glukomer 12

Референтни стойности на кръвна захар с глюкомер. От пръста. Таблица

Как се разбират получените референтни стойности на кръвна захар с глюкомер. Вземане на референтни стойности на кръвна захар от пръста. Таблица за превръщане на стойностите. Мерни единици. Изследване. Измерване на кръвна захар с игла и конец.

Концентрацията на кръвна захар не е постоянна. Тя се колебае в определени физиологични граници. Когато се прехвърли горната граница, възниква подозрение за намалена толерантност към глюкозата. Щом нормата бъде превишена с много, заговаряме за диабет. Тук ще прочетете всичко за кръвна захар – стойности, таблица, глюкомери и др.

Референтни стойности на кръвна захар с глюкомер

За норма се приема диапазонът, в който попадат 99% от здравите хора. Съвременните стандарти определят концентрацията в две ситуации – на гладно и след нахранване.

Ниво на захар в кръвта (норма на гладно) се определя сутрин, веднага след нощния сън. Нормата е 59 – 99 мг в 100 мл кръв. Така ниският лимит е 3,3 ммол/л, а горният — 5,5 ммол/л);

Ниво на захар в кръвта (норма след нахранване) се замерва 2 часа по-късно. По разчетите, тя не трябва да превишава 141 мг на 100 мл кръв, което означава 7,8 ммол/л.

Таблица на стойностите

Какво означават резултатите от измерването на глюкоза във венозна кръв.

Норма за глюкоза във венозна кръв
Измерен резултат на 100 мл кръв Разчитане на резултата
61 – 99 мг (3,3 – 5,5 ммол/л) нормално ниво на глюкоза във венозна кръв, характерно за здрав човек
101 – 125 мг (5,6 – 6,9 ммол/л) аномално ниво на глюкоза на гладно (преддиабет)
126 мг (7,0 ммол/л) и повече при регистриране на такъв резултат на гладно при две измервания се определя патология захарен диабет
Стойностите се определят по-прецизно според пол и възраст. Различават се референтни стойности на кръвна захар от пръста и референтни стойности на кръвна захар от вената.

Захар в кръвта: норма за мъже в ммол/л
Възраст на мъжа Норма за венозна кръв Норма за кръв от пръста
до 14 г. 2,50 – 4,50 2,30 – 3,90
14 – 20 г. 3,0 – 5,50 2,50 – 4,0
20 – 50 г. 3,50 – 6,50 3,0 – 5,50
над 50 г. 4,0 – 6,90 3,50 – 6,50

Глюкозата при мъжете след 40 г. изобщо не трябва да преминава 6,5 ммол/л. Неголемите отклонения пряко зависят от особеностите на храненето и злоупотребата с алкохол и цигари. Това се вижда при изследване на кръвна захар.

Захар в кръвта: норма за жени в ммол/л
Възраст на жената Усреднени стойности
16 – 19 г. 3,20 – 5,30
20 – 29 г. 3,30 – 5,50
30 – 39 г. 3,30 – 5,60
40 – 49 г. 3,30 – 5,70
50 – 59 г. 3,50 – 6,50
60 – 69 г. 3,80 – 6,80
70 – 79 г. 3,90 – 6,90
80 – 89 г. 4,00 – 7,10

Глюкозата при жените пряко се влияе от хормоналните нива. При изследване на кръвна захар по време на климакса (50 – 60 г.) е възможно повишаване до 6,5 ммол/л. При дамите над 60 г. концентрацията се колебае от 4,2 до 6,4 ммол/л, без това да е болестно.

По-точното измерване е лабораторно. Има малки разлики между референтни стойности на кръвна захар с глюкомер и от изследване на кръвна захар в лаборатория.

Това мнение, както и тези по-долу, сме взели от техните автори след допитване в групата „Живот и здраве и билки“. Някои от тях се съгласиха да ни изпратят подробните си разкази заедно със свои снимки:

Мнение №1: Как смятам референтни стойности и как ги нормализирах с билки
Васил Марков от Сливен
Васил Марков от Сливен

При биохимичен анализ бе установено, че имам глюкоза в кръвта от 6,5 ммол/л. Това е почти на границата, от която твърдо се определя диабет. Започнахме лечение и си взех глюкомер, за да се следя. При първото измерване едва не припаднах. Апаратът показа цифрата 117!

Когато се успокоих, разбрах, че има две системи за измерване на кръвна захар, а аз съм попаднала на апарат с по-рядката. 117 показва, че в 100 мл кръв се намират 117 мг глюкоза. Веднага се научих да превръщам резултатите от мг в ммол, което у нас се използва по-често. 117 отговаря на 6,5 по другата система. Пресмятам стойностите като разделям числото от глюкомера (голямото) на 18. Това е цялата работа!

Глюкомерът е полезен уред. Той показва кое правя правилно и кое – неправилно. И кога съм стъпила накриво по отношение на храненето! С него видях с очите си как лекуват билките и колко е важно изчистването на кръвта.

По съвет на колежка-диабетичка започнах чай Демир бозан. Той се изписва за разни неща, а за диабет помага чрез пречистване на кръвта и регулиране на показателите й. На екрана на глюкомера видях резултата само след няколко дни. Ако мерех в ммол/л сигурно щеше да отнеме повече време, обаче в мг се използва голяма цифра и тя веднага тръгна надолу. Отначало с единичка, но после и с повече.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

И досега използвам Демир бозан за регулиране на кръвната захар. Билките са полезни и безопасни.

Васил Марков от Сливен

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Превръщане на стойностите

Две мерни единици се използват за определяне на глюкоза в кръвта. Едната е ммол на литър кръв. При нея лимитът е 3,3 до 5,5 и риск от диабет при прехвърляне на границата от 6,7. По другата система се измерва концентрацията в 100 мл кръв, като глюкозата се нанася в милиграми. Тук нормата е от 70 до 110, а изписването е mg/dl.

Създадени са глюкомери и по двете системи. Получените резултати лесно се преизчисляват. Това се случва така:

Превеждане на мг към ммол: дели на числото 18. Получили сме резултат от 82 мг. Преизчисляваме така: 82 : 18 = 4,55 ммол/л;

Превеждане на ммол към мг: умножаваме по числото 18. Получили сме резултат от 4,5 ммол/л. Преизчисляваме така: 4,5 Х 18 = 81 mg/dl.

Таблица за превръщане на стойностите на кръвната захар

от мг към ммол от ммол към мг
делим на 18 умножаваме по 18
Нормални стойности след хранене
glukomer-04
Тенденцията е да се премахне убождането при измерване

Умереното нарастване на глюкозата 1-2 часа след приемането на храна е естествено явление. То се случва при здравия човек, но не превишава 8,9 ммол/л. В процеса на преработване на храната инсулинът се превръща в глюкоза и концентрирането й се нормализира.

Кога имаме сигнал за тревога? 3 часа след напълване на стомаха показателят трябва да се нормализира. Ако глюкозата е още повишена, значи имаме признак за нарушение на въглехидратния обмен и развитие на диабет.

Разлика в показателите на гладно и след храна

Кр. захар се отрегулира от хормон. Известният инсулин се изработва в отговор на постъпването на въглехидрати, т.к. при тяхното смилане ще се освободи глюкоза. Хормонът подпомага по-бързото преработване и усвояване на захарта от тъканите.

Ето защо показателят глюкоза е най-нисък на гладно. Стомахът е празен и не се развиват обменни процеси. Тогава захарта е пределите от 3,30 до 5,50 ммол/л.

При диабетика тези цифрички са завишени:

 • до 8,5 ммол/л при 2 тип;
 • до 9,3 ммол/л – при 1 тип.

След нахранване се активизира метаболизмът и започва освобождаването на глюкоза. Ето защо в кръвта ще измерим по-високи концентрации – с около 2 – 2,5 ммол/л повече, отколкото на гладно. Тук има малко вариации, които идват от индивидуалната способност на човека бързо да усвоява захарта.

Показателят се връща в нормата 150-180 минути след нахранването.

Таблица

Норма за глюкоза след нахранване в ммол/л
Вид изследвани хора 1 час след храна 2 часа след храна 3 часа след храна
Здрави до 8,9 до 7 до 5,7
Диабет 1 тип до 11 до 10 до 9
Диабет 2 тип до 9 до 8,7 до 7,5

Измерване на кръвна захар с глюкомер

Пациентите използват портативни апарати, за да следят нивата на глюкозата в домашни условия. Те са с висока точност, идеални за проследяване на текущото състояние. В повечето случаи причината за погрешен резултат е неправилното измерване.

Глюкомерът работи просто: на индикаторна лента се нанася капка капилярна кръв и апаратът я анализира за секунди.

Как правилно да вземем кръв
 1. Измиваме ръцете с топла вода. Студената вода намалява скоростта на кръвообращението и може да причини спазъм на капилярите;
 2. Подготвяме иглата (ланцет). Сваляме капачката и поставяме ланцета в нея. Определяме на каква дълбочина да е убождането. Ако вземем малко кръв, апаратът няма да изпълни анализа. За получаването на обемна капка трябва да се влезе на достатъчна дълбочина;
 3. Изпълнение на убождането – най-доброто място е във възглавничката на пръста. Не трябва да обработвате мястото със спирт или друг дизенфектант. Това може да повлияе на резултата. А и вече сме измили добре ръцете;
 4. Анализ на кръвта – получената капка се нанася на тест лентата. Според типа глюкомер кръвта се накапва преди или след въвеждането на лентата в апарата;
 5. Получаване на резултат – той се изписва за 3 до 60 сек., според модела.
Кръв от пръста

Домашният тест не иска особена подготовка. За него е достатъчна единствено капка капилярна кръв, която ще вземем от върха на който и да е пръст. Портативните глюкомери работят само с кръв от пръста.

Кръв от вената

Домашните глюкомери са точни, но допускат отклонения от порядъка на 10%. Най-надеждният анализ е лабораторният. При него се използва кръв от вената.

Мнение №2: Моят начин за сваляне на кръвната захар
Вера Тошева от Карлово
Вера Тошева от Карлово

Над 1 г. живях с глюкомер в джоба. Апаратчето е приносимо. Не тежи и доскоро го носех винаги с мен. Периодично следях кр. захар и се стремях веднага да регулирам храненето според показаните стойности.
При отчитането на повишена кръвна захар веднага минавах на диета за сваляне. Използвах така наречената диета „4 на 7“. Това значи, че 4 дни ям само зеленчуци, без цвекло и картофи. Следващите 7 дни се храня сравнително нормално, но без да ме избива на сладко. И така 6 до 8 цикъла.

Разказвам в минало време, защото приключих с диетите и постоянното мерене. Благодарение на 6 билки за изчистване на кръвта. Него пише на опаковката, но видях, че тези билки директно свалят и кръвна захар.

Билковият състав се продава готов, поръчвам го по интернет. Прочетете за Демир бозан. Пия по една чашка през 8 ч. и съм супер. Откакто съм с Демир бозан, нуждата от постоянно мерене отпадна. Кр. захар е доста стабилизирана, рядко се случват пикове. Разбира се, не се тъпча с торти. Тогава и Господ не би ми помогнал!

Вера Тошева от Карлово

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Глюкомери

Съществуват няколко разновидности глюкомери и съответно – разни методики за замерване на кр. захар. Някои апарати са способни да анализират капилярна кръв, взета от кое да е място по тялото. Например от рамо, от бедро, от основата на пръста.

Мнозина пациенти се стремят да избегнат постоянното убождане на пръстите. Но знайте, че връхчетата им се отличават с най-добрата циркулация на кръв. При анализа на такава кръв се получават най-качествените резултати за домашен тест. Това е съществено, защото показателят за захар бързо се променя при различни емоционални и физически натоварвания. Както и при храна.

Основни видове глюкомери

 • Фотометрични – нивото на захарта се определя според степента на оцветяване на тест-зоната. Този тип е морално остарял и ненадежден. Има риск пациентът да отчете неправилно получения оттенък (което е субективно възприятие) и неправилно да определи дозата на лекарствата си, с което да си нанесе голяма вреда;
 • Електрохимични – те измерват тока, който се произвежда от реакцията на глюкозата с веществата, нанесени на тест-лентата. Показателят е обективен и няма риск от грешка.

Съществуват различни видове електрохимични препарати, които изследват плазмата или периферна кръв. Те дават доста точни резултати, които не зависят от външни фактори.

Приложение на глюкомера

Необходим ли е на обикновения човек глюкомер? Такъв разход е неоправдан.

Глюкомерите са създадени за диабетици – за предпазване от усложнения и облекчаване на живота. Здравият човек може да провери кръвната си захар в лаборатория. Лекарите назначават такива изследвания периодично, като част от профилактичните прегледи.

Безкръвен глюкомер

Модерните апарати в света са т.нар. неинвазивни апарати. Някои технологии са още в разработка, но показват посоката на развитие – да се избегне убождането за вземане на кръв. Учените се опитват да пригодят спектрометрията, сканирането на кожата с лазер и др.

Omelon A-1 е сред безкръвните модели. Той е добър, защото спестява убождането и покупката на скъпи консумативи (ленти за тестване). Обаче използването му е доста сложно. Апаратът има множество индикации и трудно меню. Учените продължават да работят в тази посока, а идеалният безкръвен глюкомер принадлежи на бъдещето.

При избора на глюкомер ние трябва да внимаваме за 2-3 неща:

 • Скорост на анализа – този показател при различните модели варира от 3 до 60 сек.;
 • Памет на апарата – функцията за запаметяване на резултатите е удобна за проследяване на тенденция. Някои глюкомери запомнят до 30 резултата, а други – 500. Това зависи от заложената памет;
 • Обем кръв, необходима за анализ – тези, на които им трябва по-малко кръв, са за предпочитане.

Разбира се, най-важният показател е точността!

Аптеки за глюкомери

Глюкомери се предлагат от почти всички аптеки, но някои са по-добре заредени от други. В отделни аптеки се поддържа широк набор от апарати и пациентите биват консултирани за предимствата и баланса между функции и цена.

Подобни аптеки има както физически, така и виртуални. По интернет също може да се разгледат моделите и техните качества и да се подбере най-ниската цена за избрания модел.

В търсене на най-точен глюкомер

Всеки пациент би искал някой да му посочи: ето, този е най-точният глюкомер. И ако е най-евтин, супер! Но не става така. На пазара има безчет глюкомери, а продукцията на не една и две компании-производителки е с доказано качество. Конкуренцията е жестока, затова и изборът е труден.

glukomer-03
Някои модели от българските аптеки

Ще посочим някои от доказалите се производители:

 • ГАММА – един от най-популярните производители на висококачествени глюкомери. Те се отличават с надеждност и точност. Компанията произвежда и консумативите – ланцети и лентички за тестване;
 • УАН ТАЧ – името обещава измерване с едно докосване. С добри референции и създадено име. Показва резултата след 5 сек.;
 • ВЕЛИОН – американски производител, който предоставя сравнително евтини, но добри модели;
 • SENSO CARD – унгарско производство. Някои модели са снабдени с гласово отчитане.

Още инфо и източници на английски: Референтни стойности на кръвна захар с глюкомер; * Референтни стойности на кръвна захар от пръста; * Таблица за превръщане на стойностите на кръвната захар.

Комбиниран глюкомер
 • ВЕЛИОН ДУО предлага да мерим едновременно захар и холестерол. Полезно устройство за множество пациенти.
 • OMELON е компания, която предлага устройства за едновременно измерване на глюкоза, пулс и кръвно налягане. Тази комбинация от показатели също е предпочитана.
Глюкомер accu-chek

Стандартният модел ACTIVE струва 30 лв. Придружен е от батерия, убождащо устройство и по 10 бройки ланцети и тест-ленти. Предимство на апарата е отчитане за 5 сек., което е близо до минималното време. За пациента е удобно това, че мястото за поставяне на кръвта е достатъчно широко. Дисплеят е голям. Може да запамети 350 измервания и след това данните да се прехвърлят на друг носител чрез инфраред порт. Изчислява усреднени стойности за зададен период.

Моделът PERFORMA е с по-добри характеристики, например запаметява 500 измервания. Цената му е 38 лв. Висок клас е моделът SENSOR, който струва 71 лв.

Тест ленти за глюкомер

Със закупуването на глюкомер не свършват разходите по осигуряване на измерванията. Апаратът работи с консумативи – ленти, а трябват и ланцети. Те се продават допълнително. Цената на 1 кутия се доближава до цената на устройството. Например ACCU CHEK ACTIVE е 30 лв, а 1 опаковка с 50 тест ленти за него струва 24.60 лв.

Лентите и ланцетите се продават в аптеките. Когато избирате глюкомер, проверете дали има редовно зареждане на консумативи за него и каква е цената им.

Най добрия глюкомер мнения

В търсене на най добрия глюкомер се изготвят рейтинг листи. В тях обикновено фигурират известните модели на всепризнатите фирми, както и по-бюджетните варианти. Мнения за най добрия глюкомер не са уместни като критерий за избор. Някои търсят евтини апарати, а други залагат на точността. Трети искат да получават данните бързо. Сред харесваните марки са Уан Тач и Аку Чек.

Мерни единици

Кръвна захар е параметър, който се саморегулира от тялото. Хомеостазата го поддържа средно на 5 ммол/л или 90 мг/100 мл кръв.

Моларната маса на глюкозата е 180 г/мол. В човека циркулират около 5 л кръв. В обема на цялата кръв се намират между 3,3 и 7 г глюкоза. Оттук идват и различните мерни единици за кръвна захар.

Мнение №3: Кой глюкомер е най-точен и как да намалим захарта
Румен Ганчев от Русе
Румен Ганчев от Русе

Страдам от диабет и ми трябва редовно да проверявам нивото на захарта с помощта на глюкомер. Още отначало търсех качествен и точен апарат. Четох отзиви на пациенти, които са купували и използвали различни модели. Няколко марки и модели се повтаряха в изказванията и аз се спрях на O.T. Ultra Easy. Казваха, че е най-точният и надежден уред, при това не особено скъп. Не намерих такъв. Във Фрамар имаше друг модел – Селект мини. Реших се на него, защото имаха и съответните консумативи. Апаратът наистина е супер точен, но не толкова евтин, колкото се твърдеше. По-нататък се интересувах има ли по-точни марки и модели и постепенно разбрах, че повечето водещи продукти са с еднаква бързина и точност, а и цената малко варира.

Реших да се концентрирам не върху апарата, а върху намаляването на захарта. Освен лекарствената част, започнах тренировки за отслабване. Използвах тренировки във втора пулсова зона за 40 мин. Заедно с това напълно реформирах храненето си и започнах с Демир бозан.

Демир бозан са билки в помощ на диабетиците. Научих за тях из форумите, докато ровех за точен глюкомер. Много се спори дали лекуват или не диабет. За мен ключовото са конкретните ефекти от билките. Много ясно, че са помощни, а не главно лекарство. Демир бозан изчиства кръвта, поддържа кръвното и холестерола в норма, отразява се и на кръвната захар. Откакто пия чая, стойностите на кръвна захар чувствително се понижиха. Хората нека си спорят, моят глюкомер показва, че имам полза от тези билки и те реално помагат.

Румен Ганчев от Русе

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Измерване на кръвна захар с игла и конец

Недостатъчно точен е народният метод за измерване на кръвна захар с игла и линийка. Все пак той е изнамерен, защото човек понякога се нуждае от ориентация, а не разполага с глюкомер или няма достъп до лаборатория. Меренето с игла в никакъв случай не трябва да се приема за точно и по него да се дозират лекарства.

Как се мери кръвна захар с игла и конец: вдяваме конец с дължина 15-20 см в игла. Поставяме на масата обикновена линийка с поне 10 см дължина. Затискаме нулата с палеца, а иглата провесваме над скалата. Започваме бавно да движим нагоре по линията. Иглата ще покаже чрез залюляване. На гладно очакваме залюляване на около 6 см, а след нахранване – на около 8  см.

Първоначално публикувано на:08.11.2020 @ 11:34

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Отвращаване от алкохол. Лечение на алкохолизъм в домашни условия

Има ли ефикасно лекарство против алкохолизъм? Тайно лечение в домашни условия

Търсим ефикасно лекарство против алкохолизъм. Възможно ли е тайно лечение на алкохолизъм с хапчета и …

3 Мнения

 1. Светла Койчева

  Меря си захарта по 10 пъти на ден и мечтая за глюкомер безкръв и игли! Но хубавите работи са за богатите,

 2. Горан Иванов

  Абсурд! Как ще анализираш кръв без кръв?! Това са митове и легенди, само да взимат парите на хората. Уж модерно, уж това онова, не вярвайте на глупости. Високият клас са с игла, това вижте!

 3. Калинка Маркова

  Сама си открих диабета. Непрекъснато бях жадна, много пиех и си купих ленти за урина – веднага показаха, че работата е зле. Отидох на изследвания и готово. Оттогава и аз пия билки и съм супер доволна! Разбира се, проверявам се, лекувам се всичко, обаче без билките не мога.

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *