Андазол, Лепарацид и Ивермектин
Кои са основните видове препарати и сироп за глисти? Действие на Вермокс, Хелмицид,

Ивермектин, Лепарацид, Андазол, сироп за глисти, Хелмицид, Вермокс

Кои са основните видове препарати и сироп за глисти? Действие на Вермокс, Хелмицид, Андазол, Лепарацид и Ивермектин

Паразитите са трудни за диагностициране, неприятни като изживяване и упорити за лекуване. Откриването на точната разновидност и нейната локализация не е лесна работа, дори с лабораторни средства, а самостоятелно е невъзможно. Само на базата на комплексна и точна диагностика може да се определи правилният глистогонен препарат.

В таблица даваме възможните подходи за лечение.

Как се подхожда при откриване на паразити
Подход Ефективност
Химически средства (лекарства) те са разработени спрямо точно определени видове паразити и затова дават висока ефикасност – над 50%, а някои 100%. Действат с малко на брой приеми, понякога с еднократен
Фармацевтични продукти на растителна основа използват растителни извлеци и масла, които имат противопаразитна активност. Показват средна ефикасност и изискват продължително приложение
Природни (народни) лекове Стъпват на противопаразитната активност на някои храни като тиквени семки, чесън, лук и др. Отлични за периода на диагностика, при слабо опаразитяване и като съпътстваща терапия

Какви лекарства и препарати за глисти се ползват?

В света са открити и активно се използват под 10 на брой химически съединения  против паразити при човека. В момента у нас има регистрирани и налични представители само на три от тях.

ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ПАРАЗИТИ У НАС
АКТИВНА СЪСТАВКА НАИМЕНОВАНИЯ
албендазол Зентел, Андазол
ивермектин Хювемек
мебендазол Вермокс

Към момента следните лекарства са в номенклатурата на аптеките, но с надпис „изчерпани“: Декарис, Пиперазин, Пирантел.

Ивермектин

Ивермектин нашумя като шанс за ефикасно и безопасно лечение на ковид-19, но то е познато от над 20 години като препарат против определен вид паразити. Ползва се и има достатъчно опит от прилагането му и във ветеринарното дело, и при човека.

У нас е регистриран като средство от първа линия срещу вид кръгъл червей, опаразитяването с който се означава като ангилулоза. Има още няколко паразита, срещу които този препарат и със силна, почти максимална ефикасност.

 • Особеност на Хювемек е активността му срещу точно определен стадий от развитието на паразита. Той не предотвратява заразяване, а действа само върху наличен нежелан гост. Активен е срещу полово незрелите му форми.

Има няколко пречки за ползването на ивермектин, свързани с комбинирано заразяване с червея лоа-лоа. Ще трябва да се внимава при слаб имунитет, старческа възраст и тежки увреждания на ч.дроб, бъбреци и сърце. Тези обстоятелства се проверяват от терапевта, т.к. лекарството е рецептурно.

 • Дозирането на Хювемек зависи не от възрастта, а от теглото на гостоприемника. За основното си назначение стронгилоидоза нормата е 200 µg наведнъж. Най-леките пациенти вземат 1 таблетка, най-тежките над 80 кг – 6 таблетки, което е максимумът за ден.

Тук може да се поръча: Ивермектин против паразити, регистриран у нас под името „Хювемек“.

Вермокс

Това лекарство е най-ефикасно срещу острици, трихуриаза, аскариоза (детски глист), анкилостоми, тения, стронгилиди, ехинококи и трихинели. Провокира изчерпване на запасите от гликоген, оказва и други въздействия, които водят до разпадане на паразитите.

 • Разовата доза мебендазол е 100 мг и по толкова са таблетките Вермокс. Има висока ефикасност – бързо се всмуква в кръвта (2 до 4 часа) и бързо оказва своето въздействие.
 • Обичайна доза е 2 Х 100 мг, 3 дни поред. Прием с мазна храна повишава усвояването на препарата.

Мнения

Нескъп, ефективен и без нежелателни явления при алергици – това са част от отзивите за Вермокс. С него имат опит повече пациенти от чужбина, у нас препаратът не е в наличност. За ивермектин също все още няма натрупан опит, той е регистриран едва от няколко месеца. Ако вие имате мнение, моля да го споделите.

Вижте какви мнения съществуват по темата и оставете и вие отзив ТУК! или директно във формата за коментари по-долу!

Лепарацид

На капсули и детски сироп, този препарат е българска разработка. Регистриран като добавка, той има изцяло натурален състав. Състои се от масло кокос и риган, както и извлек от чесън.

Острието на тази комбинация е каприловата к-на, която работи отлично в мазна среда. Тя има антипатогенен ефект, работейки срещу гъбички и бактерии. Като цяло съставът подобрява защитата на тялото, енергизира и повлиява на естествените процеси за изчистване.

Специално срещу паразити работи чесънът, който е антиглистно средство.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
 • Цена на капсули – 22.60 лв, на сироп – 26.20 лв.

Хелмицид

Това също е сироп, предлаган от Актавис, но със синтетичен състав. Представител е на едно от основните противохелминтни лекарства – пиперазин.

Най-добър е срещу едри и дребни глисти – аскаридоза и ентеробиоза (острици). С високо ниво на безопасност, т.к. парализира глиста и той излиза жив. Така се изключва възможността от разлагане в тялото.

При дребни глисти Пиперизин се взима двукратно, като дозата е от ½ до 1 мерителна лъжичка според възрастта. Дава се от 1 г. При едри глисти дозата се взима в един прием – от 1 до 4 лъжички.

Андазол

У нас е познат като турско лекарство срещу паразити. Внася се от пътуващи и се продава чрез частни обяви. Активното в-во е албендазол, същото като в Зентел. Произвежда се на хапчета по 200 мг и 400 мг, като в първия случай в кутията има 6 хапчета, а във втория – 3 хапчета.

Интересът към Андазол е провокиран поради моментното изчерпване на аналогичния препарат Зентел, който също съдържа албендазол. В момента Зентел е наличен в мрежата.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Моментално разхлабване и бързо решение при запек, как да се изходя веднага

Моментално разхлабване. Бързо решение при запек. Как да се изходя веднага?

Кое бързо решение при запек наистина работи? Средства за моментално разхлабване. Как да се изходя …

3 Мнения

 1. Четох отзиви за Лепарацид против глисти и не бяха положителни – един казваше, че нищо, друг че подействало от второто  шише. Парите му не са малко и не рискувах.

 2. Хелмицид е хубав сироп, но го няма. Преди съм го давала за дъщерята, миналата година търсех, беше изчезнал от аптеките.

 3. Вера 65

  Вермокс също го няма, много малко са вариантите за глисти. Който иска сироп, само натурален. Аз давах тиквени семки, но се наложи да минем на Зентел. За Андазол не бях чувала, евтин ли е?

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *