Поверия за Замиокулкас, дървото на желанията. Отглеждане на цветето, размножаване и цъфтеж. Проблеми и пресаждане.

Замиокулкас. Поверия за дървото на желанията

Поверия за Замиокулкас, дървото на желанията. Отглеждане на цветето, размножаване и цъфтеж. Проблеми и пресаждане

Замиокулкас е родом от Африка. Растението е шикозно допълнение на интериор от всеки стил.

Изисквания за замиокулкас
Алтернативно име доларово дърво
Подходящи помещения жилищни, работни
Изискване към мястото да е недостъпно за деца и животни
Подходящо разположение на югоизток (зона на богатството)
Физическо въздействие дава бодрост, енергия, сила, подобрява съня
Въздействие върху средата пречиства въздуха

Поверия за Замиокулкас

Суеверието гласи: ако заселиш в дома си замиокулкас, чакат те хубави промени.

Друго поверие предупреждава, че растението е непредсказуемо и може да „намести“ съдбата ти, не както си я мислил. Понякога то търси отплата в замяна на дарена сполука.

aмиokyлkac 03
Замиокулкас в интериора – стои добре и радва очите

Цветето се засажда само в нова почва, никога в стара саксия от друго растение. Старото остава в миналото, новото предстои. При засаждане се закопават няколко монети, защото това е парично дърво.

Цветето се нуждае от парична вода – във водата са отлежали монети (2 дни). Увяхването му е лоша поличба. Все заболее, замиокулкас не се изхвърля. Положете усилия да го излекувате. Ако не стане, купете второ такова растение, то ще подели своята енергия с болното дърво.

Голяма сила има замиокулкас, придобит на Нова година, в нов дом и на рожден ден.

Растението привлича късмет и богатство. Пази от скука. Приятел е на домашните любимци, те стават по-жизнени, верни и добри.

Ритуал за финанси
aмиokyлkac 02
Черен Замиокулкас

След придобиването на замиокулкас очаквайте подобрение на финансовото положение. Растението привлича пари, ако в почвата му са закопани монети и свити на руло банкноти.

ВАЖНО: Вижте мнения за Замиокулкас, оставете идеи за отглеждането му или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Положителна енергия

Доларовото дърво генерира и отрицателна енергия, за да балансира положителната енергия на благата, които привлича. Има поверие, че негативът се елиминира, ако дървото е откупено. Заплащайки за него, оставете бакшиш. Ако го получите като подарък, дайте малка сума да го откупите.

Успех в бизнеса

Разположен в офис, кантора, цех замиокулкас носи успех в развиваната дейност. Не е необходимо да се прави нещо специално, растението работи автоматично – привлича добри обстоятелства.

От собственика се иска да се грижи добре. Появата на жълти листа е лоша поличба – растението залинява, значи и късметът ще пресекне.

Цели в живота

Замиокулкас в лошо здравословно състояние обърква излъчваните енергии и ефектът от него става непредсказуем. Например здраво растение мотивира обитателите да си поставят високи цели в живота. Болното растение също влияе на мотивацията, но допуска лъжливи и вредоносни цели.

zamioculcas zamiifolia 01

Още нещо интересно ТУК: Сушилник за дрехи от Джъмбо и онлайн. Какви електрически сушилници се предлагат в Кауфланд и онлайн? Кои са най-добрите?

Говорене със Замиокулкаса

Растението се чувства добре и функционира максимално добре, когато с него се разговаря като с човек. Споделянето на мечтите и желанията много помага за привличането на правилни за дадения човек неща.

Препоръчва се провеждането на разговор със замиокулкас при всяко поливане. Специално на растяща луна във вторник може да го молите директно за богатство.

Привличане на късмет

Доларовото дърво привлича материални блага пряко и непряко. Например то влияе на семейния статус. Помага момичетата в търсенето на подходящ партньор, подкрепя благоприятния брак и доброто бъдеще на двойката.

Цветът на замиокулкас има фалическа форма. Народното поверие в Африка гласи, че то е символ и магнит за мъжка енергия. Привлича силна мъжка енергия и достойни представители на мъжкия пол. На късмет е да се подари от семейство със щастлив брак.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
Цъфтеж и успех в живота

Положителното влияние на замиокулкас се разпрострира и върху други сфери от живота. Всичко тръгва в добра посока. Проблемни случаи се разрешават в полза на собственика на растението. Помага при съдебни дела, при разпри и неразбирателство. Подобрява качеството на живот на всички нива.

Замиокулкас по Фън шуй

Фън шуй казва да се разположи саксията със замиокулкас в зоната на богатството. Тя се намира в югоизточния край на помещението / дома. Специалистите по фън шуй го поставят на прозореца, да се облива от много светлина.

Отличен показател е цъфтежа на растението. Цъфтящо дърво се среща рядко. Ако това се случи при вас, очаквайте невероятен успех, щастие, богатство. Замиокулкас избликва с невероятно количество положителна енергия.

aмиokyлkac 04
Цветът на замиокулкас привлича мъжка енергия, защото наподобява фалос (поверие)

Цъфтежът е сигнал за действие. Забравете съмненията, опасенията и действайте. Променяйте живато си, всичко ще е отлично.

Цена на Замиокулкас, откъде в саксия?

Замиокулкас е сравнително скъпо растение. Към юли 2024 г. не виждаме възможност да се придобие под 150 лв, а отгледаните растения са на обичайна цена 220 – 250 лв. Към момента има десетина оферти в ОЛХ на посочената стойност.

Мъничко, едва засадено растение, се продава от homeplants.bg на цена от 18 лева, намалено от 25 лв. В Базар БГ частни лица предлагат подобни току-що прихванати растения на сходна цена – 9 – 32 лв. Отгледано голямо дърво и тук е 250 лв.

Не намираме замиокулкас сред асортимента на разсадниците и центровете за цветя. Растението се предлага или от частни лица в сайтовете за съответните обяви, или от интернет търговци. Понякога са описани под името замифолия. С действителна наличност и актуална цена към момента го намираме в airplantsbg.com.

Единственият физически магазин, където бихме видели на живо замиокулкас, е Хоум Макс. Сега там се продава растение с дебелина на стъблото 14 см и височина 40 см на цена от 30 лв. HomeMax има магазини в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Бургас и Плевен.

zamioculcas zamiifolia 02

Погледнете и ТУК: Изграждане на басейни. Цени. Бетонен басейн в двора. Колко струва да си направим басейн? Как се вади разрешително?

Отглеждане на Замиокулкас

В домашни условия замиокулкас се нуждае от следните условия.

 • Осветление: растението предпочита добро осветление, леко понася преки слънчеви лъчи, но не и полусянка.
 • Поливане: не понася прекалена влага, не изисква често поливане. Среден ръст се полива през 7 дни в топлите сезони и на 14 – 30 дни през зимата.
 • Топлина: предпочита диапазон 23–28 °С през лятото и 15–18 °С зимата. Не понася спад под 12 °С.
 • Подхранване: в периода на нарастването на зелена маса растението се подхранва. Започва се от април до октомври, веднъж месечно.
 • Период на покой: от средата октомври до началото на пролетта растението си почива на температура 15 – 18 °С. Резките изменения са вредни за него.
Размножаване и пресаждане

За размножаване се използват

 1. резници с няколко листа и междувъзлия;
 2. млади издънки, закрепени към майчиния корен;
 3. отделно листо.

И трите вида материал се подсушава и се заравя на 1/3 в подготвения субстрат. Замиокулкас се вкоренява много дълго, понякога минават 3 – 4 месеца преди разсадът да е готов за пресаждане. През цялото време поддържайте оптимална температура и овлажнявайте почвата.

Цъфтеж и цвят. Черен Замиокулкас

Паричното дърво е култура за търпеливи. То цъфти рядко в естествени условия, а в домашни – още по-малко. Очаквайте да видите фалическия цвят веднъж на 2 – 3 години и то след като растението е навършило 5 – 6 години. Цъфти в края на зимата.

Чepeн Зaмиoĸyлĸac е вид който се отличава с по-тъмен цвят на листата.

Проблеми със Замиокулкас, болести

Замиокулкас страда от бактериални и гъбични заболявания. Основен симптом – пожълтяване.

aмиokyлkac 05
Болно растение
 • Кореново гниене (пожълтели листа в съчетание с черни мокрещи петна);
 • Сухо гниене (изсветляване на листата в съчетание със спиране на растежа, загуба на здрав вид и изсъхване на листата).
 • Антракноза, брашнеста мана, изглежда като бял налеп. Съчетава се с изсъхване на отделни части или черни петна върху зелените листа.

Болестите се лекуват препарати, а кореновото гниене изисква изрязване на повредените корени и пресаждане.

Отровно ли е растението?

Да. При поглъщане дразни лигавиците, причинява повръщане и диария. При тежко отравяне – оток на гърлото и затруднено дишане. Правилото е да се държи на недостъпно за деца и  животни места.

zamioculcas zamiifolia 03

Вижте и ТОВА: Картини за спалня по Фън шуй. Цветя и посока на леглото.

Видео указание как да се пресади замиокулкас в нова саксия.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Кои са най-добрите бойлери? Мнения за плоски бойлери и качествени хоризонтални: Бойлери Аристон, Шишков, Електролукс, Елдом и Теси. Кои са най-евтини?

Качествени бойлери. Мнения. Кои са най-добрите?

Кои са най-добрите бойлери? Мнения за плоски бойлери и качествени хоризонтални: Бойлери Аристон, Шишков, Електролукс, …

2 Мнения

 1. Албена

  Не съществува такъв „вирус“, който да действа 9 месеца!
  За да поддържат високо ниво на „заразени“ ни пръскат всяка вечер с Н9879.
  Това вещество причинява химически пневмонит: двустанна бронхопневмония, задух, зачервяване на очите, виене на свят, болки в корема, висока температура…
  Да се дават антибиотици при химическо отравяне е противопоказно!
  А в „отделенията“ ТОЧНО ТОВА ПРАВЯТ!
  И хората умират.
  Защо ни тровят?
  Трябва им повод за масови тестове. Искат дори да наложат закон за задължителни тестове.
  С тестовете вземат ДНК проби, които им трябват за новата ДНК паспортиация ID 2020.
  Ще се въведе нова ГЛОБАЛНА система за контрол над населението НеСаРа, която ще следи хората само по ДНК код

  • СОФИЯ ЯНАКИЕВА

   Омръзнало ни беше шайката ГЕРБ да ни прави на идиоти,слава богу сега е ред на тях да си платят за всичко което направиха с народа, само БОЙКО РАШКОВ,ще ги сложи на място и дано това стане по скоро,преди изборите.Много ми се иска точно това СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ни върне отново Държавата !

 2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *