Научете какви са ползите от плетенето

Научете какви са ползите от плетенето

Плетените дрехи и аксесоари са съществена част от всеки гардероб, защото със специалната текстура на тъканта и с необичайните модел, кройка и фигури, можем да подчертаем своя стил и индивидуалност. Плетенето е не само начин да попълните разнообразието от дрехи и да се реализирате като творец, но и възможност да избягате от суматохата, да облекчите стреса и умората в ежедневието си. Подобно на йогата, изкуството за боравене с игли за плетене може да ви изпълни с мир и спокойствие, да ви позволи да се отпуснете, докато слушате приятна музика или гледате интересен филм.

Какви са ползите от плетенето

Вярвате или не, ползите от плетенето са много и допринасят за развиването на различни способности у човека. И ако по-рано то е било просто необходимост, днес плетенето се е превърнало в един вид изкуство. Майсторките на куките не просто създават различни ръчно плетени продукти, но и истински шедьоври. Но какви са ползите от плетенето?

Удоволствие

Polzi Ot Pleteneto 04На първо място, плетенето доставя голямо удоволствие и в много случаи служи за релаксация. Статистиката е показала, че са много хората, които изпитват удовлетвореност от това, което правят и гордостта от свършената от тях работа. Това основно се дължи на висококачествените прежди, куки, игли за плетене, плетене в изявени майсторски класове, участие в състезания и най-вече възхитените коментари от близки и приятели.

Двигателно развитие

Няма значение дали професионално се занимавате с плетете или то е просто ваше хоби. И в двата случая то допринася за развиване на фината моторика. Какво означава това ли? Това означава, че мозъкът започва да работи по-бързо и по-ефективно, а ръцете извършват различни движения, което оказва влияние на мускулите. В допълнение, развитието на двигателните умения е значителен принос за общото здраве.

Допълнителен доход

Polzi Ot Pleteneto 03Повечето хора плетат за себе си и за семейството си. Плетивата обаче могат и да се продават, особено ако са добре изработени и модерни. Например пуфове, терлици, пуловери и т.н. Помислете за плетените играчки, които доставят голяма радост на малките деца или всички други ръчно плетени продукти за най-малките, като бебешки комплекти, бебешки мерино чувал, одеяла и други. Допълнителен доход, можете да получите и от плетенето на различни облекла, като пуловери, плетени рокли, жилетки и т.н. Допълнителен доход може да ви донесе и провеждането на майсторски класове, провеждането на видео уроци, както и продаването на продуктите в чужбина.

Създаване на уникални плетени облекла и тоалети

Днес на пазара се предлага огромно разнообразие от прежди от всякакви естествени или изкуствени влакна и комбинации от тях, прежди в различни цветове и грамаж и т.н. За да създадете невероятни плетени продукти, трябва да се научите как да плетете. Меките тъкани, каквато е мерино вълната са много леки и лесни за плетене. От нея могат да се направят различи модели, като мерино възглавници, мерино завивки, пуловери, жилетки и други.

Когато избирате инструменти за плетене, трябва да обърнете внимание на тяхната дебелина, която е обозначена с цифри. Тънките игли и куки за плетене са най-подходящи за плътните прежди, докато по-свободните или ажурни плетива се създават най-добре с дебели инструменти.

Polzi Ot Pleteneto 02Изборът на прежда също е от съществено значение. Тя трябва да бъде избрана в съответствие с броя на инструментите и модела на изделието. За улеснение, доста често номерът на куките или иглите за плетене е обозначен върху етикета на преждата. Така например за изработването на облекла и аксесоари от 100% мерино вълна, следва да се изберат подходящия размер куки, за да може изделието да е пухкаво, обемно и меко. Такива например са бебешките мерино одеяла, бебешки плетени комплекти и други.

За да създадете плетена вечерна рокля, към основната прежда можете да добавите лурексова нишка, която да придаде на дрехата красив блясък и изискан вид. За да създадете много топла дреха пък, можете да опитате двуслойно плетене, комбинирайки две прежди в една нишка.

За Виктория Стоянова

Прочети още

Козметика Кларинс - 01

Козметика Кларинс и нейните кремове против бръчки, гланц, фон дьо тен и др.

Козметиката Кларинс е създадена през далечната 1954 г. от френския студент по медицина Жак Куртен. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *