Подреждане на приборите на масата. Разположение на вилиците и ножовете. Място на чашите на масата

От коя страна се слагат приборите? Вилиците, ножа и др.

Подреждане на приборите на масата. Разположение на вилиците и ножовете. Място на чашите на масата

При подреждането на приборите на масата е важно да се спазват определени правила, за да се постигне елегантен и организиран вид. Основното правило е, че приборите се поставят в реда, в който ще се използват, като се започва от външната страна и се придвижва към чинията.

Разположение на вилиците и ножовете

Вилиците винаги се поставят от лявата страна на чинията, а ножовете и лъжиците – от дясната. Ако има повече от един прибор за ядене, те се подреждат според реда на сервиране на ястията. Най-отдалечената от чинията вилица ще се използва за предястието или салатата, следващата – за основното ястие, а тази най-близо до чинията – за десерта. Същото важи и за ножовете от дясната страна. Острието на ножа трябва да е насочено към чинията.

Място на чашите на масата

Чашите се поставят в горния десен ъгъл над ножовете. Чашата за вода се разполага най-близо до чинията, следвана от чашата за бяло вино, а най-отдясно се поставя чашата за червено вино. Ако има и шампанско или десертно вино, съответните чаши се добавят най-отдясно. Важно е да се осигури достатъчно пространство между отделните чаши, за да се избегне случайно разливане.

Място на чашите на масата

Погледнете непременно и ТОВА: Изграждане на басейни. Цени. Колко струва да си направим бетонен басейн в двора?

Сервиране на салфетки и допълнителни прибори

Салфетката може да бъде поставена върху чинията или отляво на вилиците. Ако менюто включва специфични ястия като супа, риба или десерт, съответните прибори като супена лъжица, лъжица за десерт или виличка за риба се добавят според нуждата. Те се подреждат от външната страна към чинията, следвайки реда на сервиране.

Финални щрихи за перфектната подредба

За да се постигне хармоничен и естетически издържан вид на масата, е важно приборите да са подравнени и на еднакво разстояние един от друг. Чиниите трябва да са центрирани спрямо приборите. Като допълнителен детайл може да се постави малка чиния за хляб в горния ляв ъгъл над вилиците, а към нея да се добави малък нож за масло. С всички тези финални щрихи масата ще изглежда впечатляващо и ще създаде приятна атмосфера за гостите.

Правилното подреждане на приборите на масата следва логичен ред и с малко практика лесно може да се усвои. Като се следват тези насоки, домакинът показва внимание към детайла и уважение към гостите, което допринася за едно наистина незабравимо преживяване около трапезата.

Финални щрихи за перфектната подредба

И още нещо интересно (за децата) ТУК: Акумулаторна кола с дистанционно. Количка с управление за възрастни. 4wd дистанционно на ръката.

Декорация и аранжировка на масата

Освен правилното подреждане на приборите, чиниите и чашите, от голямо значение за създаването на приятна атмосфера е и цялостната декорация на масата. Избраната покривка за маса, салфетки, свещи и аранжировки от цветя могат да допринесат за усещането за празничност и уют. Цветовата схема и стилът на декорацията трябва да са съобразени с повода и настроението, което домакинът иска да постигне.

Сервиране на храната и напитките

Когато масата е подредена и гостите са настанени, идва моментът за сервиране на храната и напитките. Ястията се поднасят в реда, в който са изброени в менюто, като се започва от предястията и се стига до десерта. Сервирането може да бъде извършено от домакина или от помощник, като се следват определени правила за етикет. Напитките се сервират от дясната страна на госта, а празните чаши и чинии се отстраняват отляво.

Неформални и формални случаи

Неформални и формални случаи

В зависимост от повода и атмосферата, подредбата на масата може да бъде адаптирана. При по-неформални събирания някои от правилата могат да бъдат пренебрегнати за сметка на по-отпуснатата обстановка. Например, може да се използват по-малко прибори или да се комбинират различни стилове чинии и чаши. При официални случаи обаче, като сватби, юбилеи или бизнес вечери, е важно да се спазва етикетът и да се следват установените правила за подреждане на масата, за да се покаже уважение към гостите и събитието.

Последни съвети за безупречна маса

Преди пристигането на гостите е добре масата да бъде напълно подредена и да се провери за липсващи или неподходящо поставени елементи. Чиниите, приборите и чашите трябва да са безупречно чисти и излъскани. Ако се използват свещи, те се запалват непосредствено преди гостите да седнат на масата. Като домакин, е важно да посрещнете гостите с усмивка и да ги настаните удобно, за да се почувстват добре дошли и спокойни.

Умението да се подреди безупречно масата е важна част от домакинството и гостоприемството. Като се следват правилата за етикет и се обръща внимание на детайлите, домакинът показва своята загриженост и респект към гостите. Споделянето на храна и напитки около красиво подредена маса създава топла и приятелска атмосфера, която кара гостите да се чувстват специални и ценени. Тези моменти на общуване и споделени преживявания около трапезата остават като скъпи спомени за всички присъстващи.

ot koya strana se slagat priborite vilicite noja 04

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Вижте и ТОВА: От коя страна се слага салфетката? Как се поставят приборите след хранене? Етикет за подреждане на маса.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Бързи кредити със 100% одобрение

Топ 10 фирми за бързи кредити онлайн. (Някои със 100% одобрение и с лошо ЦКР)

Кои са най-добрите фирми за бързи кредити онлайн в България? Кои дават бързи кредити с …

Едно мнение

  1. Анастасия

    Още през голямото затваряне напролет зададох въпрос на тогавашния министър Ананиев дали ще работят СБР -тата, защото имах направена резервация. Интервюто с него беше по телевизията. Отговорът му беше, че няма основания да се затварят, защото хората имали нужда да се лекуват. Абсурден отговор, според мене, защото приемът във всички болници за лечение беше прекратен. Напълно съм съгласна с Вашите констатации и тревоги. Именно поради тези съображения, които излагате, аз се отказах от рехабилитацията, за която чаках два и половина месеца. Едва месец след това излезе заповедта за затваряне и на СБР – тата.

  2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *