Как се лекува запек при куче. Разхлабителни добавки и подходящи храни. Кисело мляко, зехтин, фибри и лекарства. Пробиотикът Immuno & Probiotics

Запек при куче. Разхлабителни добавки

Как се лекува запек при куче. Разхлабителни добавки и подходящи храни. Кисело мляко, зехтин, фибри и лекарства. Пробиотикът Immuno & Probiotics

Нека започнем с най-добрите добавки и храни при запек на куче и откъде може да се купят изгодно, а по-долу ще продължим с по-подробното описание на различни други средства, които също ще свършат работа.

Лак за гъбички по ноктите, топ цена
Имуно и Пробиотик Храна за куче с фибри
Имуно и Пробиотик за запек при куче, разхлабително Храна за куче с фибри при запек, очистително
Виж цена Виж цена

Здравото куче се изхожда не по-малко 1 – 2 пъти на ден. Намаляване на количеството или „прескачане“ на дефекацията от 3 дни са причина за изостряне на вниманието. Няма необходимост от целенасочени мерки, а само се наблюдава, когато любимецът е бодър и весел, храни се добре и изхожданията са с еднородна консистенция. Проблемът е, когато кучето се напъва безрезултатно. Значи има застой (запек). Причините в таблица.

Причини за запек при куче
фактори примерни причини
вътрешни органна дисфункция, възпаление на панкреас, ортопедични и неврологични проблеми, новообразувание в червата, простатит, чревно-стомашни
външни лоша храна без целулоза, преобладаване на гранулите, мазни блюда и твърди тръбести кости, преяждане/ недохранване, обезводняване
инцидентни поглъщане на чуждо тяло, лекарствен прием

Без значение от причината, запекът изисква незабавно разрешение. Той грози с усложнения като интоксикация, критични вътрешни травми, натоварва сърцето. Ако кучето не се изходи една седмица, вероятността да умре е сериозна.

Мнения: Запек при куче, форум

Начинаещите стопани научават във форумите, че клишето „кучето яде кокали“ е невярно и много опасно. От някои видове кости любимците получават страшен запек, а се случва и пробиване на тъкани. Споделят се случаи на толкова тежко запичане, че обичайните средства не сработват.

Болките в корема се облекчават от ветеринар, но и лекарствата намеса не винаги дава светкавичен резултат. Крайната мярка е оперативна, някои животни стигат и до това.

Запек при куче 01
Симпомите на запек са видими с просто око

Стопаните на кучета споделят работещи за тях техники за разхлабване. Сред предпочитаните са прясно/ кисело мляко, минаване на мека храна (консерва), тиква. По-нататък се пробва с растителни масла – зехтин, рициново през устата. Клизмата е последен вариант за стопаните и те рядко прибягват самостоятелно към нея.

ВАЖНО: Вижте още мнения за средствата против запек при куче и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Кисело мляко при запек на куче

Прясно или кисело мляко разстройват кучето. За предпочитане е да се дават заедно със сухата храна, по 3-4 лъжици на хранене. В критична ситуация трябва голяма порция от примерно 100 – 200 мл (зависи от големината на любимеца).

Зехтин при запек на куче

Зехтинът е супер средство – безопасно, няма страх от предозиране. Дава се през устата в доза 2 – 3 с.л. за среден размер куче. Ако се стигне до клизма, може да се сипят 100 мл във водата (пак зависи от големината на кучето).

Лекарства за запек при кучета

Лекарствата с лактулоза за човек и пробиотиците са основните лекарства, с които се действа спрямо кучетата. Оптималното е да се комбинират – лактулоза за бързо разрешаване на проблема и пробиотик за траен ефект.

Пробиотикът Immuno & Probiotics

Препаратът е идеален за животни с чувствителна и нежна с-ма на храносмилане, които изпитват периодични трудности с храносмилането, усвояването и изхождането. Редовното му приемане позволява достигането на оптимална функционалност и поддържането й за постоянно.

zapek-pri-kuche-razhlabitelni-01-300

Іmmunо & Рrоbіоtісѕ пpeдcтaвлявa пpoбиoтиĸ, ĸoйтo нopмaлизиpa чpeвнaтa флopa, т.e. дeйcтвa ĸaĸтo пpи зaпeĸ, тaĸa и пpи paзcтpoйcтвo. Cъщo работи отлично пpи пpиeм нa лeĸapcтвa, вътpeшнo oбeзпapaзитявaнe, вĸлючитeлнo и ĸoгaтo ĸyчeтaтa ядaт бoĸлyци пo вpeмe нa paзxoдĸa.

Още ценни ефекти от препарата са редукция на възпалителните процеси, успокояване на раздразнен стомах, помощ при обработката на трудни за смилане храни, подкрепа на лечението при хранителни алергии. Като всеки пробиотик, регулира микробиома до оптималното.

Капсулите са разработени с цел ежедневен прием за поддържане на кучето в добро състояние, облекчаване на храносмилането и подкрепа за имунитета.

Іmmunо & Рrоbіоtісѕ се дозира от 1 до 5 капсули дневно, което зависи от теглото на животното. Флаконът съдържа 90 бройки.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Дуфалак за кучета

Пероралният разтвор Дуфалак е №1 за кучета и котки. Той е с гелообразна течна формула и лесно се поглъща. Продава се на сашети, което позволява да се купи само нужната доза, а не голяма опаковка. Работи меко, щадящо и дава бърз резултат.

Сладкият сироп на Дуфалак е достъпен за усвояване само от полезните бактерии в дебелото черво. Той нормализира функционирането на храносмилателните органи и чисто механично размеква изпражненията. Дефекацията настъпва след 5 до 12 часа.

Дуфалак се дава вечер 2 – 3 дни поред до пълно оздравяване. Наблюдавайте за повръщане, диария и подуване на корема – това са признаци на предозиране.

Други лекарства за запек при куче

Сиропи с лактулоза, сродни но Дуфалак, са МИП, Елакса на саше, Лактулоза на Никсен.

На кучетата се слагат свещички за разхлабване. Тези препарати действат в дебелото черво, като размекват и омазняват фекалиите. За да сме коректни, купуваме свещички с детска дозировка. Примерни наименования: Изилакс, Глицеракс, Глицерин Монтавит имат варианти за деца и бебета.

Магнезий е достатъчно ефективен препарат за отстраняване на запек при кучета. Но внимание, не е съвсем безопасен, има ред противопоказания. Не се дава при камъни в жлъчката, при патологии на сърцето и бъбреците.

Магнезият се купува на прах в саше и се разтваря. За възрастно куче от малка порода стигат 2 грама. На вкус магнезият горчи и предизвиква интензивно слюноотделяне у животното. Дефекацията настъпва след 5 – 6 часа и повече. Той не е стимулатор на чревни съкращения, не дава усложнения и негативни съпътстващи ефекти.

Какво се прави когато кучето не може да се изходи

Правилният подход към проблема е ветеринар, диагностика и установяване на причината. При някои състояния даването на разхлабително затяга и усложнява положението. Например при запек поради консумация на кости слабителното раздвижва остри остатъци, които могат да се забият в червата или да ги разрежат.

Запек при куче 02
Още домашни средства, които помагат при запичане на любимците ни

Оперативно вмешателство в спешен порядък се налага при преплитане на черва и въобще при липсата на резултат от консервативното лечение.

При запек, съпроводен с обилно повръщане и отсъствие на апетит, се включва система за подхранване и оводняване.

Очистително за кучета

Ако запекът не е свързан със заболяване – кучето се чувства добре, състоянието му е задоволително, фекалиите излизат частично, най-доброто, бързо и евтино средство е рициново масло, подгрято до стайна температура.

Дава се през устата със спринцовка в доза от 1 ч.л. за малко куче, 1 с.л. за средно и 2 – 3 с.л. за големите породи. Схемата е 2 Х 1 доза (според размера), докато се възстанови изхождането. Няма риск от предозиране – маслото излиза през ануса непроменено.

Клизма на куче

Тук ефектът е 100% и веднага освобождава животното. Прави се не по-рано от три дни липса на изхождане. Противопоказания има, най-опасно е ако кучето е развило тумор в дебелото черво.

За клизма трябва топла вода. Към нея се добавя или сол, или отварка от лайка, или топло рициново масло / зехтин.

Най-чисто е да се прави клизма във ваната, с гумени ръкавици.

Потърсете помощник, ако животното е голямо. Един човек го придържа, стопанинът въвежда течността през ануса – бавно и внимателно. Използва се набор за клизма от аптеката, за малките кученца може спринцовка.

След въвеждане на разтвора в червото анусът се притиска за 2 минути с пръсти. Изчаква се размекване на фекалиите. Ако разтворът изтече веднага и не е увлякъл изпражнения, процедурата се повтаря вече крайно внимателно. Ако пак не минава водата, може би има непроходимост на червата. Спрете с клизмата и се отнесете към ветеринарен лекар.

Вижте и ТОВА: Моментално разхлабване и бързо решение против запек, включително и при куче.  Как да се изходя веднага?

Видео: Масаж на корема, който извежда газове и раздвижва червата.

Първоначално публикувано на:23.08.2023 @ 8:13

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Жена Телец, характеристика, съвместимост

Жена Телец: коя е тя и какво иска? Съвместимост

♠ Характеристика на жена Телец ♠ Водеща стихия, планета ♠ Камък, защитен талисман ♠ Разпознаваема …

3 Мнения

  1. Иван Николов

    Интересно ми е бизакодил става ли, защото имам у нас? Четох някъде, че човешките лекарства не са ок!

  2. Пробиотикът, който споменавате, Имуно и Пробиотик, става ли за котки. Или пък има ли алтернативни хапчета за котка? Искам да взема на моята..

  3. Апостол

    Няколко пъти ни се случва това със запека, на 100% се оправям с Дуфалак. 1-2 пакетчета ,не повече.

  4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *