroapteki.com цената е 1.20 лв. Големият пакет е 3.50 лв. В sortovisemena.bg цените са съответно 1.80 лв и 3.50 лв. agromagazin.eu дава цена 1 лев на 1-грамовия пакет. seme.bg иска 1.40 лв.

Карантинен срок на Доматин

Доматин няма карантинен срок, защото се прилага преди плодообразуването и много преди брането на готова продукция.

Вреден ли е Доматин?

Препаратът е смес от свободни аминокиселини, към които са добавени растителни хормони във висока концентрираност. В състава виждаме още фосфор и молибден. Няма предупреждения за вреда и опасности.

Заместители и конкуренция. Цена, откъде?

Доматин няма аналог – друг препарат със същия състав. Има заместители – препарати с друг състав, които стимулират опрашването и образуването на плодове.

Има ли Доматин спрей? (Доматол)

Доматол е готов разтвор за напръскване на отворени цветове. Той предпазва цветовете от опадане, води до завръз, ускорява зреенето и повишава добива. Създаден е за зеленчукови култури като домат, краставица и пипер.

Поради близостта в имената и еднаквото предназначение, мнозина възприемат Доматол като готов, разтворен Доматин. Но има разлика в състава. Доматол съдържа азот, калий, бор и цинк.

Доматол се продава във флакон от 200 мл. Той подхожда за обработка на няколко астения, въпреки че с него се пръска само цветът еднократно, което го прави икономичен.

seme.bg, agroapteka.bulagro.bg го продават на 5.90 лв. agro-apteka.com – на 5 лв.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
Унимил за опрашване на доматите

По състав Унимил е най-близо до Доматин. Съдържа азот, фосфор, молибден, неорганични в-ва и др. Описан е като комбинация от аминокиселини и растителни хормони. Целта е идентична – подобрител на цъфтежа и завързването на плодове. Ускорява фотосинтезата при неблагоприятни условия. С него цветовете се разтварят напълно и плодовете стават по-големи. Добивът се увеличава без деформирани плодове.

Унимил е показан при голям набор от култури – артишок, картофови, бобови, киви, грозде, декоративни растения. За разлика от Доматин обаче той изисква няколко поредни обработки – 2 до 6 третирания.

Бефол К

Той е заместител на Унимил и Доматин. Повишава метаболизма, подобрява опрашването и завръза. Представлява смес от витамини и фитомолекули – стимулатори на биосинтеза.

Прилагане: пълно покриване на листната маса. Пръска се при разцъфване на 15 – 20% от цветовете. Опаковките са разчетени за големи площи. Продава се по 1 л и 5 л при разход 1 .5 литра на хектар.

Стимулант Laksi Fert (Лакси Ферт)

Лаксиферт има няколко различни продукта в подкрепа и защита на растенията, като единия от тях е стимулант на опрашването. Използването му води до запазване на повече цветове и получаване на добри завръзи.

Опаковката е от 150 мл. Интернет търговците на препарати го продават на цена в диапазона 7.00 лв – 8.80 лв.

Доматин 01
Стимулантите се пръскат върху зелената маса или направо в цвета
Биополин

Описват го като атрактант – прави растенията атрактивни за медоносните пчели. Привлича ги и така подобрява опрашването. Безопасен е, защото не съдържа химикали и биоциди, а естествени съединения.

Работи добре върху плодни дръвчета, зеленчуци, ягодоплодни и маслодайни култури. Културите с кратък цъфтеж се обработват веднъж, а тези с продължителен – два пъти. Разходът е 200 мл Биополин + 50 – 75 л вода за 1 дка.

Опаковката е за малки стопанства и градини – 50 мл, и професионална опаковка от 1 литър. Цена в otrovi.com – 5.79 лв за 50 мл. В insectexpert.net е 6 лв.

Алга бор про

Препаратът е биостимулатор, подобрява жизнеспособността на растенията и производстото на семена с висока кълняемост. В продължителен аспект се отразява и на добивите, като защитава цветовете и плодовете от окапване и увеличава реколтата.

Дотук разгледаните препарати се прилагат през цъфтежа, а биостимулаторите като Алга бор про се прилагат през активната вегетация, преди цъфтежа.

Алга бор про се разтваря на работен разтвор, с който се пръскат листата. Продава се в туби 5 л и 10 л, както и в сашета по 4 мл за малките стопанства. Едно саше струва 2 лв.

С какво се пръскат доматите след засаждане?

Разсадът се засажда на открито, след което се пръска за стимулиране и оздравяване.

  • Домашно подхранване: 15 г урея на 1 кофа вода, може + 1 г калиев перманганат срещу болести. Разтворът е за 50 растения;
  • Готови препарати: стимулатори на плодообразуването като Доматин;
  • Листно подхранване на домати: препарати като Биопон течен, Мастърбленд, Амика, Екофол;
  • Борна киселина: попълва дефицита на бор и е благоприятна за плодообразуването.

Вижте и ТОВА: Бордолезов разтвор за домати. Кога се пръскат доматите и краставиците и с какво? Колко пъти се пръска със син камък?

Видео представяне на Доматин.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Турски сглобяеми къщи в България: Цени и диапазони. Фирми, предимства и недостатъци. Мнения

Турски сглобяеми къщи и цена в лева. Фирми

Турски сглобяеми къщи в България: Цени и диапазони. Фирми, предимства и недостатъци. Мнения Ниски цени, …

Едно мнение

  1. Отдавна знам за Доматин, но не става за нормални оранжерии, защото му е миниатюрна опаковката.

  2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *