Как да изберем хубав таванен простор? Идеи за тераса. Монтиране и цена на монтаж с дюбели. Резервно въже, пръчки, ролки, рамо за сушилник за дрехи. Алуминиев таванен простор или метален от др. вид?

Таванен простор | 10 най-добри идеи

Как да изберем хубав таванен простор? Идеи за тераса. Монтиране и цена на монтаж с дюбели. Резервно въже, пръчки, ролки, рамо за сушилник за дрехи. Алуминиев таванен простор или метален от др. вид? Какво да вземем от Практикер, Бриколаж, Баухаус или Практис?

Тесните съвременни тераси не позволяват опъването на традиционните въжени простори. Те се изместват от компактни и практични приспособления, които се закрепят за тавана и се спускат само при нужда.

Затова се налага въпросът какво разбираме под „хубав таванен простор“. Какви видове алуминиев таванен простор се предлагат по магазините и за поръчка онлайн и кои са добрите идеи за простор за тераса, от които можем да се повлияем.

В текста по-долу ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, да направим своеобразна класация на българските производители и вносители, а също и какво може да се купи от Метро, от Джъмбо (какви сушилници за дрехи се продават там), къде се намират ролки за автоматичен въжен простор и много други. Не пропускайте да видите и мненията по-долу, както и да оставите своя отзив и препоръки! Това е важно за всички!

Tavanen Prostor 07

Таванните простори са сравнително евтини и от траен материал.

Как да изберем материала на простора
Видове материали Преимущество / Негатив
алуминий лек, не се захабява / не е особено здрав
дърво стои красиво / захабява се от външните условия
метал здрав / окислява се при контакта с влажна тъкан
пластмаса устойчива на влага / нетрайна
стомана без корозия, влагозащитна / тежи

Мнения за хубав таванен простор

По отношение на просторите българският потребител се води първо от цената. Съществува мнението, че евтината конструкция се подменя при нужда, а скъпите модели не си струват разхода. В БГ-мама и други форуми се проучва откъде да се купи максимално изгоден простор.

На второ място се коментира здравината. Тя се преценява по количеството пране, което издържа единичният прът. Евтините конструкции издържат около 1 – 1.5 кг.

Tavanen Prostor 06

ВАЖНО: Вижте още мнения за хубав таванен простор, оставете своя отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Българските простори „Зиесто“

Едни от най-известните у нас са просторите “ЗИЕСТО“, които са изработени от метални пръти и пластмасови детайли. Пластмасовото покритие на прътите и всички пластмасови детайли са с UV-добавка.
Прътите на всички простори,включително и на ЗИЕСТО са изработени от тръби Ф12, а не от стомана с дебелина 12мм. Може да се твърди, че техните тръби са с дебелина, достатъчна, за да се постигне максимална здравина на прътите.
ЗИЕСТО-АД е единственият производител в България на простори с пръти от неръждаема стомана, гласи разпространяваната информация.
Предимството на този простор, е и в това, че при монтажа на двойните и тройните носачи на тавана, може да се избегнат лампи, кабели и други, както и монтажа им да бъде по – гъвкав при тераси с неправилна форма.

01 Hubavi Tavanni Prostori Ziesto

Алуминиев таванен простор

Най-здравите и надеждни простори за пране са изработени от стомана. Те са на практика вечни и запазват вида на  току-що закупени.

Стоманените простори са тежки и изискват здрави крепителни елементи. Тяхна алтернатива са алуминиевите, които са значително по-леки. Наистина, не така здрави, но и цената отразява техния недостатък.

Друга алтернатива са металните пръчки, покрити със защитна боя. Тези простори са здрави, но видът им зависи от качеството на боята. Ако покритието падне, металът отдолу корозира и започва да цапа прането.

Tavanen Prostor 05

Още по темата ТУК: Сушилник за дрехи от Джъмбо или Кауфланд? Кой електрически сушилник от Технополис е ок? Идеи за хубав алуминиев простор.

Метален таванен простор Familia, 7 пръта по 2 м
 • Материал: моделът е изработен от най-здравия материал за простори – стомана с дебелина 12 мм. Прътовете са покрити с 0.5 мм пластмаса;
 • Конструкция: 7 пръта с дължина от 2 метра, с разстояние между тях 10 см. Обща ширина на простора 65 см.
 • Капацитет на сушене: 14 метра пране – 2 – 2.5 кг на прът (допустими 4 кг), до 16 кг за съоръжението;
 • Плюсове: устойчивост на атмосферна влага, директно мокрене и нагряване. Таванен монтаж.

Tavanen Prostor 04

Таванен простор 1.80 м

 • Материал: моделът е изработен от неръждаема стомана (инокс);
 • Конструкция: 5 пръта с дължина от 1.8 метра, с разстояние между тях 11 см. Обща ширина на простора 48 см.
 • Капацитет на сушене: 9 метра пране, товароподемност не се указва;
 • Плюсове: здрава, устойчива конструкция с отличен дизайн (инокс). Таванен монтаж.

Tavanen Prostor 03

Таванен сушилник за дрехи 2 м, 6 рамена MAK
 • Материал: моделът е изработен от метал с пластмасово покритие;
 • Конструкция: 6 пръта с дължина от 1.8 метра, с разстояние между тях 8 см. Обща ширина на простора 60 см.
 • Капацитет на сушене: 10.8 метра пране, товароподемност не се указва;
 • Плюсове: здравина, конструкцията не се огъва. Таванен монтаж.

Tavanen Prostor 02

Висящи простори за тераса

Сушилник  Gimi Lift със стъпаловидно висящи прътове се изработва в четири размера на пръстите – от 6 до 9.5 м обща дължина.

 • Материал: алуминий.
 • Конструкция: 6 пръта с дължина от 1 метър до 1.6 метра според избраната модификация. Обща ширина на простора 45.5 см.
 • Капацитет на сушене: от 6 м до 9.5 м пране, товароподемност от 12 кг до 16 кг;
 • Плюсове: лека конструкция с възможност за регулиране, лесен монтаж.

Tavanen Prostor 01

Простири за таван

Някои модели простори са с компактна конструкция, което позволява монтирането им на тавана на банята. За пример ще вземем простор SNB.

 • Материал: стомана с облицовка от полипропилен.
 • Конструкция: 5 пръта с дължина от 1.1 м, с разстояние между тях 10 см, обща ширина на простора 45 см.
 • Капацитет на сушене: 5.5 м пране, товароподемност не е указана.
 • Плюсове: здрава, надеждно защитена конструкция с компактен размер за таванен монтаж.

Tavanen Prostor 11

Таванен простор 2 м и 3 м

Най-дългите простори са от 2 метра, предпочитаната дължина е 1.8 м. Причината е, че дългите пръти се огъват и провисват.

При тераса с дължина от 3 и повече метра и необходимост от голяма площ за простиране разумният вариант е монтирането на два къси сушилника един до друг, например 2 Х 1.5 м или 2 Х 1.1 м, според нуждата. Късите простори имат по-висока устойчивост на огъване.

Tavanen Prostor 10

Видове таванен простор от Практикер

В отдела „Простори и сушилници“ са поместени 17 модела за монтаж на тавана. Цената им е в диапазона 16 лв – 72 лв. Най-дългият модел е 2 метра, намират се по-редките дължини от 120 см и 140 см.

Таванен простор от Мосю Бриколаж и Баухаус
 • Mocю Бpиĸoлaж: В отдела „Тавански простори и аксесоари“ са представени 26 модела за монтаж на таван. Цената е в диапазона 26 лв – 72 лв. Най-дългият модел е 2 метра, намират се компактни на ширина конструкции с 4 пръта.
 • Бayxayc: В отдела „Таванни простори“ са поместени 21 модела за монтаж на таван. Цената им е в диапазона 33 лв – 72 лв. Най-дългият модел е 2 метра, всички конструкции са с 5, 6 и 7 пръчки.
Таванен простор за пране от Практис и Метро
 • Практис: в отдела „Сушилници и дъски за гладене“ избираме измежду 9 варианта за таванен простор. Представените модели са със стандартна дължина до 2 м., стандартен брой пръти 5 – 7 броя и цена до 130 лв.
 • Метро: не се предлагат.

Упътване, схема: Как се монтира таванен простор с дюбели

Таванните простори имат две рамена (ламели), които се закрепват с помощта на винт с дюбел. Обикновено окомплектовната предвижда крепителни елементи, ще ги намерите в кутията.

Ако в комплекта не са предвидени винтове с дюбел, изберете подходящия за вашата повърхност. Продават се в строителните магазини и железариите. Винт с дюбел струва около 20 ст. Проверяваме колко винта са нужни за нашия случай, като преброяваме отворите. Обикновено са необходими по 3 или 4 винта за всяко рамо.

За монтажа на таванен простор е необходимо да притежаваме бормашина.

 • Едното рамо се ситуира на желаното място на тавана. Благоприятно е краят му да отстои минимум 12 см от стена и 20 см от врата, прозорец или шкаф.
 • Очертаваме с молив мястото на винтовете. Пробиваме отворите и въвеждаме в тях дюбелите. Навиваме винтовете.
 • Монтираме по същия начин второто рамо, чието място естествено се намира според прътите.
Резервни въжета за таванен простор?

Здравите и неразрушими пръти от стомана, алуминий или облицован метал се държат за рамената посредством въжета. Те не са трайни като прътите – късат се и бързо се замърсяват. Налага се да бъдат периодично подменяни.

Резервни въжета се продават в строителните маркети, като комплектите предвиждат пластмасови тапи и стопери. Когато купуваме, да погледнем за каква дължина на простора са предназначени конкретните въжета, а също и техният брой.

Стандартен комплект от 12 въжета за простор 1.8 м струват 10 – 12 лв.

Ролки за таванен простор и рамо

Раменете за прикрепване на простора към тавана също се разрушават. При нужда от подмяна, гледаме нужната ни дължина или указан брой пръчки. Продават се рамена за простори от 2 до 7 пръчки. Средната им цена е 4 – 5 лв.

Ролките осигуряват пускането и вдигането на прътовете посредством въжената. Резервните също се намират в строителните магазини, като са в различна окомплектация.

Монтаж на таванен простор. Цена

За самостоятелното монтиране на простор ни е нужно единствено да притежаваме бормашина. Ако нямаме такава, вариантите са два.

По-евтиният е да вземем назаем за няколко часа или за 1 ден. За пример виждаме, че в rentex.bg дават бормашина за 4 часа срещу 9 лв и за 24 часа – за 11 лв.

Другият вариант е да извикаме майстор. В София и няколкото най-големи градове това ще ни струва между 80 и 100 лв. В по-малките населени места може да минем с 30 – 50 лв. Монтирането отнема минути, но цената се вдига от домашното посещение на майстора.

Дребни услуги като монтиране на простор се изпълняват от т. нар. домашни майстори. Има ги в сайтовете с частни обяви като ОЛХ и Базар. Някои поддържат собствен информационен сайт. Тези майстори нямат сервиз или друга база. Те обявяват телефон и идват на място. Цените за услугите им не се обявяват, те са плод на устна уговорка. Коментирайте цената преди, а не след услугата.

Tavanen Prostor 08

Погледнете и ТУК: 10+ идеи за простор на тераса. Видове: Алуминиеви, други метални и ПВЦ. Хубав стенен сушилник. Автоматичен въжен простор и др. Сгъваем от Метро.

Фирми за производство и монтаж на простори:

 • „Припор“ – простори от метал. Изработва здрави конструкции с нестандартната дължина до 240 см. Прътите са с дебелина от 12 см, гарантирано не се изкривяват. При поръчка на простор от Припор, техниците демонтират предишния простор и поставят собствения срещу такса от 50 лв за София. За поръчки е тел. 0883 39 66 99;
 • „Метален свят“ Бургас изработва простори и безплатно монтира своите изделия. Просторите са от метални профили с прахово боядисана повърхност. Клиентът избира размера и цвета на простора. Монтажът позволява изключителна товароносимост. За поръчки е тел 0897822028;

Домашни майстори за простори:

 • Интерстрой Билдинг има услуга „домашен майстор“, която включва монтирането и простори. Жан Тодоров в София поставя конструкции на стена за 50 лв, на таван – за 80 лв. Отговаря на тел. 0892977877;
 • Майстор Дом в София извършва услугата за цени от 80 лв на посещение. Тел. 0896344199.
 • Ивайло Кирилов от Варна монтира простори, тел. 0897295942;
 • Домашен майстор във Варна монтира простори за 60 лв, тел. 0878374673;
 • Димитър работи на територията на Варна. Монтира окачени простори, извършва и други домашни ремонти. За поръчка тел. 0889977188;
 • Домашен майстор в Бургас и курортите на юг от Бургас предоставя услугата, като отговаря на тел. 088 207 1740;
 • Христо Йорданов изпълнява поръчки на територията на Русе. Монтира всичко, нужно за дома. Отговаря на 0878388123;
 • Домашен майстор в Пловдив отговаря на тел. 0887337350. Сглобява и монтира всичко, което е нужно за жилищни и офис помещения;
 • Домашен майстор в Пловдив отговаря на тел. 0877771828;
 • Домашен майстор в Пловдив отговаря на тел. 0899994030.

Видео: монтаж на таванен простор.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Пръскане на доматите след засаждане със суперфосфат, с калциев хлорид и борна киселина. Как се пръскат? Кога се пръскат? Фунгуран, Шампион,

С какво се пръскат доматите след засаждане?

Пръскане на доматите след засаждане със суперфосфат, с калциев хлорид и борна киселина. Как се …

3 Мнения

 1. Георгиева

  Имам простора на Фамилия, много съм доволна. Сега купувам за втория ни апартамент и пак такъв ще взема.

 2. Денка Михайлова

  Бяха ми казали да купя алуминиев простир, че са по-лекички. Да, но се огъват. Сега ще го сменявам със стоманен.

 3. Доволен съм от сушилниците МАК, здрава работа, качествени материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *