Колко струват брекетите?
За деца и възрастни. Какви са нормалните цени на брекети? Как се избират?

Метални брекети. Цена 2023. Скоби за зъби, шини

Мнения: Брекети цена 2023-2024. Колко струват брекетите – метални брекети, скоби за зъби и шини, за деца и др. видове. Къде да си ги поставим?

Брекети за изправяне на криви зъби и за корекция на захапката се използват от 1955 г. Системата постоянно се усъвършенства и днес ортодонтският апарат е доста удобен за носене, понася се добре и има естетическа стойност.

Тази статия е за видовете брекети, поставяни у нас, и какви са актуалните цени в големите дентални центрове.

Колко струват брекетите

Това е първото, което ни интересува, щом се насочим към изправяне на захапката. Тук еднозначен отговор е невъзможен. Върху „цена на брекети“, което всеки би написал в Гугъл, влияят прекалено много фактори.

Първо, параметърът „брекети цена“ е заблуждаващ. Той не винаги предвижда другото – цена на лечение с брекети. Може да попаднете на евтини брекети, но да се наложи отделно да заплащате ортодонтската работа. Когато проучвате оферта, питайте за крайна цена на лечението, а не само за цена на брекетите.

Второ, възможно е цената да се промени, ако се наложи по-продължително от очакваното лечение. Нова възможност през 2020 г. е предлагането на брекети на изплащане. Попитайте ортодонта дали я предлага.

По-нататък ще ви дадем конкретен отговор на въпроса колко струват брекети за зъби, но приемайте сумите като ориентировъчни и средностатистически.

В началото бързо ориентиране в термините, които може да чуете.

Видове брекети, за които бихте чули
метални брекети изработени от метал, те са най-здравите и евтини брекети
керамични брекети изработени от керамика, те са със или без метален слот
сапфирени брекети изработени от изкуствен сапфир, те са крехки, но незабележими
пластмасови брекети изработени от различни пластики, те се сливат или открояват, евтини брекети, пожълтяват
безцветни брекети така се наричат алайнери – невидими и незабележими, но не са брекети, а тяхна алтернатива
прозрачни брекети алайнери
естетични брекети алайнери
цветни брекети пластмасовите брекети могат да се изработят в желан цвят
розови брекети от розова пластика
бели брекети друго име на сапфирените
изкуствени брекети силиконова имитация с естетичен ефект, но без коригиращи функции
външни брекети = вестибуларни брекети монтират се отвън на зъбния ред
вътрешни брекети = лингвални брекети монтират се отвътре на зъбния ред
самолигиращи брекети = безлигатурни брекети не се използват лигатури за прикрепяне и затягане
бързи брекети някои марки се рекламират с бърз резултат, но най-бързият е 6 месеца

Как да си изправя зъбите в домашни условия

По-добър вариант от профилактиката още не е намерен. Проблемът трябва да се предотврати в ранен стадий, което изисква определени усилия, но и излиза значително по-евтино. Силиконови шини, винири, алайнери и трейнер системи влизат в т.нар. ортодонтия без брекети. Повечето са подходящи за съвсем малки деца.

Цена за шини за зъби, цени на скоби за зъби цитираме по-долу.

Съдържание:

Какво са брекети и къде да ни ги сложат?

Брекетите са ортодонтска конструкция, която коригира дефектите в захапката. В резултат от лечението се наблюдават поразителни резултати: зъбите заемат правилно място в зъбния ред.

Всички стоматолози са компетентни да коригират захапката, но точният специалист се нарича ортодонт. За предоставяне на услугата са разкрити ред ортодонтски клиники.

Преди и след

Пациентите трябва да са подготвени, че ще настъпи промяна в лицето, физиономията и излъчването им. Лечението с брекети принудително премества зъби, коригира се положението на челюстите. Настъпват промени в костните тъкани, хрущялите, връзките и мускулатурата, изменят се дори кожата и съединителната тъкан под нея.

Това добре ли е? Масовото виждане е, че подреждането на зъбите и поставянето на челюстите в правилно разположение създава красива, безупречна усмивка.

Но има застъпници на обратното мнение – че промяната на скулите, носа, устните и най-вече на овала отнемат естествения чар на човека и леко го състаряват.

Специалистите подчертават, че промените в лицето са физиологични, когато лечението е проведено професионално и успешно. Което не изключва риска от неудачни корекции.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
метални брекети цена, скоби за зъби
Резултати от лечение с брекети

Как изглеждат брекетите?

Наричат ги брекет-система, защото се състоят от елементи – основни и закрепващи.

 • Здрава еластична метална дъга – тя оказва постоянен натиск върху зъбния ред. Изработва се от стомана или от сплави, съдържащи никел и титан (с/ без мед) или титан и молибден. Тези метали имат „памет“ – те винаги заемат първоначалната си форма;
 • Скоби от различен материал – метал, композит, керамика и т.н., залепващи се за всеки зъб. През скобите се прекарва дъгата, която започва да оказва натиск за подреждане на реда.

Останалите части от системата имат помощни функции – за закрепване и коригиране на апарата.

Разлика с шини

Едно време им казвахме „скоби“. Представляваха метална дъга, която директно контактува със зъбите и им оказва натиск да се приберат. Днес има силиконови шини, които се афишират като по-проста за поддръжка алтернатива на брекетите. Казват се алайнери.

Между шините и брекетите има едно принципно различие – брекетите са поставени за постоянно, а шините се свалят. Пациентът се храни с брекетите и живее с тях постоянно през целия срок на лечението. Пациентът с шини може да сваля апарата при хранене и за важни моменти, когато иска да изглежда по-добре.

Смята се, че брекетите работят по-прецизно.

шини за зъби цени, колко струват брекетите?

Как работят брекетите?

Според нуждите, брекетите се монтират на горната или на долната челюст. Дъгата оказва постоянен и премерен натиск върху зъбите. С изместването им в правилното положение, този натиск отслабва. През целия срок на лечението апаратът се коригира, според промяната, която е постигната. Ортодонтът контролира силата на натиска върху зъбите. Пълният курс на лечение отнема от 1 до 3 г.

Още в текста: За деца и възрастни. Какви са нормалните цени на брекети? Как се избират? Керамични, сапфирени, лингвални, метални, безцветни брекети. Шини за зъби, скоби.

Видове брекети и цени

Дъгата на брекетите и скобите се изработват от различни материали. От тях зависят естетиката, цената на апарата и честотата на коригирането му. Някои апарати се нагласят през 10-15 дни, а други – на 3 месеца.

Друга разлика е в конструкцията на апаратите. Общите видове брекети показваме в таблица 1, а в таблица 2 ги сравняваме по важни за пациентите параметри.

ВИДОВЕ БРЕКЕТИ
ТИП НА МАТЕРИАЛА ТИП НА КОНСТРУКЦИЯТА
Метални Вестибуларни (поставени отвън)
Керамични Лингвални (поставени отвътре)
Керамични с метален слот Лигатурни
Сапфирени Безлигатурни (самолигиращи)

шини за зъби за възрастни цени и за децаСравнение на типа брекети по ниво на комфорт, надеждност и бързина на лечението – в таблица 2.

СРАВНЯВАНЕ НА ТИПОВЕТЕ БРЕКЕТИ
Параметър/ тип брекети Метални Керамични/ сапфирени Лингвални
Естетика ниска висока идеална
Надеждност много висока висока ниска
Скорост на лечението висока висока ниска
Честота на корекциите през 30 – 60 дни през 30 – 60 дни според нуждата
Удобство за пациента бърза адаптация бърза адаптация тежка адаптация
Цена на лечението средна до висока висока много висока

Както виждате, абсолютен фаворит няма – всеки тип има преимущества и негативи. Освен това голям процент от пациентите вземат решение на база цена, защото брекетите са скъпоструващо лечение, което се измерва в хиляди левове.

Да видим актуалните брекети цени 2020 г. + кратки разяснения за съответния тип. Цената е средна за България, изчислена за 2 челюсти. Нерядко в посочваната от клиниките стойност на лечението не са включени поставяне и сваляне на брекетите, както и ретайнерът за последващо носене, докато се реорганизират тъканите.

Метални брекети, цена

Металните брекети са най-разпространения и надежден тип. Обикновено са направени от неръждаема стомана, позлатена стомана или титан. Те са с най-малък размер от всички разновидности, макар че има известни вариации според производителя.шини за зъби за деца цени за София, Пловдив, Варна и др.

Металните брекети са и най-евтини, ако ги сравним със сапфирените, керамичните или лингвалните. При това те имат куп преимущества (виж таблица 2). Особено достъпни са лигатурните метални брекети.

Единственият минус на металните брекети е, че са много видими. За да се подобри естетиката, се предлагат скоби във форма на сърчица, цветчета, футболни топки или звезди. Някои са с цветни лигатури. Но това не намалява факта, че са силно забележими.

 • Лигатурни класически метални брекети – най-ниската цена, посочвана в условия на промоции и намаления, е 1250 лв за една челюст и 1750 лв за две челюсти. Металните брекети достигат до 2800 лв.
 • Безлигатурни (самолигиращи) – цената е около 3500 лв за две челюсти, като варира според производителя от 3100 лв до 5000 лв. Марки: Victory, Smart Clip, Damon Q, Damon 3 MX.

Към този клас спадат металните самолигиращи брекети

Damon Q

Иновативната система предоставя контролирано движение на зъбите, с намалено триене. Захващането на скобите към дъгата се осъществява с метален слот. Въпреки че са метални и забележими върху зъбите, самите скоби са с много малък размер.поставяне на брекети цена на изплащане

 • Цената е средно 6 000 лв. за две челюсти.

Естетични брекети

Те са отделна категория съвременни брекет-системи. Изпълнени от различни материали, но имат общо качество – незабележими са. За пациентите това е съществен момент. Този тип апарати се виждат само от най-близко разстояние.

Пластмасови брекети, цена

Изработват се от различни видове пластика. Цветът или се съобразява с емайла на зъбите, за да се сливат, или обратното – прави се контрастен, с декоративна функция.

Това са най-евтините от всички естетични, слабо забележими брекети. Недостатъкът им е, че се чупят и че пожълтяват с времето под влияние на оцветителите в храната и напитките.

Най-надеждните и популярни марки пластмасови брекети са Silikon Plus (от хипоалергенен нископорест полиуретан), Elan (пластика върху метална база) и Spirit (с метална рамка).

 • Пластмасовите брекети не са предпочитани у нас. Ортодонтите избягват да ги предлагат. Ако ги споменават, то е за да подчертаят техните негативи. Справка на цените на международния пазар показа, че тези системи струват около 2000 лв.

Керамични брекети, цени

Това са най-разпространени сред пациентите брекет-системи, защото предлагат добро съотношение между външен вид (естетика) и цена. Изработват се в точния цвят на зъбите и се различават отблизо само заради релефа.

Още в текста: ♠ Брекети и болка ♠ Пречат ли на храненето ♠ Изправяне на зъби без брекети? ♠ Колко време се носят? ♠ Как се слагат? ♠ Как се махат ♠ Оставят ли следи?

Керамичните брекети се произвеждат от керамична маса с поликристална решетка. Те са матови, но пропускат светлината, затова се сливат със зъбите. Марки: Clarity, Mystique и др. Clarity на производителя 3M са с метален слот, който намалява триенето с дъгата. Така се съчетава естетиката на прозрачния материал с предимствата на метала.

 • Лечението с керамични брекети на две челюсти към момента струва между 4000 и 4500 лв, но има ортодонти, които обявяват керамични системи на цена от 2900 лв.

Брекети от изкуствен сапфир, цена

Брекетите се изработват от изкуствено създадени монокрастали сапфир. Те са абсолютно прозрачни. Коефициентът на пречупване на светлината при изкуствения сапфир е същият като на слюнката. Затова тези брекети сияят и искрят върху зъбите като истински скъпоценни камъни.

Негатив на материала е, че той е чуплив, което затруднява работата с него. Обикновено ортодонтът насочва пациента към сапфирени или керамични брекети – според конкретните обстоятелства и клиничната картина.

 • Стандартните качествени сапфирени брекети (напр. на Radiance) струват в диапазона 4000 – 4500 лв.

Лигатурни Inspire ICEколко струват брекетите и шини за зъби?

Марката брекети е от висок клас, производител Ormco. Казват, че са възможно най-незабележимите брекети, монтирани от външна страна. Те са прозрачни и се сливат със самия зъб. Тяхно качество е, че не изменят цвета си, не пожълтяват от употребата и приеманата храна. Залепването към повърхността на зъба е отлично, което повишава здравината на апарата.

При сапфирените брекети триенето с дъгата е минимално, което приближава тази разновидност до главното преимущество на металните брекети.

Минус на сапфира е, че е по-твърд от емайла и може да повреди зъбите. Затова специалист определя дали да се сложи сапфирен брекет или да се използват метални.

Ето как изглеждат:

Безлигатурни Damon clear

Това са самолигиращи се брекети, напълно незабележими за околните. При тях няма ластични или метални лигатури за задържане, които издават наличието на иначе изработени от прозрачен материал брекети. Материалът се нарича поликристал алумина и има много предимства като здравина, ненарушимо покритие, естетика, поддържане и др.самолигиращи брекети цена, на метални

 • Цена за пълно лечение на две челюсти е 5500 – 7000 лв.

Лингвални брекети, цена

(вътрешни брекети)

Разгледаните дотук брекет-системи се наричат вестибуларни. Те се захващат отвън и затова са видими.

Особена разновидност на естетичните системи са лингвалните – те се закрепват откъм устната кухина, поради което това са наистина невидимите апарати, които няма как да бъдат забелязани.

Лингвалните системи се произвежда в два типа – 2D и 3D, като диференциацията е според сложността на поставената задача. И тук има самолигиращи брекети.

Основният минус на този тип апарати е, че създават дискомфорт на езика и се отразяват върху говора. Освен това създават известни пречки за храненето и поддържането на хигиена.

Марки: Stb са с нисък профил и оказват по-малко влияние върху речка. In-Ovation-L е безлигатурна система. Incognitо се изработва персонално, по отпечатък на зъбите на пациента. Може да се изработи и от злато.сапфирени брекети цена, скоби за зъби

 • Лингвалните брекети Инкогнито са с най-висока цена на пазара, която варира в диапазона 12000 – 14000 лв.

Колко струват само брекетите?

Цените, които посочваме, са за пълна услуга. Тя включва ортодонтския апарат, консумативите, труда на ортодонта през целия процес до сваляне на брекетите, включително периодичните посещения за корекция.

Цената на брекетите, взети отделно като готов продукт, е много по-ниска. Тя винаги изненадва пациентите, ако се информират. Справка в сайта на фирма за внос на дентални продукти ни показва следните цени, актуални към момента на написването на тази статия:

Цени на брекети
Метални брекети Damon Q 510 лв.
Damon 3МХ 350 лв.
Алекзандър 95 лв.
Votion 76 лв.
Естетични Damon Clear 950 лв.
Inspire Ice 550 лв.
сапфирени Pure 370 лв.
керамични Reflection 280 лв.
композитни OrthoFlex 160 лв.
лингвални STB 780 лв.

Поставяне на брекети. Къде в големите градове?

Брекети се фиксират при ортодонти, които работят в частни кабинети, в ортодонтски или дентални клиники. Някои от тях имат интернет сайтове, в които описват частично извършваните услуги, по рядко са описани цени.

Най-голям избор на изпълнители има в столицата и някои от големите областни центрове.

Брекети в София

Клиниките в София са буквално стотици. Конкуренцията между тях е голяма. В рекламите си ортодонтите изтъкват използването на иновативна техника (напр. Confident), бързина на лечението (напр. Дента Арт), удължено работно време (напр. M3dent) или привличат с обявяването на ясни цени (напр. OrthoЕstet). Цените, които посочваме в статията, са изцяло актуални за столичните клиники.

Брекети във Варна

В морската столица предлагането е по-ограничено. Изпъкват имената на някои специалисти, които имат добре направени сайтове с информация и цени и добри отзиви от пациенти. Сред тях е Ортод. практика д-р Стефанова, която е с дългогодишен опит. Пациенти препоръчват още д-р Христина Артаутска, д-р Русева, д-р Янева.

Малцина ортодонти обявяват цени. Сред изключенията е д-р Богданова, при която лечение с метални брекети е 3000 лв., а с естетични – 4000 лв.

Брекети в Пловдив

Сред пловдивските специалисти изпъква името на д-р Георги Хунджев, който практикува още в София и Стара Загора. Според сайта му, той работи с всички разновидности брекети, включително и лингвални. Цени не се посочват.

Ориентираме се за актуалните цени в Пловдив по малкото изключения като клиника Sanitus Dent (д-р Захманов). Там предлагат лечение със самолигиращи системи за 3000 лв и сапфирени – за 4500 лв. Специалистът уточнява, че това са ориентировъчни цени, които се индивидуализират според индивидуалния случай. Посочената сума включва пълното обслужване, вкл. последващия ретайнер.

Цени на брекети в Русе

Пациенти от Русе препоръчват основно двама ортодонти – д-р Радка Иванова, която има частен кабинет на ул. „Ниш“, и д-р Пламен Нинов. Специалистите не поддържат информационен сайт с обхвата на услугите и цените. Работата си с брекети рекламират в интернет д-р Емил Бучков и д-р Радослав Енчев.

Цените на брекети в Русе не се обявяват като стандартни стойности. Според пациенти някои от специалистите съобщават цената на материала (брекетите) и определят отделно цена за своята работа в рамките на 2000-2500  лв.

В Бургас, Плевен и др.

Д-р Милина в Бургас работи с всички разновидности брекети. Това научаваме от сайта на едноименната клиника. Д-р Йовков поддържа страница във фейсбук, на която са публикувани впечатляващи снимки от някои трудни случаи. Страниците на клиника T-Ortho на д-р Таня Парушева и на д-р д-р Сиана Стоянова ни информират, че специалистките предлагат естетични и метални брекети. Дентална клиника InDent има по-широк обхват на дейност, като сред услугите са включени и терапии с ортодонтски апарати.

Специалистите в Бургас предпочитат да не коментират цени. Подобна е ситуацията в други областни центрове като Плевен, където функционират клиника Тандем-Дент, Dental Smile, д-р Валентина Давидова и др.

При настоящата ситуация можем да говорим главно за цени в София, където значим процент от специалистите работят по обявени ценоразписи.

Най-скъпите брекети

На върха на класацията са естетичните Damon Clear и лингвалните STB. Лечението с тях надскача значително 10 000 лв.

Евтини брекети

… са металните, от класичесия тип – лигатурни. Те са силно видими, но лечението протича бързо и в рамките до 2000 лв.

Допълнителни аксесоари

керамични брекети цена, цени.
Завършващата част на лечението

Лечението с брекети е многомесечен процес, който изисква поддържане на апарата, периодично настройване, професионално почистване и следтерапевтичен период за фиксиране на промените с т.нар. ритейнъри. Накратко разказваме за допълнителните моменти.

 • Ластици за брекети (интраорални ластици) – те наистина са ластици, но доста здрави. Закачат се на кукички. Те увеличават натиска върху зъбите и фиксират посоката на придвижване на дадения зъб. Не са задължителни, а се използват в определени етапи от терапията. Ластиците се свалят за определен период, според конкретния случай. Периодично се подменят, защото се амортизират бързо. Ластиците се различават по дебелина и средната им цена е 1.5 – 1.9 лв.;
 • Ортодонтски ритейнър – представлява прозрачен апарат, който се носи след премахване на брекетите. Помага на зъбите да се фиксират в новозаетото положение и не им позволява да се върнат към старото си място. Поставянето на ритейнър е част от терапията с брекети. Тези апарати са два вида – свалят се или не, като цената за една челюст е съответно 100 и 150 лв.;
 • Четка за брекети. Комплект за почистване – т.нар. ортодонтски комплект съдържа специални приспособления за поддържане и почистване на брекетите. Главното е четка с улей, конци и восък за почистване. Специалните чести са от порядъка на 9-10 лв.;
 • Восък за брекети – той облекчава триенето и намалява дискомфорта. Разнася се по болезнените места, за да облекчи дразненето. Восъкът защитава венците и др. тъкани в устната кухина. Цена 3.80  лв.

Важни въпроси

Брекети и болка

Боли ли носенето на брекети – този въпрос интересува 100% от пациентите. За някои носенето на брекети е само неприятно, за други – болезнено, а трети нищо не чувстват. Но има някои моменти, в които всички пациенти изпитват дискомфорт или болка.

 • Самото поставяне на апарата е безболезнено, но изисква търпение, защото отнема около 1 час.
 • Следващите 7 – 10 дни зъбите може да болят при захапване. Организмът привиква към чуждото тяло постепенно.
 • Периодично се коригират и насочване на зъбите към правилното им положение. Обикновено това предизвиква болка, която отшумява за 3 до 7 дни (зависи от индивидуалната чувствителност). При манипулациите може да се приложи анестезия.

Брекетите пречат ли на храненето?

След поставяне на брекетите пациентът трябва да се научи да яде с тях. Този период отнема средно 3 до 7 дни. През това време избирайте меки и течни храни, режете всичко на малки късчета и избягвайте целулозната и лепката храна.

С времето ще се научите да ядете почти всичко. Забранена ще останат само кока-колата, която разтваря лепилото, твърдите храни като ядки, сухари, шоколад и лепкавите сладкиши като карамела. Не може да се дъвче дъвка.

А ако получа кариес?

Намалете този риск като съкратите простите въглехидрати в менюто си (бонбони, сладко, торти, сладки газирани и т.н.).

Появата на кариес е малко вероятна, защото скобите са залепени с лепило, под което не се бразува кариес. Ако все пак се получи, брекетите може да се свалят, кариесът да се излекува и след това апаратът отново да се залепи.

Изправяне на зъби без брекети?

Брекетите са признати за най-ефикасния метод за изправяне на криви зъби, но той не е за всеки по ред причини. Освен това при незначителни дефекти е възможно изравняване с други средства.

Тези други средства са за предпочитане в следните случаи:

 • При изкривени 1-2 зъба;
 • При слабо отклонение на захапката от нормата;
 • При необходимост от бърз ефект;
 • При алергии към метал, който присъства дори при естетичните брекети;
 • При ниско разположение на венците – възможно е да се увредят от скобите;
 • За пациенти, които не могат да се грижат за брекетите.

Алтернативите са алайнери (силиконови „шапки“, които повтарят очертанията на зъбите), трейнери (силиконови шини) и фасети, които не изправят, но прикриват дефектите.

Коя е идеалната възраст за лечение с брекети?

Оптималната за корекция на захапката е възрастта между 10 и 17 г. Но ортодонтите приемат и по-малки пациенти, защото при тях процесът е ефикасен и бърз.

Колко време се носят? Кога се изправят зъбите?

Продължителността на лечението с брекети зависи от много фактори и се определя индивидуално. Средно отнема 1 до 4 г. Има иновационни системи, които съкращават лечението до 6 м.

Зъбите се изправят постепенно, а накрая след премахване на брекетите те продължават да се удържат в „редицата“, докато се фиксират.

Как се слагат?

Преди поставянето на брекетите има предварителни 3 етапа – диагностика, създаване на план за лечението и професионално хигиенизиране на устата, т.нар. санация. Тя включва лечение на всички болни зъби, дори безболезнените. Отделят се излишните зъби, ако има такава необходимост. Тогава се пристъпя към поставяне на брекетите.

Предпочита се непряка фиксация. Ортодонтът работи с модел на зъбите на пациента и по него определя точното място на фиксиране на скобите. Непряката фиксация намалява времето на поставяне. Обработването на 1 челюст отнема около 60 мин., а на две – около 90 мин.

Как се поставят брекети: зъбите се обработват с гел и отгоре специален лак. Брекетът се фиксира на повърхността с пломбировъчен материал. На последните в реда зъби се разполагат приспособленията за захващане на металните дъги. Процедурата е безболезнена.

Как се премахват брекети?

Брекетите се отлепват със специални щипци. Целият материал остава на зъба. Той се премахва, но не напълно, за да не се докосне емайлът. Върху повърхността остава тънък слой от лепилото, който бавно, с охлаждане се премахва чрез полиране. Зъбът остава блестят, а емайлът – здрав, както и преди.

Брекетите оставят ли следи?

Ще си личи ли, че сме носили брекети? Закрепващите (залепващи) материали ще увредят ли зъбите? Отговорът е: не, не трябва да остават никакви следи на местата на прикрепяне.

Първоначално публикувано на:29.09.2023 @ 15:49

За Радост Димитрова

Прочети още

Позитивно мислене

Упражнения за силата на мисълта. Как да задействаме позитивното мислене и силата на подсъзнанието?

Упражнения за силата на мисълта и за позитивно мислене. Силата на подсъзнанието – как да …

13 Мнения

 1. Бранимира Аладжова

  Носих брекети, първите резултати се видяха след около 2 месеца. Зъбите мръднаха и това се забелязваше. Доволна съм, не е съвсем приятно, обаче резултатът е прекрасен.

 2. Богдан Филчев

  Просто се чудя кой дава 5-10 хилядарки заради 2-3 криви зъба. Сигурно не си знаете парите, богаташи!!!

  • Синът ми има точно 2 криви зъба, сама го гледам със заплата 700лв., но по корем ще се влача и ще му осигуря брекети! Не е само за богатите. Всеки би намерил начин, ако има желание. Аз цял живот съм с комплекси за криви зъби и поне откъм това искам детето ми да е със самочувствие.

   • Как ще е само за богаташи?! Аз като тинейджър отказах брекети заради вадене на зъб! Просто няма достатъчно място за всички зъби! И така в ден днешен съм с брекети, защото с напредване на възрастта и никненеро на мъдреците проблема стана голям! Зъбите още повече се изкривиха и щръкнаха напред, при хранене редовно си захапвах бузите, а ортодонта ми обясни че ако не обърна внимание ще се стигне и до по-ранна загуба на зъби, понеже са страшно наблъскани. Освен това и за разкош имам и кръстосана захапка! Колегите ме бъзикат че ще загубя чара си, но комфорта и зъбното здраве ми е по-важно! Вече 2 месеца ги нося и ефекта е уау!!! Ще видим как ще е по-нататък!

  • Това не са нито 5 нито 10 хил. лв, защото зависи какъв вид брекети предпочиташ
   Това не означава, че хората, който си слатат брекети са богаташи
   Те просто искат да имат една красива усмивка

 3. Радостин Вълчев

  Да, няма ли нещо по-евтино като за бедните хора, които също искаме да сме с хубави усмивки и да изглеждаме човешки?? Или ние като сме бедни, да ходим с развалени зъби!!

 4. Злати Мирчева

  Наистина ли е задължително да се изваждат здрави зъби? Чувала съм, че поне мъдреците се вадят, а може да се наложи и някой от другите зъби да се махат. Кажете, от това най-много ме е страх…

  • Не е задължително да се изваждат здрави зъби. Зависи от ситуацията, може да се направи и стрипинг. Това е процедура при която минимално се изпилват странично зъбите, за да се освободи място за подравняване.

 5. Аз съм от гр. Русе. Детето ми беше с криви зъби. Обиколихме няколко кабинета в гр. Русе, за да получим консултация, тъй като не ставаше на въпрос за малко пари. Всякакви лекари ми се представяха за ортодонти, дори ми показваха снимки да хора, на които били слагали брекети. Гледаха ме като касичка с пари и искаха да им станем пациенти. На едното място попитах дали можем да сключим договор, а тя ми каза, че не може, тъй като не била официално ортодонт. От моя позната, която имала приятелка, която мисля че работела в здравната каса бях насочена към кабинета на д-р Светлана Златева, която се оказа истински Ортодонт. Отдели ни доста време и ни даде подробна консултация. Сложихме брекети при нея и съм изключително доволна. Резултата беше светкавичен и видим. И цената, която платих беше значително по-ниска от парите, които ми искаха другите НЕортодонти.

 6. Iva-Radostin

  МНОГО ДОВОЛЕН ПАЦИЕНТ НА ОРТОДОНТ ДОКТОР СВЕТЛАНА ЗЛАТЕВА ОТ ГРАД РУСЕ

 7. Иван Тодоров

  Много полезна статия, браво. Аз лично минах лечение с брекети в дентален център Да Винчи. Много ми допадна идеята им за разсрочено плащане, от което се възползвах.

  • Гроздан Михайлов

   За разсроченото плащане чуваме, че много хора ползват така наречения Смайл Кредит. Но ще се радваме, ако някой сподели дали техните условия са добри или е по-добре да си плащаме разсрочено директно в зъболекарската клиника. Предполагам, че от Да Винчи не са ви искали лихва, нали, г-н Тодоров? Чудесно е, че споделяте мнението си за денталния център с всички читатели. Благодаря!

   • Красимир Адамов

    Вече на доста места в София и Пловдив/там специално търсихме/ има възможност за разсрочено плащане. Някои от клиниките имат оскъпянване с лихва/заради дългия период от време/, в други няма лихва. Обикновено, както в нашия случай /дентална клиника Ортодент и д-р Узунова/ се изготвя финансов план за целия период. Във финансовия план станартно се плаща 20% от стойността на брекетите, като първа вноска,а останалата сума на равни месечни вноски, без оскъпяване, до края на ортодонтското лечение.

 8. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *