Факти парфюми - 01

Интересни факти за парфюмите. Със сигурност ще ви заинтересуват

Може би не сте знаели, че пиенето на парфюми се е практикувало съвсем наскоро – през 19 век.

Вземете същата „Кьолнска вода“ или просто одеколонът, измислен от картезианските монаси, единствено като средство за лечение на сърдечни болки. Казват, че Наполеон го пиел на чаши. Когато войските на Наполеон окупират Кьолн, той издава указ, според който никой от фармацевтите няма право да задържа рецептите за лекарствата си. И тогава производителите на Кьолн обявиха Кьолн не за лекарство, а за парфюмерия. Между другото, брошурата с рецептата за оригиналния одеколон все още се съхранява във фабрика в Кьолн със седем печата – в брониран сейф.

 • Еротичните парфюми съдържат специални вещества в микродози – атрактанти с „миризма на полови хормони“. Те действат върху лимбичната област на мозъка и задействат синтеза на ендорфин, хормонът на любовта.
 • Има цветя, които изобщо нямат аромат, като макове. Бялата акация също няма свой собствен аромат; основният й аромат е ароматът на портокалов цвят с примес на бадеми, роза, люляк, момина сълза и жасминови акорди.
 • Повече от 6000 вида суровини се използват в съвременната парфюмерия. Тези компоненти не са лесни за получаване. Например, за да извлечете един килограм розово масло, трябва да съберете тонове листенца.
 • За запазване на миризмата се използват фиксатори: кедрово масло, карамфил, мента и дъбов мъх.
 • Един парфюм може да съдържа до 300 съставки. Цената на парфюмна композиция традиционно се свързва с броя на съставките: колкото повече има, толкова по-скъп е парфюмът. Например, „Chanel номер 5“ се състои от 80 ароматни компонента.

Още интересни факти:

 1. Екстракти от вещества от животински произход – кехлибар, кастореум и мускус се използват като фиксатори на парфюми. Сами по себе си мускусът, кехлибарът и кастореумът имат изключително остра, неприятна, но много устойчива миризма. Естествените фиксатори са екзотични и скъпи – за да ги получите, трябва да хванете кашалоти, бобри и сърни. Например, 1 килограм мускусен елен мускус струва 60 000 долара. Съответно, такива компоненти се въвеждат само в скъпата парфюмерия.
 2. Ирисът е една от най-скъпите парфюмни съставки. Пазарната му стойност достига 40 000 евро за 1 килограм.
 3. Най-чисто и следователно най-скъпо е розовото масло, произведено в България: цената му е над 5000 долара за килограм. И за да се получи 1 килограм етерично масло, са необходими около 5000 килограма листенца. Ароматната реколта се събира на ръка и само за 30 дни в годината.
 4. За да се получат 500 милилитра етерично масло от жасмин, е необходимо да се обработят 2 тона венчелистчета от това цвете по определена технология.
 5. Алдехидите са съединения, които миришат на гранясала мазнина. Сама по себе си тази миризма е ужасна, но в комбинация с други компоненти се получават удивителни композиции. Класическият пример тук е „Chanel номер 5“.

И още 3 последни факта:Факти парфюми - 02

 • Разработката на дизайн на флакона и опаковката отнема много време и е скъпа – една матрица за щамповане на флакон може да струва до 100 000 долара. Затова много парфюмерийни компании прибягват до услугите на доставчици на готови бутилки, при които правят незначителни промени – играят върху цвета на стъклото, неговото матиране, капачките.
 • Цената на парфюмерията се състои от разходите за разработване на аромата, разходите за състава, разходите за производство, опаковане, транспорт, маркетингови разходи плюс надбавка. Цената на самия аромат е не повече от 25 процента от цената. Търговците взимат най-високата надценка за луксозни парфюми. Според участниците на пазара надценките за известни френски марки понякога достигат 150 – 200 процента от покупната цена.
 • „Pola Selenion“ е най-скъпият парфюм. Бутилка от този японски аромат, отличаваща се с особената си финес благодарение на състава на редки ориенталски цветя, някои от които никога не са били използвани в парфюмерията, струва 2000 долара. Разбира се, го споменаваме само като факт. А вие може да се възползвате от по-достъпните предложения на онлайн парфюмерия и да си изберете подходящ за вас аромат дори на промоционални цени.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Как се прави маска за лице с яйце. И канела.

Видове маска за лице с яйце. С Аспирин и белтък. За пъпки със сода и др.

Точни и прецизни рецепти за домашна маска за лице с яйце. Маска за яйце с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *