лунен камък - 01 lunen-kamak

Лунен камък: Свойства, цена, зодия, бижута. Естествен или фалшив? Разлики и тънкости

Какви свойства има един добър естествен лунен камък? Как да го различим от фалшив? Цена и откъде да го купим? Зодия. Бижута: Пръстен, висулка, гривна и др.

Лунен камък (адулар) е относително рядък минерал от групата на калиевите фелдшпати, разновидност на нискотемпературния ортоклаз. Името му идва от сияещите синкави отблясъци, които преливат при смяна на зрителния ъгъл. Те са породени от тънкопластовия строеж на минерала. Названието „адулар“ идва от планината Адула в Швейцария, където за първи път са намерени такива кристали.

Лунен камък се цени от колекционерите. Използва се като нескъпа алтернатива на скъпоценните камъни, шлифова се куполообразно или на плоски вложки. Достатъчно интересен е, за да бъде фалшифициран. Неопитните лесно биха го сбъркали с халцедон или синтетичен шпинел. Но в търговските мрежи по-често се срещат имитации от матово иризиращо стъкло.

ЛУНЕН КАМЪК
СВОЙСТВА ХАРАКТЕРИСТИКА
химична формула K (Al Si 3O8)
твърдост по Моос 6.5
блясък стъклен
прозрачност полу
плътност в г/см3 2,57
цвят безцветен, светлосин, сив
форма на повърхността неравна, стъпаловидна
кристална решетка моноклинна

Свойства на лунен камък

Лунният камък се отличава с особена крехкост. Той се влияе от температурните и климатичните промени.

Най-богатото находище е на о. Шри Ланка. Кристалът се добива още на Мадагаскар, в САЩ – Вирджиния, и Танзания.

Минералът е популярен сред ювелирите. Най-скъпи са екземплярите с интензивен светлосин цвят, с ярка вътрешна светлина и цветова дълбочина. Тези образци са редки и скъпи.

Рядка разновидност е лунен камък с жълтеникав оттенък. Според едно поверие той има силата да отпрати смъртта. Той се разпознава на Пълнолуние – тогава неговата магическа сила му придава жълто-червеникав и дори кървав оттенък.

Естествен и фалшив лунен камък, разлики

Истинският лунен камък се отличава от синтетичните аналози от стъкло или пластмаса по своя цвят и естествен блясък. Изкуствено изработените камъни са по-ярки и наситени от оригинала. Ако не виждате отблясъци, пред вас е фалшификат. Имитацията на адулар не е способна да пречупва светлината под ъгъл, по-голям от 15 градуса.

Естественият кристал не се нагрява. Подръжте го в ръка – той ще остане хладен. Това е общ принцип за различаване на природните минерали от техните имитации.

Друг ясен признак за отличаване е цената. Естественият лунен камък е по-скъп от своите имитации. Въобще този минерал е доста скъп спрямо много други полускъпоценни камъни. Запасите от него на Земята са ограничени, затова цената му с всяка година само расте. И още – той се продава в бижутерийните магазини, а фалшификатите – никога.

Цена и откъде да купим изгодно

Цената на минерала се влияе от неговия размер. Дребни камъчета се купуват за 10-15 лв, но 20-каратов камък ще излезе примерно 100 лв.

В някои бижутерийни ателиета намираме обявена цена от 30 лв за карат, но ако погледнем готовите бижута с лунен камък, ще се убедим, че цената на естествения минерал не е толкова висока.

При бижутата специално тя се влияе от използвания ценен метал и от изработката, не толкова от вложения полускъпоценен камък.

Бижута с лунен камък

На лунния камък с неговото сребристо сияние най-подхожда сребърен обков или пък бяло злато. В първия случай се получават действително стойностни и в същото време не скъпи бижута.

  • Пръстен с лунен камък можем да придобием срещу средна цена от 60 до 120 лв. Над посочената стойност се намират масивни изделия или такива, в които са вложени и други камъни.
  • Уникални  сребърни колиета с висулка от лунен камък можем да придобием на цена от 100 до 120 лв. При тези изделия се използват оригинални модели, по-крупни минерали, красиво шлифовани, съчетани с интересна плетка на самото колие.
  • При гривните най-много трябва да внимаваме за фалшификати. Предлагат се бижута с мъниста от лунен камък срещу сумата от 5 до 10 лв, които няма как да са автентични. Реалната цена е около 25 – 30 лв и то, ако са вложени не повече от 2-3 камъка, а другите материали са по-обикновени.
  • Ако искате да носите истински лунен камък за символична цена, насочете се към обеците. На тези мънички изделия отиват и мънички камъчета, които стоят естествено и струват малко. Разбира се, има и прекрасни образци за около 100 лв, които впечатляват с обработката на камъка и изящния обков.

Зодия и лунен камък

Адулар има необичайно здрава връзка с Луната, затова традиционно се свързва с представителите на стихията вода.

СЪВМЕСТИМОСТ ЗОДИИ
подхожда идеално Рак, Скорпион, Риби
може да се носи Телец, Близнаци, Лъв, Дева, Везни, Стрелец, Водолей
не бива да се използва Овен, Козирог

Смята се, че от Луната минералът черпи магически свойства. Усилва чертите на характера, включително отрицателните. Подходящ е за медитации и практики за разкриване на подсъзнанието. Умее да активизира способности и таланти.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Видео: ето как изглежда истински лунен камък.

Първоначално публикувано на:05.04.2021 @ 7:14

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Хапчета за разхлабване с псилиум (хуск)

Хапчета за разхлабване

Кои са най-добрите хапчета за разхлабване, които можем да поръчаме онлайн. Видове ефикасно лекарство за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *