Кои са най-добрите и евтини турски контейнери за живеене. Цени и мнения. Фургони за живеене. Как да изберем? Монтаж и удобства.

Турски контейнери за живеене. Цени, мнения

Кои са най-добрите и евтини турски контейнери за живеене. Цени и мнения. Фургони за живеене. Как да изберем? Монтаж и удобства. Предимства и недостатъци

Контейнерите и сглобяемите конструкции имат претенциите да изместят традиционното монолитно строителство. Засега не им се удава, но те излизат на пазара като алтернатива за търсещите бързи и евтини решения.

Видове сглобяеми и мобилни сгради
Тип Какво представлява
Контейнер произвежда се в цех и се пренася готов до желаното място
Модулни контейнери комбинация от няколко контейнера, свързани в по-сложна сграда, съчленяват се на място
Сглобяема къща елементите се произвеждат в цех и се сглобяват на място
Бунгало малки готови конструкции, които се инсталират на място, или сглобяеми варианти
Павилион, кабина готови малки помещения за охранителни и търговски цели

Мнения за турски контейнери за живеене

Българският потребител е чувал, че турските контейнери са най-евтини и затова ги търси. В търсенето на най-ниска цена се случва да стане и жертва на измама. В интернет са описани различни случаи на обявени крайно ниски цени (до 1500 лв на контейнер), които имат за цел да измамят клиента с капарото.

Спрямо реалните производители на турски контейнери също се изказват предупреждения. Във фейсбук има публикувани снимки от некачествени и зле завършени вътрешно преместваеми жилища. От постовете обаче не става ясно кой е некоректният производител.

На трето място се коментират качествата на контейнерите като жилищни помещения. Според мнозина, в такива сгради не се живее добре, защото не са изолирани добре. Приемат се като добри варианти за вила.

И накрая, когато се стигне до разговор по същество за конкретни фирми и продукти, клиентите се оплакват от високи цени. Масовото очакване е, че сглобяемите конструкции и мобилните помещения са безкрайно евтини, но реално цените им са 5-цифрени суми.

ВАЖНО: Вижте още мнения за турските контейнери за живеене, споделете и своя отзив или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Турски контейнери за живеене. Цени и видове

На пазара се наблюдават два типа фирми, от които може да се вземе контейнер за живеене.

Турски контейнери за живеене 01
Модулни комбинации от контейнери

Едните са базирани в Турция, дават турски координати, но сайтовете са на български език (ориентирани към българския пазар). Другите се описват като производители, защото изпълняват на място проектирането, сглобяването и оборудването до завършен вид. Ще посочим най-известните представители от двете разновидности доставчици на контейнери за офис и жилище.

Модулни контейнери за живеене

Кармод се афишира като единствен производител на сглобяеми контейнери в България. Отличава се с висококачествени продукти на най-ниска цена, според собственото им описание.

  • Предлага: обитаеми помещения за живеене и за офис работа. Изработени са от сандвич панели върху метална конструкция. Като дизайн, те са типови, стандартни и по поръчка. Издават се в завършен вид, с нужните прегради, кухненска част, тоалетна, остъкление и каквото друго поръча клиентът. Модулна система за изграждане на точно нужната постройка според индивидуалните изисквания.
  • Цени: в сайта си Кармод заявява, че продава продуктите си на най-ниски за България цени. Конкретни суми не са посочени. Клиентите са призовани да се свържат за получаването на оферта.
  • Контакти: сайт karmod.eu; тел. +90 531 282 15 29; имейл: info@karmod.com.

Хеким Импорт Експорт е компания, базирана в Турция, която обслужва клиенти от Пловдив, София, Варна и Бургас. Сред разнообразните модулни продукти има фабрично сглобени контейнери. Те се произвеждат в Турция от 30 години и се монтиран в България от 8 години. Голям производствен капацитет до 750 контейнера на месец.

  • Предлага контейнери стандартни и от фиброцимент, както и изработени по поръчка. Представени са 19 базови модела с площ 14 – 24 кв. м. Те могат да бъдат на едно или две помещения, със или без санитарен възел и/ или коридор. Представляват метална конструкция със затворени профили, тяло от метални листове и изолация минерална вата 8 см. Сглобяват се и модулни конструкции от няколко свързани контейнера.
  • Цени: не се публикуват.
  • Контакти: nebo-pl.my.contact.bg, тел. 032680420, имейл hekim_bg@abv.bg.
Строителни контейнери за живеене

Топ Хаус е българска компания, която произвежда и сглобява контейнери, модулни и жилищни конструкции. Има мострена зала в София. Отличава се с високо качество и бърза изработка до 3 дни, според собственото им описание.

  • Предлага: 300 вида базови контейнери с многофункционално приложение. Жилищните разновидности имат визия на малка едноетажна къща. Представляват монолитно скеле с ламарина ламелон, изолирана с каменна вата или сандвич панели. Примерно разпределение: 17 кв.м площ на две помещения със санитарен възел и веранда. Височина по желание 2.40 – 2.70 м.
  • Цени: фирмата не публикува ценоразпис. В раздел промоции към януари 2024 г. са обявени цени на два типа контейнери. Единият е Санди Браун 27 кв.м., намален от 27500 лв на 24750 лв (без ДДС). Включва 2 жилищни помещения, кухня и санитарен възел, ел. и водна инсталации. Другият пример е Пийчи 2, намален от 41900 лв на 38550 лв. Включва същите елементи като Санди Браун, но е с площ от 57 кв.м.
  • Контакти: сайт tophouseu.com; тел.  0899555888; имейл project@tophouse.bg.

Контейнери Враца е строителна компания, в чиято дейност влиза инсталиране на различни видове контейнери за живеене, павилиони и санитарни кабини.

  • Предлага конструкции, с които разполага на склад. Те са базови и по поръчка по индивидуални изисквания. Представляват подсилена конструкция, която не се нуждае от фундамент и поцинковани покрития. Завършва се до ключ.
  • Цени: компанията не дава примерни цени. Посочват се две неща: монтажът е безплатен и може да се осигури кредитиране за покупка на изплащане.
  • Контакти: сайт konteineri-vratsa.com, тел. 0887888498.
Дизайнерски сглобяеми къщи

Сглобяемите къщи са друг тип изделия, по-широко предлагани на българския пазар. Компаниите демонстрират своите оригинални проекти, по-рядко се работи с базови стандартни модели.

Турски контейнери за живеене 03
Понятията контейнер и дизайн могат да се съвместят

Сред компаниите, които предоставят дизайнерски решения са:

  • Koger и партньори (koger.bg) е експертна строителни фирма за нискоенергийни еднофамилни къщи, сглобяеми конструкции и модулни домове. Поставят акцент върху интериорния дизайн. Кратки срокове за строителство и фиксирана цена. Контакт на 0887 355 533 и  info@koger.bg.
  • Сглобяеми къщи България (сглобяемикъщи.бг) произвежда в Панагюрище. Изгражда къщи и бунгала. Дава примерни цени: 88 кв.м. модел „Бургас“ 37 200 – 66 000 лв, тип „Варна“ 30 197 – 55 920 лв, 142 кв.м. тип „София“ 68 160 – 144 840 лв. Контакт на 088 330 0767 или чрез контактната форма.
  • Идеа Метал (ideametal.bg) – сглобяеми конструкции от стомана с голяма издръжливост. Готови профили, сглобявани на място. Гаранция от 100 г. Интериорни решения, автоматизирани системи за защита от външни условия, интегрирани системи за електрозахранване. Контакт  0876657666, имейл  Ideametal@abv.bg.
  • Екозид – индивидуални дизайнерски решения от проектирането до завършването по стандарт „пасивна къща“. Площта е от 97 до 214 m2, а цените започват от 29 190 € за готова къща. Контакт с централния офис в София през тел. 0882 299 992, адрес ул. Славянска 5.

Как да изберем подходящ турски контейнер?

От юридическа гледна точка контейнерът се счита за дом – има фундамент и площ, следователно се регистрира като жилище. Така че е необходимо да се получи разрешение за поставянето му. Някои фирми поемат документалната част, което е голямо облекчение. Когато се избира изпълнител, може да се отчете и този момент.

При избора на контейнер като изпълнение гледаме:

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
  1. Конструкцията – материал, здравина, давана гаранция;
  2. Качество на изолацията;
  3. Степен на завършеност във вътрешността.
Предимства и недостатъци

След очевидните плюсове на тези съоръжения е практичността, здравината и бързината на строителство.

Минус е самата същност на контейнера – металната основа ги прави студени през зимата и горещи през лятото. Проблемът се тушира с поставянето на фундамент и дебела качествена изолация.

Съвети за избор

При закупуване на контейнер трябва да се провери неговото качество. Външните и вътрешните стени, сглобките и „шевовете“ трябва да са във видимо добро състояние.

Какво влияе на цените

Контейнерният дом се оскъпява от отделянето на повече помещения, както и от съчленяването му с други контейнери в обща модулна система. Начинът на вътрешно довършване, качеството на материалите, санитарията и кухненското оборудване дават съществен принос в крайната цена.

Монтаж и инсталация
Турски контейнери за живеене 04
Още красиви решения от контейнери

Производителите на контейнери и елементи за сглобяеми конструкции обикновено предвиждат превоза и монтажа в общата посочена от тях цена (или оферта). Някои вносители, които само монтират на място произведен от друг продукт, може да начислят отделно такса за инсталиране на контейнера. Това се уточнява при подписване на договора.

Как да се грижим за турския контейнер

Контейнерните домове могат да служат минимум 50 години, зависи от материала. Ако бъдат редовно обслужвани, те биха просъществували и 100 г. Някои производители впрочем дават такава гаранция.

Обслужване и защита:

  1. Първоначално подсилване на защитата от слънце и дъжд – отвън контейнерът е покрит с антикорозионни материали, но след известно излагане на агресивните външни условия, той бива открит за корозия (особено в райони с лош климат и кисели дъждове). За да не се допусне увреждане на външността, контейнерът трябва да се изолира допълнително.
  2. Периодично външно боядисване – и стоманените конструкции страдат от кисели дъждове, соли и др. Периодично трябва да се минават с професионално почистващо средство. Боядисването е отлична защита и предотвратява корозия;
  3. Периодично външно почистване – това е срещу химическа корозия и натрупването на прах. Специалистите препоръчват чистене през 2 – 3 месеца.
Инсталация на санитарни удобства

Контейнерните домове имат всички удобства на масивното строителство. Санитарните помещения като баня и кухненски кът са задължителни. За тях е нужно водоснабдяване и канализационна система. Ето защо наличието им е изискване за инсталирането на контейнери. Възможно е да се постави контейнер на терен без канализация, в случай че се оборудва с пречиствателна станция.

  • Kaĸвo e caндвич пaнeл? Това е куха конструкция с пълнеж. Рамката е от дърво, алуминий, пластмаса и др., а сърцевината е от изолационен материал като пяна, структурна пита и др. Така се получава стена с ниско тегло, висока якост и защита от проникване на влага;
  • Kaĸвo ca мoдyлнитe ĸyxни? Те са готови кухненски блокове, включващи долни и горни шкафове и места за уреди. Обикновено не е предвиден само хладилник, какъвто се поставя до блок модула. Модулните кухни не са задължително евтини, но от този тип са най-евтините решения. Производители на изгодни модули са Виденов и Ирим. Продуктите се предлагат и от строителните хипермаркети като Практикер, Баумакс и др.
  • Какво са модулните кухни?

Вижте и ТОВА: Турски сглобяеми къщи. Цена в лева. Мнения. Кои са най-добрите фирми?

Видео: Демонстрация на жилищен контейнер от Мега Бокс.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Как се опрашва с Доматин? Колко пъти се пръска и кога? Първо пръскане на домати и краставици с препарат за опрашване. Мнения за Унимил

Колко пъти се пръска с Доматин, кога и как се опрашва?

Как се опрашва с Доматин? Колко пъти се пръска и кога? Първо пръскане на домати …

3 Мнения

  1. Самуил

    Реално най-добре е да се поръча от турска фирма директно, може да се намерят като се напише yaşam konteyneri и ще видите цените, че наистина са по 2-3 хиляди.

  2. Препоръчаха ми А Престиж Контейнер в турция, че са с много ниски цени пък качествени. Някой поръчвал ли е

  3. Префабрик работят с България и са добри като качество, знам го от строители. В Разград имат представителство

  4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *