Джеф Безос биография
Джеф Безос дата на раждане

Джеф Безос: Жестоката биография на един екстравагантен милиардер, нетни активи

Какви нетни активи има Джеф Безос? Каква е удивителната му биография? Дата на раждане на Jeff Bezos. Цитати, книга, деца

Как се става милиардер, официално? Универсално решение не съществува, но един човек намери своята печеливша формула. Джеф Безос построи империя върху продажбата на книги – именно така започва всичко, а днес той е толкова богат, че умът на обикновения човек не успява да го осмисли.

Раждането на бъдещ магнат

Дата на раждане: 12 януари 1964 . Тед и Жаклин Йоргенсен стават родители съвсем млади. Тя е едва на 16 г., а той – на 18 г. Парите не им стигат, моментът не е за дете. Разделят се, когато мъникът е едва на 6 мес. Бащата скоро забравя за сина си и се сеща 2012, когато Джеф е вече успешен бизнесмен и компанията му Amazon е сила.

Истински баща за Джеф става друг човек. Това е Мигел Безос, който през 1968 г. се жени за майка му и осиновява момчето. Години по-късно Джеф казва, че признава за свой истински баща Мигел.

Детството на Джеф минава в ранчо в Тексас, при дядо му, който има фабрика за ратанови мебели. Точно дядо му поражда интерес към техниката и компютрите. Лоуренс Джайс не бил кой да е – пенсионира се като регионален директор на Комисията по атомна енергия на САЩ.

Изобретателният Джеф

Като младеж, Джеф обича да измисля разни устройства. На игра, но много от тях наистина работели. Например младежът бил обсебен от приспособление с подвижни огледала Infinity Cube, с което се гледало в безкрайността. Играта струвала огромните тогава $20. Затова Джеф си купил компонентите и я сглобил сам.

Малко „зубър“, малко странен – такива като Джеф не са особено харесвани в училище. Родителите се опитвали да му помогнат да се адаптира сред връстниците си, но успехът бил променлив.

Джеф започнал да изкарва пари още като ученик, както било прието в САЩ. Първо работи в МакДоналдс, където не му харесва, но научава някои неща за автоматизацията. На следващата година той започва първия си бизнес – организира летен лагер за малки ученици.

През 1982 г. Джеф завършва училище в Маями и му е възложена прощалната реч. Той изговаря мечтата си – да види космически хотели, паркове и колонии някъде извън Земята. Първата стъпка към реализация на мечтата си Безос прави през 2000 г., основавайки Blue Origin.

Джеф Безос: Жестоката биография, нетни активи
Таблоидите обичат този тип снимки

Безос завършва Принстънския университет. Първо започва с физика, после я заменя с компютърни и инженерни дисциплини. Лятото работи като програмист. И отново успех: получава диплома с „summa cum laude“, каквато имат не повече от 5% от студентите.

След университета

През 1986 г. току-що завършилият Принстън младеж отказва няколко интересни предложения за работа и постъпва в телекомуникационния стартъп Fitel, ориентиран към създаването на инфраструктура за международни електронни финансови операции.

За 2 години от редови сътрудник, каквито има 11 в компанията, Джеф става началник на разработчиците и после директор на отдела за клиенти.

Още няколко години Безос трупа опит като разработчик в Bankers Trust и става вицепрезидент на компанията през 1990 г. Той е на 26 г. – най-младият топ-мениджър в една от най-големите банки в САЩ за миналия век.

Паралелно с това Безос търси сродна душа, проявявайки една от най-необичайните черти на характера си. Желанието му е нормално, но подходът – не. Безос иска да срещне жена, която да стане за него „ресурс“. Приятелите му не го разбират, но и Джеф не иска да обясни. Той просто моли другите да му организират срещи „на сляпо“.

През 1990 г. Джеф постъпва в инвестиционния фонд D. E. Shaw, където за 4 г. стига до поста вицепрезидент. Там през 1992 г. среща Макензи — своята сродна душа и „съпруга – ресурс“. Скоро правят сватба. Макензи е сред първите, които научават амбициозните планове на Безос за създаване на онлайн книжен магазин. Тя е и сред първите му сътрудници.

Интернет създава света

Интернет става все по-осезаема сила. Безос попада на информация за ръст на световната мрежа с 2300% за година. Той усеща перспективността й и решава да се впусне в самостоятелна инициатива. По-добре да претърпи крах, отколкото да не опита.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Изборът му пада върху книгите. Безос обича да чете, но пощите се справят зле с доставките на книги. През 1994 г. той напуска D. E. Shaw, мести се в Сиатъл, където по-късно ще се разположи щабът на Amazon.

През 2013 г. Макензи споделя в интервю, че на старта Джеф е бил увлечен от идеята си с възторг и страст. Заедно съставили бизнес план и търсели инвеститори. Първият офис на компанията е в гаража на Безос. Началото напомня на старта на Microsoft, Hewlett-Packard, Apple, Google, Dell и др. компании-икони.

Джеф Безос: Жестоката биография, нетни активи
Джеф и Макензи

Първият служител в Amazon е програмистът Шел Кафан. Той остава неизвестен, но създава базата на многомилионния бизнес. Работи за Джеф 4 г., но после се оказва ненужен. Джеф го изтласква на заден план и назначава за технически директор нов човек. Шел напуска, като коментира, че тази компания е била голямото му разочарование, защото там е предадено доверието му.

Подобна е съдбата на Пол Бъртън-Дейвис, който участва в създаването на новата компания. Но това е бизнес, а и самия Безос се оказва сложен човек.

Раждането на Amazon

Платформата е готова, програмите са написани, оборудването е купено, сървърите са поместени в две стаи в апартамент под наем. Името Amazon идва от едноименната река. В името се съдържат първата и последната буква от азбуката, тоест клиентът може да получи абсолютно всякаква стока

Пуснали сайта. 300 приятели и познати започнали да го тестват. Достъпът към amazon.com отвън се отваря през юли 1995 г.

В импровизирания офис закачили камбана, която съобщавала за всяка постъпила заявка. Скоро трябвало да я изключат, защото дрънкала непрекъснато.

Само след 1 месец компанията търгувала във всички щати и изпълнявала поръчки на клиенти от 45 точки в други страни. Скоро се наложило да поправят грешка в кода – проектът бил пуснат твърде бързо. Най-неприятният бъг бил знак минус в количеството поръчани книги в клиентската кошница. Това водело до преизчисление на парите.

На старта Безос бил много пестелив до стиснат. Но успехът скоро дошъл.

Първите $500 000

През 1995 г. обема на продажбите превишава половин милион, което надскача и най-големите очаквания. През 1997 г. Amazon става публична компания. На следващата година разширява асортимента, допълвайки го с музика, видео и др. стоки. Отваря собствен отдел за проверка на качеството. По това време Google получава от Безос инвестиции за четвърт милион долара. Сега те са 3.3 млн. акции, оценени на $3,5 млрд.

През 1999 г. Джеф е милиардер със състояние от $9 млрд. Компанията му се оценява на $22,1 млрд.

Компанията си има и своите тъмни страни. Джеф е труден началник. В първите години сътрудниците му не могат да разчитат на почивни дни. Той се опитва да ги задържи в извънработно време, като ги принуждава да изпуснат последния автобус. Организира екипи, които да решават един и същ проблем на принципа на състезанието. За това си отношение Безос получава много критика от служителите си и неприятни публикации от журналисти.

Инат и деспот, но успешен

Когато някой сътрудник не се справя със задачите си, Безос го пита: Ти какъв си – некомпетентен или просто мързелив? Постоянно пита служителите си защо му губят времето. Заради такова поведение от първоначалния екип на Джеф не остава никой. Тоест има един – Николас Лавджой, който постъпва през 1995 г. и напуска през 1998 г., за да се върне пак през 2016 г. Той развива транспортния отдел.

Днес Амазон е корпорация, която има дейност по всички фронтове. Служителите са над 600 хиляди, капитализацията се колебае  около $800 млрд (през есента на 2018 за известно време тя е над $1 трилион).

Джеф Безос на свой ред удържа лидерството сред най-богатите на Земята. Преди година той финализира развода си, създавайки още един фактор в листата с активи за $38,3 млрд. Макензи поема по свой път, след като е „ресурс“ за Джеф в течение на 25 г.

Джеф Безос: Жестоката биография, нетни активи
Какво е да имаш милиарди?

Първият трилионер на Земята

Кой забогатя при ковид-19? Бедните обедняха, богатите – забогатяха. Пандемията показа колко уязвим е малкият бизнес. Едно „обръщане на вятъра“ и той е минало. Уязвим е и средният бизнес, доколкото зависи от външни фактори.

Някои загубиха почти всичко, а други натрупаха сериозни парични ресурси. Нещо повече – заеха свой пазарен дял, което е по-ценно и от злато.

Кой спечели от коронавируса

Ето и кои сектори получиха възможността да заработят повече от преди. Благодарение на коронавируса.

#1 Кварталните магазини на дребно

Продавачите на стоки от първа необходимост получиха шанса да спечелят повече и да натрупат паричен ресурс. Особено малките магазини тип лафка. Те предоставиха необходимите стоки + необходимата безопасност. Изискваха от клиентите да влизат поединично и с маски и с това привлякоха и най-страхуващите от коронавируса клиенти.

Продажбите „на гише“, с минимален контакт, също се оказаха печеливша стратегия. Мнозина се бояха от хипермаркетите и предпочитаха да напазаруват набързо от малкия магазин, въпреки ограничения му асортимент.

#2 Производители на санитарни материали, дезинфектанти и миещи средства

Потреблението на миещи и дезинфекциращи средства се покачи в пъти, а и много хора се презапасиха. Въпреки прословутото изкупуване на тоалетната хартия, хипермаркетите не спряха да правят намаления и промоции, провокирайки купуването на още и още.

#3 Доставките на храна

Хората не се отказаха от готовата храна, нищо че останаха вкъщи и имаха време да готвят. Покупката на готова храна е култура, потребност над физиологичната и това монетизираха доставчиците по домовете. Те афишираха, че взимат максимални предпазни мерки и продажбите нараснаха в пъти.

#4 Аптеки и медицински услуги

Населението купува от аптеките антисептици, препарати за профилактика, имуностимуланти и добавки практически за всичко. Не е важно дали са ефективни или не. Те дават лъжливото усещане, че нещо правиш, че не стоиш бездеен и вземаш мерки за здравето си.

А продажбите на онлайн аптеките са нараснали в пъти, съобщават различни източници от Европа. В Русия аптеки и таксиметрови фирми се обединяват, за да отговорят на нарасналата необходимост от доставки на адрес.

#5 Медии, социални мрежи, образователни онлайн проекти

Логично: хората си стоят у дома и имат безкрайно време за прекарване в социалните мрежи. Гледат се повече сериали, четат се повече новини. Някои учат чужд език или усвояват нови програми. eMarketer прогнозира, че глобално ще нарасне погреблението на всякаква цифрола мултимедия, а това вече се видя в Китай.

Водафон съобщи, че интернет трафикът в Европа се е увеличи с 50% (заради работата от дома и онлайн дейностите). В Италия и Испания Netflix е увеличила станциите си съответно с 57 и 34%.

Всички в посочените сфери печелят прекрасно. Печалбите са увеличени с пъти. Но повечето печеливши и в тези сектори се обогатяват умерено. Но същото не важи за милиардерите. Тяхното богатство се увеличава до главозамайващи размери.

Печеливша държава – Русия

Русия е може би единствената държава, която спечели реални пари от коронавируса. Това стана благодарение на нефтената война между Саудитска Арабия и САЩ.

На фона на всеобща паника, голяма смъртност и нарушени пазари, Русия изглежда сякаш е от друга планета. Малко болни, сигурни икономически запаси, които ще стигнат за 6-7 години и стабилна политическа обстановка. Икономиката не е раздута с кредити и дългове. Русия е една от малкото страни, в които стандарта на живота съответства на реалната обстановка в икономиката.

От нефтената война правителството заработи допълнителни 2 трилиона рубли и запасите на държавата достигнаха 10,5% от БВП – гигантска сума.

Нищо чудно, че поне десетина от милиардерите, рязко забогатели по време на коронавируса, са именно руснаци.

Милиардери по време на пандемия

 • Сюлейман Керимов, сенатор от Дагестан, притежава златодобивна компания. Заради нестабилната ситуация повече инвеститори се насочват към дългосрочните активи, тоест към златото. Печалбата му се оценява на + $3,7 млрд за год.
 • Аркадий Ротенберг строи мостове. Компанията му «Мостотръст» рязко увеличи активите си с 60% от 16 март насам. Печалбата е + $233 млн $ само за ден.
 • Руският милиардер Михаил Прохоров продаде активи от баскетболния клуб „Бруклин Нетс“, Сделката за $ 2,35 млрд е рекордна на спортните клубове.
 • Виктор Харитонин спечели + $1,1 млрд. от продажба на антивирусния „Арбидол“. Преди 10 години той едва се продаваше, а сега той е включен от Министерството на здравеопазването в списъка на лекарствените препарати срещу коронавируса.
  Богатите по време на коронавируса
  Руските милиардери Прохоров, Харитонин и Ротенберг

Милиардери се намират и извън Русия. Включително най-големият!

Притежателят на Амазон Джеф Безос забогатя с + $6 млрд. за броени дни, след  рекорден ръст на акциите му. Според Форбс, след коронавируса богатството на Безос се оценява на $138 млрд. Той вече е първият в света трилионер.

Когато играеш на едро, и печелиш на едро. Американските богаташи (43 000 души) са получили данъчни облекчения за $70 млрд., което се пада по $1.7 млн. на човек. Медиите не могат да се въздържат да не сравнят размера на тази реална държавна помощ с помощта за безработните, която възлиза на еднократно $1200.

Кои загубиха от пандемията

#1 Офлайн бизнесът

Физическите магазини отдавна изпитват трудности при разрастващата се търговия от дистанция. Кой би могъл да се изправи срещу онлайн магазините, които не плащат наем, ток и сервизно обслужване? Но коронавирусът даде мощен тласък. Ако някой доскоро все пак предпочиташе да види на живо или да премери, сега избягването на тесният контакт е за предпочитане. Вероятно няма да отмине с пандемията.

#2 Ниши, свързани с туризъм, пътувания и командировки

Това са всички туроператори, превозвачи, хотели, хостели и обслужващи ги звена като таксиметров транспорт, кетъринг фирми и др. Този сектор преживява повече реални фалити от #1, но пък има повече шанс за де възстанови след пандемията. Много социални и икономически отношения се базират на пътуванията и контактите.

#3 Развлеченията

Театри, кина, музиканти, организатори на мероприятия като конференции, форуми, изложби и др. Всичко бе отменено за неопределен срок, а към момента все още изглежда неразумно. Хората са наплашени и предпочитат да участват дистанционно. Загубите са гарантирани за още известен период от време. Ще засегнат рекламата, маркетинга, наемите и много ангажирани в това лица.

#4 Общественото хранене

Коронавирусът безпощадно се разправи с кафета, барове и ресторанти. Особено ако са в сферата на малкия бизнес, те нямаха шанс. Трябваше да освободят хората, да се откажат от наетите помещения. Загубите са огромни, защото заведенията влагат сериозни средства в поддържане и дизайн на търговските зали.

Коронавирусът отново потвърди старата максима, че тече, където е текло. А за останалите… остава борбата за оцеляване.

Източници: Forbes, Финансов журнал, 

Видео: Мисли на милиардера – как се умножава $1 X 200

 

Първоначално публикувано на:23.05.2022 @ 7:57

За Радост Димитрова

Прочети още

Жена Телец, характеристика, съвместимост

Жена Телец: коя е тя и какво иска? Съвместимост

♠ Характеристика на жена Телец ♠ Водеща стихия, планета ♠ Камък, защитен талисман ♠ Разпознаваема …

2 Мнения

 1. Вяра и Надежда

  Неморално е да трупаш толкова пари на гърба на хората, когато не можеш да изхарчиш и 1% от тях! Но Бог вижда и ще си каже думата, само почакайте!

 2. Скептик

  То е казано и в Библията – където е текло, нали така? Няма как от нищо да стане нещо, аз не вярвам на притчите за ябълката и случайността

 3. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *