Азбест в България, панелни блокове. Как да разпознаем азбеста?
Цена за Азбест изолация в строителството.

Как да разпознаем Азбест? Къде убива в България?

Азбест в България, панелни блокове. Как да разпознаем азбеста? Убива ли ни? Забрана за използване. Цена за изолация в строителството

Азбестът е подчертано опасен материал, от който произтичат разнообразни здравословни проблеми, най-вече хронични дихателни патологии и белодробен рак. Днес строителите не използват азбест, но това е правено активно до 1979 г. Твърде възможно е в стари сгради да се открият азбестови уплътнения.

Азбест е термин, зад който стоят 6 типа природни материали.

Типове азбест
хризотил бял азбест, най-често срещаната форма на азбест, 95% от всички видове в САЩ; мек влакнест силикат
амозит природен материал с азбест в жилките, по продължителност от стотици метри, с дължина на влакната до 30 см
крокидолит син азбест, добре се цепи на тънки и еластични здрави влакна
тремолит лентов силикат, наречен по долината Тремола в Швейцария, където е открит
антофилит антофилитовият азбест притежава устойчивост на висока температура и на киселини. Прилага се в киселиноустойчиви изделия, пластмаси, кабели
актинолит силикат с иглообразна кристална структура, съдържа желязо

Как да разпознаем азбест?

Азбестовите материали са били популярни заради своята здравина, термоустойчивост и изолационни свойства. За жалост са използвани от началото на промишлената революция през 1800 г. някъде до 80-е години на миналия век. Азбестът е влаган в огнеупорни материали, в превръзки и цигарени филтри.

В старите сгради азбестсъдържащи материали могат да се крият в изолациите около тръбите, особено тези за гореща вода, между стените, на терасите, при циментови покрития и азбестцимент, противопожарни врати, съединения и др.

Обикновено азбестовите материали „излизат“ на светло при основен ремонт с подмяна на водопроводната инсталация и при премахване на стени. В някои държави стопаните плащат на специалисти да претърсят жилището и да отстранят азбеста от него.

С какво е вреден?

Азбестът, затворен между стени и в прокопани канали за водопроводните инсталации не е опасен. Той няма пряк досег до хората и няма как да навреди.

Вредното в него са нишките – влакна, които летят из въздуха и могат да се вдишат. Попаднали в дробовете, те провокират дихателни патологии и тумори.

Азбест в строителството 01

Азбестът може да се „разлети“ и да навреди, когато се наруши целостта на структурата, в която той е вложен. Например при разрушения на стените, при ремонт на водопровода, при смяна на тръби и т.н.

Болести, свързани с азбеста
 • Aзбecтoзa – пневмокониоза, развита от вдишване на азбестосъдържащ прах. Характеризира се с дифузна фиброза на белодробната тъкан. Признаци на болестта са дихателна недостатъчност със задъхване, цианоза и дехормации;
 • Meзoтeлиoм е тумор в лигавицата на б. дробове. Поражда гръдна болка, задух, крайно тежка умора, треска, изпотяване;
 • Paĸ нa бeлитe дpoбoвe – всички видове азбест са канцерогенни. Под въздействието се развиват тумори в дробовете, гърлото, яйчниците, в плеврата и перитонеума.

Употреба на азбест в България

Азбест е използван активно до 80-е, по-слабо – до края на миналия век. Един от големите потребители – панелното строителство, отпада към 1994 – 1995 г. окончателно. Във водопроводните и парните инсталации азбест се ползва до последно – до поставяне на европейската забрана.

Азбест в строителството
Тръби с изолация от азбест
Зaбpaнa зa изпoлзвaнe нa aзбecт

Азбестът е забранен от Европейския съюз с нарочна директива от 2005 г. Прекратява се добиването на такива материали, преработката им и влагането им в други продукти. Но остава проблемът с вече вложените материали, главно в сградите, в отоплителните и водопроводните инсталации.

Работниците, които ремонтират такива обекти, са изложени на въздействието на азбеста. Не рядко те дори не знаят и не разпознават материала. Директива на Европа от 2009 г. разглежда и този аспект. За защита на работниците от експозиция на азбест се нарежда система за строг контрол. Работодателите са натоварени с отговорността да проверяват и гарантират, че работникът не е изложен на определена концентрация от азбест във въздуха.

Азбест в строителството, цена, приложение

В България не се продават материали с азбест. Това е забранено на територията на ЕС. Въпреки това често в обявите за разни строителни материали се подчертава „без азбест“. Това оставя с впечатление, че има материали „с азбест“, но това не е вярно. В частните обяви все още се откриват предложения за стари азбестови листове, които хората ползват за изолиране. Например в момента има активна обява от Силистра, която предлага за 15 лв листа азбест с размери 1.30 / 1.30 м и дебелина от 5 мм.

А ето какви строителни материали са произвеждани в миналото (и са влагани в съществуващите днес стари сгради).

 • Aзбecтoцимeнт на листи се продава в страни извън ЕС и може да се закупи дистанционно. Те са плоски или вълнообразни. Ползват се за изолиране на стени и покриви;
 • Eтepнитoви тpъби – първите български тръби са произведени през 1964 г в циментовия завод в с. Бели извор. Тръбите са излети от азбестоцимент, което ги прави много евтини и изгодни. Все още много градски водопроводни инсталации са с такива тръби. От известно време тече подмяната им, но това е бавна и твърде скъпа дейност;
 • Aзбecт изoлaция – миналият век в сградите са слагани изолации за топлина и шум, азбест съдържащи панели и покрития. У нас процесът е продължил до забраната през 2005 г.
В кои панелни блокове има азбест?

Азбестови сандвич панели са произвеждани в миналия век. Практически във всяка панелна сграда по презумпция може да има азбест. Масовото панелно строителство приключва към 1995 г., 10 години преди да се забрани азбестът.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
Къде другаде може да се намира
Азбест в строителството 02
Азбестовите разновидности се добиват от недрата на земята, преди да се разбере, че нишките са като игли в белите дробове

Азбест е влаган в изделия от картон, хартия, въжета, конци, платове, филтри, спирачни системи, при всякакви уплътнители. 2/3 от добивания азбест е използван в производството на тръби и покривни материали.

Мерки за безопасност

Ако обитавате стара сграда, бъдете внимателни при разрушения и ремонти, когато се открива вътрешността на стените, нарушават се покрития и се разкриват тръби. Азбест може да има на покрива, в пода, на первазите,  в основите и вътре във фасадите, в шахти, вентилационни канали, канализация, около електрическите кабели, в отоплителни устройства – котли, тръби, котлони, печки, където е използван като противопожарен материал. А също така е влагат в асансьорните шахти. Ако разкривате вътрешността на такива места, сложете маска, не дишайте директно, докато не се убедите какво е съдържанието.

Демонтаж на азбест

Службите по трудова медицина дават подробни указания за безопасна работа с азбест. Все още много работници са изправени пред задачата да ремонтират места, на които е използван азбест. Те са задължени да го премахнат. Дейността е определена като рискова.

Демонтаж на азбест се провежда при реконструкции и ремонти след авария по градските водопроводи и канализация, при реновирането на сгради, при разрушаването на страни съоръжения и постройки. Рискови за среща с азбест са работниците във В и К, електротехниците и ремонтиращите покриви.

Вижте и ТОВА: Прочистване на организма със зелени орехчета. Тинктура с ракия. Настойка като лекарство за детоксикация, включително и срещу азбест.

Видео: История на азбеста

Първоначално публикувано на:30.07.2023 @ 7:40

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Бързи кредити със 100% одобрение

Топ 10 фирми за бързи кредити онлайн. (Някои със 100% одобрение и с лошо ЦКР)

Кои са най-добрите фирми за бързи кредити онлайн в България? Кои дават бързи кредити с …

3 Мнения

 1. Светла Илиева

  Купихме стар апартамент и открихме азбестови изолации в подовете и около тръбите. Изплашихме се, но никой майстор не поиска да дойде да демонтира. Трябваше да работим с противогази, но си махнахме всичко.

 2. Димитрия

  Мой съсед беше във ВиК-то, направи белодробен рак. Жена му викаше, че е от азбеста, аз не вярвах…

 3. Михаил

  Малко се преекспонира темата. Работи се с хубава маска, е, не платняна разбира се, има си указания и стандарти, не е толкова страшно.

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *