Figurin hormoni 01

Моите хапчета за нормализиране на хормоните. Лечение на хормонален дисбаланс

Кои хапчета за нормализиране на хормоните са ок? Какво лечение на хормонален дисбаланс се препоръчва. Чай при хормонален дисбаланс. Хапчета за намаляване на естрогена. Билки. Фигурин.

За компенсиране на недостига на полови хормони при жените се използват или синтетични аналози на хормоните, или средства за стимулиране на собствения им синтез.

И в двата случая говорим за хормонална терапия. Такава се назначава само след специално обследване.

Ендокринолозите предупреждават, че самостоятелното използване на хормонални лекарства носи риска от потискане на хормоналната активност на яйчниците, хипофизата, надбъбречните жлези, както и от появата на тумори.

Кои са добрите хапчета за нормализиране на хормоните?

В зависимост от това кой хормон не достига в организма на жената – прогестерон или естроген, се избират и съответните лекарства. Понякога може да потрябва допълнително стимулиране на хорионичен гонадотропин.

Figurin-hormoni-02
Теглото и хормоните са пряко свързани
Дефицит на естрогени
 • Основни лекарства на таблетки: Ливиал, Цикло-Прогинова, Фемостон;
 • Гел за нанасяне върху кожа: Естрогел, Линоладиол N;
 • Естрогенови пластири: Климара;
 • Свещички (песари, супозитории): Овестин, Овестин Овула.

Показания за изписване на естрогени:

 • Закъсняло полово развитие при момичетата;
 • Климактеричен период;
 • Изкуствена менопауза след операция;
 • Профилактика на атеросклероза и остеопороза след спадане на яйчниковата функция.

Въздействие на лекарствата:

 • Повишават половото влечение;
 • Нормализират настроението;
 • Намаляват раздразнителността, вълните и изпотяването;
 • Подобряват съня;
 • Укрепват костната тъкан;
 • Възстановяват показателите на мастния обмен;
 • Намаляват нивото на холестерола и триглицеридите, което сваля риска от инфаркт и инсулт през менопаузата;
 • Предпазват от сухота във влагалището и пикочните пътища, от незадържане на урина.

Тези лекарства имат следните противопоказания:

 • Туморни процеси;
 • Гинекологични кръвоизливи;
 • Тежки болести на черния дроб;
 • Усложнено протичане на захарен диабет;
 • Склонност към тромбообразуване, тромбоза на дълбоките вени в миналото;
 • Хиперплазия (разрастване) на ендометриума (вътрешния слой на матката);
 • Стенокардия, прекаран инфаркт.
Комбинирани хормонални средства
Климен

Представлява комбиниран препарат, в който участват и двата хормона – естрадиол и прогестерон. Използва се при оплаквания през климактериума. Симптоми за назначаването му са дегенеративни изменения на кожа, пикочна система и полови органи, както и депресивност.

Замествайки основните хормони при жената, Климен намалява ефектите от климакса – те са естествени, но потискащи и дискомфортни. По този начин се профилактира и загубата на костна плътност и поява на счупвания.

Белара

Представлява контрацептив, който комбинира двата хормона. Те са в равни количества в 21 от таблетките. Действа чрез сгъстяване на цервикалната слуз, което пречи на пътя на сперматозоидите. При хормонален дисбаланс дава нормализиращ хормоните ефект. Изписва се за нормализиране на цикъла, против ПМС, срещу патологии на яйчниците и при възпалителни процеси.

Figurin-hormoni-03
Хормоните може да са виновници за лошо настроение и загубената радост
Ясмин

Комбиниран препарат с дроспиренон и етинилестрадиол. При този и при другите подобни препарати сериозно се подчертава нарастващия риск от образуване на тромби. Той е свързан с приемането на контрацептиви.

Линдинет 20

Още един представител на комбинацията на основните хормони, тук под формата на етинилестрадиол и прогестаген.

Недостиг на прогестерон

Най-разпространените средства за корекция на прогестеронова недостатъчност са Утрогестан и Дуфастон. В някои случаи се използват Примолут Нор и Оргаметрил.

Утрогестан

100 мг прогестерон. Има вариант за вагинално приложение. Ползва се при симптоми на ПМС, нередовна менструация, менопауза, мастопатия, нередовен цикъл преди менопауза.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Утрогестан понякога се добавя към хормонално заместителна терапия с естроген. Това намалява рисковете от терапията.

Дуфастон

10 мг дидрогестерон – подобен на естествения човешки хормон. Показан при болезнен цикъл, ендометриоза, при менструален кръвоизлив, терапия на безплодие поради липса на прогестерон. При менопауза се съчетава с естроген.

Примолут Нор

Представлява синтетичен прогестерон със слаб андрогенен ефект. Препаратът е създаден за регулация на цикъла, при кървене и оплаквания поради ПМС. При някои случаи помага за хормонално регулиране.

Показания за назначаването на прогестерон включват:

 • Опасност от прекъсване на бременността;
 • Липса на цикъл, задържане, нередовен цикъл;
 • Безплодие на фона на недостиг на прогестерон;
 • Дисфункционален кръвоизлив;
 • Хиперплазия на ендоментриума;
 • Мастопатия, болка в гръдните жлези.

Под въздействие на прогестерона:

 • Плодното яйце се прикрепя към стената на матката;
 • Намалява маточния тонус, отпуска се стената на матката, разширява се кухината за свободно развитие на плода;
 • Отделя се кърма след раждането;
 • Отлага се мазнина под кожата и глюкоза в черния дроб за създаването на запаси от енергия.

Към противопоказанията се отнасят: подозрения за тумор, открито новообразувание, маточен кръвоизлив. С внимание се използва при склонност към тромбоза, диабет и болести на черния дроб, след остро нарушение на кръвообращението.

Тази история и другите по-долу получихме след анкета за най-добрите хапчета и средства за нормализиране на хормоните. Пуснахме я в групата ни „Живот и здраве, билки и лекарства“. Получихме десетки реакции и мнения. За най-интересните от тях помолихме авторите им да ни дадат повече детайли и свои снимки. Ето какво ни изпратиха те:

Мнение №1: С какви хапчета и билки си нормализирах хормоните
Юлия, Чай при хормонален дисбаланс
Юлия Калоянова от Разград

Наложи се да взема Ескапеле, а след него 3 месеца пих Регулин за възстановяване на цикъла. Спрях го, както беше казано, но се почнаха едни пъпки, все едно съм на 12. Лицето и челото ми заприличаха на лунна повърхност. Предположих срив в хормоните. Смениха ми хапчетата. 2 месеца пих Ясмин, контрацептив, трябвало да оправи нивата. Не стана така, а времето течеше, лицето ми трайно загрубя, да не кажа, че стана на рана.

Реших, че ми трябват хапчета за нормализиране на хормоните, но нехормонални. Започнах да пия витамини А, Б, Е и С. Минах на растителна диета, основно суровоядство и по малко морска риба. Донесоха ми златен корен, да го варя на чай. Рецептата е 20 минути на водна баня, като билката е 1с.л. за чаша. Приемът – нормално, по 3 пъти, точно 30 дни. Усетих значително подобрение на имунитета, но пъпките все още показваха, че нещата не са се оправили.

На следваща стъпка засилих в посока билки. Изнамерих Фигурин при хормонален дисбаланс. Няколко жени ми писаха във фейсбук с положителни отзиви. Не беше уау ефект. Нещата се преобърнаха бавно и постепенно. Цикълът ми се стабилизира, спря появата на нови пъпки, а старите завехнаха. Интересното е, че с Фигурин кожата ми коренно се промени. Придоби хубав, блестящ тен и здрав вид. Това най-много ме зарадва. Казват, че кожата показва, когато сме здрави.

Юлия Калоянова от Разград

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него за 49 лева ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Хипогонадизъм

При потиснато полово съзряване, отсъствие на менструация при момичето и за стимулиране на овулацията може да се изпише хорионгонадотропин. Той помага за образуването на естрогени в първа фаза от менстр. цикъл и прогестерон във втората фаза. Този тип препарати се комбинират с таблетки, съдържащи полови хормони.

Най-често изписваните средства са Прегнил и Хориомон. Те са противопоказани при тумори, кисти в яйчниците (освен синдрома поликистоза) и извънматочна бременност в последните 3 месеца.

Стандартно лечение на хормонален дисбаланс

При поява на симптоми за хормонални нарушения жената трябва да се отнесе към специалист. Може да е гинеколог или терапевт. Следва изследване за определяне на хормоналния фон. Ако нивото на някой компонент не съответства на нормата, се назначава лечение за корекция на количеството, в което се синтезира.

Терапията на хормоналния дисбаланс се осъществява в две направления:

 1. Премахване на причините, провокирали хормонилния срив;
 2. Регулиране на настъпилите нарушения.

Обикновено в терапията се включват хормонални лекарства. Те отрегулират нивото на хормоните и при възможност – възобновяват цикъла. Всички лекарства се изписват от специалиста на основата на изследванията.

Нерядко лекарственото лечение се съчетава с диета, назначавана индивидуално. До хирургия се стига рядко, само ако причината за нарушението е заболяване на половата система, което не може да се излекува медикаментозно.

Стандартното лечение на хормонален дисбаланс се базира на оралните контрацептиви. Те се делят на две групи – еднофазни и двуфазни. Изборът и графика на приема се решава от лекар. Контрацептивите имат голям списък от негативни ефекти, които могат да доведат до необратими последствия, вкл. летален изход. Ето защо много жени предпочитат да се лекуват с фитопрепарати и билки, някои от които не отстъпват по ефект, но са в пъти по-безопасни.

Синтетични или фитохормони, те винаги са част от комплексно лечение. На жената се изписват още:

 • Витамини А, Е и калций. Витамин Е отрегулира нивото на прогестерона и естрогена. Подобрява структурата на ноктите и косите;
 • Лекарства за регулиране на менструацията, когато това е нужно, например Мастодинон, Циклодинон (хомеопатия);
 • Лекарства за редукция на неприятната симптоматика през менопаузата, например Климадинон.

Медикаменти при високи хормони

При определени обстоятелства яйчниците могат да произвеждат повече от нужното хормони. Тяхната активност трябва да се намали, а това се оказва много по-сложна задача в сравнение с допълването на недостигащи хормони. Освен това прекалено високите нива на хормоните нерядко са предизвикани от тумор. Той трябва да се премахне, за да се постигне хормонален баланс.

Лекарства с потискащо действие обичайно се изписват при скок на мъжките полови стероиди – синдромът хиперандрогения.

Мнение №2: Моето домашно лечение на дисбаланс
Вера, лечение на хормонален дисбаланс
Вера Тошева от Ямбол

Миналата година имах периодично нередовен цикъл заради недостатъчен естроген. Наложи се да пия хормонални хапчета с дезогестрел и ме почнаха други хормонални проблеми. Най-вече напълнях, а настроението ми се менеше през половин час. Направо полудявах от мислене: да пия или да не пия хормони, какво да правя?! Ни с тях добре, ни без тях добре.

Решението ми дойде от неочаквана посока. Научих за билкова смес, която регулирала хормоните. Вярвайте, не съм мислила и секунда – моментално поръчах. Молех се на Бог да ми е дал заместител на хапчетата, че да се успокоя и да си почина. Психиката ми вече беше нокдаун. Дойдоха обикновени чаени пакетчета, доста ми се охлади ентусиазма. За щастие опаковката рядко говори за съдържанието. Билките се оказаха 10 точки, просто невероятни.

Едно по едно започнаха да отпадат вторичните ефекти от хормоналното разстройство. След 7 месеца лечение с чай Фигурин ми се нормализира и цикълът. Бях на контрола, доктора никак не се изненада. Каза, че билките имат силен лечебен ефект, особено когато сме последователни. Като бонус с Фигурин отслабнах. „Хормоналните“ мазнини заминаха, слава Богу!

Вера Тошева от Ямбол

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него за 49 лева ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Хапчета за намаляване на естрогена

При високи естрогени трябва да се въздейства на хипоталамуса и да се попречи на секрецията на гонадотропния рилизинг-фактор.

 • Хапчета за намаляване на естрогена са Золадекс, Диферелин SR, Декапептил.
 • Те са показани при ендометриоза, фибромиоми. Използват се в програми за изкуствено оплождане.
 • Въвеждането им (инжекционно) води до изтъняване на ендометриума и намаляване на размера на миома на матката. Това помага да се спрат тежките форми на маточни кръвоизливи.

Подобен ефект имат прогестерон с удължено действие Депо Провера. Той води до изчезване на менструацията за продължително време.

Специфичен антиестрогенен ефект има при Тамоксифен. Неговата област на използване е туморен процес в млечна жлеза.

За лечение на излишъка от естрогени се използват също и контрацептиви в комбинация с гонадотропин и прогестерон.

Хапчета за намаляване на прогестерона

Лечението на повишен прогестерон се провежда с помощта на комбинирани гестаген-естрогенови таблетки за контрацепция (по-горе описахме някои от тях).

Преди старта на терапията е съществено да се изключат заболявания на надбъбречните жлези, нерядко явяващи се като причина за увеличение на прогестерон кръвта.

За блокиране на ефекта от хормона се назначават още таблетки, нарушаващи активността на неговите рецептори – Мифепристон, Мифегин, Есмиа. Те са показани при фибромиоми на матката при подготвяне на операция.

Продължително лечение се изписва на жени с маточни кръвоизливи в предклимактеричния период. Неголеми дози мифепристон се ползват за екстрена контрацепция.

Гиперандрогения

При увеличаване на к-вото мъжки пол. хормони се търси източника на патологията – в надбъбречните жлези или яйчниците. В първия случай се образуват стероиди (адреногенитален синдром) и се прилага Дексаметазон и негови аналози. Препоръчват ги и на пациентки, планиращи бременност. Лечението е продължително – не по-малко от 1 г..

Ако причината за заболяването е поликистоза на яйчниците, хипоталамичен синдром, то се използват таблетки с антиандрогенно действие като Ясмин. При тежки форми се комбинират с Андрокур. Тези медикаменти са противопоказани при нарушения на черния дроб, тежък диабет, повишено съсирване на кръвта, може да усилят симптомите на депресия.

Билки за хормонален дисбаланс

За заместителна терапия на климактеричен недостиг на женски полови хормони с успех се прилагат лекарствени средства с растителни екстракти. Тяхното действие се базира на съдържанието на фитоестрогени.

Figurin-hormoni-04
Достатъчно нар. средства са се доказали като хормонални регулатори

Фитотерапията успешно премахва симптомите на климакса – най-тежките като вълните и колебанието на кръвното, раздразнителността. При курсово използване се нормализира съня и се подобрява работоспособността.

 • Търговски наименования на растителни хормонални лекарства: Климадинон, Фемовита, Клименум, Меносан, Феминорм, Ремифемин, Мирифемин и др.

Въпреки че са нехормонални, и тези препарати е добре да се консултират със специалист. Причината е, че не при всички пациенти е възможно да се стимулира образуването на естрогени. При безконтролен прием е възможна поява на кръвоизливи и повишен риск от тумори на гърдите.

Климадинон

Целенасочено премахва най-тежката симптоматика на климакса – вълните и изобилното потене. Лекарството се базира на естрахирана цимицифуга, изписвана още и като сребърна свещичка.

Фемикур Н

Разчита на витекс или плода на Аврамовото дърво. Подчертано помага при менструални и ПМС нарушения, както и подуване на гърдите.

Див ямс (Диоскорея, див ям)

Екстракт от корена се предлага на капсули, като добавка с цел облекчаване на менопаузалните симптоми. Растението регулира ендокринна с-ма.

Бял равнец

Цвят от билката (таблетиран) е показан при нарушения на цикъла и яйчниците, при миоми, бяло течение и мастопатии, при ранно настъпване на менопауза и някои патологии като анемия и кисти.

Мирифемин

Фитотаблетките за менопаузата ни дават достъп до екзотични за нашия континент растения. Такъв е примерът с Мирифемин, в който активната съставка е извлечена от Pueraria mirifica. В корена му е намерен мироестрол. Химически и като действие той 1:1 повтаря човешкия естроген. Смята се, че пуерария мирифика е в пъти по-ефикасна от най-уважаваните сред фитопрепаратите за менопауза червена детелина и черен кошош.

В тези хапчета за нормализиране на хормоните е включен и Piper chaba hunt, който има антиоксидантна активност и също влияе на хормоналния фон.

За млади жени с нередовен цикъл, ПМС, при нарушена функция на яйчниците се прилага витаминна терапия и лекарства за нормализиране на менструацията. Тук се числят Ременс, Циклодинон, Мастодинон.

Чай при хормонален дисбаланс

Приемането на чай от билки, притежаващи в състава си фитоестрогени, е достатъчно ефикасно. Растенията могат да се запарват на чай или да се преработват в настойки. Общата пропорция на разреждане е 15 от 1 чаша. Иначе казано, чай при хормонален дисбаланс не трябва да бъде прекалено оцветен. Наситеният цвят на водата показва, че чаят е прекалено концентриран. Силните заварки водят до хранителен дискомфорт. Варете така билките, че цветът на водата да се променя незначително.

Билки с фитоестрогени

 • Родиола, златен корен – билка, богата на растителен естроген. Тя не расте у нас, затова я намираме в аптеката. Вари се на чай;
 • Ортилия, борова матка – нормализира нивото на естрогена. Използва се като спомагателно средство в лечението на кистозни яйчници, миоми, полипи, ерозии на лигавиците и ендометриума;
 • Цимицифуга – притежава антиандрогенен ефект. Регулира хормоналните нива по време на климакса;
 • Сладък корен – намалява нивото на тестостерон в жената, бори се с кисти на яйчниците;
 • Корен глухарче – изчиства черен дроб, премахва пъпки, причинени от хормонален срив;
 • Витекс – успокоява, премахва отоците и болки в гърдите. Регулира менструация и помага за зачеване;
 • Лен – маслото му съдържа фитоестрогени, които регулират естествения хормон в тялото. Приема се хладно, 2 с.л. на ден. Може да се изпие директно или да се сложи в салата.

Още инфо и източници на английски: Хапчета за нормализиране на хормоните; * Лечение на хормонален дисбаланс; * Хапчета за намаляване на естрогена.

Как помага Фигурин при дисбаланс

Много дами преминават през хормонален срив и то в различни свои етапи. Това е доста разпространено явление във всички възрасти – от пубертета до климакса, където е естествено явление. Често жената и не разбира защо трупа излишни килограми, защо й опада косата, защо излизат пъпки и е раздразнителна. Но това са реални признаци за

нарушени обменни процеси

Комбинацията от билки Фигурин е насочена към такива случаи. Чрез събирането на много растения с различни ефекти, чаят се стреми да обхване всички възможни изменения при хормонално разстройство.

Защо Фигурин при хормонален дисбаланс? Във Фигурин има и билки с фитоестрогени. Защо са вложени в чая? Накратко в женското тяло се синтезират два полови хормона, които при здрава жена са в баланс. Щом синтезирането на прогестерон намалее, съответно се увеличава изработката на естроген.

Този факт влияе зле на всички функции в организма. На първо място върху теглото – то нараства. После на кожата, на емоционалния фон, а накрая се появяват и сериозни заболявания. 28 билки са подбрани да лекуват тези ефекти и да нормализират хормоналния синтез.

Фигурин е създаден за отслабване, но реално работи при хормонални дефицити. Чаят предоставя комплексна полза, ето някои от ефектите: подкрепя имунитета, пречиства, лекува пикочна система, регулира менструация, регулира кръвното и състава на кръвта, работи като антидепресант, подобрява съня. Накратко – противодейства на проявите на менопаузата – и физически, и психически.

Мнение №3: Билки вместо хормони за регулиране

Оксана Манолова от София
Оксана Манолова от София

Прекарах неописуемо тежка менопауза. Не мога да ви опиша през какво минах. Изпотяването и горещите вълни ме посрамиха пред който можеше. Не остана познат и непознат да не ме види зачервена, запотена и ужасно засрамена. Беше кошмарен период. Лекарят ми настоя за хормонално заместване. Каза, че такива тежки състояние се преодоляват само чрез синтетични хормони.

Но аз съм от старото поколение. Не знам, но се плаша от хормоните повече отколкото от вълните. Няколко нощи мислих, потих се, но не се реших. Казах му, че искам да действам като бабите ми – само с билки. Решението беше трудно, защото билките се задействат в пъти по-бавно от химикалите. Но затова пък после работят стабилно и продължително. Реших, че ще издаяна началото с цел да добрувам по-нататък.

Изучих много билки и билкови продукти. Спрях се на Фигурин, което е за отслабване и за хормонално регулиране. Заложих на комплексното въздействие на множество билки, конкретно тук 28. Първите няколко седмици не усетих нищо. Наистина започнах да се обезверявам, когато – бам!, първи успех. Прекарах един пълен ден, без да си измокря блузата. Да, имах вълни, но те не ме изпотиха.

После промените се случиха бързо – започнах да спя, върнах си радостта, отмина тревогата. Във Фигурин има билки, които предпазват костите, затова и за тях съм спокойна. Всичко при мен е поносимо, почти нормално. Все пак съм в климакса, но минавам през това с лекота.

Оксана Манолова от София

Още отзиви за чая и как да се снабдим с него за 49 лева ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Споделете вашата история, ако и тя може да ориентира други хора в търсеното от тях лечение!

Първоначално публикувано на:15.11.2020 @ 10:41

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

3 Мнения

 1. Лили Попова

  През пубертета бях леш от пъпки. След пъпките останаха кратери. И не спряха, излизаха преди всеки цикъл. От това ме спасиха хормоните, за съжаление те ми докараха други проблеми. Ако можех да се излекувам по друг начин, не бих се поколебала! Синтетичните хормони не са за всеки.

 2. Зорница Атанасова

  Фигурин при хормонален дисбаланс ми се струва най-безопасното и леко нещо! С билки се чувствам в безопасност. Споделете за какво време се достига до видимо подобрение? Някой да сподели срокове, моля!

 3. Камелия Данкова

  Хапчета за нормализиране на хормоните – да, но само в тежки случаи. За нормалните неща достатъчно добра работа вършат фито и хомеопатичните лекарства. Да не се тровим излишно и то точно когато тялото издъхва.

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *