Турски сглобяеми къщи в България: Цени и диапазони. Фирми, предимства и недостатъци. Мнения

Турски сглобяеми къщи и цена в лева. Фирми

Турски сглобяеми къщи в България: Цени и диапазони. Фирми, предимства и недостатъци. Мнения

Ниски цени, около 3 пъти под нивата в България, и обещания за светкавично изпълнение – турските производители на сглобяеми постройки набират популярност у нас. От около 5 години потребителите активно се интересуват от изгодната възможност. Дали тя е реална? В този материал ще цитираме конкретни цени според квадратурата и етажа, а също и мнения на запознати със строителните норми в нашата страна.

Основни турски артикули
Вид Описание
Сглобяеми къщи икономични модулни конструкции с класически изглед
Стоманени къщи метална конструкция с модерна визия
Контейнерни къщи готови разглобяеми контейнери

Турски сглобяеми къщи и цена в лева. Диапазони

В евро или в лева, обявените цени на произведени в Турция къщи привличат вниманието. Те всички са в един ценови клас, като се разделят на три групи според степента на завършване.

Турски сглобяеми къщи 03
Това са реални цени от настоящия момент (септември 2023 г) при курс ос 6.8 ст. за турска лира
Преглед на цените (EUR на m2). Ниско ниво (Entry-level)

Най-ниското ценово ниво е базовото. Цената се разполага в диапазона от 186 ЕUR нa m2 до 275 ЕUR нa m2. Необходимо е задълбочено изчитане на офертите, за да се установи кои дейности са „изключени“ от базовия клас. Например цената на Villa Yappi Prefabrik е без проект и без фундамент.

Среден клас. Преглед на цените (EUR на m2)

Средният клас прилича на базовия, като към него са добавени вътрешни подови настилки и окончателно завършване на стените и таваните. Това повишава цената до лимита от 398 ЕUR нa m2. Крайната цена ще се оскъпи с проекта и фундамента.

Висок клас. Преглед на цените (EUR на m2)

Турските оферти класифицират в най-висок клас завършването „до ключ“. В повече от средната степен тук има завършени санитарни помещения и цокъл. Проектът и фундаментът са извън цената. Стойността на услугата достига 460 ЕUR нa m2. 

Мнения за турските сглобяеми къщи

Турските къщи изглеждат добре, но след вникване в дълбочина български потребители ги сравняват с фургон, бунгало или гараж. Във форумите и социалните мрежи почти не се попада на положително мнение. Най-силно възмущение провокират 10-сантиметровите външни стени и липсата на фундамент. Конструктори и строители се изказват, че не виждат сериозно укрепване и сеизмична устойчивост. Това е най-тънък метал, а покривът е от ламарина, заключава участник в групата за Сглобяеми къщи във Фейсбук.

Турските къщи нямат общо като качество с тези, изграждани от български и западноевропейски фирми, така че не е коректно да се сравняват цените, добавя друг. Турските са по-евтини – да, но за сметка на материалите. Качват се снимки и видеа в подкрепа на тези твърдения.

Турски сглобяеми къщи 04
Къщи на Префабрик Евим

Насреща е думата на местни изпълнители, която слабо се чува. Стига се до предупреждения в прав текст, че къщите от Турция не отговарят на всички български норми и няма да бъдат узаконени. Вероятното е да останат завинаги като „преместваеми обекти“.

Това са жалки подобия на къща, кой въобще ги купува, възкликва български кандидат за сглобяема къща.

ВАЖНО: Вижте още мнения за турските сглобяеми къщи и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Имате ли опит с тях? Какви са ви впечатленията? Пишете! Нека да бъдем полезни!

Най-добрите фирми за сглобяеми къщи

Произвежданите в Турция сглобяеми къщи се предлагат в България по два начина – директно и с посредник. В първия случай производителят предоставя опцията неговият сайт да се чете на български и дава турски телефонен номер за връзка и договаряне. Във втория случай къщите се продават от български фирми, като се отбелязва кой е производителя.

Турски фирми

Турските фирми с директно предлагане в България са две – Префабрик Евим и Кармод.

prefabrikevim.com е сайтът на компанията Prefabrik Evim, който е под мотото „Идеалната къща“. Представени са проекти на едноетажни и двуетажни постройки с до 4 стаи. Отбелязва се възможността за още по-големи площи и индивидуално проектиране с неограничени параметри.

Цените са дадени в турски лири. Превалутираме и получаваме 50 000 лв за едноетажна постройка 120 кв.м. и 30 000 лева за 70 кв.м. пак на един етаж цена в промоционална кампания. В графата „Промоционални къщи“ има и други изгодни предложения, но най-отдолу в сайта е изписано, че това са цени САМО за Турция.

Контакт се осъществява чрез 0553 900 35 10 или info@prefabrikevim.com.

karmod.bg е сайтът на компанията Кармод. Според описанието, фирмата работи от 40 години в 100 страни. Предлага сглобяеми конструкции за живеене, бизнес, за строителството и за спешни нужди. Обещава бързо производство и краткосрочен монтаж.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

В каталога са представени едноетажни и двуетажни къщи с метален и дървен корпус. Положителното е, че производителят подробно описва техническите параметри на изработваните продукти. Потребителят може спокойно да се запознае с особеностите на модулните постройки.

Турски сглобяеми къщи 02
Изпълнени проекти от Кармод

Минусът е, че не са визирани цени. За информация е предоставен тел 90 530 171 51 00. Може да се попълни запитване в сайта или да се пише на info@karmod.com. Адресът на представителния офис е в Истанбул.

Български и други фирми

На пръсти се броят и българските фирми, предлагащи турски къщи.

Vei Homes е компания, която продава къщи на Villa Yappi Prefabrik, компания с 13 г. опит. Фабриката е базирана в Коджаели, откъдето се транспортират поръчаните компоненти. Къщите могат да се разгледат в шоурум в Истанбул, разгърнат на 1500 м2 площ. Според рекламата, къщите на Villa Yappi се продават в 15 държави.

Контакт с Vei Homes в България  – ercan.halil@veigroupbg.com или на тел. 0886293653.

Сглобяеми къщи Помаков е оторизиран представител на компанията Префабрик, афиширана като най-добрият турски производител. Предлагат се цялата номенклатура сглобяеми конструкции, като цените се определят като разумни, а качеството – правъзходно.

Помаков не посочва конкретни цени. За тях се отправя запитване чрез форма в сайта, на тел. 884149323 или на имейла houses_pomakov@abv.bg Компанията е базирана в Горна Оряховица.

Турски къщи предлага в номенклатурата си и компания Кисьов (homeskisiov.com). От каталозите на компанията не е възможно да се отделят турските от други производства. Къщите на Кисьов са два вида – Стандарт и Уют. Не се дава и ценоразпис, а потребителят се призовава да подаде запитване.

Контакт с Кисьов в Пловдив, ул. Антим I №2а или на тел. 0888262227.

Турски, български или западноевропейски къщи?

Ниско енергийните пасивни къщи с европейски сертификати за качество се възприемат като най-добрите в сферата на сглобяемите постройки. Изпълнителят – западноевропейска или българска компания, не е водещ показател.

Ключов момент е сертифицирането на изделието. Пример за такова производство са къщите на Екозид с немски сертификат за качество и европейски сертификати за енергийна ефективност и за „пасивна къща“.

С отлични референции се отличават къщите на Хубав дом, чиято мисия е да ползва само екологични материали от най-високо качество. При визираните строители цените са съвсем различни от турските.

Български сглобяеми къщи и цени

Хубав дом разделя продуктите си на 4 ценови категории – от груб строеж до лукс изпълнение. Цените се разполагат в диапазона от 650 лв до 1250 лв за кв. м. Стандартното изпълнение излиза около 1000 лв.

Визираната по-горе Екозид не предоставя унифицирани цени. Тя дава проекти с подробно калкулиране. Един от примерите за сграда 2 етажа по 115 км. в. излиза 1200 евро за кв.м.

Турски сглобяеми къщи 01
Класически и модерни визии при Екозид

Общ поглед върху ценоразписите на българските фирми обобщава цените за кв. м. в диапазона от 350 до 1200 евро да кв. м. Разликите са в степента на завършване.

Основни видове сглобяеми къщи

Сглобяемите къщи се различават по материала на носещата конструкция. Те са три типа – от метал, от дърво и от готови контейнери. Третата възможност рядко се ползва в България.

Българския потребител избира главно между метална и дървена къща. Компонентите се изработват в производствен цех и се транспортират до мястото за сглобяване. Използват се разни технологии и за довършителните работи. Например SIP е производство на готови панели, които се поставят върху металната или дървената основа.

Предимства на турските къщи

Описваме предимства, които посочват производителите, и недостатъци, които посочват потребителите във форуми и социални групи.

  • Mнoгo бъpзo cтpoитeлcтвo. Конкретни срокове не се посочват, но описанията оставят с впечатлението за светкавично изпълнение;
  • Πo-ниcĸa цeнa oт зaпaднoeвpoпeйcĸитe. Категорично цените са най-ниските на пазара – от 186 евро на кв. м за постройки от 50 – 60 кв.м. до 190 – 200 евро за по-големи сгради;
  • Ceизмичнa и вeтpoycтoйчивocт. Производителите твърдят, че къщите им са напълно сигурни и отговарят на критеиите за устойчивост на вятър и природни катаклизми.
Недостатъци на турските къщи
  • Изиcĸвaт ce paзpeшитeлни, но те няма да бъдат издадени, защото качеството не отговаря. Това твърдят потребители във форумите и никой не ги опровергава. Въпросът с документацията трябва много внимателно да се изясни преди да се поръчва;
  • Eзиĸoвa бapиepa – тя се посочва като негатив, обаче турските производители предоставят сървиз на английски език, а често имат и представители с български език;
  • Tpyднo e дa ce oцeни ĸaчecтвoтo – описанията на къщите са много общи, не се предоставят технически характеристики. Само чрез проучване на офертите не може да се прецени в какво качество ще бъде изпълнената къща;
  • Няма шoypyми в Бългapия – най-близките демонстрационни площи са в Истанбул. Българските посредници показват видео и снимки на готови къщи.
Предлагани стандартни дизайни и персонализиране

Всички производители предлагат стандартни проекти, няколко фирми отбелязват и възможност за индивидуална преработка според изискванията на клиента.

Как да направим добър избор?

Правилната отправна точка за преценка е разполагаемият бюджет. Когато се проучват оферти, не е нужно да се чете цялата информация (което е объркващо).

Най-късият начин е да се позвъни на фирмата и да се запита: разполагам с такава сума пари, искам ориентировъчно толкова етажа, такава площ, какво можете да предложите.

Накрая се сравняват събраните по този способ конкретни оферти на изпълнители и конкретно дадени цени за едни и същи параметри.

Вижте и ТОВА: Изграждане на басейни, цени. Бетонен басейн в двора. Колко струва да си го направим? Разрешително.

Видео за качеството на сглобяемите къщи.

Първоначално публикувано на:06.09.2023 @ 7:12

За Виктория Стоянова

Прочети още

Рибар намери кораб на съмнително разстояние от Бермудския триъгълник

Бермудски триъгълник. 15+ плашещи факти (+ снимки)

Рибар намери кораб на съмнително разстояние от Бермудския триъгълник. Къде се намира и защо е …

4 Мнения

  1. George Aleksiev

    Удивително точно и цялостна характеристика на сегашната власт и наглия и ,,водач“ изпълнител…?!

  2. Красимир Колев

    Проучих най-внимателно и се отказах от турските къщи, не ми покрива минималните изисквания за качество. Евтино хубаво няма!

  3. Владимир Вълев

    Цените на турските къщи са прекрасни, само че като се добави несвършеното от тях, пак си идва на нормалните 600-700 евро за квадрат

  4. Светослав

    Български изпълнител ми направи 90 квадрата за 52000 евро върху мой парцел, индивидуален проект, фасада по моите изисквания. Не препоръчвам турското!

  5. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *