Копирайтинг - 01 copywrighting-01
Копирайтинг - 03

Как се става готин блогър? Съвети за успешен копирайтинг

Как се става добър копирайтър и блогър? С желание, усет и постоянство. Всеки добър блогър притежава тези три черти, водещи до успех.

Трябва да знаете, че дори и начинаещи, Вие сте способни да създавате невероятни постове, ако се потрудите. Нужна Ви е само правилната насока. Тази статия ще Ви помогне да разберете и приложите някои жизнено важни тънкости в блогването и успешния копирайтинг. =)

Поучавайте се от другите

Когато посещавате други блогове, старайте се за забелязвате какво ги прави атрактивни. Дали това е самото съдържание на постовете, дизайнът на страницата или използваният от автора изказ? Когато откриете отличителната черта не се втурвайте да я копирате дословно. Постовете ви трябва да са уникални, за да се харесват. Ако намерите някакъв общ елемент между съдържанието на Вашият и други блогове, постарайте се да го измените така, че да носи собственият Ви почерк и да не наподобява ничий друг.

Поучавайте се от много и различни статии, но не плагиатствайте. Използвайте ги за да подобрението Вашите хрумки и създаването на неповторими постове.

Създайте си собствен стил

Разбира се, че трябва да имате такъв. Задължително е, при положение, че искате да сте ефектен блогър с множество интригуващи статии. Както споменахме и по-горе – не изпадайте под влиянието на никой друг. Бъдете себе си. Изградете автентичност.

Комуникирайте с читателите

Не превръщайте постовете си в монолог. Винаги създавайте възможност за диалог по темата. Пишете така, сякаш се обръщате към близки приятели. По този начин читателите Ви биват насърчени да вземат отношение по въпросите, които поставяте.
Карайте посетителите на блога си да се чувстват част от това, което правите. Дайте им да разберат, че тяхното мнение и оценка са важни за Вас. Уважавайте ги и ги подтиквайте към комуникация.

Бъдете убедителни когато пишете

Как да го постигнете? Чрез правилната употреба на 3 важни елемента:

атрактивно заглавие -> атрактивно съдържание -> атрактивно заключение

Съветвам Ви, ако нямате ясна представа как би трябвало да изглежда заглавието Ви, да го създадете едва тогава, когато завършите цялостния си пост. Самото съдържание трябва да е избистрено в съзнанието Ви, още преди да започнете да пишете. Заключението пък служи за обобщение на основната цел и идея на поста Ви.
Всеки може да бъде убедителен ако се постарае. Използвайте силата на словото, за да го постигнете и Вие.

Изразявайте мислите си писмено

Просто пишете, пишете и… пишете. Колкото се може повече. Изразете точно това, за което мислите в момента, точно по начина, по който го чувствате. Ще се получи, една може би не толкова ясна, чернова, която обаче при подходяща редакция може да се превърне в забележителна статия.
Експериментирайте като дадете абсолютна свобода на словото си. Резултатите могат да ви изненадат.

Използвайте социалните профили

Страници от типа на Facebook, Twitter и различни форуми, могат да спомогнат развитието на блога ви по много начини. Използвайте ги, за да разпространявате по-бързо и лесно информацията за новите си статии, а също и за разрастване на списъкът Ви от контакти.
Чрез социалните профили имате възможността да разгръщате идеите си още по-широко и пълноценно. Не пропускайте този шанс.

~

В заключение се надявам, че информацията до тук Ви е била полезна и приятна. Ако е така, чувствайте се свободни да се възползвате от нея с пълна сила. Успех в блогването! =)

Няколко съвета за лесно блогване

Още от първия ден, в който започнете да се занимавате с блогове, ще разберете, че това съвсем не е лесно занимание. Защо? Голяма конкуренция и много търпение… Неща, с които не всеки може да се справи.
Така че днес ще ви кажем как да направите своя блог лесно и как това да се превърне в приятно занимание. Да направим така, че вашия блог да се откроява от тълпата, и да елиминираме твърдението, че правенето на блог е нещо трудно и досадно.

Нека да започнем: Конкуренцията

Вярно е, че да се конкурирате с толкова много и страстни блогъри изисква упорита работа, както и интелигентни решения, но ако сте сериозни не мисля, че ще ви е трудно да започнете да се конкурирате се със себе си дори. Как?

  • Поставете си някаква цел за броя на посещенията на месец и работете усилено, за да я постигнете
  • Опитайте се да съберете възможно най-много знания за областта, в която сте решили да пишете във вашия блог.
  • Поставете си за цел да постигнете определен брой коментари и се опитайте да постигне целта на време.
  • Направете си график за писане на определен брой качествени статии и работете усилено за постигане на тази цел.
  • Всеки месец увеличавайте мрежата блог последователи и печелете нови, лоялни читатели на вашата страничка.
  • Вземете си поука и от отрицателна обратна връзка

Копирайтинг copywrighting-02Сериозен проблем понякога се явява „пропадането“ на блогърите в обратната връзка. Всеки блогър получава както положителни, така и отрицателни отзиви за своята работа, тъй че по-долу предлагаме някои стъпки, които могат да бъдат ваша насока за това, как да вземете идеи и мнения от отрицателната обратна връзка и да напишете следващата още по-добра статия. Не забравяйте – негативизмът може да бъде голям мотиватор:

  • След като сте получили отрицателен коментар в блога си, потърсете начин как да подобрите работата си. Проверете дали мнението или по-скоро критиката има известен смисъл и чак тогава отговорете, или напишете следващата си статия.
  • Направете задълбочено проучване и съберете най-малко 10 точки.
  • Сега напишете нов пост в блога си, съдържащ всички тези 10 точки, събрани в един пост, а също така и да благодарете на лицето, което е дало отрицателна обратна връзка за статията ви.
  • И накрая: Колкото повече отрицателни отзиви получите, толкова повече те ще ви помогнат да направите вашия блог още по-добре.

Ваш: Гроздан Михайлов

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

За Гроздан Михайлов

Прочети още

domati 031

Пръскане на домати. Кога се пръскат с бордолезов разтвор и как?

Схема за пръскане на домати. Таблици. Точно кога се пръскат доматите с бордолезов разтвор? С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *