vintov kompresor 01

Как да избера правилния винтов компресор за мен (ръководство)

Как да избера правилния винтов компресор за мен? С какво винтовите компресори са по–добри от буталните? По-малко ли е кондензът при тях? Каква е нормалната работна температура на този компресор?

Компресорите за въздух се използват полупрофесионално в работилници и професионално в големи производства за задвижване на пневматични инструменти. Преди да закупите се запознайте в видовете компресори и техните качества.

Компресорите са две големи групи – бутални и винтови. Тук ще се спрем на винтовите компресори – защо, ще научите от сравнението на винтов и бутален компресор.

С какво винтовите компресори са по–добри от буталните?

Много специалисти предпочитат винтовите компресори, защото те имат ред преимущества пред буталните (въздушните) машини. Представяме ги в таблица.

КАЧЕСТВА НА ВИНТОВ КОМПРЕСОР
Характеристики Преимущество
Висока производителност употребяват много малко ток, но имат изключително висока производителност
Здравина и издръжливост това са нови модели, изпълнени със съвременни материали. Те работят дълги години
Компактност те са мобилни и лесно се местят
Лесно управление имат удобна експлоатация, която облекчава производството
Опростен монтаж Винтовите компресори се инсталират много лесно
Ниско ниво на шума намалява шума и вибрацията на агрегата
Екологичност не замърсяват

Обикновено компресорните станции в предприятията и заводите снабдяват със сгъстен въздух няколко смени подред, понякога в продължение на денонощия. Остарелите бутални агрегати заемат отделно помещение и работят много шумно. От компресора до оборудването в цеховете се прокарват дълги тръби, по които постъпва въздухът. Това обуславя падане на налягането, а загубите на въздух могат да стигнат до 20 – 50%. За контрола на такава система са необходими няколко оператори.

Тези станции са нерентабилни и заради ниската си енергийна ефективност при големи разходи за електроенергия и обслужване.

Какво оборудване заменя тези грамадни гръмки инсталации, без да се ощети производството?

Най-изгодни откъм монтаж, експлоатация и потребление на ток, както и заради облекчено техническо обслужване са винтовите компресори.

Как да избера правилния винтов компресор за мен?

Ако не сте сигурни, че ще изберете правилния винтов комперсор, за предпочитане е да се консултирате със специалисти от фирмите, които внасят, монтират и поддържат този тип техника.

Има няколко характеристики на компресорите, които трябва да се отчетат при избора.

С масло или без масло?

Ако купувате компресор за голямо производство, за предпочитане е да изберете модел без масло. Охлаждащата течност за агрегата да бъде вода.

Защо е важно да бъде без масло? Логично: ако работите в затворено помещение (цех), винтовият компресор за промишлено производство без масло няма да замърсява въздуха. Освен това агрегатите с масло са пожароопасни, а ползвателят не се нуждае от подобен риск.

Еднофазен или трифазен?

Друг съществен момент при избора на компресор е установяване на необходимите фази. Компресорите биват еднофазни, трифазни и универсални.

  • Еднофазните са подходящи за битови и полупрофесионални нужди, които се упражняват в помещения с електрическа мрежа на 220 V.
  • Трифазните компресори работят на 380 V. Те са изборът за промишлени производства.
  • Универсалните са хибрид между предходните два вида, тоест работят на 220V и на 380V.

Последните два модела струват по-скъпо, но те се избират за големи производства. За останалите случаи вършат работа еднофазните компресори.Винтов Компресор - 01 vintov-kompresor-02

Ръчен или ел. стартер?

Трети параметър е стартирането на компресора. То може да ръчно или с електрически стартер.

  • Ръчният вариант се стартира само с натискането на едно копче, новите модели стартират много бързо.
  • Но на полупрофесионално и професионално ниво се предпочитат електрически стартери, които са по-скъпи.
Типове задвижване

Има два типа задвижване на компресорите – директно и с ремък.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
  • Директните се отличават с проста и надеждна конструкция. С тях се работи лесно. Те са нескъпи и надеждни агрегати. Но си имат и минуси – те са невисока производителност, шумни са и са неподходящи за непрекъсната работа.
  • Агрегатите с ремък са по-мощни и издръжливи. Имат висока производителност и могат да работят непрекъснато дълго време. Минусите са сложна конструкция, по-сложно ремонтиране и съответно – по-висока цена.

Да обобщим:

За битови нужди подхожда компресор с директно задвижване. Той е по-прост, но отговаря на потребностите ви и няма да ви удари в джоба.

Ако ви трябва компресор за промишлено производство, правилният избор е задвижване с ремък. Той е по-мощен и може да изпълнява по-сериозни производствени задачи. Естествено тези модели са по-скъпи.

Прегледахме всички важни фактори, които трябва да отчетете при избора на компресор. Същественото е да изберете агрегат, който да отговаря точно на нуждите ви.

Устройство и принцип на работа на винтов компресор (видео)

Първоначално публикувано на:19.04.2021 @ 7:01

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *