Дулколакс, dulkolax-02
Дулколакс

Дулколакс при запек и за отслабване. Или аналозите ДулкоСофт, Дуфалак, Бизакодил?

Предназначение и действие на Дулколакс. Как се ползва при запек и за отслабване. Какво друго разхлабително можем да ползваме. ДулкоСофт, Дуфалак, Бизакодил. Трайно справяне със запека с чай „Фигурин“ за разхлабване и др.

С какво се оправя запек? Човек се отправя към аптеката за слабително, но според специалистите вярната първа стъпка е друга!

Първа стъпка: да се вземе голямо количество целулоза. Хранителните влакнини са пребиотик, отлична хранителна среда за собствената микрофлора на червата. Фибрите трябва да са груби, защото меките подуват корема и образуват газове. 5 г на ден + 1.5 л течности би трябвало да решат проблема. Ако не, минаваме на втора стъпка.

Втора стъпка: растителните слабителни, които съдържат гликозиди (помните сена, зърнастец и др.). Те са безопасни, удобни и меки. Имат негативи, но се проявяват при прекаляване (червата отслабват). Ако пак не стане и запекът още ни мъчи, третата стъпка е тежката артилерия.

Трета стъпка: химически съединения като натриев пикосулфат и бизакодил. Те са категорични и помагат бързо – в рамките на няколко часа. Тук ще разгледаме лекарство от тази категория – Дулколакс.

Какво представлява лекарството за запек Дулколакс? Действие

Дулколакс е слабително лекарство, което съдържа бизакодил.

gulkolax-03
Това са двата вида Дулколакс на пазара

Активната съставка има тройно действие:

 • Първо, води до увеличаване на течностите и на електролитите в дебелото черво. Тя въздейства директно върху задържаната фекална маса, като я размеква и увеличава по обем;
 • Второ, стимулира перисталтиката на червата. Въздейства на чревните стени, като подобрява тяхната моторика (движението, което извежда отпадъчната маса навън);
 • Трето, попадайки в алкална среда, бизакодил се подлага на хидролиза – химически процес, при който се формира вещество, което раздразва лигавицата на дебелото черво. То директно стимулира нервните окончания в нея. Което води до увеличено производство на слуз в деб. черво, ускоряване и усилване на перисталтиката.

Видове и за какво се приема?

Дулколакс е продукт на компанията Санофи и се предлага в следните 2 форми:

 1. таблетки, в които има бизакодил 5 мг;
 2. перорални капки, в 1 мл от които се съдържат 7.5 мг (разтвор).

Неправилно към разновидностите на това лекарство се присъединяват сироп ДулкоСофт и сашети Дуфалак. По-долу ще прочетете за разликите.

Дулколакс таблетки

Таблетките са обвити със специален слой, който минава безпроблемно през стомаха и се разгражда направо в червата. Това осигурява, че активната съставка ще попадне на необходимото място, където ще подейства. Това свойства на таблетката е отбелязано като „стомашно-устойчива“.

Таблетката е от 5 мг, което е стандартното количество за 24 ч. При незадоволителен резултат е допустимо удвояване на еднокр. доза – до 2 таблетки наведнъж, еднократно на 24 ч., но не повече от това.

При подготвянето на възрастни пациенти за операция се допуска 2 Х 2 таблетки, но само под лекарски контрол.

Цената на 30 таблетки е 10 лв.

Този отзив и другите по-долу получихме след анкета-допитване до потребителите на групата „Тайни и загадки, билки и лечение“. Това са само някои от мненията на хората. Пишете ни и вие ТУК!

Мнение №1: Моят опит с Дулколакс и билки за хроничен запек
Мина, Мнение за Дулколакс
Мина Нейкова от Кюстендил

Отдавна страдам от запек – появява се периодично и ме държи по доста дни. Доскоро се оправях с домашни средства, само по изключение към купувала свещички от аптека. Не ми е хрумвало, че имам хронично заболяване. По-скоро се дразнех, че ми се случва твърде често.

После неочаквано ситуацията се усложни. Не успявах да се освободя по обичайния начин и се наложи да мина на по-силни слабителни. Избрах на късмет Дулколакс и случих – веднага подейства. Запекът приключи за 2 дни. Но следващия път ми трябваха 3 дни, после – 4. Видях в листовката, че Дулколакс се пие макс до 10 дни и разбрах, че ми трябва друг вариант.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Може би беше чист късмет, но научих за Фигурин. Разправяха ми за него във връзка с отслабване, но аз чух вълшебната дума: слабително. И още по-магическата: пълно излекуване на хроничен запек. Не си направих труда да чета съставките и да ги разучавам. Направо поръчах билковия чай.

Бях решила да пия Фигурин постоянно против запек, а с Дулколакс да се освобождавам, когато все пак се случи. Предполагах, че ще се запичам още много пъти, но не – случи се само веднъж. Фигурин бързо подейства и с приключи с хроничния ми запек. Напълно промених храненето си, включих много фибри, въведох и режим за тоалетна. Но продължавам да разчитам главно на Фигурин. Пия го периодично, за поддържане. И за да съм спокойна.

Мина Нейкова от Кюстендил

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Дулколакс Пико (Дулколакс капки)

Това е течната форма на Дулколакс, означена като капки, разтвор. Продава се в шишенца по 15 мл, като във всеки милилитър има по 7.5 мл бизакодил. Единичната доза и тук е същата, но при течната форма тя се дозира по-лесно. Капките за удобни за деца. Възрастните приемат по 10 капки (5 мг) или 20 капки (10 мг), които се равняват на 1 или 2 таблетки.

Дозирането при децата е следното:

 • До 4 г. – 1 капка за 2 кг тегло. Примерно дете 10 кг трябва да получи 5 капки;
 • 4 – 10 г. – 5 или 10 капки (единична и двойна доза), които съответстват на 2.5 и 5 мг;
 • Над 10 г. – като при възрастните (10 или 20 капки).
Дулколакс Софт (ДулкоСофт, сироп)

Дулколакс Софт не съществува. Смесването идва от друг продукт на фирмата Санофи, която използва представката „Дулко“ за свои слабителни лекарства. ДулкоСофт също е с разхлабително действие – сироп на основата на макрогол. Макрогол има коренно различно действие от бизакодил и дава ефект няколко пъти по-бавно. Резултатът след прилагането на ДулкоСофт идва след 24 до 72 часа.

Има ли Дулколакс саше

Дулколакс се произвежда на таблетки и на капки, но не и на еднократни дози в саше. Отново има объркване с друго лекарство с подобно име – Дуфалак. Дуфалак също е слабително, но различно по състав и въздействие. Неговата активна съставка е лактулоза.

Действие и приложение. Как се ползва?

Официално Дуфалакс е предназначен за следните три случая:

 1. Запек, причинен от хипотония на дебелото черво (слаба перисталтика). Обичайните пациенти са стари хора, лежащо болни, пациенти, прекарали операция или раждане;
 2. Предоперативна подготовка и подготвяне за образни и рентгенови изследвания, които изискват пълно чистене на червата;
 3. Само таблетките имат и трето приложение – регулиране на изхождането при хемороиди, раздразнени фисури, патологии като проктит.

Неофициалната, но нерядка употреба на Дулколакс, както и на други слабителни, е с цел отслабване.

Употреба при запек

Таблетките са покрити с обвивка, която остава незасегната от стомашния сок. Те минават през стомаха и достигат дебело черво, в което се разтварят. Освобождава се бизакодил, който се преобразува в активен метаболит. Това ново вещество раздразва лигавицата на дебелото черво.

Слабителният ефект се развива след 6 до 12 часа. Изпражненията поемат вода, червата се раздвижват, отделя се слуз и отпадъчната маса поема към изхода. Въздействието върху фекалиите е чисто механично. Лекарството действа на място върху тях, без да повлиява на по-общи процеси в тялото.

Мнение №2: Дулколакс, Дуфалак или билки за траен ефект?
Венета, Дулколакс или Дулкософт?
Венета Стоева от Габрово

Запекът ми е като приятелче – винаги до мен. Както и да се храня, каквото и да правя, той не ме напуска. Пробвала съм всичко, за което са ме съветвали – зеленчуци, целулоза, пробиотик, спорт, чаша вода на гладно и какво не! И нищо не ми помагаше, освен слабителните.

Започнах от тези с лактулоза. От тях предпочитах Дуфалак на сироп. В началото помогна, но после организмът привикна и престана да действа. Научих, че слабителните с бизакодил са по-силни. Взех Дулколакс. Проблемът се реши, но само за момента. Нито едно слабително не засяга причината да имам запек. Те просто не лекуват, а само премахват последствието.

Неистово се нуждаех от траен ефект – нещо, което да ме излекува от запек. Да го спре завинаги. Насочих се към билките и след 2-3 проби се спрях на Фигурин. Интересна комбинация от над 10 слабителни билки и още двайсетина за метаболизъм, пречистване и хормонално равновесие. Формулата е направена за отслабване, а правилното изхождане е задължителен елемент в този процес.

Получи се! Не спазих указанията и вместо 3, пих по 2 чая на ден. Но и те се оказаха достатъчни, за да ликвидират запека. Не зная как, но билките ме излекуваха. Заедно със застояването на отпадъци приключих още с подуването, отоците, синките под очите, газовете и други неща, които откровено си показваха замърсяване, да не кажа интоксикация.

Венета Стоева от Габрово

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Как се ползва Дулколакс за отслабване?

Всеки лекар ще заяви, че не трябва да се употребяват слабителни за отслабване. И все пак милиони хора са го правили и продължават да го правят. Защото изчистването на червата (на застоялите отпадъчни маси в тях) и извеждането на отложените в тъканите течности са задължителна част от отслабването. Освен това кантарът отбелязва 1-2 кг в минус.

gulkolax-01
Някои залагат на слабителните за отслабване

Слабителни като Дулколакс са подходящи за изгребване на червата преди започване на диета или разхлабващи дни. Слабителното размеква втвърдени маси и е способно да раздвижи и изведе остатъци, които са се задържали в чревните гънки. Това е здравословно, защото се подобрява локалната микрофлора и червата заработват по-качествено.

Дулколакс и други слабителни не трябва да се пият редовно за отслабване, нито дълго. Това е опасно дори при наличие на запек. Продължителното приемане на бизакодил води до загуба на течности, до нарушаване на баланса на електролити и до загуба на калий (което ще се отрази и на костите).

Ако сте прекалили със слабителното, ще усетите по обезводняването на тялото – ще се яви жажда и намалено уриниране. Внимавайте, защото обезводняването рискува отключването на бъбречна недостатъчност, особено при по-възрастни пациенти.

Важно: с бизакодил действително се свалят килограми, но за сметка на извеждането на течности и фекални маси. Лекарството не е в състояние да повлия на мастните клетки.

Дозиране за отслабване: максималната доза е 15 мг (3 таблетки), но се започва с минималната 1 таблетка. Изпива се преди сън и после 30 минути пред закуска. Таблетката не се дъвче, а се гълта цяла със съдействието на мъничко вода.

При всички случаи трябва да се избегне разтварянето на таблетката в стомаха. Затова не смесвайте с храни и лекарства, които понижават киселинността на стомашния сок. Ако приемате лекарства срещу киселини, направете прекъсване за минимум 3 часа.

Мнения и отзиви за Дулколакс. Заместители

Въпреки че има минуси и че не топи мазнини, бизакодил е доста популярно средство сред фанатизираните отслабващи, които се борят за всеки 100 г свалено тегло. От отзивите и мненията за Дулколакс се разбира, че пози тип потребители разчитат на лекарството да елиминира последно изядената храна, а не да се бори със стари запаси. Приет след ядене, Дулколакс бързо извежда навън чревното съдържание, без да даде възможност то да бъде усвоено. По този начин се намалява риска от отлагане на нови излишни грамове.

Повечето потребители отбелязват ефективността на това лекарство. Но и много отзиви свидетелстват за негативите – силни болки в корема, гадене, часове в тоалетната.

Най-упоритите с бизакодил стигат дотам, че лекарството спира да им действа, дори и да надскочат дозировката 2-3 пъти. В резултат червата спират да работят самостоятелно. А това вече е медицински проблем.

Дулколакс – аналози и заместители

 • Аналози на Дулколакс са всички лекарства с бизакодил (Бизакодил, Бизалакс, Фенолакс).
 • Заместители на Дулколакс са други слабителни, които работят чрез различни активни съставки. Например  лактулоза, глицерин, манитол или растителни компоненти като сена, зърнастец и др.

Много пациенти се интересуват кое е най-доброто слабително, но световна ранг листа няма. Препаратите действат строго специфично и индивидуално спрямо пациента и конкретната причина за констипацията.

Дулколакс или Дуфалак?

Между тези две слабителни има значителна разлика. Дулколакс се числи към бързите, а Дуфалак – към най-безопасните, но бавни слабителни.

При първото лекарство имаме химическо съединение, което попада в червата, там се преобразува и въздейства върху нервните рецептори. Във втория случай имаме несмилаем въглехидрат – лактулоза, който действа като пребиотик. Регулира чревната микрофлора, подкрепяйки полезните микроорганизми. Благодарение на лактулозата червата започват да работят правилно. Подобрява се всмукването на минерални соли и се извеждат токсините.

Следователно Дуфалак не само попада сред най-безопасните средства, но и оказва лечебен ефект за предотвратяване на следващи епизоди на запек.

И все пак много пациенти не го предпочитат, защото лактулозата действа бавно. Тя трябва да бъде преработена от чревните бактерии, да се отделят киселини, които да повлияят на рецепторите и върху самите изпражнения. Това отнема повече часове, отколкото при Дулколакс.

Дуфалак като разхлабително и за отслабване. Таблетки, капки. Дулколакс по-добър ли е?

Дулколакс или Дулкософт?

Дулкософт е макрогол – осмотично слабително. То също се различава съществено от бизакодил и има свои плюсове и минуси. Осмотичните слабителни не причиняват привикване и не изнежват червата. Те не намаляват тонуса им, но все пак не трябва да се приемат дълго. Те също имат свои нежелателни ефекти като обезводняване, загуба на електролити и минерали. Дулкософт и другите осмотични препарати се препоръчват за еднократно изчистване на червата при отравяния и при остър запек.

Свещички Бизакодил

Съединението бизакодил работи и по друг начин – локално, ако се постави в правото черво. Свещичките с бизакодил са не по-малко ефикасни от пероралните варианти. Въздействието е идентично, както и ако се погълне на капки или таблетка. Стимулира нервните окончания и отделянето на слуз.

Супозиториите се въвеждат ректално. Въвеждат се в правото черво със заострения край напред. Дозата за над 10 г. е по 1 свещичка, по 1 или 2 пъти за денонощието. В диапазона 6 – 10 г дозата е ½ свещичка, пак 1-2 пъти, максимум 7 дни.

Под 6 г. свещички се ползват само по указания на лекар.

У нас се продават само 1 вид свещички с бизакодил, които носят същото име. Продават се в два варианта – по 5 мг детско дозиране и по 10 мг за големи.

Мнение №3: Как се справих с хроничния запек с Дулколакс и др.
Райна, Дулколакс или Дуфалак?
Райна Тодорова от София

Много приятели и познати търсят мнението ми за запек. За добро или за зло, многогодишните ми мъки не са останали в тайна, но и на много хора съм помогнала с опита си. Пила съм всички разновидности слабителни, които съществуват в аптеките. Пила съм ги достатъчно дълго, за да зная как работят и на какво мога да разчитам. За всяко едно съм намерила преимущество, но и по някой неприятен недостатък, заради който съм го отказала.

За хроничния ми запек много са ми помогнали стандартните слабителни като Дулколакс, Дуфалак, дори английска сол. С тях съм се оправяла на момента, просто да се освободя. Но истински ме излекува нещо различно. То не е слабително, а билкова композиция за отслабване под името Фигурин. Билките в него се оказаха лековити за моите лениви по рождение черва.

Плюсът на Фигурин е, че комбинира три вида билки, които са лечебни при запек. Едните лекуват процесите, които причиняват запека. Другите предпазват от появата на запек. Третите изчистват последствията – токсини и прочее замърсявания.

Моето лекарство №1 е Фигурин, защото ми помага на момента и бързо ми регулира червата. Няма болки или дискомфорт. Освен това въздейства върху храносмилането и намалява риска от запек. И после, както споменах, чисти шлаки и токсини. И никога не причинява диария, колкото и да се предозира. С Фигурин ленивите ми черва се тонизираха и вече работят много по-добре.

Райна Тодорова от София

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Други лекарства за запек
 • Дуфалак, Елакса, Лактус, МиП – сиропи с лактулоза, която разводнява отпадъчната маса. Тя набухва, омеква и се извежда по-лесно. Подхранва полезните бактерии в червата;
 • Магнезиев сулфат – изтегля вода от тъканите в тялото и ги насочва към отпадъците в червата. Познат е още като английска сол. При някои пациенти причинява спазми и болезненост;
 • Бизакодил, Фенолакс – други лекарства с бизакодил, които разхлабват чрез рефлекторно действие. Те са безрецептурни и се смятат за безвредни;
 • Свещички с глицерин Изилакс и др. – глицеринът също въвежда вода в червата и подпомага изхождането. Действа сравнително бързо, за около 1-2 часа настъпва изхождане;
 • Шоколадчета Комфорт и др. със сена – природни средства, които действат, но имат неприятния ефект да присвиват корема. Това идва от сената, когато е в по-голямо количество;
 • Диуретикът манитол – този диуретик се ползва не за запек, а за извеждане на течности и по този начин намаляване на вътрешното налягане в организма. Изписва се при тежка дехидратация.

Моментално разхлабване. Бързо решение при запек. Как да се изходя веднага?

Първоначално публикувано на:01.11.2020 @ 10:19

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

3 Мнения

 1. Мислете малко!

  А знаете ли, че с такива хапчета се губят не само течности, но и витамини. После се чудите защо получавате анални фисури, остеопороза и други болести. Един път добре, два пъти може, но да се пият непрекъснато слабителни е убийствено! Да си го знаете!

 2. Няма сми

  По принцип няма смисъл да се пие Дулколакс за отслабване, защото той сланини не сваля. Изобщо не се отслабва с такива неща, само се залъгваме, като гледаме кантара, но дотам, нищо реално.

 3. Полина Сярова

  Наистина не се отслабва, но за нещо е супер- веднага прибира корема, спира газовете и подуване на червата. Пия вечерта и сутринта съм 6.

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *