Виолета Станева за несподелената любов

Несподелена любов. Как да го забравя или да го спечеля отново?

Разговор с психолога Валерия Станчева за несподелената любов – какво е, как да я разпознаем? Може ли да се избегне? Причини и склонност към невъзможни връзки. Кога и как да спрем? Съвети на психолога за забравяне на неподходящия за нас човек. Подходящите думи и есемеси – с примери

Още в текста: Как несподелената любов става споделена? Привличане на любов с ритуали. Помощ от психолог – как помага Валерия Станчева? Консултации и съвети. Магически ритуали и въздействия. Защо да потърсим специалист?

Несподелена любов – в това словосъчетание се събират болка и копнеж, и надежда. Чувството за самоуважение се сблъсква челно с непреодолимото влечение към любимия човек. Или към идеала, който сме създали.

В училище всички сме усетили липсата на ответност. Някои го преживяват леко, други го преболедуват. Единици го възприемат като житейска катастрофа.

Факт, че такава любов има мощта да блокира – движението напред, срещата с други, търсенето на нова любов.

За рисковете и изходите от несподелената любов разговаряме с психолога Валерия Станчева.

В: Нека без предисловие да започнем от най-важното при несподелената любов. За вас като психолог кое е то?

В. Станчева: В анонса споменавате за несподелена любов от ученическите години. В този вид се се пресичат максимализъм, естествена за пубертета неувереност и повишена емоционалност. Спорно е дали въобще е любов или поне – любов към реален човек. По-често е преклонение през идеализиран образ.

Иска ми се сега да говорим за една по-сериозна и травмираща форма на несподелена любов. Тя може да се случи на всяка възраст и да нанесе огромни поражения. Причината е, че връзка има, брак или съжителство, но любовта е едностранна. Несподелена и изпиваща енергията на влюбения.

Затова за мен най-същественият момент е как да разпознаем несподелената любов, за да не изпадаме в неин плен или поне да се опитаме да се излекуваме.

Белези, по които се познава несподелена любов

Ужасно е между двама да стои равнодушие. Или още по-лошо – да има срам от партньора си.

В повечето случаи белезите на несподеленост не са толкова явни. За да сме по-полезни на читателите ви, подредих най-видимите белези в

Таблица

Белези на несподелена любов
Поведение на партньора Истинската причина
Той/тя ви избягва, не отговаря по телефона, отлага и отменя срещи, при среща бърза да приключи и да си тръгне Той/тя не понася присъствието ви, но по своя причина го търпи
Той/тя не иска да ви запознае с роднини и приятели, винаги сте насаме Притеснява се или се срамува от нещо, свързано с вас. Не желае да ви показва
Той/тя не употребява местоимението „ние“ Речта издава, че не сте двойка или той/ тя умишлено го подчертава
Той/тя свежда физическия контакт до минимум, не сте били интимни Не желае да задълбочава връзката и да я отведе до по-напреднала фаза. Възможно е да има физическо отблъскване
Той/ тя не ви казва мили думи, не ви прегръща топло или ви целува по задължение Липсата на отношение се усеща и обикновено значи точно това – липса на чувства
В отношенията има недоизказаност и неопределеност Той/тя няма решение за връзката и поддържа лесен изход

 

В: Мислех, че несподелена любов означава неосъществена любов – срещаш някого, увличаш се, мислиш за него, искаш го, но той (или тя) не отговаря на чувствата ти…

В. Станчева: Наистина, прави сте! Масово хората дори не разбират

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Какво е несподелена любов

Вие говорите за най-безобидната форма – обичаш някого отдалеч, той/тя няма такива чувства. Безобидно е, защото е по-скоро увлечение, влюбване. Обикновено чувството е отправено не към реалния човек, а към негов образ в главата на влюбения.

В крайна сметка липсата на ответност е мъчителна, да! Но колко може да нарани? Докато реалният човек  до вас всеки ден ви лъже, пренебрегва, наранява. Той оставя реални, дълбоки следи в психиката. Това е истинска драма, казвам го без грам ирония.

В: Несподелената любов е болест?

В. Станчева: Може да провокира заболяване. Зависи от индивидуалната психика. Липсата на взаимност без съмнение е неприятна. Но ако се приеме твърде навътре, тя води до депресия и психологически проблеми.

Не е само метафора, че несподелената любов разбива сърцето. Тя нанася реални рани на душата, на психиката. Най-лошо е когато мисълта за несподеленост се потиска или се отрича. Създават се комплекси, има отражение върху всички сфери на живота.

Как да не станем жертва на несподелени чувства?

Спасението е в това да осъзнаем защо се е появило такова нездраво чувство. Съветвам непременно да се открие първоизточникът. Той може да е от детските години, но може проблемът да се е появил след порастването.

Аз нерядко го откривам в

Детството

Един пример: някои личности са привлечени от трудното, непостижимото. Те харесват хора, които не ги забелязват, и отхвърлят други, които ги търсят и ценят.Виолета Станева за несподелената любов

Ако се върнем в детството, ще открием момиченце, влюбено в лидера на класа, или момченце, което въздиша по най-готината съученичка.

„Вървежните“ ученици не са можели да отговорят с взаимност на всеки. Все някой е оставал с разбито сърце, с неутолен копнеж.

Впрочем, другият голям източник на травми е

Семейството

Типичното: родителите не са обръщали достатъчно внимание на детето. Обсебени от работата или поради лични проблеми – не е важно. Важното е, че детето не е чувствало отхвърлено и се е научило да се бори за чувствата на другите. После е пренесло тази тенденция в живота си на възрастен.

Това са „детските“ причини. А има чисто

„Възрастни“ причини

Склонност към несподеленост
Причина Как се чувства Резултат
Лоша самооценка, неувереност Чувства, че не е достоен за любимия/ партньора си. Смята го за по- по- Подсъзнателно приема пренебрежението като заслужено и се съгласява с него
Позиция на жертва Чувства се освободен от отговорност, което е удобно – вината е в другия Едностранно отдава времето, вниманието, силите си
Потребност от силни емоции и чувства Има необходимост от енергийно захранване, което по-лесно и бързо идва от негативни преживявания Открива енергиен източник в небалансираната връзка
Самота Нуждае се от човешка ласка и внимание Прилепва се към човек, който е проявил някакво внимание
Финансови, жилищни затруднения Търси спасител, който да я (го) изведе от затрудненията – деспотични родители, липса на пари и т.н. Влюбва се в потенциален спасител, фантазирайки за романтичното им бъдеще

 

Склонност към несподеленост се забелязва още при неуверени и слаби хора:

 • … които не съумяват да преодолеят и забравят лоши моменти от живота си;
 • … които се страхуват от реалността и предпочитат да преживяват в мислите и копнежите си;
 • … които нямат модел за щастливо семейство и не са виждали истинска взаимност;
 • … които се страхуват или не желаят да променят битието си. Когато любовта е несподелена, те продължават да живеят, както са свикнали;
 • … които не разбират себе си и желанията си.

Склонността към несподеленост не е вродена. Тя се възпитава в детството или се „отглежда“ при социализацията.

В: Истинска или метафорична е

Болката от несподелената любов

В. Станчева: Истинска и осезаема. И много мощна. Дори само заради болката трябва да се лекуваме от невъзможната любов – възможно най-бързо.

Душевната болка се проявява и физически, напр. боли сърце, кръвното се колебае, притиска и тежи глава. Това са ефекти от стреса, а при хроничен стрес се отключват истински сериозни заболявания. Дори рак.

Често ме питат:

Защо несподелената любов се помни дълго?

Ние сме програмирани от литературата и киното за любовна зависимост и любовни страдания. Жертвата в името на любовта се издига в култ и се възприема като доказателство за истински чувства. Вижте само Ромео и Жулиета, Ана Каренина, индийските и турските сериали.

Поезията столетия създава романтика от негативни преживявания. Мъката и трагедията са някак възвишени. Впечатлителните и емоционални хора поставят равенство между искрената любов и болката. И настояват за тази любов, стараят се, жертват се. Не умеят да се спрат.

Кога да спрем?

Разминаването на идеал и реалност води до големи разочарования в живота, до страдания и постоянна неудовлетвореност. Неуспехът в любовта се разпростира в кариерата, финансите, приятелствата… Нещастната любов руши целия живот, съдбата ни.

Защото хората не осъзнават какво е истинската любов.

В: Моля ви, обяснете!

В. Станчева: Любовта е светло, радостно, позитивно чувство. Пеперудите в корема не са измислица – заражда се вътрешно въодушевление, през чиито очи цялата Земя е прекрасна, хората са добри, събитията са щастливи.

Такава любов е свободна и дава свобода. Всичко извира от сърцето, няма принуда, а активна заинтересованост.

Виолета Станева за несподелената любов
Така си я представяме, но любовта не винаги е романтична

Лакмусът за истинската любов е РАДОСТТА! Ако вместо радост има болка, страдание, неудовлетвореност, срам, гняв, ревност и какъвто и да е друг дискомфорт, значи отношенията са патологични и задължително ще навредят.

В: Как да се спасим от любовна зависимост? Моля ви за

Съветите на психолога

В. Станчева: Нещастната любов е болест, която се лекува като всяка патология. Малцина се сещат, че е необходим специалист, психолог. Лекар за душата.

Вместо това хората понасят, мъчат се, потискат чувствата си. Болката слиза навътре в душата, дори в подсъзнанието и нещата стават неуправляеми. Наистина нелекуваната несподеленост оставя белези до живот.

Как да го забравя? Как да я забравя?

Има професионални техники за освобождаване от любовна зависимост – психологически, енергийни, дихателни. Целта е да се достигне до осъзнаване на реалността и да се съпостави с мисленето и емоциите на човека. Да се види дисонансът.

Нерядко самото осъзнаване е достатъчна терапия. Хората не са глупави, те просто са подведени от неправилни убеждения или не съумяват да овладеят урагана от чувства.

За мен има един ключов проблем: хората имат навика да споделят с роднини и приятели. Но няма как да получат адекватен съвет. Или се стремят да се измъкнат сами и не им се получава. Следващата връзка също е катастрофа.

Причината е, че им липсва жизнена енергия.

Човек привлича в живота си само хора от своето енергийно ниво. Например ще откликне приятел, който също като него е неудовлетворен от живота. Ще получи съвет от роднина, които мисли като него. Ще срещне нов партньор, но с подобна на неговата обремененост.

Винаги притегляме равни на себе си. Хармоничният човек претегля хармонични и радостни хора. Нещастният човек среща хора с проблеми.

Ако думата „енергетика“ ви е непонятна, мислете за емоции, за разбирания и начин на мислене, за нанесени травми и минал негативен опит.

Моят съвет е: не чакайте да ви мине, а се лекувайте. Има една вредна максима, че времето лекува. Нелекуваните проблеми потъват навътре в нас, но продължават с разрушителната си дейност. Те стават още по-опасни, защото спираме да ги възприемаме като проблем. Те стават даденост.

В: Бихте ли споделили по-конкретно какво да правим?

В. Станчева: Подходите зависят от конкретния случай. Ще обясня с примери. Употребявам думата „той“ в смисъл на желан партньор, а казаното важи и за мъже, и за жени.

Техники да се справим с невъзможната любов

Ситуация Подход
Той не знае за чувствата ви Споделете ги, за да преодолеете неизвестността и да преминете на нов етап
Той сам се досеща за чувствата ви Задействайте се. Възможно е да изчаква ваше действие – покана, жест, признание или др.
Той почти не ви познава Опитайте да привлечете вниманието, осъществете контакт, потърсете пресечни точки
Той не желае да ви опознае Прекратете контактите и се насочете към преживяване на несподелените си чувства
Сближили сте се, но не се е получило поради липса на взаимност Не насилвайте нещата. Дори да го върнете, това ще се дължи на пресметливост (някаква нужда на физически или душевен план) и ще породи още страдания
Вие сте в партньорство (брак) без взаимност Ако той живее с вас без любов, вас ви използват. Потърсете подкрепа за обективна оценка на отношенията и евентуалното им прекратяване

Общ съвет за всички случаи: не се фиксирайте върху чувствата си и проблема с желания или настоящ партньор. Концентрирайте се върху себе си – намерете си занимание по душа, водете активен живот, срещайте се с приятели, с други хора, пътувайте, почивайте, потърсете възможности за развитие и личен растеж.Виолета Станева за несподелената любов

Така ще повишите собствената си стойност и е възможно да предизвикате вниманието на желания партньор. Или ще повишите стойността си и ще привлечете по-стойностен партньор. Каквото и да стане, ще е от полза за вас.

В: Г-жо Станчева, вие говорите за разумност. Но при интензивни чувства е трудно да се сдържаш, да си разумен. Някои хора не обичат поражението и никога не се отказват. На тях как помагате?

В. Станчева: Подходът е еднакъв – чрез анализ и осмисляне на ситуациите към осъзнаване на истинската им същност. При отделни хора се случва бавно, защото са упорити и верни на чувствата си. Дори когато си вредят или направо се съсипват.

Винаги съм насреща и с практически съвети – как да се държат, какво да казват и какво да премълчават, какви есемеси да пишат.

В: Има забранени есемеси ли?

В. Станчева: Преди 20 г. влюбените дебнеха да срещнат обекта на чувствата си. Сега свързването е мигновено – с есемес или в месинджър. Нищо не спира необмислените и импулсивни действия. После човекът се срамува или съжалява, но късно.

Забранени SMS-и, не правете така!

Забранете си изпращането на няколко типа есемеси, за да си спестите срам и горчивина.

 1. Не споделяйте чувствата си с есемес. Пр.: Обичам те, постоянно мисля за теб. Не си изливайте душата в ЛС. Не се знае къде и кога ще бъде прочетено съобщението, в какъв контекст ще попадне. Ако има негатив, той ще е за вас;
 2. Не търсете съжаление. Пр.: Лошо ми е, припаднах, разболях се. Търсите ли внимание на всяка цена или ви трябва искрено чувство;
 3. Не заповядвайте. Пр.: Вдигни телефона, трябва да поговорим. Подавате неприятни сигнали за незачитане на чуждата воля;
 4. Не следете човека. Пр.: Къде си, с кого си. Контролирането е неприемливо дори при взаимност на чувствата;
 5. Не бомбардирайте с есемеси. Изпращането на 20 поредни съобщения с нищо няма да ви помогне, напротив – ще влоши нещата.

Добри СМС, които може да пращаме

Безопасните есемеси са дозираните – като брой и като съдържание. Те трябва да се изпращат с реална причина, да не притесняват отсрещния и да създават само приятни усещания.

Какво не бива да се казва

Идентичен съвет ще дам и за личните срещи. Повечето неща, които извират от душата, не са подходящи за казване при липса на ответни чувства.

Успех е да кажем сбогом без обвинения, нападки и клетви. Например:

Ти ме разби, ти ме унищожи, ти ме съсипа!

Ти си жесток човек, сърцето ти е безмилостно!

Пожелавам ти да те отхвърлят, както ти направи с мен!

Дано се влюбиш в камък като теб!

Засегнатият човек може да каже такива неща и по-силни, но те само ще отворят повече болка. Ако отсрещният няма чувства, това е необратимо. Ако е имал, но са угаснали, няма да се върнат с обиди.

Най-важното: не се унижавайте!

И запомни: Ти не си виновен. Впрочем, ето едно прекрасно видео в тази посока:

В: Сякаш категорично отхвърляте възможността за положителен изход?

В. Станчева: Положителният изход е да съхраним себе си – самоуважението си, психиката и емоциите си. Но да, разбирам какво питате и понякога има шанс двойката да се събере. Иначе хората оттам започват, най-напред питат:

Как да го спечеля отново? Поне за приятел?

Това е желание за отсрочка. Необходима ни е, за да понесем, за да свикнем.

Приятелството не може да замени любовта. Приятелските отношения с бивш партньор са възможни за някакъв период, докато се омекоти раздялата. Но желанието за приятелство прикрива надеждата за възобновяване на отношенията. А такава надежда може да ни блокира за дълго, да ни попречи да продължим в живот.

А сега ще окуража оптимистите – има случаи, в които любовта е несподелена временно, като етап. Отношенията са в развитие и е реално да се отстранят пречките. Тогава се създават нови връзки или разделените се събират.

Как несподелената любов става споделена?

С клиента търсим пречките пред любовта. И ако е по силите ни, ги отстраняваме. Има някои типове пречки, които могат да бъдат отработени и премахнати. Например:

 • Вътрешни бариери – срам, страх, съмнения, неизяснени докрай желания;
 • Неправилно поведение, което отблъсква или не помага за сближаване с любимия;
 • Недобронамерена намеса от трети лица – приятели, роднини, заинтересовани;
 • Енергийно вмешателство – говорим за магии, каквито днес активно се правят и нанасят сериозни поражения;
 • Материални и финансови трудности – обсъждаме доколко са реална пречка и как могат да бъдат туширани;
 • Брак или съжителство – помагам на клиента да подреди приоритетите си.

Важното е да определим точно има ли надежда да се породят или да се възвърнат чувствата. Ако има – помагам на клиента да възприеме правилното поведение и да направи обмислени и успешни крачки за събиране с любимия човек.

В: Споменахте магии. Вие като психолог вярвате ли в тях?

В. Станчева: Вярвам в енергията и в нейното влияние върху нас. Ние сме енергия, по енергиен път влияем на околните. Затова магиите работят – те ни облъчват с негативна енергия и ни вредят. По същата причина има и ритуали за привличане на любов, които вършат работа.

Привличане на любовта с ритуали

В ритуалите се употребяват традиционни неща като снимка, свещи, сърца, аромати и др. Атрибутите не са съществени, нито точните действия и думи.

Важното е, че при ритуала човекът избистря истинските си желания и намерения, своето отношение. Ясно и мощно отправя желанието си към Вселената и създава мощен енергиен поток, който няма как да остане без отговор.

В: Мъжът или жената по-често страдат от несподелена любов?

В. Станчева: И при двата пола се случва. Мъжете също могат да са романтични и да страдат, нека не омаловажаваме.

Несподелена любов при мъжете

Последствията при мъжете нерядко са по-дълбоки и трайни, отколкото при дамите. Малките момченца ги учат да се сдържат и да не издават чувствата си.

Решения специално за мъже

Безполезно е да се зацикля върху липсата на споделеност. Ако мъжът е слаб духом, той рискува да полудее, да се депресира или да ескалира в агресивност.

Полезните ходове са два: да я спечели или да я забрави.

Мъжът има възможността да се бори за любимата си по-успешно от една жена. Обществото приема за нормално мъжът да ухажва, да преследва, да демонстрира любовта си. Докато същото поведение не се толерира при жените.

Полезни действия:

 • Проявете настойчивост и упорство, те се възприемат като доказателство за истински чувства;
 • Бъдете щедри;
 • Покажете, че сте романтична натура;
 • Проявете чувството си за хумор;
 • Повишете самооценката си и увереността в себе си;
 • Повишете популярността си сред жените;
 • Информирайте се какви мъже харесва тя и влезте в образа.

Ако не подейства, тогава ще поработим за приемане, съгласяване и за забравяне. Животът продължава.

Как помага психологът В. Станчева?

В работата си навремето използвах различни техники:

 • Психологически тренинги и практики;
 • Консултации и напътствия;
 • Магически ритуали и въздействия.

Но вече не работя като психолог. Имам друга, по-печеливша работа, от която не ми остава време да се занимавам с подобни клиенти.

Избирах метода, който е в синхрон с конкретния клиент. Целта винаги е била една – той да бъде щастлив, да не страда, да продължи живота си по един или друг начин.

Някои се колебаят дали да се доверят на психолог. Категорична съм: да! Не афиширам себе си. Изберете психолог, към който ще усетите доверие, но нека е специалист и нищо по-малко.

Защо е добре да потърсим специалист?

Психиката и подсъзнанието не са за подценяване. Любовта е способна да нанесе травми за цял живот. Да съсипе всички сфери – финанси, работа, семейство, деца.

Експериментите винаги струват скъпо. Лошите съвети се плащат от този, който ги е приел и ги е изпробвал, а не от съветника. Роднините и приятелите може да са добронамерени, но те не са в състояние да надхвърлят собствения си мироглед.

Горещо ви препоръчвам: поискайте помощ от психолог!

Как да се свържем с вас?

В момента съм прекратила работата с клиенти и не давам консултации. Съгласих се на това интервю, защото харесвам сайта „Портал-21“.

В: Благодаря ви!

Стихове за несподелена любовСтихове за несподелена любов

Силни думи и цитатиЦитати за несподелена любов

Източници и още допълнителна информация: Сигурни белези за несподелена любовКакво е несподелена любов?Решения и възможности

Пишете ни и вие! Как познавате несподелената любов? Какво според вас е несподелена любов? Как да не станем жертва? Бихте ли дали съвети? А как можем да го забравим? Пишете ни в нашия форум за несподелената любов ТУК!

Първоначално публикувано на:23.11.2020 @ 10:00

За Радост Димитрова

Прочети още

Отвращаване от алкохол. Лечение на алкохолизъм в домашни условия

Има ли ефикасно лекарство против алкохолизъм? Тайно лечение в домашни условия

Търсим ефикасно лекарство против алкохолизъм. Възможно ли е тайно лечение на алкохолизъм с хапчета и …

6 Мнения

 1. Люба Семова

  Много благодаря, че интервюирахте г-жа Станчева. За мен тя е най-милия, внимателен и отзивчив човек. Винаги получавам дълбоко облекчени и удовлетворение от разговорите ни. Благодаря ви, че ви има.

 2. Обичам един мъж повече от 20 г. Той се ожени и разведе два пъти, има 3 деца от 2 жени, но мен така и не ме забеляза като жена. Аз съм му приятелка, при мен идва да плаче, но не ме вижда като жена. Отказала съм се да привличам вниманието му, но животът ми мина без любов…

 3. Като се ядосам, такива СМС-и пиша, че свят му се завива. Един даже си счупи телефона от яд. Какво ще ги щадя, те нас щадят ли ни?!!

 4. Соня Ташева

  Много качествен психолог! Благодарности и респект! Вие сте истински специалист, Валерия!

 5. Тодор Любомиров

  Не мисля, че има несподелена любов. Някой нещо си фантазира за непознат , дето то е виждал само отдалече – това ли било влюбване? Обича ли се виртуално? Такива хора наистина трябва да се лекуват, имат нужда не от психолог, а от психиатър!

  • ренита

   Как да няма несподелена любов ти знаеш ли какво е да обичаш някой който му е все тая за теб

 6. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *