картини за спалня по фън шуй
Обзавеждане на спалня по фън шуй. Цветове, посока, картини и др. изисквания

Картини за спалня по фън шуй и обзавеждане. Огледало, посока, и др. изисквания

Как се прави правилно обзавеждане на спалня по фън шуй. Кои цветове са ок, посока на спалнята, какви картини да сложим, мястото на доброто огледало, позициониране на легло и прочие разпределения на мебелите

Спалното помещение у нас често се неглижира. „Влизам само да спя“ e типичният довод за компромис.

Това е грешка. Човек прекарва 1/3 от живота си в спалнята. Жизнената енергия „ци“ ни въздейства и докато спим. Китайците са издигнали в изкуство (фън шуй) умението да хармонизират „ци“ на всяка педя земя, която обитават.
Готовите схеми за спалня по фън шуй не работят. Отделете време да определите собствените си нужди. В таблица представяме енергията, която черпим от посоките на света.

ПОСОКА ЦВЯТ И СТИХИЯ КАКВО НОСИ
ЮГ червено – огън слава, репутация
ЮГОЗАПАД розово – голяма земя любов, романтика
ЗАПАД бяло – малък метал деца, творчество
СЕВЕРОЗАПАД бяло – голям метал помощници
СЕВЕР синьо – вода кариера
СЕВЕРОИЗТОК жълто – малка земя обучение, знания
ИЗТОК зелено – голямо дърво здраве, развитие
ЮГОИЗТОК виолетово – малко дърво богатство

По-долу ще дадем подробно тълкование на таблицата.

Но нека преди това да отговорим на въпроса:

Какви картини да сложим?

Чрез сюжета на картините можем да повлияем на живота си. Например за самотни хора не е подходящ сюжет със самотна фигура. Красиви и романтични изображения допринасят за възцаряването на топли отношения. Картини с цветя в спалнята освежават съпружеските отношения. Изображения от природата поддържат семейната хармония.

Картините за спалнята по Фън шуй трябва не само да украсяват помещението, но и да внасят в него хармония и светлина. Тях трябва да избираме, опирайки се на древното учение. Всички елементи на интериора и декора по фън шуй трябва да се разполагат на определено място и да имат своето значение. Изображенията в спалното помещение трябва да подобряват емоционалното самочувствие на спящите в стаята и да въплъщават в реалност техните мечти.

Когато избирате картини, трябва да си давате сметка добре кое свое желание искате наистина да реализирате. Това парче декор трябва да изобразява представата за бъдещето ви. Ето няколко правила:

 • За да запазите връзка или да създадете нови, не бива да купувате картина, изобразяваща само един (самотен) човек;
 • Ако искате любовта да царува в семейството и да има топли отношения между всички негови членове, търсете изображения на щастливи хора, красива къща или друго подобно;
 • Картини, които изобразяват цветя, ще помогнат за освежаване на брачните ви отношения. В това число влизат красиви божури, орхидеи или макове, но може да включите и други;
 • Не бива да вземате картини от друга къща, ако в нея семейният живот е бил разрушен или е настъпило друго нещастие;
 • За да помогнете броят на членовете на семейството ви да се увеличи, сложете картина с много деца на нея;
 • Ако искате подходящ личен живот, сложете картина с влюбени хора;
 • Изображения на спокойна природа ще подкрепят вътрешната хармония на щастливата двойка.
Къде се поставя картината?

Учението Фън шуй ни задължава да разделим пространството на зони и поставя специални изисквания към разположенията на картините и мебелите. Препоръчително е картините в спалнята да се поставят само на една стена. Не бива да са повече от три. Има значение общият сюжет, който тези три картини образуват. Най-добре е те да имат общ мотив и да можете да ги възприемате като една творба, като триптих.

Те могат да се поставят в следните примерни зони:

 • На стената до леглото – това е най-добрият вариант. Той визуално подчертава основната част на стаята. Но главата на леглото не бива да е твърде висока.
 • Стената срещу леглото. Тук трябва да се вземе предвид целта, за която споменахме. Ако картината е предназначена за най-скорошно заспиване, тогава изберете релаксиращ модел. Ако имате нужда от нея за бързо и енергично сутрешно събуждане, тогава ще бъде подходящ плакат или фототапети с динамични компоненти.

В спалнята е забранено използването на декорация с животински елементи. Не се приветстват часовници, максимум компактен будилник.

Ще разгледаме базовите правила за обзавеждане на спалня.

Принципи на фън шуй за правилно обзавеждане на спалня

Интериорът на спалнята трябва да подпомага целта на това помещение – да ни отпуска физически и психически. Постигаме го чрез пастелни тонове, меко осветление и плавни форми.

Но внимание! Апатичните и депресирани хора се апатични и депресирани хора се нуждаят от стимулиране. Подходящо е да внесат ободряващи елементи в спалното помещение, за да постигнат равновесие.

Северните спални настройват за размисъл и здрав сън. Но ако обитателят живее сам, обострят чувството за самота. Активната енергия „ци“ причинява безсъние на североизток. Северозапад подхожда на стабилни и уверени хора и за многогодишен брак. Изток усилва предприемчивостта и помага да се гради кариера. Югоизточната спалня дарява енергия и умножава знанията. Юг е подходящ за страстни натури и за млади влюбени. Запад е за търсещите наслаждение. Откажете се от него, ако се целите в кариера и пари. Югозапад е неблагоприятен – лишава от здраве и поражда тревожност.

За какво ни е да знаем това, след като не можем да променим ориентацията на спалнята? Да, но чрез интериора ще противодействаме на негативите и ще усилим позитивите.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Кои цветове са ОК?

Основно изискване за спалня е цветът да бъде неутрален.

 • Топлите светли тонове (розово, бежово, млечнобяло) са подходящи за хора, които спят добре;
 • Ако сънувате активно и се будите, за предпочитане са хладните тонове (сиво, виолетово, тъмнозелено);
 • Тъмни цветове – синьо, черно, са допустими против лош късмет и за защита на дома. Но не стават за тревожни и меланхолични хора;
 • Който повече боледува, да избере бяло, сребристо или златисто.

Постигаме специфичните си цели чрез игра с ярките акценти, но в минимално количество. Хората, нуждаещи се от енергизиране, могат да използват оранжево, жълто, наситено зелено. Брачни партньори със стаж ще имат полза от червено или бордо, за да си върнат страстта.

Ярките тонове в никакъв случай не използваме на стените като основен цвят. Те се внасят чрез отделни детайли, за предпочитане – възглавниците, спално бельо, щори, аксесоари.

Добрата посока на спалнята, позициониране на леглото

Централно място във всяка спалня заема леглото. Не го слагайте в ъгъла, срещу врата или под прозорец.

Основни изисквания:

 • Да е направено от естествен материал;
 • Пространството под него да остане открито, за да циркулира енергията;
 • Подходът към леглото да е свободен;
 • Над леглото не се слагат секции и полици;
 • Главата се разполага към плътна стена. Ако се налага да е към прозорец, намаляваме негативното влияние чрез завеси и щори.

Желателното е да се заложи на мебели със заоблени форми. Габаритни спални комплекти не са подходящи за малки помещения. Като минимум разполагаме гардероб и скринове. Тук не са нужни дивани, секции и столове.

Домашните растения не са добре дошли в спалнята. Може би 1-2 вази или кашпа. Растенията също допринасят с енергията си, а изкуствените цветя са недопустими.

Отделен елемент е осветлението. Най-добре е да имаме естествена светлина. Ако разчитаме повече на лампите, нека те са с кръгли плафони. Отдайте предпочитание на топлата жълта светлина, а ярките светодиоди не са подходящи точно за спално помещение.

На кое място се слага огледало?

Огледалото е спорна фигура в интериора на спалнята. Фън шуй казва, че за тази стая то е неуместно – отразява и активизира енергията. Но пък хората се нуждаят от огледало точно в спалнята.

Ако държите да имате огледало, то изберете овална форма и го разположете така, че да не отразява леглото. Може да хвърляте върху него ефирен шал.

Още неуместни предмети в спалнята: телевизор, компютър, снимки на покойници.

Разпределение на мебелите

Масивните мебели, освен леглото, се разполагат по стените. Обзаведете минималистично, за да циркулира свободно „ци“. Нощните шкафчета не трябва да са по-високи от леглото. Тоалетката се поставя максимално далече. Помнете и правилото за огледалото. Избягвайте претрупването с вещи.

И накрая: поддържайте спалнята подредена, това ще ви прави по-щастливи.

Видео: още правила за спалнята със снимки.

Първоначално публикувано на:16.03.2022 @ 8:30

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

2 Мнения

 1. Ганеца Михайлов

  Картините са адски важни, когато става дума за Фън шуй и за това, къде ще спите. Но аз бих сложил и нещо за духовно извисяване, нещо наистина художествено, нарисувано от истински майстор, а не просто принтове. По-добре си купете нещо автентично, дори и да дадете някой лев отгоре, но да имате ценна картина в спалнята си. Снимките и лиготиите не водят до нищо добро.

 2. Грациоза

  Според мен обзавеждането на спалня по фън шуй трябва да е организирано повече за ранното и енергично събуждане, отколкото за бързото заспиване, защото рискувате да си проспите живота, особено сутрин. Ранното ставане, а не късното лягане удължава деня и живота. Опитайте се да станете преди изгрев слънце. Тогава сами формирате деня си. Ако пропуснете този момент, ще се усетите по някое време, че вече някой друг ви е изпреварил и вие не сте свободни през целия ден. Ранното ставане е ултра важно. А за заспиването използвайте ретроспекция на деня в обратен ред на събитията. Гарантирано ще заспите още преди да сте стигнали до събитията от ранния следобед. И е важно човек да не пуши и да не пие.

 3. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *