Кои са най-добрите видове простори за тераси? Идеи за хубав таванен простор и за стенен.

Простори за тераси | 10+ идеи и мнения, цена

Кои са най-добрите видове простори за тераси? Идеи за хубав таванен простор и за стенен. Сгъваеми или автоматични простори да купим? Мнения, цена

Сушилните машини масово навлязоха в българските домакинства, но не изместиха сушилниците – простори за бельо и дрехи. Те са евтини и удобни, стават за помещения и за тераси. Произвеждат се с разнообразни конструкции.

Разновидности простори
Конструкция Описание
Свободно стоящи сгъваеми модели, достатъчно устойчиви с разчет за конкретен товар
За монтаж на таван сгъваеми модели за монтаж на тавана на терасата, спускат се при необходимост
За монтаж на стена сгъваеми и стационарни модели, които се захващат за стената на терасата
Закачащи се стационарни модели, които се закачат с куки за парапет, врата, радиатор
Окачващи се малки компактни простори за закачане в баня или на друг простор

Хубав таванен простор

Просторите за монтаж на таван се разполагат в ценовия диапазон от 25 до 125 лв. Те се отличават с брой пръти, като в описанията се посочва сумарната им дължина.

Сушилня Sepio е конструкция с 6 стоманени пръта, която се спуска надолу за нареждане на прането и след това се издига до тавана, за да не пречи. Има различни дължини на прътите – от 80 см до 2 метра, което покрива дължината на повечето стандартни тераси. Максимумът е простор от 12 метра. Ширината на конструкцията е 52 см.

Стоманен простор Vileda е висяща конструкция за таван на тераса, баня и други помещения. Състои се от 6 пръта с обща дължина от 9.5 метра. Стоманената конструкция е много здрава и се почиства бързо с кърпа.

Простор за пране сушилник 03
Типична конструкция за монтаж на таван

Просторът Gimi Lift е със същите параметри като Vileda, но е изработен от алуминий (което позволява по-ниска цена). Дължината на сушилника е 1.6 метра.

Простор Ziesto е бюджетен модел, състоящ се от 6 пръта с дължина от 1.8 метра. Капацитетът на сушене е 10.8 метра, като всеки прът издържа до 3 кг пране.

Стенен простор за тераса

Таванните простори са с един тип конструкция – те се спускат и издигат. За разлика от тях, просторите за монтаж на стена предоставят различни варианти за окачане и разгъване. Някои се разгъват като хармоника, други са неподвижни (не се прибират), а има приятен модел с издърпващи се въжета, които се разпъват само при нужда.

Простор за пране сушилник 02
Автоматичните простори са с най-голям капацитет – те оползотворяват цялата дължина на терасата.

Простор Hittergem е представител на прибиращите се модели. Представлява кутия за монтаж на стената, в която са навити въжетата. При нужда те се издърпват и закачат на отсрещната стена. Този конкретен модел издържа пране до 50 кг. Неговата дължина е 4 метра. Има заключващ механизъм.

Простор Juwel Ruck Zuck е метална конструкция, която се издърпва като хармоника навън, при което прътите се разгъват. Размерът е 1.20 – 1.80 см по избор, като общата дължина на прътите в първия случай е 8 метра.

Простор Juwel Artdry е прибиращ се механизъм, който дава възможност да се издърпат напред само нужния брой пръти. Дължината му е 85 см, той е идеален за малки пространства.

Сгъваем простор за тераса (разтегателен)

Външните простори за свободно поставяне на налично място показват най-голямо разнообразие от конструкции и модели. Те се разгъват по различен начин, на крила и на пръти. Някои се разтягат на части.

Най-удобно е да се поставят на тераса, защото са обемисти, поемат голямо количество пране, което е опасно да се суши в стая заради влагата.

Това са най-евтините предложения с цени около 20 – 30 лв, но има и много здрави и големи простори от порядъка на 250 лв.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Автоматичен въжен простор

Това са стенни модели, които вече представихме по-горе в съответния раздел. Наричат се автоматични, защото се изтегля лайсна с въжетата и се закача на отсрещната стена. Механизмът се блокира, за да не се върне назад към кутията. След приключване на сушенето, лайсната се откача и просторът се прибира към кутията.

Има различни варианти автоматични простори – с едно въже или с няколко. Материалите също са разнообразни (алуминий, пластмаса), от което зависи и цената.

Простор за пране сушилник 04
Устройство на най-елементарния простор с прибиране на въжетата и какво има в кутията

Метални простори за тераса

Металните простори са изработени от стомана или друг метал с антикорозионно покритие. Това са най-здравите конструкции, които на практика са вечни. Разнообразието от модели е огромно. Само в Емаг има 340 вида метални простори. Цената им е от 8.50 лв метален сушилник за радиатор до 303 лв за Leifheit Linomatic простор за инсталиране в градина.

Алуминиеви простори за тераса

Алуминий се използва по-рядко при просторите, макар че към момента на нашия пазар има над 100 модела. Този материал се предпочита за електрическите сушилници, които се поставят в банята и допринасят за затопляне.

 • Πpocтopи в ИKEA: налични са 6 модела сушилници. Най-изгоден е JALL за 13 лв. Представлява пластмасова рамка с метални струни и неръждаеми сглобки. Дължината му е 80 см;
 • Πpocтopи в Πpaĸтиĸep и Πpaĸтиc: налични са около 50 модела, чиято цена започва от 10 лв. Привлича вниманието автоматичен сушилник само за 15 лв;
 • Πpocтopи зa тepacи в Meтpo. Последната промоция на простор в Метро е от лятото, когато 2 метра таванна конструкция е продавана за 30 лв. В момента няма актуално предложение.

Резервни части, аксесоари и компоненти

В железариите и строителните хипермаркети се намират крепежни елементи за простори, стопери, държачи. Намират се и резервни въжета. Принципно резервните части са ограничени и рядко съвпадат с нужната система, дължина, начин на закрепване. Моделите на пазара са стотици. Освен това просторите са сравнително евтини изделия и повечето производители не са предвидили ремонт. При счупване те просто се подменят.

Откъде се взема въже за таванен простор? Смяна

В Практикер има резервни въжета за простор Мак за 10 лв. На inhousebg.com има комплект резервни въжета за простор с дължина от 1.8 метра. На tirbushona.bg подобен комплект без уточнена дължина струва 10.50 лв. В amar.bg има различни дължини на цена от 6 до 7.40 лв. Най-изгодни са въжетата за простор Сепио, в home-max.bg се продават 42 метра за 5 лв.

Стопери за таванен простор

home-max.bg продава топчета и накрайници за простори на цена от около 1 лв за бройката, като са в комплекти по 6 броя. В Практис 12 броя са 4 лв. В amar.bg има комплекти от 14 броя за 3.40 лв.

Монтаж с дюбели за таванен простор
Простор за пране сушилник 01
Бюджетно решение са просторите без монтаж – свободностоящи на закрито и на открито

Висящите простори се захващат за планки, които предварително се прикрепят към тавана. Оптималното разстояние от края (стената) е 12 – 15 см. Така дрехите няма да се допират до стените. От врати и шкафове се отстъпва с около 20 см.

Крепежните елементи са част от окомплектовката на сушилника. Те са сложени в кутията в отделен плик. Има и инструкция за монтажа. Понякога майсторите намират дадените крепежи за слаби и ги заменят с по-надеждни.

Пластмасовите дюбели за бетон се намират в строителните магазини и струват по около 10 – 20 ст за брой, като цената зависи и от размера.

Как да го поставим сами?

Монтажът е елементарен и е по силите на всеки потребител, независимо от пола и физическата сила. Спънката е необходимостта от бормашина.

Вижте видеото на фирма Мак, която произвежда добри простори. В него се показва целият процес на монтаж на таванен простор.

Цена и майстори-монтажисти

Мнозина предполагат, че майстор няма да пожелае да извърши дребна услуга като поставяне на четири дюбела. Реално, услугата е дребна, но не и заплащането. Към момента тя струва 50 лв – 100 лв.

Монтажистите на простори се откриват по обява. Те се записват като „домашен майстор“ или „домашни услуги“. Има и професионалисти, и любители. Понякога услугата се предоставя от електротехници, които ремонтират по домовете битова техника.

Контактна информация за домашни майстори

 • Майстор Дом (maistordom.com) работи в София, офис в Манастирски ливади, тел. 0896 344 199. Цената за простори започва от 80 лв;
 • Домашен майстор interstroy-building.bg в София, монтаж на стенен простор – 50 лв, на таванен – 80 лв. Контакти Жан Тодоров тел. 0892 977 877;
 • tavanenprostor.com демонтира стар простор и монтира нов на територията на София за 50 лв, тел. 0883 39 66 99;
 • Сервиз Пловдив, който е за бяла техника и електро услуги, има в сайта си услуга „пробиване с бормашина“ за монтаж на стена. Заявки се приемат на тел. 0888 891 479 или чрез форма за заявка в сайта им;
 • Домашен майстор Пловдив монтира простори, тел. 0877771828;
 • Домашен майстор Пловдив с всякакви домашни монтажи, тел. 0899994030;
 • Майстор Ивайло Кирилов, Варна, тел. 0897295942;
 • Монтиране на простори (таванни) във Варна, тел. 0878374673, цена 50 – 60 лв;
 • Читав майстор, работи в Бургас и южното Черноморие тел. 088 207 1740.

Вижте и ТОВА: Идеи за сушилник за дрехи от Кауфланд и Джъмбо. Електрически сушилник от Технополис. Евтини разтегателни сушилки.

Видео: Електрически простор за монтаж на тавана на тераса.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Подреждане на прибори за хранене 01

Подреждане на прибори за хранене. Как се поставят след хранене и др.

Как се поставят приборите след хранене? Кое е доброто подреждане на прибори за хранене? От …

3 Мнения

 1. Нелиана

  Простор 20 лева, слагане 80 лева, типично по български

 2. Мирослава Попчева

  Имам таванен сушилник от Практикер на фирма Мак и съм доволна, вече три години безпроблемна служба

 3. Георги Недев

  Има видеа как се монтира сушилник, гледате и изпълнявате, ще стане! Как не съм дал 50 кинта за монтаж. За тея пари си купувам бормашина, даже има и по 30 лв.

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *