kavinton forte 05

Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте? Цена, мнения, противопоказания

И все пак колко дълго може да се пие Кавинтон Форте? За какво се използва? Цена на лекарството, противопоказания, мнения, странични ефекти. Вицетин или Кавинтон? Кавинтон или Пирамем? Цинаризин или Кавинтон? Какво лекува Нерголин? Бетасерк и Кавинтон.

Кавинтон Форте подобрява мозъчното кръвообращение и метаболизма на мозъка. Благоприятно въздейства върху физичните показатели на кръвта. Оказва невропротекторно действие.

Как точно помагат тези му свойства и при какви диагнози?

За какво се използва Кавинтон?

Показанията за изписването му се простират в няколко области:

 • Неврология: при транзиторна исхемия, деменция от съдов характер, прогресиращ инсулт, атеросклероза на мозъчните съдове, състояние след инсулт, енцефалопатия и др. видове недостатъчност на мозъчното кръвообращение;
 • Психически патологии при болни с мозъчни дисфенкции: афазия, нарушения на паметта, апраксия (загубване на способност за сложни движения), цереброваскуларна недостатъчност, главоболие, двигателни разстройства;
 • Офталмология: съдови поражения на очите (ангиоспазъм в ретината и вътрешната обвивка, атеросклероза, тромбози, дегенеративни изменения, емболии, глаукома вторичен вид);
 • Оториноларингология (или по-познато като УНГ): намаляване на слуха, неврити, Мениер, световъртеж, шум в ушите, вазовегетативни прояви през климактериума.
При шум в ушите

При недостатъчно кръвообращение в мозъка може да възникне шум в главата. Лекарственото съединение винпоцетин ефективно помага при такава диагноза. Медикаментът се прилага при всякакви случаи на разстроено кръвообращение.

kavinton-forte-01
Типичните форми на Кавинтон – обикновената от 5 мг в таблетка и форте-варианта с 10 мг в таблетка

Обикновено препаратът се изписва при продължителни усещания за шум и звън в ушите. Дозировката се подбира индивидуално. Стандартното е  15 – 30 мг за 24 ч., които се делят на няколко приема (желателно на три).

Кавинтон помага и на пациенти, които губят остротата на слуха си по различни причини – поради възраст или токсично поражение, също и по съдови причини. Лекарството се изписва при шум в ушите.

Главна задача на Кавинтон форте е да активизира кръвообращението в мозъка, което на свой ред усилва метаболизма. При такова лечение тъканите в мозъка получават по-голямо количество глюкоза. С помощта на таблетките намалява шумът в ушите и други неврологични и психически симптоми.

Основни странични ефекти при такова лечение са безсъние, тахикардия, световъртеж, повръщане.

Какво е отличието на К. Форте от Кавинтон?

Съставът на двата варианта е практически идентичен, но дозата в едно хапче е различна. Кавинтон Форте е по-силен, защото съдържа два пъти повече от действащата съставка. Докато от Кавинтон трябва да се пият по 2 хапчета, то Кавинтон Форте се приема по 1 хапче (еднократна доза).

По-ефикасен е Кавинтон на ампули. Той се въвежда венозно капелно, като предварително задължително се разрежда с натриев хлорид или с разтвор, съдържащ глюкоза.

Мнение №1: Моите противопоказания и страничните ефекти при мен

Лиляна, противопоказания и странични ефекти от Кавинтон
Лиляна Райчева от Калофер

При мен с Кавинтон форте лекувахме шум в ушите, който получих поради шийна остеохондроза. Лекарите ми обясниха, че прищипването във врата намалява кръвния поток и мозъкът не се храни добре. Оттам – главоболие, световъртеж, качване на кръвното и най-лошото – шум в ушите.

Изписаха ми Кавинтон, за да намали налягането, да отпусне съдовете, да разреди кръвта и да обогати клетките с кислород. Уви, лекарството не ми се отрази добре. Почна се едно колебание в кръвното, да не знам какво да пия – ту високо, ту срив. Станах замаяна, сънлива, усещах се безсилна. Излезе, че съм алергична към активната съставка.

Още докато се чудехме защо Кавинтон не ми понася, заместих хапчетата с чай Демир бозан. Избрах билки, защото ги чувствах безопасни и меки, спрямо проблемите ми с хапчетата. Билките в Демир бозан правят същото, каквото очаквахме и от Кавинтон – лекуват шум в ушите чрез подкрепа на мозъка и кръвообращението. Те също помагат при виене на свят и колебания на кръвното. Демир бозан ми помогна да мина през трудния период и до голяма степен замести лекарственото лечение. Още го пия, макар че шумът отшумя. Чувствам се здрава, но искам да съм сигурна.

Лиляна Райчева от Калофер

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

При световъртеж (виене на свят)

Кавинтон Форте е популярно лекарство при световъртеж и пристъпи на слабост. Разширява съдовете и капилярите и пречи да се развие хипоксия. Освен това помага за по-бързо усвояване на глюкозата от мозъка, стимулира метаболизма на хормоните серотонин и норадреналин, намалява гъстотата на кръвта и слепването на тромбоцитите.

Всичко това прави Кавинтон добър избор при виене на свят у възрастните хора. Таблетките са предпочитани след исхемична атака, инсулт и деменция. Лекарството подхожда на жени, които получават световъртеж през менопаузата, както и за пациенти със съдови патологии на очите.

Кавинтон е показан при остеохондроза с признаци на световъртеж и гадене до случаи на повръщане. Употребата му е оправдана при болки зад тила и в главата, които ирадиират към шията и кръста, при слабост, мигрена, влошаване на зрението и слуха, нарушен съдов тонус.

Кавинтон Форте намалява спазмите и болката в гръден, поясен и шиен отдел на гръбнака, разширява мозъчните съдове, нормализира кръвообращението при хронични нарушения, съкращава възстановяването след инсулт.

Но внимание, лекарството не е правилното, ако световъртежът се изразява на фона на ИБС, тахикардия, брадикардия и мерцателна аритмия. Когато се пренебрегват противопоказанията, винпоцетин може критично да свали кръвното налягане, да доведе до пристъп на сърцебиене и да забави проводимостта вътре в камерите на сърцето. Вижте и ТОВА: Кои са най-ефикасните лекарства за оросяване на мозъка? Билки, компреси, сиропи и упражнения!

При деменция

Когнитивните разстройства често усложняват протичането на остри и хронични нарушения на мозъчното кръвообращение. Началните прояви на недостатъчна кръвоснабденост на мозъка съответстват на по-леки познавателни нарушения. В третия стадий на заболяването се отбелязва синдромът деменция.

kavinton-forte-02
Кавинтон Форте се предпочита при съдова и сенилна деменция

Ето защо в лечението на деменция широко се ползват вазоактивни препарати, сред които е и Кавинтон Форте в стандартни дозировки. Ефикасността на медикамента е потвърждавана многократно. То подобрява микроциркулацията и метаболизма на исхемизираната мозъчна тъкан.

При Паркинсон

Кавинтон има място в лечебната схема на съдов паркинсонизъм. Наред с основните лекарства се изписват и вазоактивни препарати. Работата на Кавинтон е да подобри мозъчния кръвоток и да намали световъртежа.

Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте?

Пълно лечебно въздействие от Кавинтон се осигурява при непрекъснат прием в течение на 2 месеца. Това е минималният срок на лечението. В някои случаи курсът се повтаря неколкократно.

Стандартната доза на Кавинтон е 3 Х 1-2 таблетки на ден. По-нататък може да се изпише поддържаща доза 3 Х 1 таблетка.

Подобряване на цялостния статус се наблюдава 2-3 седмици след старта на терапията. Ако Кавинтон бъде отменен, то колич. се редуцира постепенно.

При остри исхемични нарушения и неврологични заболявания се използва разтвор Кавинтон. Той се въвежда в дози по 10-20  мг. Те първоначално се разтварят в 500 – 1000 мл концентриран р-р на натриев хлорид.

Ако лекарят потвърди, че пациентът страда от неврологично заболяване, лекарството се назначава капелно, а едва по-късно е показано да се премине към таблетки.

Колко струва и откъде се взема?

Кавинтон се набавя от аптеките, при което се изисква рецепта. Има го в три разновидности на следните цени:

 • Кавинтон 5 мг, 50 табл. на с-ст 10.00 лв;
 • Кавинтон Форте 10 мг, 60 табл. на с-ст 17.71 лв;
 • Кавинтон ампула 10 мг, 1 бр. на с-ст 0.79 лв.

Противопоказания на Кавинтон

Според листовката, Кавинтон е противопоказан при тежка аритмия, тежки исхемични сърдечни болести, след зачеване.

Препаратът не се назначава при неустойчиво налягане и понижен съдов тонус.

Инфузионният р-р не се въвежда подкожно!!!

Той е несъвместим с хепарин.

Странични ефекти от приема на Кавинтон

Кавинтон и К. форте може да причини изменение на ЕКГ, екстрасистолия, флебит, зачервявания по кожа и кожни алергии, промяна в кръвното налягане, тахикардия, нарушения като безсъние или сънливост или и двете, главоболие, слабост, световъртеж, гадене, усещане за сухо в устата, изблик на киселини, прекалено изпотяване.

Заместители на Кавинтон

 • Пълни аналози на Кавинтон са лекарства със същото активно вещество. Това са препаратите с винпоцетин – Винпоцетин, Вицетин, Винпо-10;
 • Групови аналози на Кавинтон са лекарствата със сходен механизъм на действие. Такива са вазоактивните препарати като Цинаризин, Флунаризин и  др.
 • Алтернативни аналози се използват от специалистите при липса или пречка спрямо медикаментите от първа линия. В случая тук бихме причислили лекарствата с гинко билоба.

Мнение №2: Махнах шум в ушите с Кавинтон и билки

Мирослав, шум в ушите с Кавинтон
Мирослав Донков от Габрово

Лявото ухо ме тормозеше с нещо като звън повече от 4 години. Лекувахме с Кавинтон. Лекарят смяташе, че е въпрос на кръвообращение. Обаче успехът беше нулев – звънтенето спря веднъж, за около 10 сек. Жена ми се включи с масажи на главата – около ухото, вътре в него и по врата. Ама продължително, по 2 часа. В такива моменти шумът изчезваше и спях до сутринта.

Болестта ме изнерви, бях готов на всякакви експерименти. Не вярвах на лекарите, не вярвах в лекарствата. Ту спирах Кавинтон, ту го замествах, ту се връщах към него. Положението беше на моменти добре, на моменти зле, но никога мечтаната тишина. Най-много помагаха масажите, но сутринта се будех пак със звън.

Специално лекарство за тинитус няма, но попаднах на билки. С тях Кавинтон заработи по-добре. Не си внушавам. Докато пиех само Кавинтон, не постигах стабилност. Това се случи, когато включих Демир бозан. Представлява комбинация от 6 билки, които помогнаха в 3-4 посоки. Едно, че ми успокоиха нервите и ме заредиха с търпение. Друго, прочистиха ми кръвта (Демир бозан се пие против атеросклероза), активизираха кръвообращението. Третото не знам как стана, но приключиха с ушния проблем. Сега имам периоди със звън, но са редки, като кризи. Лечението ми с Кавинтон и билки продължава, не съм спирал. Мечтата ми е пълна и трайна тишина.

Мирослав Донков от Габрово

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Вицетин

Активната съставка на Кавинтон, Винпоцетин и Вицетин е една и съща – нарича се винпоцетин. В чужбина са регистрирани и други търговски наименования със същото вещество. Винпоцетин подобрява мозъчното кръвообращение. Действието на всички препарати с винпоцетин е такова.

Но разлика има. Тя идва от производителя – от качеството на суровините и от използваната технология. Оттам следва и разлика в цената. Вицетин на Софарма и Кавинтон Форте на Gedeon Richter са на почти еднаква цена при малките опаковки. Но Кавинтон има и кутия с 90 хапчета, при която стойността на 1 бр. чувствително спада на 16 ст., вместо обичайните 26-29 ст.

Цинаризин

Цинаризин е медикамент от групата на блокатори на „бавните“ калциеви канали. Това означава, че разширява съдовете, без да повлияе на артериалното налягане. Цинаризин подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите, устойчивостта на мускулатурата към кислородния глад. Намалява гъстотата на кръвта и усилва еластичността на клетъчните мембрани на еритроцитите.

Като цяло свойствата на Кавинтон и Цинаризин са подобни. И двете лекарства се назначават при шум в ушите, нестабилен вестибуларен апарат (неустойчива походка), световъртеж, главоболие, мигренозни пристъпи.

Cinnarizin е в пъти по-евтино лекарства, ако сравняваме с Кавинтон. 50 хапчета струват по-малко от левче. Но този препарат се произвежда само на таблетки и няма течна форма за инфузия.

Бетасерк

Разглеждането лекарство е на основата на бетахистина, с което се явява сродно на Бетахистин и Вестибо. Бетасерк и Кавинтон се използват за лечение на шум в ушите, при снижен слух, виене на свят, съпроводени с гадене и позивни/ реални епизоди на повръщане.

Можем да разглеждаме Бетасерк и Канитон като аналози, и двете са клинично изпитани. Изборът на конкретното наименование зависи от анамнезата на пациента, от особеностите на протичането на болестта, симптомите и главно от причината. Изборът се упражнява от специалист.

kavinton-forte-03
Лекарствата, които представяме, повлияват в някаква степен кръвозахранването на мозъка и качеството на неговата дейност
Ноотропил

Тук имаме за задача да сравним Кавинтон с едно напълно различно лекарство. Ноотропил е ноотропен медикамент, неврометаболичен стимулатор. Оказва влияние върху висшите психични функции. Стимулира умствената дейност, активизира когнитивните способности, подобрява паметта и способността към обучение. Всички ноотропи подкрепят устойчивостта на мозъка спрямо вредни въздействия, прекалено натоварване и хипоксия.

Ноотропил е лекарство на основата на пирацетам. В сравнение с Кавинтон притежава по-широк спектър от лечебни ефекти. Медикаментът подобрява кръвоснабдяването, повишава еластичността на съдовете и разрежда кръвта. Изборът между Кавинтон и Ноотропил зависи от показанията и желаният ефект.

Пирацетам

Това е веществото, което се намира и в Ноотропил. Представлява производно на гама-амино-маслената киселина с въздействие върху централната нервна с-ма. Докато Ноотропил е само на хапчета, но Пирацетам се предлага на саше и на капсули. Предлагат се и ампули за бавна инфузия. Аналогът е по-евтин от Кавинтон, който също има ноотропно и защитно действие. Обаче основното назначение на лекарството е за кръвообращение и свързаните с това симптоми.

Кое е по-добро: Кавинтон или Пирацетам, отговорът зависи от оплакванията на пациентите. Възможно е съвместно приложение на двете лекарства. Такова съчетание наблюдаваме в лекарството Фезам, в което има едновременно пирацетам и подобният по действие цинаризин.

Кавинтон или Пирамем? Пирамем е още един представител на препаратите с пирацетам. Капсулите от Актавис са на добра цена – 60 бройки по 400 мг на с-ст от 6.99 лв.

Флунаризин

Този медикамент е част от групата на калциевите антагонисти. Това значи, че препаратът пречи на постъпването на калциеви йони в съдовата система. По-малко калциеви йони значи по-малък риск от спазъм и стягане на стените. Нараства кръвния поток и тъканите получават повече кислород.

Флунаризин подобрява кръвоснабдяването, без да вдига кръвното и да влияе на сърцето. С Кавинтон се застъпват в лечението на световъртежи, гадене и профилактика на мигренозни пристъпи.

Арлеверт

Ще разгледаме още един представител на смесените препарати. Арлевет е комбинация от цинаризин и дименхидринат. Неговата цел е да разширява съдовете, без да сваля кръвното. Тук също виждаме добър ефект върху кръвоснабдяването на органите и тъканите, устойчивостта към кислороден глад и състава на кръвта.

Дименхидринат е антихистамин, който по свой начин редуцира симптоматиката на вертигото – гадене, виене на свят. Заедно с цинаризин тези прояви по-лесно се овладяват.

Вестибо

Споменахме Вестибо по повод лекарствата с бетахистин. Той е един от основните представители на това лечебно вещество. Главно повлиява вестибуларния апарат и главният симптом при негови нарушения – световъртежът. Лъжливото усещане за движение се появява при разни патологии, но най-често заради нарушения на вътрешното ухо. Там се намира центърът, отговарящ за равновесието, и структури, които го свързват с мозъка. Бетахистин работи, като подобрява кръвоснабдяването на вътрешното ухо.

kavinton-forte-04
Болката и шумът са чести спътници при тези нарушения, но двигателните отклонения най-тежко се отразяват на ежедневните задачи и способности

Вестибо или Кавинтон: кое е по-добре? Ако не знаем причината за световъртежа, но искаме да се избавим от него, можем да се обърнем към лекарствата за стимулиране на работата на мозъка. Те не са така опасни и без рецепта. Говорим за Кавинтон, Бетасерк, Цинаризин. Всяко от тях премахва главоболие. Оказва помощ при съпътстващи заболявания на вътрешното ухо и нарушено кръвообращение.

Но бетахистин (Вестибо) и цинаризин са по-подходящият избор при световъртеж поради шийна остеохондроза. В областта на гръбнака се натрупват соли, които блокират достъпа на кръв до мозъка. Следва световъртеж, главно при вдигане на глава и при активни движения наляво/надясно. За стабилизиране на общото състояние предпочитание се отдава на Вестибо.

Сермион

Лекарствата Сермион и Кавинтон се явяват аналози. И двете активизират кръвния поток и метаболизма в гл. мозък, както и повлияват свойствата на кръвта. Еднакво въздействат последствията от инсулт, деменция от съдов характер, Алцхаймер и Паркинсон. Те се отразяват и върху мозъчната дейност, и върху емоционалния фон.

Сермион допълнително усилва кръвообращението в долните крайници. Кавинтон е за предпочитане при шум в ушите и световъртеж. Изборът се извършва според състоянието, съпътстващите патологии и др. индивидуални особености.

Какво лекува Нерголин? Активната съставка на Сермион е ницерголин. Същото действащо вещество намираме в медикамента Нерголин. В този смисъл Сермион и Нерголин са пълни аналози и тези два препарата са непълни аналози на Кавинтон. Нерголин използваме в случаите, в които и Сермион – за намаляване на съпротивлението в съдовата с-ма. Този тип препарати – с ергоалкалоид, са на по-висока цена. Сермион е 21.23 лв, а Нерголин – 26.22 лв.

Агапурин

Той е представител на медикаментите с пентоксифилин. Други такива са Пентоксифилин, Пентоксифарм, Пентилин, Пентохексал, Трентал и Вазонит.

Агапурин и другите с пентоксифилин се ползват за възстановяване на кръвообращението и разширяване на съдовете. Така те намаляват честотата на нощните конвулсии, главоболието, увеличават дистанцията при ходене.

Агапурин повлиява и кръвта – подобрява гъвкавостта на еритроцитите, потиска слепването на тромбоцитите. Като цяло се подобрява оросяването. Това лекарство се предпочита при периферни съдови нарушения, докато Кавинтон е насочен към мозъка.

Мнение №3: Вицетин или Кавинтон? Моето мнение

Венета, Вицетин или Кавинтон
Венета Стефанова от Велико Търново

Страдам от нарушения в мозъчното кръвообращение. Едва повярвах, когато научих – на моите години да развия бабешка болест! Над 3 години съм на лекарства. Отначало игнорирах проблема, обаче положение беше непоносимо и противно. Това главоболия, непрекъснато уморена, никаква енергия. В тесни и задушни помещения ми прилошава. Кръвното ниско, световъртеж, пълният комплект противни симптоми. Главоболието е най-противното, не си на себе си. Като ме хване, няколко дни поред. Нямам завишаване на налягането в черепа, но се събуждам с тежка глава. Много е уморително.

Неврологът ми изписа Вицетин, за мозъчно кръвообращение. Не бях чувала, имах нагласата, че ще пия Кавинтон. Но Вицетин бил същото като Кавинтон, само че по-евтин. Първо сверих цената, щях да го пия с месеци. Зарадвах се, че е евтино. Но след време схванах, че Кавинтон има по-евтин вариант с голяма опаковка. Самосиндикално реших и замених с Кавинтон. Спестяването си струваше. Така сравних ефекта от двете лекарства и мога да кажа мнението си: те просто са еднакви. Работят, доволна съм. Пия ги вече 3 години, периодично на курсове. Справят се, освен неприятната истина, че продължавам да имам нужда от тях.

Напоследък имам напредък с включването на билки. Купих Демир бозан заради шума в ушите и той добре се сработи с хапчетата. Сега редовно пия билките и те ми помагат абсолютно, без странични ефекти. Понасям Демир бозан много добре, чувствам се отлично. Билките подчертано ми върнаха силите и ми наляга енергия. С чая подчертано ми се прояснява главата и нямам главоболие. Забравих да спомена, че пия винпоцетин от 10 мг.

Венета Стефанова от Велико Търново

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Първоначално публикувано на:22.11.2020 @ 13:30

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Отвращаване от алкохол. Лечение на алкохолизъм в домашни условия

Има ли ефикасно лекарство против алкохолизъм? Тайно лечение в домашни условия

Търсим ефикасно лекарство против алкохолизъм. Възможно ли е тайно лечение на алкохолизъм с хапчета и …

6 Мнения

 1. Деси Монева

  На мен ми става гадно на стомаха от Кавинтон, много ме боли корема и 2 дни разстройство поне.

 2. Стефанова

  За мен Кавинтон е слаб за след инсулт. Той е по-скоро за неврологични неща, мое мнение след като гледах инсултен на легло 2 години.

 3. Иванова

  Здравейте! Съпруга ми е след инсулт от 2018 година. Досега пиеше Кавинтон от 10мг. Невролога обаче му го заменя сега с друго лекарствао. Тъй като имаме 2 опаковки по 90 таблетки всяка, ако има желаещ мога да му го предложа на цена по здравна каса. Омръзна ми да събирам лекарства и да чакам да изтече срока на годност, след което да ги хвърлям, все пак даваме пари.

 4. Стоянка

  За леки нарушения по-добре билки, действат по-меко, леко, няма вторични реакции и проблеми. Хубаво е билката да чисти и кръвта, много помага при плаки и холестерол. Това пък е моят опит, макар че уважавам кавинтона.

 5. Вълчо вълчев

  Може ли кавинтон форте да се взема с клонарекс и боров прашец

 6. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *