Моментално разхлабване и бързо решение при запек, как да се изходя веднага
Какви слабителни съществуват? Бързо решение при запек. Лекарства или билки? Домашни средства. Ефикасни свещички при запек. Видове – вредни ли са? Хапчета за разхлабване – с бизакодил, сенозиди А и В, натриев пикосулфат, пребиотици. Сиропи, капки и прахчета за разхлабване – лактулоза, лактитол, солеви разтвори

Моментално разхлабване. Бързо решение при запек. Как да се изходя веднага?

Кое бързо решение при запек наистина работи? Средства за моментално разхлабване. Как да се изходя веднага? Чай и разхлабително с бързо действие в домашни условия. Домашно разхлабително при възрастни Какво слабително нещо да пия. Манитол, Елакса Про, Фигурин

Запекът просто не трябва да се търпи. От друга страна и най-слабите средства имат недостатъци и противопоказания. Честото им използване прави червата лениви. И не накрая – те не лекуват, а просто премахват събраните отпадъци.

Тогава? Има ли златна среда, най-безопасно, но и моментално разхлабително? Ще разгледаме всички бързи варианти с техните плюсове и недостатъци.

Разхлабително с бързо действие

Разхлабително с бързо действие осигуряват няколко вида средства:

 1. Лекарства с/у запек с общо и местно действие;
 2. Масла и др. домашни средства за разхлабване;
 3. Лечебни растения.
Какво да ползваме за бързо разхлабване?

Най-бавно работят пребиотиците. Ефектът от тях идва след 3-4 дни, но за сметка на това те оказват трайно терапевтично въздействие;

Моментално разхлабване и бързо решение при запек
1 – фекални маси с различна твърдост, 2 – дебело черво с различна степен на разтягане
 • Контактните средства дават резултат след 7-8 часа;
 • Билките и др. природни средства се задействат в рамките на 2-3 часа;
 • Най-бързи са солевите разтвори, които ни канят в тоалетната след 30 до 90 мин.

В пациентските и общите форуми в интернет нерядко срещаме препоръки за чай Фигурин против запек. Изпробвали билките хора разказват за неговото меко и постепенно действие. Те подчертават, че при лечението не са изпитали болки, спазми и други негативи, по принцип присъщи на слабителните средства.

Друг факт, който радва пациентите е, че билковото лечение е продължително и предпазва от повторна поява на проблема. Направихме допитване в голямата ни група във Фейсбук „Лечение с билки“. От там получихме стотици мнения и избрахме трима от авторите им, които помолихме да разгънат по-подробно отзива си и да ни пратят своя снимка. Разказите по-долу се публикуват с тяхно съгласие.

Мнение №1: Получих траен резултат с Фигурин
Милена Василева - 01 - как да се изходя веднага
Милена Василева

Имам хроничен запек от момиче. Много съм изпълнявала диети, което ми докара и това главоболие. Изпразването на червата стана център в ежедневието ми – все да следя, да внимавам и периодично да взимам по нещо.

Уважавам бързите неща, затова почнах със свещички и хапчета за разхлабване. Резултат – веднага, но краткотраен. След 2-3 дни бях на изходна позиция.

Поради този проблем минах на билки. Пробвах това – онова и се установих на Фигурин. Пия го лечебно, а не за еднократно освобождаване. За около 20 дни получих траен резултат. Запичането спря, газовете и подуването изчезнаха, започнах по-редовно да посещавам WC-то. Доволна съм и само мога да благодаря!

Милена Василева, Кюстендил

Още мнения за Фигурин при хроничен запек и начин да се поръча за 49 лева ще намерите ТУК!

Съдържание:

Допреди 20-ина години разхлабителните се ползваха рядко, само при много възрастни хора и при деца. Днес почти всеки търси моментално разхлабително, независимо от възрастта. Липсата на движение и приема на силно обработена храна са превърнали нарушената перисталтика в ежедневие.

Въздействие на разхлабителните лекарства
Вид Въздействие върху чревните стени Въздействие върху фекалната маса
Контактни (раздразващи) Смазват, осигуряват плъзгане Размекват
Осмотични (хидратиращи) Не влияят Привличат и задържат вода за увеличаване на обема на фекалната маса
С целулоза (набухващи) Разтягат ги Подават целулоза, която не се преработва, а увеличава обема на фекалната маса
Пребиотици Стимулират мускулатурата Регулират работата на червата и микрофлората, което нормализира изпражненията

Но да не приемаме този факт като нормален. Склонните към запек хора са отворени за болести на храносмилането и на ч. дроб и като цяло влошават общото си състояние.

Бързо решение при запек

Когато търсим нещо ефикасно за запек, най-скоростното решение е

Клизмата

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Тя решава първостепенната задача – изпразване на червата на момента. Няма лечебно действие. При зачестяване дава негативен ефект – намалява активността на червата.

Съществуват 3 вида клизми според количеството използвана течност:

 • Микро – с под 100 мл;
 • Средна – с около 0.5 л;
 • Нормална – от 0.5 до 2 л.

Клизмата – крайна или бърза мярка

Наистина е разхлабително с бързо действие. Действието е гарантирано – в рамките на 10 до 15 мин. Течността достига задържаната маса, размеква я и я извежда навън.

 • Неин плюс е, че не потиска и не дразни червата, а само премахва натрупаните маси чрез измиване.
 • Минуси на клизмата: неприятна процедура, която трудно се изпълнява самостоятелно.

Негативите на клизмата я изтикват назад в класацията на слабителните средства, макар че тя е най-бърза и категорична. Повечето пациенти са изправени пред избора:

Лекарства или билки?

Синтетика или природни средства?

Ще се ориентираме по състоянието ни.

 • Слаб до средно тежък запек (непродължителен, без болка и дискомфорт) – при този тип задържане не се препоръчват клизми и лекарства. Желателно е да се избягват радикални средства и насилствено изчистване на червата. Прието е използването на народни и домашни средства за разхлабване – билки, масла, целулозни растителни храни и др.;
 • Тежък и продължителен запек, хронични състояния поради дисбактериоза, лекарствени терапии, ендокринни патологии, хемороиди, стрес, хиподинамика и др. Трябва радикално средство за изпразване на червата и по-нататъшна терапия с народни средства за оказване на необходимото лечебно въздействие.
  домашно разхлабително и бързо решение при запек
  Съвременните тоалетни предразполагат към запек, а ето и обяснението

Плюсове на народните средства:

 • Подходящи са за бременни и малки пациенти;
 • Не вредят на микрофлората в червата;
 • Детоксикират по естествен начин;
 • Не нарушават чревната моторика.
Домашни средства за разхлабване

Таблица

Продукт Въздействие
Рициново масло Употребявайте внимателно и никога нощем, бързо слабително, крайно средство
Целулоза от плод, трици Съчетават се с много вода
Овесена вода 1 ч.ч. овес + 1 л затоплена, но негореща вода, са стои 24 ч.
Лимон + зехтин Стимулира храносмилането, придвижва храната, чисти стените
Яб. сок (кефир)  Бързо разхлабва. Ако изберете кефир – да е на максимум 3 дни, в противен случай ще окаже обратното въздействие
Кафе В малки дози обезводнява – течностите постъпват в червата и размекват фекалните маси
Сода Неутрализира киселините в червата, премахва газове. 1 ч.л сода + 50 мл топла вода – изпива се наведнъж
Сурова тиква, сух грах Въздействат върху чревните стени като гребло

Ефикасни свещички за запек

Особено място заемат локалните средства за въздействие върху червата.

Те са два вида:

 • клизмите, за които вече споменахме като бързо средство,
 • и супозиториите – също със скоростно действие. Те са по-разпространени от клизмата, защото няма пречки за самостоятелно поставяне.

Как работят: дразнят чревните рецептори и активират естественото движение на червата. Задържаните маси тръгват навън естествено. Оттук идва спецификата при свещичките – те са подходящи, само ако има втвърдени маси до самия изход.

Още в текста: Как се постига моментално разхлабване? Как да изберем разхлабително. Мнения за Елакса Пико и ефикасни свещички. Бързо решение при запек ли са те? Сироп Дулкософт. Още в текста: Бързо решение при запек, разхлабително в домашни условия. Чай за разхлабване, билки при запек, храни за бързо разхлабване. Чай Фигурин против запек

Видове свещички за запек

Те се различават по активната си съставка, а оттам идва и разлика в начина на въздействие.

 • Свещички с глицерин
 • Свещички с бизакодил
 • Образуващи газове.
 1. С глицерин – Изилакс, Монтавит и Глицеракс. Ефект след 20 мин. Глицеринът е мазно в-во, което омекотява и активира перисталтиката. Подходящи за бебета. Приемът е по 1 бр. сутрин. Неподходящи при възпалявания, хемороиди и нарушена лигавица;
 2. С бизакодил – Дулколакс свещички, Бизакодил, Фенолакс, Бизалакс. Ефект след 10 мин. Активната съставка раздразва червата и те свършват своята работа. Този тип също не стават при нарушена лигавица, възпалявания, при болезненост и кървене. Нежелателни за бременни;
 3. Образуващи газ – Ева Q. Ефект след 10-15 мин. Активната съставка се разтваря в червата и отделя газ, който чисто физически разширява червото и дразни рецепторите му. Изпразването настъпва по физиологичен начин.
Мнение №2: Болките минаха с Фигурин
Венци Митрев - 02 - разхлабително с бързо действие
Венци Митрев

Чаят Фигурин излекува твърдия и спазматичен корем, който ме тормози от сума ти време. Неприятно беше хората да се забавляват, а аз да тичам в тоалетната и да се моля за облекчение. Най-много ме измъчваха спазмите, които бяха доста неясни. Джипито ми препоръча какво да ям и пия, прати ме да тичам, но нямаше кой знае какъв ефект.

Нещата кардинално се промениха с Фигурин. Четох в нета, че лекува спазми и затова го купих. Така е, лекува. Откакто го пия, не съм имал кризи. Червата ми се оправиха, доста съм редовен на онова място. В миналото остана и твърдият корем.

Наистина съм супер благодарен на билките от Фигурин. Лечителката Ковачева продължава да помага на хората с рецептите, които ни е завещала.

Венци Митрев, Перник

Още отзиви и начин за поръчка на Фигурин против хроничен запек ВИЖТЕ ТУК!

Вредни ли са свещичките за запек?

Мнозина търсят нещо ефикасно за запек, но искат и безопасност.

Свещичките бързо решават проблема на пациента, прилагането им не причинява дискомфорт и при това са евтини – едната струва от 0.60 до 1.80 лв. според вида си. Но те не са панацея и имат някои негативи:

 1. Не лекуват запек, само извеждат застоявала фекална маса;
 2. Изчистват грубо основното количество, оставяйки по-стари втвърдени остатъци и съдържанието на чревните гънки (джобове);
 3. Не се прилагат при болестни изменения в дебелото черво и ануса – възпаляване, образувания, хемороиди, ранички и др.;
 4. Не се прилагат при хронични състояния;
 5. Има възрастови ограничения за свещичките. Някои разновидности са забранени след зачеване.
Има ли привикване към свещичките?

Самите свещички не причиняват привикване. Но пациентът свиква да решава проблемите си чрез тях – те са евтини, лесни и достъпни. Той не е мотивиран да промени храненето си и да потърси истинският причинител на запека. Не са подходящи за лечение в дългосрочен план – при хронични състояния.

Хапчета за разхлабване

Таблетки ца разхлабване с раздразващо въздействие

Тази група е създадена за търсещите най-силни разхлабителни лекарства. Имат бързо действие. При прием вечерта сутринта се реализира очаквания резултат.

Ефективни са при чревна атония и вяла перисталтика. Подходящи са за старческа възраст.

Към категорията се отнасят:

 • Синтетични лекарства: активни съставки бисакодил, натрий пикосулфат;
 • Растителни лекарства: таблетки за разхлабване с корен ревен, лист сена, кора зърнастец и др.

Начин на работа: химическо раздразване на рецепторите в дебелото черво, стимулиране на перисталтиката. Еднократна дефекация настъпва 6 – 10 ч. след таблетката.

Минуси:

 • Имат стран. ефекти и противопоказания;
 • Причиняват привикване и не трябва да се ползват над 10 дни поред. Това важи само за някои от употребите на билката сена, която сама по себе си може да доведе до привикване, ако се пие дълго време. Но понякога, ако тя е в правилна комбинация с други билки, елементът със зависимостта може да бъде избегнат;
 • Изтощават рецепторите на дебелото черво и намаляват неговия тонус;
 • Увеличават риска от чревна атония;
 • Нарушават баланса на електролити в кръвта;
 • Дегенерират нервните тъкани.

Най-същественото е, че заради развиването на привикване, първоначалната доза спира да въздейства. Пациентът трябва да увеличи дозата, а това е забранено – заради риска от изброените по-горе ефекти. В други случаи тези ефекти не се наблюдават. При билкарството не е като при аритметиката, не е толкова просто, че ако има такава и такава съставка, двете им въздействия ще се сумират. По-често билките взаимодействат една с друга и се получават въздействия, които те поотделно не притежават.

Препоръка: таблетки за разхлабване да се ползват за кратко и след първите резултати да се заменят с билкови и природни средства.

Чест страничен ефект е развиване на чревна болка.

Таблетки за разхлабване с бизакодил

Дулколакс, Бизалакс, Фенолакс, Бизакодил. Показани са при подготовка на червата за ендоскопия, за запек след операция и при диетично хранене.

Дуфалак на таблетки – този препарат се предлага на сашета. Негови аналози на таблетки са Дулколакс и другите, изброени по-горе.

Приема се 1 таблетка преди сън, максимум 2 бр.

Този медикамент е забранен при чревна непроходимост, остра болка, подуване, ентерит, обезводняване. За пациенти над 4 г., но от 4 до 10 г се дава само по лекарска преценка.

Негативите са чревни колики, гадене, тежест в червата, по-рядко – поява на слуз и кръв.

Сенозиди А и В

Сена Екстра, Аролаксен, Лаксена, Абока Sollievo, Сена Панацея, Синилакс. Използват се екстракти, съдържащи сенозиди – антрахинонови гликозиди. Главно са изолирани от едноименното растение, познато и като майчин лист.

Лаксена и всяка „сена“ е популярно слабително, което не причинява привикване. Подходящо при вяла перисталтика, хемороиди, спастично и атонично запичане. Принципно при сената има елемент на пристрастяване, ако се взема прекалено дълго време. Но ако компетентен фитотерапевт изготви правилната комбинация, моментът със зависимостта може да бъде избегнат.

При еднократен прием въздействието идва след 6 до 12 ч. Дозировката зависи от формата, приема се по правило преди сън.

Негативите и забраните са идентични на тези при бизакодил, като болезнеността е ясно изразена. Именно тя въздържа множество пациенти от използването на препарати със сена.

Вентролакс – обогатен вариант. Освен екстракт от сена, в препарата са включени зърнастец, алое, карамфил и ревен. Те са микронизирани за непосредствено усвояване.

Натриев пикосулфат

Пикопил, Елакса Пико, Дулколакс Пико. Един от вариантите на Пикопил и Дулколакс Пико са на капки, а останалите – на таблетки.

разхлабително в домашни условия, бързо решение при запек
Елакса Пико, Дулколакс и др. с „пико“

Това слабително няма вкус и аромат. Въздейства на ниво дебело черво, усилва чревната перисталника, намалява всмукването на вода и елестролитите. След прием естествено изпразва червата 10-12 часа по-късно.

Като странични реакции се наблюдават болезненост в корем, конвулсии, обезводняване, диария, слабост, спад в налягането.

Още минуси – неподходящ в първите месеци след зачеване и за деца под 4 г.

Пребиотици

Считат се за по-безопасни с-ва с/у запек. Подходящи са след зачеване и при кърмене.

В тези препарати са включени въглехидрати, които не се преработват в горните зони на храносмилателния тракт. Те попадат в дебелото черво в непроменен вид и там стимулират развитието на полезна микрофлора.

Тук се отнасят лактулоза, инулин и фруктоолигозахариди. Те имат леко слабително действие, работят бавно, но оказват по-устойчив терапевтичен ефект, отколкото препаратите с раздразващо или осмотично действие.

Пребиотиците стимулират ръста на полезна микрофлора. При ферментирането си отделят органични к-ни, които стимулират чревната мускулатура.

Плюсове – не предизвикват привикване, нямат стран. ефекти като се изключи газообразуването. Това явление преминава за броени дни.

Минуси – не дава мигнозено действие, а най-рано след 2-3 дни от началото на приема.

Пребиотиците може да се приемат както при остри, така и при хронични състояния. Главна тяхна цел е дисбактериоза, при която се отбелязва задържане на изхождането. Имат детоксикиращ ефект.

Обикновено този тип се произвеждат в течна или прахообразна форма.

Сиропи, капки и прахчета за разхлабване

Лактулоза

Дуфалак, Никсен, Елакса, Лактус, МИП.

Оказва силно осмотично въздействие. Подпомага по-активното усвояване на фосфор и калций, стимулира перисталтиката на червата. Активно разрежда изпражненията, увеличава обема им, а също и секрецията на жлъчка в тънките черва.

Разхлабва бавно. Не се ползва при чревна непроходимост, повишена чувствителност към лактоза, с внимание – при диабет. Това са подходящите разхлабителни за новородени.

Дуфалак – сашета или сироп? Въпрос на опаковка, съдържанието е еднакво. Сиропът е в шише 100 мл, а сашето за еднократна употреба 15 мл.

Лактитол – Импортал

Прахчета за разхлабване, от което се прави течно лекарство за запек. Лактилол (Импортал) е заместител на сладкото за диабетици, ползва се за лечение и профилактика на патологии на дебело черво. Повдига осмотичното налягане, размеква фекалните маси, подобрява работата на червата.

Действието на Импортал настъпва след 24 ч. Негативи – метеоризъм, болки в корема.

Инфакол става ли?

Лекарството понякога се бърка със слабително средство. Това са капки срещу бебешки колики и спазми, които работят на друг принцип.

Солеви разтвори
за разхлабване при възрастни, как се пие манитол
Прахчета за разхлабване, познати на мнозина

Натриев и магн. сулфат и хидрокис, полиетилен гликол, цитрат и др.

Това са осмотични разхлабителни на прах, които при приема попадат в червата и там задържат вода. В следствие застоялите маси се разреждат, обемът нараства, също осмотичното налягане и от това произтича слабителен ефект.

 • Плюсове – могат да се ползват дълго време, до 3 месеца.
 • Минуси – нарушават водно-солевия баланс в тялото, обезводняват.
Полиетилен гликол (макрогол)

S.O.S, Евакол, Ефекол, Дулкософт, Молаксол, Фортранс.

Това лекарство за запек също се приема до 3 месеца. След такова лечение червата се стабилизират, ако бъдат подкрепени с правилно хранене и активности.

Макрогол в Дулкософт и др. не се метаболизира в тялото, не се абсорбира и не се влияе от чревната микрофлора. Увеличава нивото на течности в изпражненията, което води до размекване и облекчена дефекация. Действието настъпва до 1-2 дни.

Плюсове на макрогол – не причинява метеоризъм и парене на ануса. Предпазва от загуба на електролити, не нарушава метаболизма на липидите.

Магнезиев хлорид, английска сол, сол Епсон – това е най-известният представител от групата. Подходящ за изчистване на червата преди изследвания, при отравяния и холецистит. Има и жлъчегонно действие. Прахообразно, продава се на сашета и се разрежда.

Други слабителни

 • Манитол за разхлабване – Манитол е осмотичен диуретик, на банки и ампули. Провокира усилено уриниране. Не е предназначен за запек, но се ползва способността му да извежда вода. Пие се 1 ч.ч., дефекацията настъпва след 4 часа. Внимание – консултирайте се с лекар!;
 • Глицерин за пиене – глицерин се прилага само локално, с клизма или супозитории. Не се пие;
 • Разхлабителни шоколадчета – в десертчето са включени сена (6%) и лист джинджифил (2%). Ще ги намерите под името „Комфорт“.

Как да изберем ефикасно лекарство за запек?

Ефикасно лекарство за запек трябва да отговаря на следните критерии едновременно:

 1. Да освобождава червата в разумен срок;
 2. Да оказва терапевтично действие;
 3. Да е безопасно и да не поражда дискомфорт;
 4. Да е подходящо за дадения пациент (без противопоказания спрямо него).
Кои са най-добрите лекарства за разхлабване?

Най-доброто е подходящото и ефикасно лекарство за запек? Като сила на въздействие то трябва да отговаря на състоянието на пациента. Като срок – да окаже помощ в разумни граници. Доброто лекарство не обезводнява, не провокира привикване и не снижава функционалността на червата.

При еднократно изчистване изборът на лекарство за запек не е от особено значение, но при повтарящи се и хронични състояния компонентът терапия излиза на преден план.

Лекарства за разхлабване при хроничен запек

Запекът се окачествява като хроничен, когато:

 • червата се изпразват под 3 пъти седмично;
 • еднократно количество фекалии е под 35 г. за деня;
 • фекалиите са прекалено твърди и сухи;
 • „напъването“ превишава с 25% времето за дефекация.

Хроничният запек е:

 • Първичен: вроден (при патологии в дебелото черво) и придобит (при полипи, тумори, хемороиди, фисури и др.);
 • Вторичен: симптом на патологии в стомах, жлъчка, полови органи, ендокринна с-ма;
 • Идеопатичен: нарушена моторика на червата поради неустановени причини;
 • Функционален: поради хранене с ниско съдържание на хранителни в-ва, прием на някои лекарства като антидепресанти, диуретици, желязо, холиноблокери, антиациди).

Лечението в тези случаи категорично изисква премахване на органичната патология и правилна корекция на отделителната функция. Пациентът задължително променя режима си, увеличава активността, подобрява храненето.

При избора на разхлабителни акцентът пада върху тези с продължително терапевтично действие. Такива са билковите средства и сборове със слабително действие като Фигурин.

Синтетичните провокатори на еднократно изхождане губят значението си, особено предизвикващите привикване.

Чай Фигурин против запек

Защо е по-добре да го ползваме?

Моментално разхлабване, разхлабително с бързо действие
Билките ни спестяват това

Фигурин събира билките – класика в регулирането на стомашната и чревната функция. Повечето от 28-те му съставки имат разхлабващо действие. Това е логично – чаят е създаден за отслабване, а ключовото средство за това е оздравяването на системите за смилане и усвояване на храната и изхвърляне на остатъците.

Да разгледаме накратко чай Фигурин против запек.

В него присъстват неоспоримите слабителни растения роза, глухарче, зърнастец, сладък корен, хмел, майчин лист, коприва, кориандър и др. Риганът балансира чревн. микрофлора и успокоява. Кантарионът оздравява стомаха и улеснява изчистването на червата.

С инулина си цикорията е силно оздравяваща. Мащерката е прекрасна при стомашни спазми, а комбинацията със сладник и слез е направо виртуозна. Ако има елемент на колит, добре, че е включена маточина.

Червената боровинка подава слузести в-ва за стомаха и червата. Мечото грозде изчиства пикочната с-ма, но подобрява стомашната функция. Ленът добавя неразтворими фибри.

Големият плюс на Фигурин е, че разхлабителните съставки са в миниатюрни количества. В съчетание те усилват терапевтичното въздействие, но не успяват да проявят странични ефекти и някакви негативи. Това е ползата от лечението със сборове, което се практикува от най-добрите билкари от векове. Специално Фигурин е проектиран като комбинация от уважаваната лечителка Лидия Ковачева.

Друго качество на Фигурин е, че профилактира повторната поява на запек. Отстранява причините и след един курс с чая запекът повече не се появява. Билките въздействат едновременно като „бърза помощ“ – след няколко часа изпразват червата, а по-нататък поддържат периодичната евакуация.

На трето място да подчертаем, че Фигурин против запек не причинява привикване и може да се пие неопределено време, най-добре на курсове по 3 месеца. Билките не освобождават червата от работата им, поради което те остават в тонус, активни и здрави.

За качествата на чай Фигурин против запек съдим и по отзивите на пациенти, справили се със запека без средства за разхлабване и синтетика, а само с билките от този чай за отслабване.

Мнение №3: Стомахът ми е като на младо момиче
Силвия Николова - 03 - как да се изходя веднага
Силвия Николова

Здравейте и от мен. Пиша, за да се похваля от билковото лечение на запек, което проведох с чая за отслабване Фигурин. Специално пиша това, защото чаят е за отслабване и не толкова се знае за запек и храносмилане.

Аз имам такива проблеми перманентно. Нещо стомахът ми е слаб, не усвоявам добре храната и периодично съдържанието на червата се втвърдява и не мога да се справя с него по естествения начин. Докарах си хемороиди, което беше доста логично.

Малко късно, но все пак за щастие намерих Фигурин. Билките в него изпразват червата при проблеми, а освен това лекуват цялостно. Сега стомахът ми е като на момиче и червата са пушка – всяка сутрин съм редовна. Леко ми е и радостно – както на червата, така и на душата.

Силвия Николова, Силистра

Откъде да се снабдим с него?

Фигурин се продава в някои аптеки, а може да се поръча и по интернет – от специализирания сайт. Поръчката става чрез форма в сайта или по телефон. ТУК: сайтът на Фигурин и още подробности за билковата терапия на запек.

Отзивът с видео е за основната функция на Фигурин – отслабването. Даниел Георгиев разказва пред камера как и колко е свалил с помощта на билките:

Храни за бързо разхлабване

Обикновено питаме: какво да пием за разхлабване? А какво да ядем?

Някои храни са истинско разхлабително в домашни условия. Те елиминират нуждата от прахчета за запек и други средства за разхлабване. В случай че сме свикнали да ги консумираме, а не да посягаме към тях, когато видим проблем.

Вместо свещички за изхождане, може да преразгледаме менюто си.

Храни за бързо разхлабване

 • Ябълки
 • Студен компот
 • Ябълков оцет
 • Груб черен хляб
 • Охладен айрян
 • Сок от кисело зеле
 • Елда
 • Сушени сливи
 • Сок от целина
 • Салата от ряпа
 • Лим.сок + зехтин
 • Мляно семе лен
Специална диета

Ястия, които усилват моториката:

 • с риба или пиле,
 • омлет със зеленчуци
 • хляб с трици
 • овесена, елдена, булгурена, царевична каша
 • кефир
 • отварка шипка с мед;
 • извара
 • зелен чай с мед

Източници и още за четене (на английски):

10 начина за бързо разхлабванеНатурално облекчаване на запек8 метода за подобряване на чревната перисталтика.

Пишете ни и вие! Какво ползвате за моментално разхлабително? Лекарства ли предпочитате или домашни средства за разхлабване? Или билки при запек? Какво препоръчвате при хроничен запек? Ползвали ли сте Фигурин? Помогна ли ви? Бихте ли го препоръчали? Включете се в нашия форум за разхлабителните ТУК!

Гимнастика за корема

Изпълнява се сутрин преди ставане.

 • Вдишайте и издишайте, като на всяка позиция задържите по 5 сек. (5 пъти);
 • Масажирайте с пръсти надясно, описвайки кръгове;
 • Ходете пеш, бъдете активни, плувайте, тичайте, танцувайте.

Видео: тези и др. упражнения срещу лениви черва

Първоначално публикувано на:17.12.2023 @ 10:11

За Радост Димитрова

Прочети още

Позитивно мислене

Упражнения за силата на мисълта. Как да задействаме позитивното мислене и силата на подсъзнанието?

Упражнения за силата на мисълта и за позитивно мислене. Силата на подсъзнанието – как да …

20 Мнения

 1. Мартина Нешева

  Крайно съм ви благодарна за тази статия. Мъча се от запек вече 1 година и какво ли не съм изпробвала. Не се оплаквам, почти всичко помага, но само до следващия ден. За билки съм знаела, но не попадах на точната рецепта за запек.

 2. N. Mihailova

  Майчин лист, от аптеката, сини сливи, круши, зелев сок, локум, халва.

 3. Сушени сливи или клизма.В аптеките имаше и шоколадчета за разслабване

 4. Аз си правя сок от червено цвекло,морков,ябълка и парче джинджифил.Пия го редовно и без да имам проблем.Чувствам се добре,стомаха ми не е подут,а и е много полезен.И още едно-в 400 мл.вода сваряваш сини сливи и стафиди-да се получи мармалад.Взема се 3 пъти по една лъжица.Сливите да са без костилки.Успех.

 5. Яжте боклуци, пържени картофки на дивана и не слизайте от колите, после търсете лекарства. Движение трябва и жива храна! И да, оправяне с билки, това е начинът!

 6. Петра Ат.

  Не знам как тъй винаги имам запек пролет и есен, като рязко се сменят температурите. Някой има ли подобно нещо и какво правите?

 7. Величка Стефанова

  Фигурин регулира изхождането. С чая свалих 7 кг и докато го пиех, си оправих и червата. Тогава спазвах протеинова диета, което обикновено запича, но се разминах заради билките.

 8. Конфитюр от рози-круши и сини сливи!Както и компоти от тях!Крушите са най ефективни!Изядаш 3 круши плод и цял ден ще бягаш до тоалетната!

 9. Светлана Ив

  На мен така ми действат сушени кайсии също. И тиква.

 10. Ивелина Димитрова

  Зелева чорба действа безотказно наистина! Също и компот от сини сливи!

 11. Slavka Georgieva

  2 супени лъжици зехтин с 50 мл. доматен сок на гладно.

 12. Рума Кирова

  Ленено семе с мед И изпиваш 2 литра вода
  На другия ден-никакви проблеми
  Смилаш го ,или счукваш
  Смесваш го с мед
  И много вода

 13. Чавдар Ангелов

  Ползвал съм Елакса Пико и моето мнение е, че не е нищо особено все пак. Действа, но в по-продължителен аспект се връща запекът и не те оправя напълно. Действа сравнително бързо като решение при запек, обаче запичането пак се връща и то много скоро. Най-добре според мен е да се пие хубав чай от билки като този Фигурин, който е описан по-горе, защото е хем здравословно като цяло, хем и се оправяш трайно, защото маха самите причини.

 14. Свещички за запек се ползват с голям успех и от възрастни, и от деца. За мен най-хубавите са Изилакс, Бизакодил и Флоражин Ева Кю, но най-добрите са Глицерин Монтавит. Всеки си намира най-доброто. Според мен е добре да се комбинират с билки, за да имате стабилно подобрение. Другото все пак си е просто химия и ако за едно нещо помогне, за друго ще навреди, ако се ползва по-дълго време. Затова свещичките са добри за бързо или моментално разхлабване, но не бива да ги ползвате постоянно.

 15. Пила съм Дулкософт сироп и е хубав, но предпочитам Елакса Пико и свещички. Действието му не е толкова бързо, за сметка на това е по-меко. Добро разхлабително е и е ефикасно. Но е бавничко, това е. Пиенето на билки е още по-бавно като ефект, но пък е трайно и се излекуваш от запека завинаги, освен ако не положиш специални старания чрез „диетата“ си той да се завърне.

 16. Лина Главинова

  Какво препоръчвате за спешно разхлабване?

  • Гроздан Михайлов

   Бихме ви препоръчали да прегледате материала по-горе. Той изцяло е посветен в отговарянето на вашия въпрос.

 17. дани ди

  Имате противоречие в статията:
  В „Таблетки за разхлабване с раздразващо въздействие“ четем
  „…таблетки за разхлабване с корен ревен, лист СЕНА, кора зърнастец и др. ПРИЧИНЯВАТ привикване и не трябва да се ползват над 10 дни поред;…“
  А по надолу в статията в „Сенозиди А и В“ пишете „Лаксена и всяка „СЕНА“ е популярно слабително, което НЕ причинява привикване.“
  Моля, поправете или обяснете противоречието.

  • Гроздан Михайлов

   Здравейте, Дани! Сената наистина води до привикване, ако се взема само тя продължително време. Но има начини това да се избегне, когато е в подходяща комбинация, направена от вещ билкар. Такъв е случаят и с Лаксена. От редакцията на „Портал-21“ обещаха да внесат повече яснота в текста по-горе.

 18. Случайно преминаващ

  Яжте пресни круши или сливи и изпийте минимум 300 грама вода. Ще ви мине запека до половин час.
  Може да хапнете още сини сливи в комбинация с грозде.

 19. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *