спалня по фън шуй. Цветове, посока, Обзавеждане на спалня по фън шуй.
Обзавеждане на спалня по фън шуй. Цветове, посока, картини и др. изисквания

Обзавеждане на спалня по фън шуй. Цветове, посока, картини и др. изисквания

Как се прави правилно обзавеждане на спалня по фън шуй. Кои цветове са ок, посока на спалнята, какви картини да сложим, мястото на доброто огледало, позициониране на легло и прочие разпределения на мебелите

Спалното помещение у нас често се неглижира. „Влизам само да спя“ e типичният довод за компромис.

Това е грешка. Човек прекарва 1/3 от живота си в спалнята. Жизнената енергия „ци“ ни въздейства и докато спим. Китайците са издигнали в изкуство (фън шуй) умението да хармонизират „ци“ на всяка педя земя, която обитават.

Ще разгледаме базовите правила за обзавеждане на спалня.

Принципи на фън шуй за правилно обзавеждане на спалня

Интериорът на спалнята трябва да подпомага целта на това помещение – да ни отпуска физически и психически. Постигаме го чрез пастелни тонове, меко осветление и плавни форми.

Но внимание! Апатичните и депресирани хора се апатични и депресирани хора се нуждаят от стимулиране. Подходящо е да внесат ободряващи елементи в спалното помещение, за да постигнат равновесие.

Готовите схеми за спалня по фън шуй не работят. Отделете време да определите собствените си нужди. В таблица представяме енергията, която черпим от посоките на света.

ПОСОКА ЦВЯТ И СТИХИЯ КАКВО НОСИ
ЮГ червено – огън слава, репутация
ЮГОЗАПАД розово – голяма земя любов, романтика
ЗАПАД бяло – малък метал деца, творчество
СЕВЕРОЗАПАД бяло – голям метал помощници
СЕВЕР синьо – вода кариера
СЕВЕРОИЗТОК жълто – малка земя обучение, знания
ИЗТОК зелено – голямо дърво здраве, развитие
ЮГОИЗТОК виолетово – малко дърво богатство

Северните спални настройват за размисъл и здрав сън. Но ако обитателят живее сам, обострят чувството за самота. Активната енергия „ци“ причинява безсъние на североизток. Северозапад подхожда на стабилни и уверени хора и за многогодишен брак. Изток усилва предприемчивостта и помага да се гради кариера. Югоизточната спалня дарява енергия и умножава знанията. Юг е подходящ за страстни натури и за млади влюбени. Запад е за търсещите наслаждение. Откажете се от него, ако се целите в кариера и пари. Югозапад е неблагоприятен – лишава от здраве и поражда тревожност.

За какво ни е да знаем това, след като не можем да променим ориентацията на спалнята? Да, но чрез интериора ще противодействаме на негативите и ще усилим позитивите.

Кои цветове са ОК?

Основно изискване за спалня е цветът да бъде неутрален.

  • Топлите светли тонове (розово, бежово, млечнобяло) са подходящи за хора, които спят добре;
  • Ако сънувате активно и се будите, за предпочитане са хладните тонове (сиво, виолетово, тъмнозелено);
  • Тъмни цветове – синьо, черно, са допустими против лош късмет и за защита на дома. Но не стават за тревожни и меланхолични хора;
  • Който повече боледува, да избере бяло, сребристо или златисто.

Постигаме специфичните си цели чрез игра с ярките акценти, но в минимално количество. Хората, нуждаещи се от енергизиране, могат да използват оранжево, жълто, наситено зелено. Брачни партньори със стаж ще имат полза от червено или бордо, за да си върнат страстта.

Ярките тонове в никакъв случай не използваме на стените като основен цвят. Те се внасят чрез отделни детайли, за предпочитане – възглавниците, спално бельо, щори, аксесоари.

Добрата посока на спалнята, позициониране на леглото

Централно място във всяка спалня заема леглото. Не го слагайте в ъгъла, срещу врата или под прозорец.

Основни изисквания:

  • Да е направено от естествен материал;
  • Пространството под него да остане открито, за да циркулира енергията;
  • Подходът към леглото да е свободен;
  • Над леглото не се слагат секции и полици;
  • Главата се разполага към плътна стена. Ако се налага да е към прозорец, намаляваме негативното влияние чрез завеси и щори.

Желателното е да се заложи на мебели със заоблени форми. Габаритни спални комплекти не са подходящи за малки помещения. Като минимум разполагаме гардероб и скринове. Тук не са нужни дивани, секции и столове.

Какви картини да сложим?

В спалнята е забранено използването на декорация с животински елементи. Не се приветстват часовници, максимум компактен будилник.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Чрез сюжета на картините можем да повлияем на живота си. Например за самотни хора не е подходящ сюжет със самотна фигура. Красиви и романтични изображения допринасят за възцаряването на топли отношения. Картини с цветя в спалнята освежават съпружеските отношения. Изображения от природата поддържат семейната хармония.

Домашните растения не са добре дошли в спалнята. Може би 1-2 вази или кашпа. Растенията също допринасят с енергията си, а изкуствените цветя са недопустими.

Отделен елемент е осветлението. Най-добре е да имаме естествена светлина. Ако разчитаме повече на лампите, нека те са с кръгли плафони. Отдайте предпочитание на топлата жълта светлина, а ярките светодиоди не са подходящи точно за спално помещение.

На кое място се слага огледало?

Огледалото е спорна фигура в интериора на спалнята. Фън шуй казва, че за тази стая то е неуместно – отразява и активизира енергията. Но пък хората се нуждаят от огледало точно в спалнята.

Ако държите да имате огледало, то изберете овална форма и го разположете така, че да не отразява леглото. Може да хвърляте върху него ефирен шал.

Още неуместни предмети в спалнята: телевизор, компютър, снимки на покойници.

Разпределение на мебелите

Масивните мебели, освен леглото, се разполагат по стените. Обзаведете минималистично, за да циркулира свободно „ци“. Нощните шкафчета не трябва да са по-високи от леглото. Тоалетката се поставя максимално далече. Помнете и правилото за огледалото. Избягвайте претрупването с вещи.

И накрая: поддържайте спалнята подредена, това ще ви прави по-щастливи.

Видео: още правила за спалнята със снимки.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Отглеждане на рози. Вкореняване, резитба, размножаване

Принципи в отглеждане на рози. Вкореняване, резитба, размножаване

Правила за добро отглеждане на рози. Кога се прави навременно засаждане. Как се прави вкореняване. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *