Винтов Компресор 02

Как да избера правилния винтов компресор за мен (ръководство)

Как да избера правилния винтов компресор за мен? С какво винтовите компресори са по–добри от буталните? По-малко ли е кондензът при тях? Каква е нормалната работна температура на този компресор?

Компресорите за въздух се използват полупрофесионално в работилници и професионално в големи производства за задвижване на пневматични инструменти. Преди да закупите се запознайте в видовете компресори и техните качества.

Компресорите са две големи групи – бутални и винтови. Тук ще се спрем на винтовите компресори – защо, ще научите от сравнението на винтов и бутален компресор.

С какво винтовите компресори са по–добри от буталните?

Много специалисти предпочитат винтовите компресори, защото те имат ред преимущества пред буталните (въздушните) машини. Представяме ги в таблица.

КАЧЕСТВА НА ВИНТОВ КОМПРЕСОР
Характеристики Преимущество
Висока производителност употребяват много малко ток, но имат изключително висока производителност
Здравина и издръжливост това са нови модели, изпълнени със съвременни материали. Те работят дълги години
Компактност те са мобилни и лесно се местят
Лесно управление имат удобна експлоатация, която облекчава производството
Опростен монтаж Винтовите компресори се инсталират много лесно
Ниско ниво на шума намалява шума и вибрацията на агрегата
Екологичност не замърсяват

Обикновено компресорните станции в предприятията и заводите снабдяват със сгъстен въздух няколко смени подред, понякога в продължение на денонощия. Остарелите бутални агрегати заемат отделно помещение и работят много шумно. От компресора до оборудването в цеховете се прокарват дълги тръби, по които постъпва въздухът. Това обуславя падане на налягането, а загубите на въздух могат да стигнат до 20 – 50%. За контрола на такава система са необходими няколко оператори.

Тези станции са нерентабилни и заради ниската си енергийна ефективност при големи разходи за електроенергия и обслужване.

Какво оборудване заменя тези грамадни гръмки инсталации, без да се ощети производството?

Най-изгодни откъм монтаж, експлоатация и потребление на ток, както и заради облекчено техническо обслужване са винтовите компресори.

Как да избера правилния винтов компресор за мен?

Ако не сте сигурни, че ще изберете правилния винтов комперсор, за предпочитане е да се консултирате със специалисти от фирмите, които внасят, монтират и поддържат този тип техника.

Има няколко характеристики на компресорите, които трябва да се отчетат при избора.

С масло или без масло?

Ако купувате компресор за голямо производство, за предпочитане е да изберете модел без масло. Охлаждащата течност за агрегата да бъде вода.

Защо е важно да бъде без масло? Логично: ако работите в затворено помещение (цех), винтовият компресор за промишлено производство без масло няма да замърсява въздуха. Освен това агрегатите с масло са пожароопасни, а ползвателят не се нуждае от подобен риск.

Еднофазен или трифазен?

Друг съществен момент при избора на компресор е установяване на необходимите фази. Компресорите биват еднофазни, трифазни и универсални.

  • Еднофазните са подходящи за битови и полупрофесионални нужди, които се упражняват в помещения с електрическа мрежа на 220 V.
  • Трифазните компресори работят на 380 V. Те са изборът за промишлени производства.
  • Универсалните са хибрид между предходните два вида, тоест работят на 220V и на 380V.

Последните два модела струват по-скъпо, но те се избират за големи производства. За останалите случаи вършат работа еднофазните компресори.Винтов Компресор - 01 vintov-kompresor-02

Ръчен или ел. стартер?

Трети параметър е стартирането на компресора. То може да ръчно или с електрически стартер.

  • Ръчният вариант се стартира само с натискането на едно копче, новите модели стартират много бързо.
  • Но на полупрофесионално и професионално ниво се предпочитат електрически стартери, които са по-скъпи.
Типове задвижване

Има два типа задвижване на компресорите – директно и с ремък.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
  • Директните се отличават с проста и надеждна конструкция. С тях се работи лесно. Те са нескъпи и надеждни агрегати. Но си имат и минуси – те са невисока производителност, шумни са и са неподходящи за непрекъсната работа.
  • Агрегатите с ремък са по-мощни и издръжливи. Имат висока производителност и могат да работят непрекъснато дълго време. Минусите са сложна конструкция, по-сложно ремонтиране и съответно – по-висока цена.

Да обобщим:

За битови нужди подхожда компресор с директно задвижване. Той е по-прост, но отговаря на потребностите ви и няма да ви удари в джоба.

Ако ви трябва компресор за промишлено производство, правилният избор е задвижване с ремък. Той е по-мощен и може да изпълнява по-сериозни производствени задачи. Естествено тези модели са по-скъпи.

Прегледахме всички важни фактори, които трябва да отчетете при избора на компресор. Същественото е да изберете агрегат, който да отговаря точно на нуждите ви.

Устройство и принцип на работа на винтов компресор (видео)

Първоначално публикувано на:19.04.2021 @ 7:01

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Какво ядат врабчетата?

Тайните на едно врабче. Какво ядат врабчетата? Хранилка за птици как се прави?

Какво ядат врабчетата? Каква храна за врабчета да вземем? Как да направим хранилка за птици …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *