Отглеждане на рози. Вкореняване, резитба, размножаване
Вкореняване, резитба, размножаване на рози, отглеждане

Принципи в отглеждане на рози. Вкореняване, резитба, размножаване

Правила за добро отглеждане на рози. Кога се прави навременно засаждане. Как се прави вкореняване. Отглеждане на рози в контейнер? Производители на рози. Резитба, как се подрязват? Размножаване.

При избора на разсад за роза гледаме състоянието на стъблото и корена.

 • Стъблото трябва да е дебело, еластично (не набръчкано), което показва, че разсадът е свеж, изкаран неотдавна.
 • Коренът трябва да е с разклонения, а не само един дебел израстък.

Засаждане на рози

Роза се сади през всеки топъл период – пролет, лято и есен. Само че всеки от тях е със свои особености. Например през пролетта се следи по-внимателно за влажността на почвата – не трябва да се допуска преовлажняване и застой на вода. При засаждане през есента да се обрязват неузрелите издънки с листа.

ПЕРИОД НА ЗАСАЖДАНЕ УКАЗАНИЯ КОНКРЕТНО ВРЕМЕ
ПРОЛЕТ непосредствено преди засаждането корените пак се подрязват до живо (бял цвят на среза), кафявото значи загниване април до момента на разпукване на пъпките
ЛЯТО използват се растения от контейнери, след засаждане розата да се полива и да се засенчва слънцето корената с-ма не се поврежда, затова може по всяко време през лятото
ЕСЕН подрязване на корен до бяло, не се внасят торове от 20 септември до 10 октомври. При по-ранно засаждане не се развива коренова с-ма

Вкореняване

Вкореняването на роза от букет е лесна работа, а дава втори шанс на красивите цветя. Струва си, особено ако са ни зарадвали с букет от ценен сорт. Вероятността да се хване по този начин роза е доста висока – около 70%. Стига да не е била обработена със специални препарати за запазване на свежестта.

Най-добра преживяемост имат розите от местни производители.

А ето и как се прави:

 1. Сстъблата се нарязват на части и за вкореняване ползваме горните 2/3. Правим срез под остър ъгъл под първата пъпка и втори срез на 2 см от третата пъпка. Получаваме стъбло с дължина 15 – 20 см.
 2. Премахваме листата, освен 1-2 двойки най- горе за фотосинтеза и въздухообмен.
 3. Обработваме срезовете с калиев перманганат и ги потапяме на 3-4 см във вода. Отначало може да потопим в стимулатор на растежа, а после – в чиста вода.
 4. Сменяме водата през 3 дни. Съдът държим на осветено място, но не под пряко слънце. Зачатъци на корен трябва да се появят след 3 седмици.

Засаждане на роза на открито

Засаждането и пресаждането на рози е еднаква процедура, независимо от сезона.

 1. Подготвяме посадъчна яма, която е малко по-голяма от кореновата система.
 2. Запълваме я с плодородна почва и оформяме хълмче.
 3. Розата поставяме на върха му, като изправяме корените надолу (не нагоре).
 4. Засипваме, трамбоваме и оформяме вдлъбнатина за поливане.
 5. Поливаме обилно, за да запълним всички празнини около корена.

След засаждане е желателно розата да се мулчира, за да се съхрани влагата в почвата и да се предпазят младите издънки от яркото слънце.

Отглеждане на рози в контейнер

Ако нямате място за пълноценен розариум, вариант са контейнерите и саксиите. Не всеки сорт е подходящ за това, но има достатъчно отлични и красиви растения, на които да се радваме у дома, на балкона или на двора.

Розите успешно се развиват в керамични, пластмасови, дървени, дори в бетонни и метални съдове. Важното е само те да имат дренажни отвори за отток на водата.

Производители на рози

Успешното засаждане и отглеждане на рози зависи от качеството на материала. Търсете производители, които са се доказали с предлагането на здрав и качествен материал, който издържа на температурни колебания и не е податлив на болести. Ако питате откъде да поръчате рози, ето добро място (вижте линка!).

Също така да не забравяме и естетическата страна. Някои разсадници ни зашеметяват с асортимента си от рози, с невероятно многообразие от цветове и форми. Все пак, избирайки, да не забравяме какви са нашите възможности. Така например храстовидни рози не се отглеждат в контейнер, а за катерливи рози има още повече специални изисквания.

Катерливи рози

Едва ли има по-романтична гледка от ограда, пергола или стена, покрита с катерливи рози! Тези цветя създават неповторима атмосфера. Те пълзят и покриват беседки, градински арки и други декоративни елементи.

Изберете конкретен сорт според вашите условия – дали искате розата да се увива, да пълзи или да се влачи. Важно е дали се очакват от нея да скрива неприятни гледки или ще се развива по естествен път. При катерливите рози е особено важно подрязването.

Резитба на рози, как се подрязват

Подрязването е ключова процедура при отглеждането на рози. Например е задължителна при засаждане през пролетта. Премахваме всички пъпки. Запазването им е честа грешка. Но за да се укорени розата добре, пъпките трябва да се изрежат. На следващата година розата ще ни зарадва с пищен цъфтеж.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Видео: размножаване на рози

Първоначално публикувано на:12.05.2021 @ 9:27

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *