10-дневна и 14-дневна протеинова диета за отслабване.
Резултати от високо протеиновата диета или белтъчна диета. Позволени храни. Примерно меню.

10-дневна високо протеинова диета за отслабване. Меню, позволени храни

10-дневна и 14-дневна протеинова диета за отслабване. Защо се отслабва с протеин? Резултати от високо протеиновата диета. Позволени храни при белтъчна диета. Примерно меню

Протеинът е микроелемент, необходим за правилното функциониране на човешкото тяло. Това са обемисти молекули, състоящи се от комбинации на аминокиселини. Те действително се явяват основа на организма, защото нито една клетка не може да съществува без протеини.

proteinova-dieta-02
Всичко за протеиновото хранене

Функциите им разделяме на три груби:

 • Обезпечаване на развитието и нарастването на мускулите, костни тъкани, коса и кожа;
 • Синтезиране на антитела, хормони и др. в-ва;
 • Извор на енергия за клетките.

Човешкият организъм получава протеини от храната и нарочни добавки. Продуктите с максимално протеиново съдържание даваме в таблица.

ОТКЪДЕ ДА ВЗЕМЕМ ПРОТЕИН
ВИД ХРАНА КАЧЕСТВО НА ПРОТЕИНА В НЕЯ
месо -„червените“ и птиче подават пълния набор от незаменими аминокиселини
риба и морски продукти пълноценни белтъчини
яйца и млечни храни пълноценни белтъчини
бобови и ядки непълноценни (растителни) белтъчини – съдържат поне една аминокиселина
някои зърнени непълноценни белтъчини

Освен това съществуват т.нар. допълнителни протеини. Това са комбинации от два или повече продукта, които съдържат непълноценни белтъчини. Така се създава пълноценен източник.

Отслабването е процес, а не моментна акция. Целта е промяна на стила на живот, така че да се намали подкожната мазнина и да се задържи по-ниско тегло.

Ключов момент от този процес е изменение на набора от храни, които ежедневно се употребяват. Моментната диета прави компромиси, но постоянният режим трябва да е достатъчно балансиран и да води до дългосрочни резултати. Това е разликата между отслабването с протеинов стил на хранене и други моментни методи.

Защо трябва протеин:

 1. Протеините произвеждат и регулират нивото на хормоните – благодарение на тях клетките се свързват помежду си. Освен това мозъкът бива сигнализиран чрез хормоните, нивата на които варират взависимост от храненето. Повишената употреба на протеини повишава хормоните на засищането – GLP-1, пептид YY и холецистокинин. Намалява нивото на грелин, хормона на глада;
 2. Намаляват апетита – регулацията на хормоните води до изменение на апетита и по-малка нужда от калории. Засечено е, че 30% повече белтъчини намалява дневната доза нужни калории с 441. Също така протеинът решава основен проблем на пълните хора – преяждането вечер. При 25% повече калории апетитът се намалява с 60%, а желанието за нощно похапване – с 50%;
 3. Поддържат и възстановяват мускулите – при отслабване като цяло намалява мускулната маса, което е типичен страничен ефект, заедно с редуциране на скоростта на обменните процеси. Това значи, че тялото оползотворява намален брой калории, отколкото преди отслабването. Употребата на протеини променя това правило – ускорява метаболизма, насочва към употреба на подкожната мазнина, вместо загуба на мускули;
 4. Увеличава горенето на калории – след нахранване част от калориите се насочва за смилане на храната  (термогенен ефект). Протеините имат чувствително по-висок термогенен ефект в сравнение с другите основни елементи. 20-30% от калориите от протеини се изгарят при храносмилане, заедно с 5-10% от въглехидрати и 0-3% от мазнини.

Меню за протеинова диета

Повишената употреба на протеини не е равносилно на високопротеинова диета. Не е достатъчно просто да включите много протеинови храни, докато не променяте другите елементи.

За високопротеинова диета се изисква по-голяма част от калориите да идват от протеин, тоест да се съкрати значително употребата на въглехидрати.

Протеинова диета значи включване на повече протеинови храни, високопротеинова диета значи паралелна редукция на въглехидратните храни. Високопротеиновото хранене е равно на нисковъглехидратно.proteinova-dieta-03

С това обясняваме защо не всички протеинови диети, известни и прилагани в момента, дават еднакво силни резултати.

Варианти за високо протеинова диета

Има няколко вида диети, които се отнасят към протеиновите. Най-разпространената запазва нормалното хранене, като съкращава само хляба, тестата, сладките неща, ориза, картофите и макароните. Съвсем различен е режимът Аткинс, който въвежда тялото в кетоза. При него калориите идват от белтъчини и мазнини, а въглехидратите са свалени под минимум. Тялото преобразува за енергия вече мазнини, а не глюкоза.

Без съмнение първият принцип на белтъчно хранене успява да свали много по-малко килограми в сравнение с втория. Но с времето се натрупва достатъчно опит, за да се установят и рисковете – киселинността в бъбреците се увеличава, което поражда сериозни рискове. Недостигът на въглехидрати също се понася до време. При продължителна липса също се отварят проблеми, характерни за недояждането.

Някои диетолози предпочитат да се спрат на разумната среда – прилагане на високопротеинов режим за кратък период (10- 14 дни) или умерен режим за по-дълго време. Изборът е според целите. Тук даваме варианти от разумната среда.

10-дневна
 • Закуска – 300 мл коктейл (изолат протеин суроватъчен или соев – ½ от дн. норма);
 • Междинно – кисело мляко с безкостилков плод;
 • Обед – супа гъби, варени гърди от пиле, сухо, прясна салата;
 • Междинно – 2 яйца, неголям грейпфрут;
 • Вечеря – сготвени зеленчуци, на пара или запечена риба;
 • 2 часа пред лягане – казеин на коктейл (1/2 от дн. норма) – 300 мл.

Минимален период, в течение на който се изпълнява такъв тип диета, е 10 дни. За по-кратно време резултатът няма да успее да се покаже. Необходимо е време, в което организмът да пусне всички нужни за нормализиране на масата процеси. Оптимална продължителност – 1 месец. При необходимост от продължение, се изпълнява почивка от 1-2 седмици.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
14-дневна
 • Закуска – омлет с добавка пресни домати, билкова отварка (чай за отслабване) или кафе;
 • Междинно – 300 мл коктейл (изолат протеин суроватъчен или соев – 1/3 от дн. норма);
 • Обед – овощна супа, варени гърди от пиле, без салата, ако ще се хапне плод;
 • Междинно – 300 мл коктейл (изолат протеин суроватъчен или соев – 1/3 от дн. норма);
 • Вечеря – салата от морски дарове с лимон и минимум зехтин;
 • 2 часа пред лягане – 300 мл казеин на коктейл (1/3 от дн. норма).

Минимален период, в течение на който се изпълнява този режим, е 14 дни. Оптимална продължителност – 1 месец. При необходимост от продължение, се предвижда почивка от 1-2 седмици.

Мнение №1: Как удвоих резултатите на белтъчната диета
rosica-mileva-yambol-proteinova-dieta
Росица Милева от Ямбол

Израснах с тежки трапези и обилно ядене. У нас се държеше на яденето. Като малка мислех, че Ямбол идва от „ям бол“, бол – много. Бях с леко наднормено тегло още в детската градина. Нямам слаба снимка от дете. В гимназията вече имах яки комплекси, но майка не даде да правя диета. Беше убедена, че ще се разболея, ако пропусна и едно ядене.

Заминах от Ямбол да уча и още във влака изхвърлих сандвичите. Много бързо свалих първите кила, но после всичко спря. Май бях забавила метаболизма от бързане и нетърпение. Пак ми потръгна с протеиново хранене и чай за отслабване. Само с диета свалих 5 кг, но когато включих Фигурин, бързо станаха 10 кг. За около 1 година стигнах желаното тегло.

Благодаря за това, че се храня разумно и че намерих Фигурин. Тези билки са уникални. Пия ги и сега, за да си поддържам метаболизма на бърза скорост. От години не съм била повече от 55 кг.

Росица Милева от Ямбол

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

5-дневна

При кратка продължителност на диетата спокойно можем да вдигнем дела на протеините и да свалим под минимума въглехидратите. Представяме ви един 5-дневен план, който предвижда употреба на около 100 г протеин ежедневно. Може да продължите до 7 дни, но не повече. При желанието може да увеличите и нормата протеин за деня, но без да пипате продължителността на изпълнението.

Закуски:

 1. 3 яйца + пълнозърнеста филия + 1 круша;
 2. коктейл мляко + ягоди;
 3. овесени ядки на вода + кисело мляко + шепа горски плод;
 4. омлет из 3 яйца + 100 г сирене с маслини + портокал;
 5. 100 г извара с шепа ядки + ябълка + канела;
 6. 2 варени яйца + 30 г сирене, домати + пълнозърнеста филия;
 7. Извара + ядки.

Обеди:

 1. салата от авокадо и извара + портокал;
 2. 150 г сьомга, салата спанак с лимон;
 3. 150 г пил. месо + авокадо + червена чушка;
 4. 150 г телешко + зеленчук на пара;
 5. 150 г сьомга в зехтин + морков + парче пълнозърнест хляб;
 6. 150 г филе пиле + черен ориз + салата маруля;
 7. 150 г говеждо + варен зеленчук + парче пълнозърнеста филия.

Вечери:

 1. 200 г телешко + зелени тиквички;
 2. 150 г пил. месо + брюкселско зеле;
 3. 150 г телешко + кафяв ориз;
 4. 120 г леща и  броколи на пара + пилешка пържола + пълнозърнести спагети;
 5. 120 г морска риба (85 г морски дарове) + фасул с чушка и лук;
 6. 200 г сьомга или др. риба на грил + задушен спанак.

С тази система на хранене добре се съчетава всякаква физическа активност и ежедневната добавка от 2 л чиста вода.

Позволени храни при белтъчна диета

Храните в следващата таблица могат да се използват в неограничено количество (първа колонка) или в ограничено количество (втора колонка), без да се превишава дневната норма на калориите.

Разрешени храни за протеиново хранене
Неограничени Ограничени
Зеленчуци: листни салати, ряпа, китайско зеле, несладки домати, спанак, краставици, цветно зеле, подправки, броколи, целина, редис, пипер Зеленчуци: тиквички, патладжани, сладки сортове домати, бяло зеле
Месо: немазно свинско, агнешко, овнешко, телешко, говеждо, птиче без кожата, соево аналози на месото Месо: наденички, колбаси и др. преработени
Плодове: авокадо, лимони, всякакви цитруси, кисели ябълки, боровинка Плодове: сладки сортове ябълки, сладки безкостилкови
Тофу, обезмаслени кисело-млечни Сирене
Риби от всякакви видове, вкл. мазни, морски дарове Зърнени култури нелющени (пълнозърнести)
Пресни, сушени и замразени гъби бобови култури
белтък от яйце жълтък
зехтин, ленено масло краве масло
Прясно цедени зеленчукови сокове, негазирана вода, всякакви билкови отвари, кафе, всичко без захар фреш и прясно цедени сокове от плод

Резултати

При 60% протеинови  храни в менюто, 50:50 растителни и животински, очакваният резултат е 5-7 кг за 1 седмица. Конкретната цифра зависи от комплекс показатели, сред които индивидуалните показатели за тегло, възраст, скорост на обмяната. Зависи и от качеството на менюто. Например използването на колбаси и полуфабрикати ще намали ефекта в сравнение с консумацията на чисто немазно месо. Най-висок резултат дава приема на протеин на прах.

proteinova-dieta-04
Растителни източници на протеин

За да съставите правилен разчет, сметнете своя личен лимит на калориите по следната формула:

За жени:

655 + (9,6*тегло в кг) + (1,8*ръст в сантиметри) – (4,7*възраст );

За мъже:

66 + (13,7* тегло в кг) + (5* ръст в сантиметри) – (6,8* възраст).

Пример с жена с тегло 65 кг, ръст 154, възраст 52 г.:

655 + (9,6*65) + (1,8*164) – (4,7*52 ) = 655 + 624 + 295.2 – 244.4 = 1329.8 кКал.

Ускоряване на резултатите с чай „Фигурин“

Теглото зависи от качеството на метаболизма, който по рождение е бърз или бавен (отделно го забавяме с поведение и хранене). Едни горят енергия без усилие, а други – неохотно. Метаболизмът е ежедневното усилие на всяка клетка – дишане, оборот на кръвта, затопляне на тъканите и т.н., за което всеки организъм харчи различно число калории.

Качествата на метаболизма се залагат още в утробното развитие. Не можем да му влияем изначално, но в последствие – да, на ниво химически процеси. Най-пряко с помощта на биоактивните в-ва от билките.

На прост език – с билки се отслабва, защото билките променят метаболизма и работата на клетките по усвояване на енергия. Така работи сборът за вталяване Фигурин, който събира 28 различни лечебни растения. Те са подбрани от гладолечителката Ковачева, която е искала да направи диетите по-резултатни.

 • Как да действаме с Фигурин? Чаят е достатъчно ефективен и без диета, а заедно с режим многократно ускорява процесите и увеличава резултатите. Схемата за прием е твърда – със или без диета се пият по 3 чая на ден и по 2 чая в периода на стабилизиране.

А как действа самият Фигурин? Неговото влияние е върху основните жизнени процеси.

 • Променя състава на кръвта, като премахва вредните примеси и нормализира нивата на холестерол, триглицериди и др. ключови компоненти.
 • Оптимизира вътрешната алкално-киселинната среда – средата, в която протичат обменните процеси.
 • Оптимизира отделянето на хормони, които управляват метаболитните процеси.
 • Нормализира оводняването на тъканите, изчиства задържаните течни и твърди субстанции в тъканите и органите (вода и изпражнения).
 • Действа директно върху метаболизма и храносмилането (отделяне на жлъчен сок, усвояване на микроелементи и др.).
 • Повлиява кръвното налягане, състоянието на сърцето и съдовете и други органи.

В резултат тялото заработва стегнато, стиковано между отделните системи, правилно. То започва да освобождава запасите от мазнини, които вече не счита за нужни. Здравото тяло е слабо, без големи подкожни слоеве.

Мнение №2: Засилване на отслабването с протеин с помощта на чай
petra-kalcheva-varna-proteinova-dieta
Петра Калчева от Варна

Откакто минах 45 г., физически рязко тръгнах надолу. Килограмите, сърцето, задух, умора, какво ли не! Знам – менопауза и прочее, но беше просто прекалено. Трябваше или да направя нещо бързо и веднага, или не знам.

Бях на ендокринолог, на диетолог, изследвахме хормони, кръв, всичко. Изписаха ми растителни хормони и протеинова диета. Отначало свалих 3-4 кг, после отслабването се забави. Тогава ми казаха за Фигурин билково средство от аптеката. Едно, за менопаузата, защото съдържа фитоестрогени, и второ, за засилване на отслабването.

Не знам дали само от Фигурин или поради комбинацията с протеини, но вече съм на изходно ниво – минус 12 кг. Слабеенето наистина се засили с този чай. Като бонус спряха някои неприятни преживявания от менопаузата – вълните, потенето и умората. В момента се чувствам супер!

Петра Калчева от Варна

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Протеинови рецепти за отслабване

Съвсем лесно е да се храним протеиново. Сваряваме парче пилешко или телешко, няколко яйца, нарязваме прясна салата, подправяме с лимон и готово: имаме правилно високопротеиново нисковъглехидратно меню.

За жалост не можем да се храним така дълго време. Естествената лакомия в човека се активира и апетитът се отваря за готвено, за супички и вкусни десерти. Можем ли да ядем нормални неща, които да съдържат основно протеин? Да, напълно! В интернет са качени хиляди рецепти за протеинови ястия от всякакъв вид, дори палачинки и торти.

Супите са на основата на протеинов бульон – от месо и риба. Това е нискокалорична храна, която лесно се усвоява и бързо насища. Основните ястия са със зеленчукови гарнитури.

 • Рибена супа с цветно зеле: 400 г зеле измиваме и разделяме на съцветия. 400 г бяла риба нарязваме на кубчета. 40 г червен лук – на слайдове. Всичко слагаме в кастрола и варим до готовност. Подправките са сол, пипер, лимон;
 • Пилешко руло с авокадо: изчистваме 1 лук и 2 скилидки почистени или стрък пресен чесън и ги нарязваме на ситно. Измиваме 1 домат, 2 клонки пресен босилек и също нарязваме. Мекото авокадо разрязваме по дължина и с лъжичка изгребваме сърцевината. Пюрираме с вилица. Подправяме с ½ лайм, сол и пипер. Промиваме 600 г пилешки гърди, подсушаваме и разрязваме на дължина на две големи пържоли. Налагаме месото с 2 с.л. соев сос за 15 мин. Слагаме филето на равна повърхност и в единия край поставяме плънката. Навиваме на стегнато руло. С другата част процедираме по същия начин. Слагаме във форма за печене, поливаме с остатъка от соев сос и пипер. Печем 45 мин. на 180°С;
 • Кокосово-изварена запеканка: смесваме 500 г извара, 200 г к. мляко, 20 г оризово брашно, 15 г кокосови стърготини, ванилин и заместител на захарта на вкус. Отделяме белтъците на 2 яйца и ги разбиваме до твърдо. Добавяме ги към изварената смес. Намазваме форма за печене и изливаме тестото. Печем 40 мин. на 180С. Готовата запеканка оставяме във фурната, докато изстине;
 • Омлет от белтъци и шунка: разбиваме 3 белтъка със 100 мл мляко, сол и пипер. Изливаме в добре загрят тиган. Нарязваме 70 г шунка, добавяме и слагаме капака. Пържим 9 мин.

Принципи на протеиновата диета

При протеиновите диети основен източник на енергия са белтъчините. Въглехидратите и мазнините са намалени. Организмът реорганизира обменните процеси, като изразходва за енергия мастните отлагания.

proteinova-dieta-01
Вариант на протеиново хранене с помощта на прахообразни концентрати

Принципи на въздействие върху тялото:

 • Ограниченото постъпление на въглехидрати и мазнини принуждава тялото да използва запасите от мастни клетки;
 • За усвояване на протеините се изразходва много енергия, което води до стопяване на подкожната мастна прослойка;
 • За сметка на белтъчната храна се увеличава термогенезата, ускорява се обменът на вещества, започва реално отслабване.

Какво казва д-р Байкова

Диетологът д-р Байкова залага на протеиновите храни в режимите, които изготвя индивидуално за клиентите си. Сред използванитФе от нея храни са млечни, пилешко и телешко, както и зеленчуци като гарнитура. Рядко се допускат картофи, маслини и лютеница за разнообразие и за снижаване на психологическия глад.

Типовият режим на Байкова се състои от два етапа по 14 дни и последен за задържане от 10 дни. В първите 14 дни се отслабва, през вторите се захранва, а накрая се стабилизират резултатите.

Още информация и източници на английски: Примерно меню за протеинова диета (белтъчна); * Резултати от протеиновата диета; * Подходящи рецепти за протеинова диета.

Отслабване с протеин

Протеиновите коктейли са вариант за спортно хранене, по-често използван в бодибилдинга за нарастване на мускулна маса. Наред с това напитките се смятат за полезни и за избавяне от подкожни мазнини и наднормени килограми. На трето място заместването на хранения с протеин на прах опростява спазването на диета и я прави пригодна за всякакви условия.

Сухият протеин представлява прахообразен концентрат, получен от богати на белтъчини храни. Такива смеси се продават в специализирани магазини и щандове в спортните комплекси. Според състава си концентратите са няколко вида: от суроватка, казеинов (млечен), яйчен, соев, комплексен. За прием се разрежда с вода, мляко или сок.

Дозата е указана на опаковките.

Мнение №3: Плюсове и минуси от диетата според моя опит
georgi-halachev-plovdiv-proteinova-dieta
Георги Халачев от Пловдив

Ето какво правя аз: приемам минимум мазнини, без сладки и тестени неща, нищо готово, нищо от улицата. Замествам с протеин на прах и контролирам брой калории. Тренирам под наблюдение през ден. Не пия, минимизирам стреса и спя 7 часа. Плюсовете са, че обнових и оформих мускулите, интензивността на катаболизма намаля, бързо се възстановявам след интензивни тренировки. Чувствителност намаля гладът и лакомията. Не боледувам.

За мен протеин на прах е оптимално удобно за моя начин на живот. Приготвянето не отнема време и сили. Избирам коктейли по мой вкус, когато няма време за пазаруване и готвене.

Минуси също има – рискът от дебалансиране на метаболизма от прекаляване с протеини. На моменти запек, газове, трудно храносмилане. На теория има риск за черен дроб и загуба на калций. Реших да противодействам с билки. Използвам готов чай Фигурин, който поддържа основните жизнени функции, пречиства тъканите и кръвта. Фигурин ми позволи да намаля малко количеството протеин и да си балансирам менюто, за да намаля минуси. Получава ми се.

Георги Халачев от Пловдив

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Вижте и ТОВА:

10-дневна протеинова диета. Позволени храни, меню, резултати

Първоначално публикувано на:07.06.2021 @ 6:25

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

3 Мнения

 1. Подозрител

  А какво казва д-р Байкова, когато се прецака метаболизма от седмици на кисело мляко? Нейните рецепти са просто безумни!

 2. Моя колежка свали повече от 10 кила с фигурин и диета. Отидоха й 2 кутии, според мен си заслужава. Мисля за лятото да пробвам и аз, ама прекалено много обичам сладичкото. Ако ям сладко и пия чай за отслабване, дали ще има резултат?

 3. Отслабване с протеин на прах е супер, но излиза дебело. Някой да каже за по-евтини коктейли, които да вършат работа?

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *