Кои са цветовете на дъгата и защо са подредени точно така.
Огнена, волтова и рефлексна дъга. Дължина на дъга.

Тайната на цветовете на дъгата. Как се получава дъга? Само факти

Кои са цветовете на дъгата и защо са подредени точно така. Снимки и диаграми. Как се получава небесна дъга (слънчева). Огнена, волтова и рефлексна дъга. Дължина на дъга.

Едно от най-вдъхновяващите природни явления е дъгата. Тя ни спира насред забързания ден, за да я погледаме и да я снимаме.

Но какво е дъга и защо в нея има седем цвята?

Дъгата е светлина, която е пречупена и отразена в капчици вода (дъжд, мъгла), намираща се в атмосферата. Затова най-често виждаме дъга след дъжд.

Невъзможно е да доближим дъга, както не стигаме хоризонта. Дъгата е оптически ефект и зависи от зрителната точка. Ако ние на земята виждаме дъгата като полуокръжност, то пътникът в самолета я вижда като пълна окръжност.

Това се обяснява с разположението на Слънцето, което е източник на светлината (което се отразява) и на човека-наблюдател. Слънцето винаги е зад гърба на наблюдателя.

Двойна дъга и Божията ръка в небето от 24 май насам!
Дъга – ангелски криле предизвикаха благоговение сред наблюдателите през 2020 г.

Цветовете на дъгата

Учим децата, че дъгата има 7 цвята. Но те не са седем, а много повече. Цветовете на дъгата преливат един в друг, а човешкото око не може да ги различи.

Последователност на цветовете: червен, оранжев, жълт, зелен, светлосин, тъмносин, виолетов.

Цветовете на дъгата винаги са в този ред или в обратния (от виолетово до червено), ако вътре в дъгата се е отразила втора дъга.

Защо цветовете на дъгата са подредени точно така?

Небесната дъга представлява разлагане на бялата светлина или това, което наричаме спектър. Светлината е съвкупност от вълни с различна дължина. Ние я възприемаме като бяла. Когато се пречупи във вода, светлината се разлага или разделя по дължина на вълните. Най-напред се подреждат частиците с най-дълга вълна. Тях ги виждаме като червена светлина. Червеният сегмент на дъгата винаги е първи. След него е оранжевото, което е с по-къса вълна от червеното, но с по-дълга от жълтото. Най-къси са вълните на виолетовото и затова то стои накрая.

Чрез дъгата децата с лекота усвояват уроците са светлината и спектъра.

Интересно е, че в древността са възприемани по-малък брой цветове на дъгата. Аристотел е описал само три цвята – червен, зелен и виолетов. Австралийските аборигени виждат 6 цвята, а някои африкански племена – само два цвята – тъмен и светъл.

И днес англичаните са уверени, че осн. цветове са шест. Те забравят за индигото (тъмносиньото). Японците пък пропускат зеленото – те нямат такава дума в езика си. Просто възприемат зеленото като оттенък на синьото.

И все пак колко са цветовете в небесната дъга?

Този въпрос няма точен отговор. Вълните във видимия спектър (~ 400-750 нм) може да бъдат обозначавани с каквито ни е удобно цветове. Те са вълни и не знаят нищо за възприятията на човека, които превръщат дължината на вълната в съответен цвят. В една реална дъга могат да се отделят и 2 цвята, и 100. И винаги това ще бъде субективно.

Слънчева и лунна дъга

Дъгите, които сте наблюдавали, са слънчеви. Те са се появили в резултат от пречупване на слънчевите лъчи. Но има и лунна дъга – резултат от пречупване на лунна светлина. Лунната светлина е по-слаба. Човешките възприятия за слаба светлина – също. Ето защо този тип дъга се възприема като бяла светлина и не се осъзнава, че е дъга.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
Двойна дъга и Божията ръка в небето от 24 май насам!
Тази красота е заснета от една българка над дома й на 24 май

Дъга за оцветяване

Децата обичат да оцветяват дъгата и това е полезно – по този начин се запознават с основните цветове и тренират тяхното различаване. Ако търсите схеми за оцветяване, може да разпечатате такива от този сайт.

Дължина на дъга

Колко дълга е дъгата? Дъгата е нематериална и няма как да минем под нея. Въпреки това тя може да бъде измерена. Линейният размер на дъгата зависи от разстоянието между човека-наблюдател и капката вода, която е отразила светлината.

За определяне на размера е нужно да умножим това разстояние по тангенс на 42 градуса. Ако дъгата е възникнала на 5 метра от наблюдателя, то радиусът й е приблизително 4.5 метра.

А защо 42 градуса? Когато светлината попадне в капка вода, тя се отразява и се връща по обратната траектория под ъгъл от 42 градуса спрямо източника на светлината.

По-интересно е да мерим продължителността на дъгата като явление във времето. Засега рекорд държи дъга в Тайван, която се задържала почти 9 часа. Явлението продължава толкова дълго, колкото може да се задържи влага във въздуха, обляна от слънчева светлина.

Други дъги

 • Волтова дъга или електрическа – това е разряд на електричество в газова среда. Електрич. искра е моментно разреждане, а дъгата – продължителен;
 • Рефлексна дъга – а това е термин от медицината. Представлява физическият механизъм на рефлекса. Започва с рецептор и завършва с органа-изпълнител.

Дъгата като чудо

Децата вярват, че може да се върви по дъгата. Че преминаването под дъгата променя пола. Пречупената светлина чертае божествени фигури в небето, по които и възрастните въздишат. Мнозина виждат в уж простото физично явление знак Свише.

Децата вярват, че може да се върви по дъгата. Че преминаването под дъгата променя пола. Пречупената светлина чертае божествени фигури в небето, по които и възрастните въздишат. Мнозина виждат в уж простото физично явление знак Свише.

Двойна дъга и Божията ръка в небето от 24 май насам!

Божествени проявления в Северна България. Божията ръка, ангелски крила, огнен лотос и двойна дъга видяха в Северна България от навечерието на най-българския празник 24 май досега. Потребители на социалните мрежи споделиха уникални изображения, които ни накараха да ахнем.

Най-вълнуващи са изографисаните от облаци и пара ангелски криле и мистични ръце. Хората ги приеха като поличба за прекрасно бъдеще, което ще ни зарадва най-накрая след изтерзаното време на болести и ограничения.

„Господ бди над нас, закриля ни и можем да разчитаме на помощта му“, коментират хората. Мнозина виждат божествена светлина и благослов в красивите небесни картини.

Необичайните явления над Русе започват на 23 май, когато в небето цъфва огнен лотос. Местна жителка снима явлението, защото е впечатлена, че над цветето има лъвска грива – един от символите на България.

На 24 май фейсбук-потребителката Diana Stoyanov снима над дома си Божиите ръце. Тя споделя уникалното чувство на благоговение, което е изпитала. Някои виждат в изображението ангелско крило, други – две ръце, но всички са единодушни, че е красиво знамение.

Най-много впечатлява двойната дъга в Русе, който изгря на небосклона след проливен дъжд.

Впрочем двойната дъга е явление, което радва не само поетите по душа, но и физиците. За да я обяснят, те са създали отделен раздел на науката.

Обикновено в небето се наблюдава една дъга. Паралелни слънчеви лъчи, попадайки върху капки вода, се разсейват в атмосферата, проникват вътре в капката и се отразяват на задната й страна. Светлинният лъч се пречупва на границата вода – въздух.

Ъглите на пречупване са различни за всяка дължина на вълната (цвят). Затова на „изхода“ на капката светлината излиза под различни ъгли, което ние виждаме като различни цветове.

Обаче част от светлината може да не излезе от капката след първото отражение, а да се отрази повторно. Тогава се получава вторична дъга.

Втората дъга е не така ярка като първата. Винаги последователността на цветовете е противоположна на тази в първичната дъга.

Възможно е да се получи и трето отражение – трета дъга, но това е крайно невероятно и рядко явление.

Между дъгите възниква тъмна област. Тя също има научно обяснение, което впрочем е намерено още преди нашата ера. Двойната дъга е едно от най-удивителните природни явления, които винаги радват хората.

Видео: красив запис на двойна дъга

Първоначално публикувано на:24.11.2020 @ 18:08

За Радост Димитрова

Прочети още

Позитивно мислене

Упражнения за силата на мисълта. Как да задействаме позитивното мислене и силата на подсъзнанието?

Упражнения за силата на мисълта и за позитивно мислене. Силата на подсъзнанието – как да …

3 Мнения

 1. Цветана

  Дъгите са знак от Небето, че животът не е само видимото, а има нещо повече. Физиката и науката въобще не може всичко да обясни

 2. Теодора Пенкова

  Най-уникалната дъга видях на Рилските езера, беше огромна и обхващаше цялата планина. Не е случайно това, сигярна с ъм

 3. Кремена Кирилова

  Гениалните художници възприемат повече цветове, те имат по-чувствителни сензори и усещат повече нюанси на светлината. затова въздишаме по картините им. Обаче обикновеното око е чувствително към зеления цвят, затова той успокоява и е за релакс.

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *