Богатите по време на коронавируса

Кой забогатя при ковид-19? Първият трилионер на Земята и други неприлично богати

Бедните обедняха, богатите – забогатяха. Още. След 2 месеца живот в икономически и социални ограничения древната максима за парите, които при пари отивали, все още важи. И то в пълна сила.

Сега конкретно: пандемията показа колко уязвим е малкият бизнес. Едно „обръщане на вятъра“ и той е минало. Уязвим е и средният бизнес, доколкото зависи от външни фактори.

Пълната изолация не ни спаси от политическите и икономическите последствия от всеобщата паника. Някои загубиха почти всичко, а други натрупаха сериозни парични ресурси. Нещо повече – заеха свой пазарен дял, което е по-ценно и от злато.

Кой спечели от коронавируса

Ето и кои сектори получиха възможността да заработят повече от преди. Благодарение на коронавируса.

#1 Кварталните магазини на дребно

Продавачите на стоки от първа необходимост получиха шанса да спечелят повече и да натрупат паричен ресурс. Особено малките магазини тип лафка. Те предоставиха необходимите стоки + необходимата безопасност. Изискваха от клиентите да влизат поединично и с маски и с това привлякоха и най-страхуващите от коронавируса клиенти.

Продажбите „на гише“, с минимален контакт, също се оказаха печеливша стратегия. Мнозина се бояха от хипермаркетите и предпочитаха да напазаруват набързо от малкия магазин, въпреки ограничения му асортимент.

#2 Производители на санитарни материали, дезинфектанти и миещи средства

Потреблението на миещи и дезинфекциращи средства се покачи в пъти, а и много хора се презапасиха. Въпреки прословутото изкупуване на тоалетната хартия, хипермаркетите не спряха да правят намаления и промоции, провокирайки купуването на още и още.

#3 Доставките на храна

Хората не се отказаха от готовата храна, нищо че останаха вкъщи и имаха време да готвят. Покупката на готова храна е култура, потребност над физиологичната и това монетизираха доставчиците по домовете. Те афишираха, че взимат максимални предпазни мерки и продажбите нараснаха в пъти.

#4 Аптеки и медицински услуги

Населението купува от аптеките антисептици, препарати за профилактика, имуностимуланти и добавки практически за всичко. Не е важно дали са ефективни или не. Те дават лъжливото усещане, че нещо правиш, че не стоиш бездеен и вземаш мерки за здравето си.

А продажбите на онлайн аптеките са нараснали в пъти, съобщават различни източници от Европа. В Русия аптеки и таксиметрови фирми се обединяват, за да отговорят на нарасналата необходимост от доставки на адрес.

#5 Медии, социални мрежи, образователни онлайн проекти

Логично: хората си стоят у дома и имат безкрайно време за прекарване в социалните мрежи. Гледат се повече сериали, четат се повече новини. Някои учат чужд език или усвояват нови програми. eMarketer прогнозира, че глобално ще нарасне погреблението на всякаква цифрола мултимедия, а това вече се видя в Китай.

“Демир

Водафон съобщи, че интернет трафикът в Европа се е увеличи с 50% (заради работата от дома и онлайн дейностите). В Италия и Испания Netflix е увеличила станциите си съответно с 57 и 34%.

Всички в посочените сфери печелят прекрасно. Печалбите са увеличени с пъти. Но повечето печеливши и в тези сектори се обогатяват умерено. Но същото не важи за милиардерите. Тяхното богатство се увеличава до главозамайващи размери.

Печеливша държава – Русия

Русия е може би единствената държава, която спечели реални пари от коронавируса. Това стана благодарение на нефтената война между Саудитска Арабия и САЩ.

На фона на всеобща паника, голяма смъртност и нарушени пазари, Русия изглежда сякаш е от друга планета. Малко болни, сигурни икономически запаси, които ще стигнат за 6-7 години и стабилна политическа обстановка. Икономиката не е раздута с кредити и дългове. Русия е една от малкото страни, в които стандарта на живота съответства на реалната обстановка в икономиката.

От нефтената война правителството заработи допълнителни 2 трилиона рубли и запасите на държавата достигнаха 10,5% от БВП – гигантска сума.

Нищо чудно, че поне десетина от милиардерите, рязко забогатели по време на коронавируса, са именно руснаци.

Милиардери по време на пандемия

  • Сюлейман Керимов, сенатор от Дагестан, притежава златодобивна компания. Заради нестабилната ситуация повече инвеститори се насочват към дългосрочните активи, тоест към златото. Печалбата му се оценява на + $3,7 млрд за год.
  • Аркадий Ротенберг строи мостове. Компанията му «Мостотръст» рязко увеличи активите си с 60% от 16 март насам. Печалбата е + $233 млн $ само за ден.
  • Руският милиардер Михаил Прохоров продаде активи от баскетболния клуб „Бруклин Нетс“, Сделката за $ 2,35 млрд е рекордна на спортните клубове.
  • Виктор Харитонин спечели + $1,1 млрд. от продажба на антивирусния „Арбидол“. Преди 10 години той едва се продаваше, а сега той е включен от Министерството на здравеопазването в списъка на лекарствените препарати срещу коронавируса.
    Богатите по време на коронавируса
    Руските милиардери Прохоров, Харитонин и Ротенберг

Милиардери се намират и извън Русия. Включително най-големият!

Притежателят на Амазон Джеф Безос забогатя с + $6 млрд. за броени дни, след  рекорден ръст на акциите му. Според Форбс, след коронавируса богатството на Безос се оценява на $138 млрд. Той вече е първият в света трилионер.

Когато играеш на едро, и печелиш на едро. Американските богаташи (43 000 души) са получили данъчни облекчения за $70 млрд., което се пада по $1.7 млн. на човек. Медиите не могат да се въздържат да не сравнят размера на тази реална държавна помощ с помощта за безработните, която възлиза на еднократно $1200.

Кои загубиха от пандемията

#1 Офлайн бизнесът

Физическите магазини отдавна изпитват трудности при разрастващата се търговия от дистанция. Кой би могъл да се изправи срещу онлайн магазините, които не плащат наем, ток и сервизно обслужване? Но коронавирусът даде мощен тласък. Ако някой доскоро все пак предпочиташе да види на живо или да премери, сега избягването на тесният контакт е за предпочитане. Вероятно няма да отмине с пандемията.

#2 Ниши, свързани с туризъм, пътувания и командировки

Това са всички туроператори, превозвачи, хотели, хостели и обслужващи ги звена като таксиметров транспорт, кетъринг фирми и др. Този сектор преживява повече реални фалити от #1, но пък има повече шанс за де възстанови след пандемията. Много социални и икономически отношения се базират на пътуванията и контактите.

#3 Развлеченията

Театри, кина, музиканти, организатори на мероприятия като конференции, форуми, изложби и др. Всичко бе отменено за неопределен срок, а към момента все още изглежда неразумно. Хората са наплашени и предпочитат да участват дистанционно. Загубите са гарантирани за още известен период от време. Ще засегнат рекламата, маркетинга, наемите и много ангажирани в това лица.

#4 Общественото хранене

Коронавирусът безпощадно се разправи с кафета, барове и ресторанти. Особено ако са в сферата на малкия бизнес, те нямаха шанс. Трябваше да освободят хората, да се откажат от наетите помещения. Загубите са огромни, защото заведенията влагат сериозни средства в поддържане и дизайн на търговските зали.

Коронавирусът отново потвърди старата максима, че тече, където е текло. А за останалите… остава борбата за оцеляване.

Източници: Forbes, Финансов журнал, 

Видео: Мисли на милиардера – как се умножава $1 X 200

мнения, отзиви, коментари, форум

 

За Радост Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *