Как се прави преобразяване на стари дрехи?
Какво да направим от стари дрехи,

Преобразяване на стари дрехи. Какво да направим от тях? Как да ги направим модерни?

Как се прави преобразяване на стари дрехи? Как да направим старите дрехи модерни в няколко лесни стъпки? Какво да направим от стари дрехи, например елек от стари дънки и др.

Как да направим старите дамски и мъжки дрехи като нови, да върнем цвета на черните остарели рокли, якета, тениски. Какво може да се прекрои от тях и да създадем нови? За това ще поговорим в този материал.

Във всеки дом се трупат старомодни дрехи. Някои са отеснели, други са демодирани. Скъпа блузка е прибрана с неизличимо петно. С годините този куп расте. Периодично сортираме в кутии. Понякога изхвърляме, но други запазваме от сантимент или жал.

Фън шуй ни казва, че старите вещи спират новата енергия и пречат на благополучието. Да изхвърлим ли, особено когато актуалните дамски рокли са на достъпна цена?

Не всичко си струва да бъде изхвърлено. Някои дрехи можем да преосмислим в нов ансамбъл, други – да прекроим, а от трети да създадем напълно различни предмети.

Как да направим старите дрехи модерни

От миналата година са извън мода пухените якета и елеци. Стилистите ги обявиха за евтини и банални. Предложиха ни да ги превърнем в спортни сакове, при които тепърва навлизат издутите силуети. Все пак има надежда за пухенките. Ще ги сложим под свободно палто в мразовитите зимни дни, когато предстои да прекараме много часове на открито. Тези стари дрешки ще ни предпазят от измръзване.

Трикотажните мини-рокли, впити по тялото, бяха модерни дълги години и на смешна цена. Днес не стават. Подчертават тялото и ни карат да се чувстваме неуверени. Но те се вписват в нов стилен ансамбъл вместо пуловер. Комбинираме с плътна пола от деним или кожа.

drehi-01
Ето ги старите дрехи в нов ансамбъл

По-тънките трикотажни рокли, подобни на комбинезон, са абсолютен връх на лошия вкус. В никакъв случай не съчетавайте с дънки. Но под сукман или риза стават. Тънкото трико внася цвят и интересен детайл към тоалета.

Пазите ли кожен клин? Не излизайте по него пред хора. Той подчертава и най-малкия недостатък във фигурата ви, както и интимната ви зона. С кожен клин всяка жена изглежда вулгарно. Но не и ако го носи като актуален панталон от екокожа. Само трябва да се комбинира с удължена връхна дреха, която прикрива слабините – свободно палто или риза в стил милитъри.

Тънка плетена жилетка. Тя отдавна трябваше да е на боклука, особено ако е от обемните модели. Опитайте да я напъхате в дънките или в пола. Пристегнете в кръста. По желание леко навийте ръкава и допълнете с ефектен часовник.

Прилепналата тениска от години е свидетелство за лош вкус. Вместо нея днес се предпочитат плътни памучни материи. На еластичните образци остава ролята да се носят под риза, жилетка или яке. Които няма да сваляте!

Ластични дънки: любимите на много дами прилепнали модели постепенно отшумяха в миналото, отстъпвайки място на широките силуети. И тук не изхвърляйте. Тези дънки се интегрират в съвременен силует, когато бъдат съчетани с блейзер, кожена куртка или късо палто. Друго стилно решение е да се комбинират с високи ботуши.

Най лесният вариант, разбира се, е просто да ги ползвате като работно облекло или като пижама, ако става дума за тениска. Но последното и баба знае, че се прави.

Какво да правим със старите дрехи

Старата дреха може да бъде и прекроена и с внасянето на модерен елемент да се впише в тенденциите за сезона. За съжаление днес малко жени притежават талант на крояч или дизайнер, нито имат необходимото време. По-разпространено занимание е преправянето на стари вещи. Практично и интересно е да създадем от старата дреха напълно различна вещ.

drehi-02
От скучна тениска – нещо с атмосфера

Тук не говорим за това да отрежем старите дънки на шорти за лятото, а да ги прекроим на стилна чанта или раница. Стари ризи, панталони и шапки са подходяща суровина за карнавален костюм и и за нощните обиколки на Хелоуин. Стар трикотаж използваме за  покривка в стил пачуърк или декоративна калъфка. Куп ненужни вещи лесно се преобразяват в меки играчки, топки и декорация за детската стая. Собствениците на животни ще спестят пари от дрехи за разходка и легло за любимеца си.

Рокли

Тънките рокли с флорални мотиви са чудесни за обложки за книги – обикновени и електронни. Изработването отнема 10 минути. Очертайте книгата върху плата, оставете по 4 см от всеки край, който след това да подгънете и да пригладите с ютия. Сгъвките подшийте, за да получите джобове.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
drehi-03
Обложките за книги и други идеи

От разноцветни рокли и ризи се създават цветни апликации, брошки и колиета. Пример: изрязваме квадрати и ги свиваме на тръбички. Навиваме и залепваме краищата. Остава да нанижем получените цветя на подходящ шнур. За брошка прикрепваме към безопасна игла или пришиваме към компрометирано място.

Дънки, якета и ризи

Старите дънки имат най-голям шанс за заживеят нов живот. Платът е здрав, изглежда добре, има здрави и ефектни шевове. Те са подходящи за прекрояване в дънкова пола. Дънковата пола е подходяща за преработка в плафон за нощна лампа. Дънково яке се прекроява на раница или декоративна калъфка.

Тениски

Памучните тъкани заживяват нов живот като връзки, колани и гривни. Нарязваме на тънки ивици и сплитаме, съчетавайки цветовете. Получават се ефектни аксесоари.

Скучната тениска ще събудим за нов живот, като нарежем краищата й на тънки ленти, които връзваме на декоративни възли или сплитаме, подобно на модела от снимката.

От разноцветни памучни платове можем да ушием гирлянди и панделки.

Как да върнем цвета на черните дрехи

А може би дрехата не е остаряла, а само е загубила своя блясък? Черната дреха се освежава чрез изплакване с оцет (1 с.л. на 1 л вода), с кафе, сода или тютюн. По-качествен вариант са боите за тъкани, които се слагат в пералната машина, по време на заключителното изплакване.

Видео: идеи за старите дрехи. 

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Obuvki Timberland

Timberland съкровища – разкриване на емблематичния стил на модата на открито

Независимо дали сте се запътили към планинските върхове с екстремни цели, или просто за релаксиращ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *