Кои са най-добрите бойлери? Мнения за плоски бойлери и качествени хоризонтални: Бойлери Аристон, Шишков, Електролукс, Елдом и Теси. Кои са най-евтини?

Качествени бойлери. Мнения. Кои са най-добрите?

Кои са най-добрите бойлери? Мнения за плоски бойлери и качествени хоризонтални: Бойлери Аристон, Шишков, Електролукс, Елдом и Теси. Кои са най-евтини?

Класация от 2023 г. за качествени обемни бойлери от вертикален тип поставя на първо място Аристон с модела му VELIS TECH BASE 50 – уникален дизайн, Wi-Fi и произволен монтаж според свободното място. Втората позиция е присъдена на EWH 50 Centurio IQ 2.0 на Electrolux, който за жалост не се продава в България. Нататък стоят три модела на италианските Thermex, съвременни разработки с екстри, плюс още един Аристон.

kachestveni boyleri nay dobri

Тези и други водещи модели са налични в България, но не са сред най-търсените. Най-вече заради цената им, която не е висока, но е далеч от долната граница. Ще видим, че търсените марки у нас са други. Но преди това, видовете бойлери в таблица.

Видове бойлери
Според конструкцията обемни – с водосъдържател (пълнят резервоар с вода, която затоплят и пазят топла за изразходване в бъдещ момент) и проточни (загряват в момента на потребление протичащата през тях струя)
Според захранването електрически, газов, на дърва
Според материала на водосъдържателя неръждаема стомана и емайлиран (покрива податлив на корозия метал)
Според монтажа при обемните – вертикален, хоризонтален; при проточните – под и над умивалник, в баня
Според технологията на нагряване с нагревател, с термопомпа, хибридна технология

Мнения за най-добри бойлери от БГ Мама и др.

Много доволни и много недоволни, при това от едни и същи марки. Най-много хвалят Теси, Дипромат, Елдом. И после пак тях ги критикуват. Някои твърдят, че са изкарали с един бойлер 20 години, други ги сменяли на 2 – 3 години, защото „гърмят“ и се „пробива корпусът“.

В БГ-мама надделява мнението да се закупи по-евтин бойлер с готовност за честа подмяна, отколкото да се ядосва човек за повреден скъп модел.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добри бойлери, оставете и своя отзив или само попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Качествени бойлери Теси

TESY е най-големият производител в Бг с пет завода в Шумен и Смядово. Произвежда електрически (88 модела), термопомпени (18 модела) и такива с индиректно стопляне (98 модела). Последният вид е проектиран за ъглов монтаж в тесни помещения, без да се губи пълният достъп за обслужване.

При електрическите бойлери в момента е в реализация продуктовата линия  ModEco. Това е ново поколение, съчетаващо съвременен дизайн и смарт технологии и иновации. Впечатлява възможността за управляване през Интернет.

 • ModЕco Cloud – адаптиран за работа с твърда вода ел. бойлер с ел. контролен панел и управление през WiFi. Снабден с ECO Smart режим за намаляване на разходите за ел. енергия, без да се ограничава количеството гореща вода. Изкуствен интелект анализира навиците на собственика и управлява бойлера по негов график. Отличава се още с високоефективна изолация, сензорен контрол, надежден капилярен термостат и др. иновации.
 • Серия Anticalc са разработени за потребители, които разполагат със силно минерализирана или твърда вода. Вертикалните конструкции са с керамични нагреватели, готови за дългосрочна и надеждна служба. Anticalc Ceramic Slim са изключително тънки с диаметър от 38 см. Те са предназначени за тесни пространства. Всички модели от серията имат ключ Уникален BiLight , който показва дали бойлера загрява или водата е готова за употреба.

Освен визираните две серии, Теси продължава да произвежда ВеllіЅlіmо и ВіLіght.

Хоризонтален бойлер Tesy BelliSlimo 80 литра

BelliSlimo съчетава висока технология с плосък и компактен дизайн. Изпълняват се в обем от 25, 40, 50, 65 и 80 л.

 • Теѕу ВеllіЅlіmо 80 литpa е с мощност от 2200 W. Монтира се според нуждата вертикално и хоризонтално. Загрява целия резервоар до максималната темп. от 70°С за 160 мин. (при старт на 15°С). Водосъдържателят е от керамично стъкло. Управлението – тъч скрийн. Без серпантина. Има множество функции, сред които и отдалечено управляване. Повече мнения в коментарите по-долу.

Nay Dobrite Boyleri 01 Tesy Bellislimo

Бойлери Теси BiLight Slim

ВіLіght e серия за гореща вода в няколко точки на потребление. Slim вариантите са създадени за тесни пространства. Техният диаметър е 38 мм. Конструкцията е с 1 / 2 вградени серпентини. Визуализират режимите на работа с червена / синя светлина. Позволяват захранване от солари и котли на газ или пелети.

Nay Dobrite Boyleri 03 Bilight Slim

Бойлери Елдом (Елдоминвест). Вертикален, хоризонтален, 80 л

Серията обемни бойлери на Елдом започва от вместимостта 15 литра  – 2 kW, 1 серпантина, температура до 80°С. Масовите 80-литрови модели са със сух и керамичен нагревател, позволяват хоризонтално и вертикално разполагане на стена.

Според мощността варират между 2 и 3 кW.

Nay Dobrite Boyleri 04 Eldom Eldominvest

Бойлер Аристон

Радващ окото дизайн и набор от функционалности отличава марката Аристон. Уредите започват от вместимост 15 литра (185 – 200 лв). Класическата конструкция като цена стартира от от 319 лв и достига до 920 лв за плоските модели Galant 3,3 kW с универсален монтаж, цветен дисплей и Wi-Fi управление.

 • Lydos R 80 л, 1800 W с титаниев емайлиран резервоар е моделът на минимална цена от 295 лв. Ползва технология WaterPlus за 16% топла вода. Ширината му е 45 мм.
 • Lydos R 100 л, 1800 W с титаниев емайлиран резервоар е модел на 313 лв. Въведени технологии за икономия на ел. енергия, външен контрол на Т°С, двойна защита. Ширината му е 45 мм.
 • Термоелектрически Pro 1 R VTS 80 л, 1800 W е с допълнителна серпентина за интегриране към отоплителни системи. Затопля до 75°С.

Nay Dobrite Boyleri 05 Ariston

Бойлери Дипломат
 • Diplomat Classic 80 V AN Cylind, 80 л, 1980 W е с механично управление, емайлиран резервоар и полиуретанова изолация 5 см, която предполага повишена икономичност на уреда. Ограничаващ термостат изключва нагревателя при висока темп. Моделът е ориентиран към потребители, за които е съществено спестяването на енергия.
 • Diplomat Classic 100 V AN Cylind, 100 л, 1980 W има същите свойства като модела с по-малка вместимост.

Nay Dobrite Boyleri 06 Diplomat

Бойлери Атлантик
 • Atlantic О’Pro Turbo, 80 литра, бързозагряващ – 3000 W. Той е за вертикално монтиране. O’Pro е патентована технология на компанията за засилена защита от корозия и удължаване на живота на водосъдържателя с 50% и с висока плътност на термоизолацията. Уредът е насочен към пестене на енергия. Има защита от пръскане на вода. Цената на този вариант е 330 лв.
 • Atlantic O´Pro +, 100 л за хоризонтално разполагане е с мощност от 1500 W. Без серпантина. Цената му е 390 лв.

Nay Dobrite Boyleri 07 Atlantic

Бойлери SunSystem
 • MB NL2 EL от 80 л е битов бойлер с улеснена експлоатация, компактен размер и директно подгряване. Отличава се с метална обшивка, твърда топлоизолация, стоманен водосъдържател с титаниев емайл за покритие, неръждаеми тръби и защита против корозия. Диаметърът му е 44 см. Цена 309 лв.
 • MB NL2 EL от 100 л има същите характеристики като модела на 80 литра. Цената му е 366 лв.

За бойлерите ЅunЅуѕtеm има оплакване в Emag за неефективна комуникация от страна на гаранционния сервиз. Същият клиент оценява продукта като нискокачествен, след като е спрял да подгрява в рамките на гаранцията.

Nay Dobrite Boyleri 08 Sunsystem

Бойлери Матев

Под марката Матев излизат емайлирани, поцинковани и неръждаеми ел. бойлери. Те се отличават с дизайна си. Моделите са безопасни и функционални.

Като вместимост моделите са от 30 до 200 литра. Резервоарите са от неръждаема стомана. Конструкцията е със серпантини. Цената е в диапазона 292 лв – 1507 лв.

Nay Dobrite Boyleri 09 Matev

Бойлери Светлю Шишков

Битовите бойлери на Шишков радват с голямо разнообразие на обемите. Минималният е от 10 литра и може да се монтира над умивалник. Цената му е 380 лв.

Друг модел със същата вместимост е предвиден за разполагане под умивалник. Варианти има на 15 литра и на 20 литра. По-големите бойлери са за вертикално и хоризонтално монтиране на стена. 80-литровите струват над 800 лв.

Nay Dobrite Boyleri 10 Svetlyu Shishkov

Бойлери по видове и функционалности

В таблицата най-горе сме описали разновидностите бойлери по различни показатели.

Според функционалността се предлагат два варианта. Има уреди за захранване на една точка от дома и други, които захранват всички водоснабдени точки. В първия случай предпочитани са проточните бойлери, без водосъдържател.

Проточен бойлер за баня

Проточните бойлери затоплят само водата, която в момента се потребява. За целта те са с висока мощност (примерно 5 кW) и консумация, но работят за кратко. Мнозина ги предпочитат заради компактният размер и възможността да се прикрият в ниша или шкаф.

Проточен бойлер Tesy IWH 50 X02 KIH, 5.0 kW

Това е компактен, симпатичен като дизайн и функционален модел на Теѕу. Разработен е за захранване на кухня. Мощността му е 5 kW. Самата батерия е висококачествена – керамична. Осигурява изходящ поток на водата 2.9 Δt.

 • Плюс е неговата компактност и икономичност, минус е голямата консумация на ток, която предполага мощно ел. захранване.

Nay Dobrite Boyleri 02 Tesy Iwh 50 X02 Kih

Проточен бойлер за кухня Юнга и др.

Юнга са първите проточни устройства за мивка у нас. Познати от близкото минало, те се произвеждат и досега. Последното поколение е  4 ЕМ 011 3.5KW с ориентировъчна цена 99 лв. Дебитът е 3 л за минута.

Освен Юнга, има и „подобни на Юнга“ – същата конструкция, мощност и дебит. Такива произвеждат Теси, Елдом и др. производители.

Непременно вижте и ТОВА: Колко струва вертикален нагревател за вода Делимано в Кауфланд? Откъде може да се поръча за мивката?

Енергоспестяващи бойлери

Болшинството производители изтъкват елемента спестяване на ток и икономичност на своите уреди, като отчитат приоритета на потребителите. Реално спестяването няма как да се измери или прецени обективно. Подобни твърдения си остават рекламни, незащитени с факти твърдения.

Реално има икономични бойлери. Това са уреди с дебела и качествена изолация на водосъдържателя, която намалява на минимум загубата на топлина.

Плоски бойлери

Те се търсят заради малките бани в новопостроените сгради, които често не могат да съберат стандартен бойлер. Производителите реагират на това ограничение, като намаляват диаметъра на цилиндричните конструкции (вече има 38 см).

Нагреватели за бойлери, откъде?

Физически и интернет търговци доставят резервни части за бойлери. Един от най-добре заредените магазини е apogee99.com, в който се намират нагреватели за проточни и обемни бойлери от десетки марки. Най-евтиният нагревател е за Юнга – 20 лв. Възможно е цената да нарасне до примерно 128 лв за TESY 160L, 3000W, с терморегулатора.

Сервизите за бойлери също осигуряват нагреватели и други резервни части, необходими за отремонтиране на аварирали уреди.

 • Дончев Сервиз в София се радва на отлични отзиви в Гугъл. Адресът му е ж.к. Левски В, тел. 088 546 6663.
 • Сред опитните професионалисти в Пловдив е VN Сервиз, който дава гаранция за ремонта и вложените части. Необходимо е запазване на час през сайта им (plovdiv.vn-serviz.com.
 • Във Варна оперира Техно Славелия, която доставя оригинални части и разполага с класифицирани майстори. Адресът е ул. „Д-р Пискюлиев“ 102, тел. 0877/613694.

Отделно производителите имат собствени сервизни бази за гаранционно обслужване. Връзката към тях става през официалния сайт на конкретната марка.

Вижте и ТОВА: Евтин нагревател за вода, откъде да купя хубав онлайн? Кухненски смесител Делимано или Crown?

Видео съвети за избор на бойлер.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Имот на село: нов поглед към селските къщи след коронавируса

Имот на село: Защо става все по-трудно да намериш евтини къщи на село

Вече става по-изгодно да се купи имот на село, отколкото в град. Настъпващата криза ще …

4 Мнения

 1. Beceлин Mapeшĸи e дyxoвeн тpипep. Toзи чoвeĸ, тaзи eмaнaция нa ceляндyp, e тoлĸoвa пpocт и eлeмeнтapeн, нo тoвa нe e вcичĸo. Toй cъбиpa в ceбe cи нaй-oтвpaтитeлнoтo в eднo чoвeшĸo cъщecтвo.

  Toй e нeгpaмoтeн, aлчeн, мaзeн, бeдпpинципeн, cтpaxлив, caмoвлюбeн, apoгaнтeн бeзгpъбнaчeн ceляĸ. Toй дopи нe e чexъл, зaщoтo e eвтинa джaпaнĸa. Гpoзeн, ĸaĸтo oтвън, тaĸa и oтвътpe, тoй нe cпиpa дa мaчĸa вcичĸo, дo ĸoeтo ce дoĸocнe“, тaĸa гo нacoли пyбличнo paзcлeдвaщият жypнaлиcт Bacил Πeтeв.

  https://portal-21.com/1976/veselin-mareshki/

 2. Кака Пена

  От КОИ КРАДЦИ ще спасяваш народа?

 3. Ивайло

  Защо станаха толкова скъпи тези бойлери?!!! Все едно продават космически кораби..

 4. Tesy BelliSlimo 80 литра… Oтзивитe зa мoдeлa ca нa 100% cyпepлaтиви.

  Отзивите (emag bg):

  Съжалявам, че се подлъгах по „италианския“ дизайн – това е единственото достойнство на този продукт. Имам два такива бойлера – и двата дефектириха след няколко месеца употреба. Вторият дефектира отново преди няколко дни. Имат некачествена електроника и нагреватели. Не купувайте!

  Бойлерът е красив и компактен. Взехме го защото единствен пасва на нишата в банята. Има интересни програми за икономия, но толкова. Дисплеят му или отказва да реагира, или изобщо не работи. Успя да възкръсне веднъж, но в последствие изгасна тотално. Вече не е в гаранция и като цяло стои само за украса. При консултация с техник ни казаха, че развали ли се дисплеят няма какво да се направи и трябва нов бойлер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *