Биография, книги и семейство на Нидал Алгафари. Баща, майка. Мадлен Алгафари и Мажд Алгафари.
Нидал Алгафари твърдо зад политиката на Борисов

Нидал Алгафари

Биография, книги и семейство на Нидал Алгафари. Баща, майка. Мадлен Алгафари и Мажд Алгафари

Писател, режисьор, продуцент, сценарист, политически имиджмейкър, директор на БНТ – Нидал Алгафари е творческа личност със запомнящи се изяви и изказвания. Той е режисьорът на култовото предаване „Ку-ку“, включително на изданието за АЕЦ Козлодуй.

Нидал Алгафари в социалните мрежи
Профили Линк, данни
Фейсбук https://www.facebook.com/nidal.algafari/?locale=bg_BG
Инстаграм @nalgafari
Линкедин https://bg.linkedin.com/in/nidal-algafari-721044135
Издателство Алгафари ООД, ул. Чумерна 3, тел. 889202197

Биография на Нидал Алгафари

Нидал е роден под знака на Стрелец на датата 18 декември. Годината е 1965, сега той е навършил 57 г. Родното му място е София.

Женен е за популярния психотерапевт Мадлен Алгафари. Има две деца – Николай и Александра, и отскоро е дядо.

Връзката със Сирия

Нидал е плод на брака на българка и сириец. Майката работи в сферата на външната търговия. В семейството се раждат три момчета.

Баща му Ахмад е роден в Сирия. Пристига в България като студент. Тук се запознава с бъдещата си съпруга. Той е архитект и в същото време редактор на вестник на сирийската комунистическа партия.

Нидал Алгафари 02
Нидал Алгафари сега и със семейството си преди години

Семейството е живяло и в двете държави. В Сирия Нидал завършва средно образование и се мести в България, за да продължи в НАТФИЗ.

Образованието в НАТФИЗ

В Академията Нидал завършва специалността „кинорежисура“. Обучаван е от проф. Людмил Стайков. Професионално се развива като режисьор, сценарист и продуцент.

Историята с Държавна сигурност

Алгафари е сътрудничил на ДС, като агент от Шесто управление. Неговият псевдоним е бил Наско. Привлечен е заради това, че свободно говори арабски език. През 2008 г. разкриват името му като част от списък с 37 сътрудници на ДС в структурите на БНТ наред с Хачо Бояджиев и Кеворк Кеворкян. По данни на Комисията по досиетата, Наско е вербуван през 1988 г. и е сътрудничил в известен период и след Промените през 1989 г.

Семейство на Нидал Алгафари

Нидал Алгафари е женен, има син и дъщеря. Има и двама братя, които живеят в България – Мадж и Басел.

Братът Мажд Алгафари

Мажд е по-малък от Нидал. Роден е 2 години след него през 1967 г. Живял е в Сирия 9 години.

По професия е журналист. Занимава се и с преводи от арабски. Като преводач е работил с бежанци на границата. В медиите се проявява като коментатор на политически събития от Арабския свят.

През 2023 г. е кандидат за кметското кресло на София от името на коалиция „Граждани за Общината“.

Братът Басел Алгафари

Третия брат Басел е в България от няколко години. По-рано той има магазин в Сирия, но след като става жертва на обир и бива арестуван, братята му го прибират в България. Той се преселва с трите си деца.

Басел отваря ресторант в Харманли. Тук името му е замесено в обвинение за трафик на бежанци (сирийци). Нова ТВ излиза с репортаж за канал, чийто лидер е Басел.

Съпругата Мадлен Алгафари
Нидал Алгафари 03
Психотерапевтът Мадлен със съпруга си и дъщеря си, също психолог

Съпругата на Нидал го конкурира по известност. Като психотерапевт и психолог, тя често е канена от медиите да коментира различни теми от професионалната й област. Има собствена практика, автор е на няколко книги.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Мадлен е от Враца. Завършила е психология в СУ. Родена е през 1967 г.

Синът Николай Алгафари

Николай е второто дете в семейството на Нидал и Мадлен. Той е роден през 1995 г. Учи Бизнес администрация в Нов Българския университет. През 2021 г. е член на ГЕРБ. Избран е за депутат от  коалицията ГЕРБ – СДС в 48-о НС.

В личен план Николай е женен за Eдислава Бедуян. Имат дъщеря – Амая.

Дъщерята

Александра е родена през 1993 г. Тя поема по пътя на майка си и става психотерапевт. Преди това завършва с отличие Международна гимназия Златарски. Продължава образованието си във Великобритания. В Ексетърския университет учи психология (до 2014 г.), в Испания завършва магистратура. Изявява се като психолог, учител по личностно развитие, лектор.

Телевизията и Нидал Алгафари

Дълги години Нидал Алгафари преплита съдбата си с Националната телевизия. Автор е на студенския формат „Ку-ку“ и режисира провокативното издание за радиационен инцидент. Продуцент е на отдела за развлекателни програми. Като продуцент и режисьор има принос за предаванията „Наблюдател“ и „Анонси“. За около 2 години е изп. Директор на БНТ (2002 – 2004 г.).

Предаването „Ку-ку“ и АЕЦ Козлодуй

Симулативен репортаж за атомна авария изправя България на нокти през 1991 г. Някои го определят като шега, други като социологическо изследване, трети – като необичайна журналистика. И досега не се признава чия е идеята, но сред „заподозрените“ е Нидал Алгафари, режисьор на предаването. Атомното „Ку-ку“ става предвестник на края на формата. Той е закрит през 1994 г. и се трансформира в Каналето.

Книги на Нидал Алгафари

Фолклор и етнография са центърът на творчеството на Нидал Алгафари. Той е написал четирилогия с привличащи вниманието заглавия.

„Боже, защо Господ лъже“ (четирилогия)

Първата книга се ражда като сценарий, чието действие се развива в диапазона 1700 – 1800 г. в България – период, който остава встрани от интересите на училищната история. Впоследствие се превръща в книга, а после се развива в четирилогия.

Във фабулата на „Бoжe, зaщo Гocпoд лъжe“  има любов, нарушени забрани и клетви. Сам авторът коментира, че показва как чрез обичаите хората са приобщавали религиозните институции.

Заглавието поражда скандал. Представител на Църквата забранява четенето на романа. Но религията има мимолетно присъствие в книгата, отбелязва Алгафари. По този повод той разкрива, че е приел осъзнато и след обучение християнството.

В действителност сюжетът е изграден от разни любовни истории, които е разгледал през призмата на обичаите, бита, традициите и религиозните вярвания на тогавашните българи.

Интересното е, че в книгите на Алгафари са залегнали реални личности, малко познати на съвременниците. За изграждането на образите им авторът е ползвал трудове на Панайот Хитов, Васил Априлов и архиви от документи.

Нидал Алгафари 01
Книги на Нидал Алгафари
„Аллах, милост нямаш ли?“

Втората книга е посветена на мюсюлманите в България. Тук се разсъждава върху възможността за брак между мюсюлманин и християнка. Описват се забранени любовни истории, също от периода до 1800 г., които текат въпреки обичаите и проклятията.

„Любиш ли ти, Бог си“

Третата книга продължава с любовните истории, преплетени с народните обичаи. Авторът продължава да разсъждава над взаимодействието между християнството и исляма.

„Орисани да избираме“

Четвъртата книга не излиза от времевия диапазон – 1700 – 1800 г. Любовта продължава да е в центъра. Тук излиза напред образът на богатия човек, погледнат по друг начин – като ктитор и благотворител, а не като изедник.

Тетралогията на Алгафари жъне голям успех. Той провежда над 500 срещи с почитатели в различни части на страната. Отбелязва се, че романите му досега нямат негативна рецензия.

Романът „Рано или късно“

Роман в два тома стъпва на действителни събития от последното българско царство, социализма и времето след него. Някои от героите носят своите имена – Димитър Талев, Аспарух Лешников. Това пак е роман за любовта и то като табу. Авторът включва трепети, превратности, омраза, различия, но всичко това води до красива любов, която остава над всичко.

Филми

La Donna E Mobile от 1993 г.

Българската драма е заснета по сценарий, написан съвместно от Нидал Алгафари и Любен Дилов. Фабулата проследява живота на красива жена, която остава инвалид след катастрофа, но намира сили да проходи. Има и контрастен образ, който затъва в света на духовните инвалиди.

Лентата излиза през 1993 г и на следващата година печели различни награди. В ролите виждаме Юлияна Кънчева, Нона Йотова, Къци Вапцаров, Мариус Куркински и др.

Вижте и ТОВА: Мажд Алгафари. Семейство, биография, съпруга и най-скандални изказвания!

Нидал Алгафари: Само простите българи вярват на Радев!

Нидал Алгафари е луд привърженик на политиката на Бойко Борисов и не крие антипатиите си към Румен Радев!

Върл фен и защитник на политиката на Бойко Борисов и ГЕРБ е режисьорът и писател Нидал Алгафари. Съпругът на психоложката Мадлен Алгафари, който е наполовина сириец, се слави с един от най-острите езици сред т.нар. интелигенция в държавата ни. И като такъв си позволява да раздава щедри определения и коментари, включително за родната политика.

Нидал Алгафари
Нидал Алгафари твърдо зад политиката на Борисов

Още от началото на протестната вълна в страната, Нидал Алгафари застана твърдо зад управлението на Борисов. Той е категоричен, че не се е родил човекът, който да упрявлява по-добре и по-умело България от него.

„Нито Нинова, нито Мая Манолова, нито Румен Радев, нито никой, успяха да защитят и подкрепят с реални действия думите и напъните си. Не предложиха нищо по-различно от познатото ни вече до втръсване политиканстване и заучени фрази.

Всички заедно или всеки един поотделно Борисов може да ги смаже с един шамар. Защото зад гърба си има реални действия и реални постижения, а не само реки от думи“, убеден е Нидал Алгафари.

Конкретно за държавния глава Румен Радев той твърди, че за него генералът не е президент и никога не е бил такъв.

„Поведението му го доказа, не аз. Като първият мъж в държавата той беше длъжен да спазва установен морален кодекс, а не го направи. Размахваше юмруци сред келеши и бабаити, което много се хареса на по-ниско интелигентните хора у нас“, коментира Алгафари.

И без никакво колебание заявява, че истински интелигентни, мислещи и образовани хора не биха подкрепили политик като Радев, цитира Пик.

„Много е лесно и той, и Нинова, и Елена Йончева да развяват нацапаните ни гащи пред света и да резилят България. Трябваше да отстояват и да показват хубавото, да се стремят към него – така, както прави Борисов вече толкова години“, смята Алгафари, предава агенцията.

И на последно място съветва протестиращите да не си правят илюзии с Априлското въстание, преди да си спомнят колко зле е завършило то.

Видео: Интервю на Нидал и Мадлен за ценностите на брака.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Кой е съпругът на Мика Стоичкова (Михаела Стоичкова)? Има ли брак и развод, актуално гадже? Бeбе, деца. Биография и образование

Мика Стоичкова. Съпруг, гадже, бебе. Биография

Кой е съпругът на Мика Стоичкова (Михаела Стоичкова)? Има ли брак и развод, актуално гадже? …

5 Мнения

 1. как Сийка

  ГНУСЕН МАНГАЛ ТИ ЗАЩО НЕ СИ ОТИДЕШ В РОДИНАТА СИ ЧЕ Я ЗАТРИХА ИСЛЯМИСТИТЕ !оСТАВИ НА НАС НИЕ ДА СИ РЕШИМ КОЙ Е ДОБЪР И КОЙ Е ЛОШ ЗА БЪЛГАРИЯ !

 2. Станински

  А ти,като гледам,си доста „сложен “ !? Най-обикновен тъпак и скагач !? Мутрофил !?

 3. Румен Стаменов

  Хубаво говори, омайва те с приказки, но си върти опашката в политиката, не ми го хвалете!

 4. Афишират с жена му идеалното семейство туй онуй а и той си мърда като всички мъже, само лустро и нищо повече

 5. Тодорка Калипетрова

  Бях на представяне на книгите му в Добрич и Шабла. Беше яко интересно, разказва увлекателно и те пали да прочетеш и да се потопиш в интересния свят на романите.

 6. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *