Андазол, Лепарацид и Ивермектин
Кои са основните видове препарати и сироп за глисти? Действие на Вермокс, Хелмицид,

Ивермектин, Лепарацид, Андазол, сироп за глисти, Хелмицид, Вермокс

Кои са основните видове препарати и сироп за глисти? Действие на Вермокс, Хелмицид, Андазол, Лепарацид и Ивермектин

Паразитите са трудни за диагностициране, неприятни като изживяване и упорити за лекуване. Откриването на точната разновидност и нейната локализация не е лесна работа, дори с лабораторни средства, а самостоятелно е невъзможно. Само на базата на комплексна и точна диагностика може да се определи правилният глистогонен препарат.

В таблица даваме възможните подходи за лечение.

Как се подхожда при откриване на паразити
Подход Ефективност
Химически средства (лекарства) те са разработени спрямо точно определени видове паразити и затова дават висока ефикасност – над 50%, а някои 100%. Действат с малко на брой приеми, понякога с еднократен
Фармацевтични продукти на растителна основа използват растителни извлеци и масла, които имат противопаразитна активност. Показват средна ефикасност и изискват продължително приложение
Природни (народни) лекове Стъпват на противопаразитната активност на някои храни като тиквени семки, чесън, лук и др. Отлични за периода на диагностика, при слабо опаразитяване и като съпътстваща терапия

Какви лекарства и препарати за глисти се ползват?

В света са открити и активно се използват под 10 на брой химически съединения  против паразити при човека. В момента у нас има регистрирани и налични представители само на три от тях.

ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ПАРАЗИТИ У НАС
АКТИВНА СЪСТАВКА НАИМЕНОВАНИЯ
албендазол Зентел, Андазол
ивермектин Хювемек
мебендазол Вермокс

Към момента следните лекарства са в номенклатурата на аптеките, но с надпис „изчерпани“: Декарис, Пиперазин, Пирантел.

Ивермектин

Ивермектин нашумя като шанс за ефикасно и безопасно лечение на ковид-19, но то е познато от над 20 години като препарат против определен вид паразити. Ползва се и има достатъчно опит от прилагането му и във ветеринарното дело, и при човека.

У нас е регистриран като средство от първа линия срещу вид кръгъл червей, опаразитяването с който се означава като ангилулоза. Има още няколко паразита, срещу които този препарат и със силна, почти максимална ефикасност.

  • Особеност на Хювемек е активността му срещу точно определен стадий от развитието на паразита. Той не предотвратява заразяване, а действа само върху наличен нежелан гост. Активен е срещу полово незрелите му форми.

Има няколко пречки за ползването на ивермектин, свързани с комбинирано заразяване с червея лоа-лоа. Ще трябва да се внимава при слаб имунитет, старческа възраст и тежки увреждания на ч.дроб, бъбреци и сърце. Тези обстоятелства се проверяват от терапевта, т.к. лекарството е рецептурно.

  • Дозирането на Хювемек зависи не от възрастта, а от теглото на гостоприемника. За основното си назначение стронгилоидоза нормата е 200 µg наведнъж. Най-леките пациенти вземат 1 таблетка, най-тежките над 80 кг – 6 таблетки, което е максимумът за ден.

Тук може да се поръча: Ивермектин против паразити, регистриран у нас под името „Хювемек“.

Вермокс

Това лекарство е най-ефикасно срещу острици, трихуриаза, аскариоза (детски глист), анкилостоми, тения, стронгилиди, ехинококи и трихинели. Провокира изчерпване на запасите от гликоген, оказва и други въздействия, които водят до разпадане на паразитите.

  • Разовата доза мебендазол е 100 мг и по толкова са таблетките Вермокс. Има висока ефикасност – бързо се всмуква в кръвта (2 до 4 часа) и бързо оказва своето въздействие.
  • Обичайна доза е 2 Х 100 мг, 3 дни поред. Прием с мазна храна повишава усвояването на препарата.

Мнения

Нескъп, ефективен и без нежелателни явления при алергици – това са част от отзивите за Вермокс. С него имат опит повече пациенти от чужбина, у нас препаратът не е в наличност. За ивермектин също все още няма натрупан опит, той е регистриран едва от няколко месеца. Ако вие имате мнение, моля да го споделите.

Вижте какви мнения съществуват по темата и оставете и вие отзив ТУК! или директно във формата за коментари по-долу!

Лепарацид

На капсули и детски сироп, този препарат е българска разработка. Регистриран като добавка, той има изцяло натурален състав. Състои се от масло кокос и риган, както и извлек от чесън.

Острието на тази комбинация е каприловата к-на, която работи отлично в мазна среда. Тя има антипатогенен ефект, работейки срещу гъбички и бактерии. Като цяло съставът подобрява защитата на тялото, енергизира и повлиява на естествените процеси за изчистване.

Специално срещу паразити работи чесънът, който е антиглистно средство.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
  • Цена на капсули – 22.60 лв, на сироп – 26.20 лв.

Хелмицид

Това също е сироп, предлаган от Актавис, но със синтетичен състав. Представител е на едно от основните противохелминтни лекарства – пиперазин.

Най-добър е срещу едри и дребни глисти – аскаридоза и ентеробиоза (острици). С високо ниво на безопасност, т.к. парализира глиста и той излиза жив. Така се изключва възможността от разлагане в тялото.

При дребни глисти Пиперизин се взима двукратно, като дозата е от ½ до 1 мерителна лъжичка според възрастта. Дава се от 1 г. При едри глисти дозата се взима в един прием – от 1 до 4 лъжички.

Андазол

У нас е познат като турско лекарство срещу паразити. Внася се от пътуващи и се продава чрез частни обяви. Активното в-во е албендазол, същото като в Зентел. Произвежда се на хапчета по 200 мг и 400 мг, като в първия случай в кутията има 6 хапчета, а във втория – 3 хапчета.

Интересът към Андазол е провокиран поради моментното изчерпване на аналогичния препарат Зентел, който също съдържа албендазол. В момента Зентел е наличен в мрежата.

За grozdan

Прочети още

Отвращаване от алкохол. Лечение на алкохолизъм в домашни условия

Отвращаване от алкохол и методи за отказване. Тайно лечение на алкохолизъм в домашни условия

Кои са начините за отвращаване от алкохол? Бабешки и др. методи за отказване и тайно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *