Кои са най-добрите стъклопластови басейни за вграждане и др. Фирми и производители. Цени и мнения на басейни от фибростъкло (стъкломат).

Най-добрите стъклопластови басейни. Мнения, цени

Кои са най-добрите стъклопластови басейни за вграждане и др. Фирми и производители. Цени и мнения на басейни от фибростъкло (стъкломат)

Басейните от стъклено влакно (фибростъкло, стъклопласт) са здрави, екологични и с отлична херметичност. Те изглеждат добре и са впечатляващо издръжливи. Радват с разнообразни форми и с оформянето на удобни пейки и стъпала във вътрешното пространство.

Характеристики на стъклопластов басейн
Основа полиетерни смоли, по-здрави от гранит и бетон
Коефициент на линейно разширение минимален, те са пластични, гъвкави, но много здрави
Конструкция монолитна, без шевове, съвършено херметична
Покритие гелообразен състав с декоративна и защитна функция (епоксидна смола с оцветител) и стъклена тъкан, пропита със смола
Свойства обтекаема форма, издръжливост на всякаква температура, износоустойчивост, издръжливост на удари

Най-добрите фирми, предлагащи стъклопластови басейни

 • Басейни.НЕТ: онлайн магазин за басейни на Пуулс ЕУ ЕООД, лидер в сектора на фамилните басейни и вносител. Предлага басейни Mountfield Чехия, Hayward Франция, Speck Pumpen Германия и Fort Wayne САЩ на цени без конкуренция за БГ пазара. Връзка и поръчки през контактната форма в сайта или на тел. 02 482 96 98. Адресът в столицата е  бул.“Цар Борис III“ №245;
 • waterpoint.bg: онлайн търговец Уотър Пойнт ЕООД внася и дистрибутира басейни на реномирани производители. Поддържа постоянна наличност на 8000 артикула, като складовете са в четири точки на България – Бургас ул. „Транспортна“ 35, Варна ул. „Прилеп“ 66, София Стар Лозенски път“ 2 и Пловдив ул. „Брод“ 6;
 • baseinbg.com: продава стъклопластови, керамико-композитни басейни от над 20 модела с доживотна гаранция. Продуктите са френско производство. За контакти е тел. 0886539455, само за Русе е 888818444;
 • poolsupplies.bg е онлайн търговец Пуул Съплайс БГ ООД на басейни и др. оборудване за СПА и Уелнес центрове. Предлага над 10 хил. продукта на световноизвестни марки, след които басейни от фибростъкло, обработени в термо камера за пълно полимеризиране. Седалището на компанията е в Пловдив на ул. „Коматевско шосе“ №9;
 • poolservicebg.com на Пул Сервиз Варна ЕООД продава басейни и в допълнение осигурява абонаментната им поддръжка. Адресът е във Варна на ул. Д-р Железкова 9, тел. 0882267823, има и поделение в Русе на ул. Люляк 11, тел. 0888719797.
Стъклопластови басейни Calypso

Басейните Калипсо вече се произвеждат не само в синьо, но и в още 8 различни цвята. Повърхността е покрита с водонепроницаем слой, който има много елегантен дизайн и защитава от УВ лъчи и от химикалите за поддръжка. Отвън басейнът е покрит с полиуретан, който го изолира термично. Това са много здрави и масивни конструкции с лесна поддръжка и бюджетна цена.

стъклопластови басейни от фибростъкло 01

На адрес baseinbg.com може да видим два басейна Калипсо – модел 1 и 2, при това в рамките на сезонно намаление на стъклопластово-композитни СПА басейни. Те са на цена 5260 лв – 5880 лв.

 • Калипсо 1 е с кръгла форма и диаметър 3.2 метра. Дълбочината е 83 см. Според нуждата на клиента се изгражда като джакузи или без такава функция, като обикновен басейн. В цената е включена доставката, пясъчна филтрация, осветление и отопление;
 • Калипсо 2 е същото изпълнение като Калипсо 1, но е с по-малък размер. Неговият диаметър е 2.65 метра, а дълбочината е точно 80 см.

Всички басейни се доставят на пакетна цена, като пакетите са различен обхват – Стандарт, Комфорт и Премиум.

Непременно вижте и ТОВА: Изграждане на басейн в двора. Цена. Колко струва бетонен басейн? Готови басейни за вграждане.

Стъклопластови басейни Oscar

Моделът Оскар е 100 % стъклопластово изпълнение с 10-годишна гаранция. Индексът към името маркира различни размери на изделието. По форма те са преимуществено правоъгълни, със стълби от едната страна. Например Остар 8 е с размери 8.2 м/ 3.6 м/ 1.55 м и се монтира на цена от 21 240 лв.

Стъклопластови басейни Olymp

Басейнът Олимп е с елипсовидна форма и размер 4.5 метра на 3 метра. Дълбочината му е 1.2 метра. Монтира се с филтрираща система, почистващи аксесоари, тестери и съответното съпътстващо осветление. Вмества 15 куб. м вода, а неговата площ като съоръжение е 11 кв. м.

Моделът Олимп е вариант на серията Калипсо. Отличава се с компактни размери, с което се препоръчва за детски басейни. Предпочита се за студени райони, където е необходимо затопляне.

Стъклопластови басейни Ikaros

Икарос е стъклопластов басейн с елипсовидна форма и диаметър от 6 метра на 3 метра. Дълбочината му е 1.4 метра. Ориентировъчна цена на съоръжението 24 560 лв.

Басейнът Икарос се предпочита са потребители със среден ръст. Поради голямата си дълбочина, конструкцията е подсилена. Съпътства се с филтрираща система и контролен панел професионално изпълнение, осветление и набор от дезинфекциращи пособия и тестери.

Стъклопластови басейни Pegas

Стъклопластният модел Pegas (Пегас) е с правоъгълна форма и внушителни размери. Неговата дължина е 6.1 метра, а ширината е 3.1 метра. Вкопава се на 1.4 метра. Придружен е с пълна филтрираща система, дезинфекционни пособия и осветление. Произвежда се от завод Mountfield в Чехия. Цената е 25970 лв.

Стъклопластови басейни, други идеи

Стъклопластовите басейни радват със своето разнообразие. Те са правоъгълни, кръгли, елипсовидни и с неправилна форма. Произвеждат се не само в традиционното синьо, но и в още 8-9 цвята. Това го позволява материала за вътрешно покритие.от Стъкловлакно 02

Дълбочината на съоръженията от стъклопласт варира в голям диапазон. Произвеждат се както плитки, така и дълбоки басейни. Има чаши с разделена дълбочина (за деца и за възрастни).

Стъклопластови басейни за вграждане

Преимущество на стъклопластовите басейни е възможността за вграждане на стъпала и пейки. Повечето модели са такива. Самите конструкции също са предвидени за вграждане, в повечето случаи – напълно. Необходимо е да се предвиди пространство с около 10 см. по-дълбоко от дълбочината на басейна.

Басейни от стъклопласт над земята (частично)

Басейните от стъклопласт са замислени като структури за вграждане. Те могат да бъдат частично надземни, но не напълно. От корпуса е позволяно да се „показват“ над земята максимално 45 – 50 см.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
Предимства на басейните от стъклопласт
 • Нямат шевове и снадки, предлагат абсолютна херметичност;
 • Обтекаема форма на изпъкващите части;
 • Здравината не се нарушава при никаква температура (ниските и високите температури не са проблем);
 • Може да се постави на открито, не пречи да бъде в почва, подложена на атака от подпочвени води;
 • Отлична износоустойчивост, стъкленото влакно няма срок на годност;
 • Върху стъклопласта не се образуват гъбички и плесен;
 • Екологичност;
 • Устойчивост на удар;
 • Не изгаря от слънчеви лъчи;
 • Не реагира на агресивна среда, единствено може да го увреди киселина;
 • Водата в този басейн изстива много бавно;
 • Елементарност на монтажа, лесна смяна на мястото на монтиране.
Здрави ли са басейните от стъкломат?

Басейните от стъклопласт могат да се монтират под открито небе, в помещения, в обществени бани и СПА-салони. Те са много здрави и на практика вечни, ако се монтират по правилния начин и според изисквания. Ключовото изискване е да не се поставят надземно.

Недостатъци на басейните от фибростъкло

Стъкленото влакно е невероятно здраво, но с времето тежестта на водата в басейна го огъва и го кара да се напуква. Когато в басейна постоянно скачат хора, блъскат се в бордовете и създават налягане върху страничните стени, обвивката от стъкловлакно се поставя на голям натиск. Заради природата на стъкленото влакно облицовката губи своята здравина и започва да се руши.

Недостатъчната устойчивост на фибростъклото се компенсира с вграждане на басейна в земята. Масата на околната пръст се добавя към стените и в пъти надвишава масата на водата в басейна. Така вградена, тази конструкция става на практика вечна.

Друг недостатък на басейните от стъклопласт е ограничението в размер, форма и дълбочина. Потребителят трябва да се задоволи с фабричните стандартни модели и не може да поръча индивидуално по свой вкус.

от Стъкловлакно 01
Дистрибуторът транспортира, монтира и извършва довършителните дейности

За недостатък на този тип басейни може да сметнем и високата им цена. Поначало стъклопластът е по-скъп от наземните аналози.

Може ли твърде много хлор да увреди басейна?

Покритието е устойчиво на хлор и на препарати. Някои производители предлагат пожизнена гаранция на цвета и на покритието за разлика от виниловите и бетонни басейни.

Басейните от стъклопласт харчат най-малко за техническа грижа. Гладката повърхност без пори позволява да се управлява химическия състав на водата, да се препятства растежът на водорасли и да се съкращава времето за обслужване.

Има ли нужда от плочки за фибробасейн?

Обичайното „завършване“ на плувните басейни е с плочки, които изолират площите с почва (трева) и пазят водата от замърсяване. Басейните от фибростъкло имат фабричен борд, който служи за бариера и придава естетичен вид.

Фибростъкло върху бетонен басейн?

Във форумите се пита възможно ли е отливане на басейн от стъклопласт без наличието на матрица, на място в пръстта или върху бетон. Този вариант не е възможен, ако желаем постигане на качество и необходимата гладкост.

Басейните от полимерно стъклено влакно се изработват фабрично в производствени цехове и се доставят готови на мястото на монтиране. Изливането на вътрешния слой и полимеризацията му изисква специални условия. По тази причина такива басейни се правят стандартно, без възможност за индивидуални поръчки.

Технологията показва и защо е невъзможно покритието да се излее извън промишленото помещение. Бетонните басейни и въобще конструкции от каквито и да било материали не могат да бъдат покрити на място с композит и да се получи необходимото качество.

Как се поддържа басейн от стъклопласт?

Басейните се съпровождат от упътване за експлоатация, с което трябва да се запознае всеки собственик най-подробно. Има доста изисквания, които касаят състоянието на конструкцията и нейната гаранция.

Най-сериозните забрани са:

 1. Оставянето на басейна празен при наличие на подпочвени води;
 2. Падането на тежки, твърди и остри предмети в чашата;
 3. Принудително раздробяване на лед в чашата;
 4. Използване на метални предмети като компенсатори при разширяване на леда;
 5. Използване на несертифицирани химически препарати;
 6. Нарушаване на инструкциите по използване на химикали;
 7. Попадане на песък, абразивни материали и замърсители в чашата;
 8. Ходене по вътрешната повърхност с обувки;
 9. Използване на миещи средства с абразивни частици;
 10. Нагряване на водата над +30°С. Препоръчва се постоянна температура от 28°С (по-високите стойности ускоряват стареенето на повърхността);
 11. Допускането на резки температурни скокове и спадове. Допустима е промяна на температурата с 5 градуса на час.

Има и други изисквания за поддържане на басейна от фибростъкло в добро състояние. Непременно прочетете инструкцията в цялост.

стъклопластови басейни от фибростъкло 02

Вижте и ТОВА: Идеи за простор на тераса. Видове. Стенен, автоматичен въжен, сгъваем и хубави метални простори.

Можем ли сами да ги монтираме?

Самостоятелният монтаж на стъклопластов басейни е разпространен мит. Да, басейнът идва готов и единствено е нужно да се спусне в изкопания котлован. Но това само изглежда лесно, всъщност иска знания и умения. И техника. Ако ги нямате, може да нараните чашата до степен за бракуване.

Още по-важно е следното:

Нарушаването на правилата за поставяне, експлоатация и съхранение на стъклопластовата чаша води до отказ от сервизно обслужване и анулиране на гаранционните задължения на производителя. Забранен е ремонт от неупълномощени лица.

Доставянето и монтажът на чашата е високоспециализирана дейност. От собственика се изисква да осигури свободен достъп до мястото за въвеждане на специалния транспорт и свободна работа на кран. При транспортирането и монтажа задължително се избягват удари по чашата, както и удрянето на чашата в земята и по други предмети.

След монтажа на чашата следват допълнителни дейности, които също изискват знания и професионален опит, а именно монтаж на осветлението, помпата, на филтри за вода и топлообменници за подгряване.

Видео: ето как се монтира басейн Калипсо, модел Ikaros без наличието на кран. 

За Виктория Стоянова

Прочети още

Подреждане на прибори за хранене 01

Подреждане на прибори за хранене. Как се поставят след хранене и др.

Как се поставят приборите след хранене? Кое е доброто подреждане на прибори за хранене? От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *