Кои са работещите варианти за дълбокопроникващ препарат против мухъл?
Какво се предлага в Практикер?

Дълбокопроникващ препарат против мухъл | 5+ идеи

Кои са работещите варианти за дълбокопроникващ препарат против мухъл? Какво се предлага в Практикер? Кой немски препарат против мухъл без миризма е ок. Как се прави шпакловка за целта.

Нека започнем с най-търсените дълбокопроникващи препарати против мухъл, които могат да се купят от интернет на добра цена. По-долу ще продължим с подробните им описания, мненията и техниките за избор и приложение.

Откъде да купим най-добрата коластра за деца?
Препарат против мухъл Acril Primer DEVE Грунд против мухъл Оскар
Препарат против мухъл Acril Primer DEVE Грунд против мухъл Оскар
Виж цена Виж цена

Основният ремонт гарантирано и окончателно премахва мухъл от дома. Изнасят се и се изхвърлят мебелите, свалят се покритията на стените – гипсокартонът или горният слой на шпакловката. Стаите се подсушават, най-щателно в ъглите и около прозорците. Накрая всички повърхности се обработват с мощни промишлени фунгициди. Редно е аналогичните действия да предприемат и преките съседи.

Описаните мерки очевидно са скъпи и недостъпни за 99% от „мухлясалите“ домове. Тук ще видим какво ще даде резултат при минимални вложения на пари, усилия и време.

Увреди от мухъла в домовете
Сфера Последствия
за сградата задържа влага в стените, намалява изолационните качества
за мебелите обезцветява, уврежда повърхностите
за атмосферата напояват я с мирис на застояло
за здравето поражда сухо кашляне, алергични реакции, стомашни разстройства, главоболие, кръв от носа

Мнения за препарати против мухъл от БГ Мама и др.

Много потребители са стигнали до извода, с който започнахме материала. Във форумите се коментира, че Саво, Антимухъл, Солви, Доктор Фреш и подобни препарати дават временен ефект. При напръскване се вижда резултат, но скоро мястото отново се превзема от гъбички.

Когато се сблъскат с проблема, хората първо търсят спрей и питат кой е ефикасен. Предполагат, че локалното напръскване ще реши проблема. Понякога се случва, понякога се предприема частичен ремонт, дълбока обработка, преразглеждане на дограмите и закупуване на абсорбатор на влага от въздуха.

Препарати против мухъл 01
Препарати, които са налични в магазините през септемвре 2023 г.

Сред препаратите за решаване на ограничени проблеми с добро име се ползват Саво и Солви. Първият обезцветява латекса, вторият се слави със способността да съхранява боята и да спестява пребоядисването.

ВАЖНО: Вижте още мнения за дълбокопроникващи препарати против мухъл и обезателно дайте и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Какво сте ползвали? Кое препоръчвате? Пишете! Нека бъдем полезни!

Препарат против мухъл без миризма

Натриев хипохлорид или познатата белина унищожава гъбичките при директна обработка. Но тя се разлага бавно и дълго отделя миризма на хлор.

Именно хлорът е ефикасната съставка на силните препарати против мухъл. Но те миришат агресивно и дразнещо. Днес се търсят отрови без мирис. В описанията им пише: „без хлор“, „без неприятна миризма“ или само, че са подходящи за спални.

За да разберем кой препарат е без миризми, четем етикета и търсим посочените ключови думи.

На второ място стоят препаратите, които отделят неприятна миризма, но тя бързо се разсейва и не вмирисва вещите. Този тип се открива по препоръки. Да не забравяме, че възприятията са индивидуални – една миризма за някои е поносима, за други – не.

Как да изберем дълбокопроникващ препарат?

На препаратите не се отбелязва като параметър дълбочината на проникване. Причините са две.

 1. Първо гъбичките са повърхностно разположени, те не виреят без въздух. Второ, крайният резултат зависи не толкова от препарата, а от това доколко са премахнати условията за мухлясване.
 2. Мухълът избива отново, не защото съществуващите огнища не са били добре обработени, а защото спори от въздуха намират топло и влажно място, захващат се и се развиват.

Първо открийте защо в помещението е влажно – дали има теч, дали има конденз, и отстранете източника на влага. След това почти всеки препарат ще помогне.

Какви видове има на пазара и в интернет

С мухъла се борим по два начина – с народни средства (подръчни материали от кухнята) и с фабрични химикали. Фабричните препарати са два вида – за домашна и за професионална употреба.

Препарати против мухъл 02
Строителни материали против мухъл
 • Особеност на препаратите за домашна употреба е, че те се продават в малки опаковки, обикновено са готови за употреба без разреждане, в спрей флакон. Нивото им на безопасност е много високо, което има отношение към ефективността.
 • Професионалните химикали са по-мощни и ефективни, защото се предполага, че с тях боравят обучени хора, които знаят как да се пазят. В повечето случаи не е изгодно да бъдат закупени от „обикновения“ потребител, защото са скъпи и в големи опаковки – следователно още по-скъпи.

Като консистенция препаратите са течни, но се продават или готово разредени, или на прах / гранула за разреждане преди употреба. Според момента на прилагане те могат да бъдат и профилактични – да обработят против бъдеща поява на гъбички. Такива са противомухълните грундове.

Какво се продава в Практикер?

Препаратите против мухъл се откриват при домашните потреби, а в сайта на хипермаркета гледаме в раздела на почистващите препарати.

Наборът от налични препарати не е постоянен. Към момента (септ. 2023) има 8 наименования. Всички те са за домашна употреба. Представляват флакони с вместимост от 500 мл до 750 мл, снабдени със спрей капачка за директна обработка. Цената им варира от 4.50 лв до 19 лв.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
 • Най-евтин е DR. Fresh. Обработката с него е за 10 минути, при нужда се повтаря. Този противомухълен препарат има доста негативи. Той е с 30% белина, което значи, че мирише на хлор и се класифицира към неприятно миришещите продукти. Не става за цветни стени, защото обезцветява латекса. Препоръчва се всяка повърхност да се тества, преди да се обработи щателно.
 • Интерес представлява препаратът на Астониш, който е в голяма опаковка от 750 мл, а струва 5.50 лв. За жалост той също отделя хлор и мирише при полагане.

На горна ценова граница са Саво и Mellerud.

Препарати против мухъл 05
Мухълът се изстъргва механично и се обработва със спрей или пръскачка
 • Германският Мелеруд е от препаратите без хлор и не отделя миризми. Ефектът му се определя като светкавичен. Но внимание – той е само за миещи повърхности, а за останалите се иска предварителен тест за поносимост.

Как чистим мухъл с дълбоко проникване?

Проникнали в бетона гъбички се премахват с препарати от асортимента на строителните магазини. Такива средства са предназначени за ремонти и довършителни работи, когато се манипулира с компрометирани повърхности. Обикновено те са концентрати и се разреждат преди употреба.

 • Концентрат на Цирезит против плесен се продава във флакон от 1 л. Той е предназначен за мухъл, който е поразил фасади, огради и други външни повърхности. Отличава се с дълбоко проникване, дълъг ефект и паропропускливост. Може да се полага и на закрито върху мазилка и бетон. Цената му е 13.68 лв за опаковка, която се разрежда 1:1 и покрива 14 – 15 м2.
 • Течният дезинфектант на Кнауф се продава във флакон от 0.5 л. Той е предназначен за мухъл, който е поразил зидария, мазилки, фасадни покрития, фуги в цимента и други. Отличава се с присъствието на хлор в състава. Цената му е 13.20 лв за опаковка, която не се разрежда.
 • CL Mold е професионален препарат за премахване на мухъл и гъбички и за предпазване от рецидиви в опаковка от 1 л. Направен е специално за влажни зони – кухни, басейни, тавани, складове и др. Отличава се с липсата на мирис, поради което става за хранителната индустрия. Може да се обработват боядисани повърхности. Особено висок ефект показва върху камък, тухла и цимент. Продава се от дистрибуторите на Изомат.
 • Боро саниращ концентрат е течен биоцид за обработка на основи, мазилки, шпакловки, бетон и стар латекс преди повърхностите да се довършат и боядисат. Работи с дидецил диметиламониев хлорид от категорията на професионалните препарати. Няма мирис. Нанася се с четка или валят. Опаковката от 0.5 л струва 5.50 лв, тази от 1 л 9.05 лв.

В групата на професионалните средства включваме още Sikagard® 715 W на водна основа, Combat 333 биоактивен възстановяващ агент, разтворимият фунгицид B1 Arreghini, Fungi грунд от Caparol за интериорни и екстрериорни повърхности, Silancolor Cleaner Plus за обработка преди боядисване, DESALIN АМ за шпакловки и мазилки. Изброените препарати са в туби за обработката на големи площи.

Как се извършва обработка на стени

Препаратите за бетон, шпакловка, замазка и гипсокартон или се разреждат, или са в готова консистенция. Те се нанасят с валяк или с четка – зависи от големината на повърхността. След изчакване да изсъхне довършителните работи продължават.

Техника за шпакловка против мухъл

Противомухълна шпакловка не съществува. Така наричат покритията, които топлоизолират и премахват условията за проникване на влага и конденз. Следователно се пресича рискът от Така се премахват условията да възникване на мухъл и развитие на гъбички.

Има различни техники за вътрешна топлоизолация. Тук ще споменем само по-малко позната – полагането на течна топлоизолация. Пример е шпакловката BLOKTHERM IN, която се ползва за всякакви сгради, тръбопроводи, топлинни мостове и други места, където се образува мухъл. Работи в температурния диапазон от -20 ° C до + 150 ° C.

Препарат против мухъл Acril Primer DEVE

Препарат против мухъл Acril Primer DEVE

Това е акрилен грунд за обработването на външни и вътрешни стени и тавани. Той е концентриран препарат, който се разводнява 1:10. Продава се в туби по 5 л. Добре предпазва от мухъл и създава отлична основа за полагането на боя. Предназначен е за бетон, шпакловка и др.

Грунд против мухъл Оскар

Грунд против мухъл Оскар, дълбоко проникващ

Грундът за предварителна обработка преди боядисване се продава в опаковки от 1 л до 10 л. Има го и в малки флакони със спрей капачка за локална обработка.

Оскар осигурява устойчивост спрямо гъбички, преди да се положи боя. Полага се върху всякакви покрития вътре в помещения и на открито.

Дълбоко проникващ грунд против мухъл Витекс

Дълбоко проникващ грунд против мухъл Витекс

Марката Vitex предлага два вида грунт с действие против мухъл. За обработка на екстериор и интериор е акрилният Primer, който се продава на купии по 750 мл и покрива 35 м2. Запечатващият грунд Vitosin също е в кутия 750 мл. Той е изключително за замърсени поврхности и осигурява добра адхезия с боята.

Ако страдаме от мухъл, за предпочитане е да вземем Vitosin с термопластични смоли. Той покрива и запечатва повърхности, засегнати от мухъл, както и такива с неизличими петна. Възпрепятства повторната поява.

Вижте и ТОВА: Изграждане на басейни. Цени. Цена за изграждане на бетонен басейн в двора. Колко струва разрешително за басейн?

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Фън шуй: Ритуали за привличане на пари

Фън шуй: Ритуали за привличане на пари

Парите, основен елемент в живота ни, често ни се изплъзват по мистериозен начин. Някои практики …

Едно мнение

 1. Доника

  Живея в стара къщи и няма оправия с мухъла. Винаги имам Саво, но наистина мирише на белина.

 2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *