Пушек от двигателя и диагностика на автомобила
Пушек от двигателя и диагностика на автомобила

Пушек от двигателя и диагностика. Какво може да значи?

Как  се прави диагностика, когато има пушек от двигателя? Какво можем да разберем, когато двигателят ни пуши?

Появата на пушек от двигателя е ясен знак за възникнала неизправност. Но къде точно? Много неща могат да доведат до непълно или неправилно изгаряне на горивото, а може да има излив на охлаждаща течност или масло. Възможно е повредата да засяга горивната система, охлаждането, цилиндрите, разпределителния механизъм и др.

Нерядко пушекът се причинява от неизправност в една система, но тази неизправност е възникнала поради дефект в друга система. За пример: лошо охлаждане поражда прегряване и прегаряне на буталния пръстен. Вследствие на това в цилиндрите попада масло и причинява димене.

След диагностика на проблема не отлагайте отстраняването му. Части за индустриални и селскостопански машини предлага онлайн магазинът на ЙОВ България.

Причината не винаги е видима. Незапознатите се озадачават от следната ситуация: стартира се двигателят след дълъг престой, от ауспуха излиза гъст дим. Щом двигателят загрее, дименето намалява, а с времето напълно изчезва.

Започваме да търсим от видимите обстоятелства. Според експертите с опит, най-много за проблема говори цветът на пушека.

Димът от двигателя може да е бял, син, черен. В таблица даваме само някои от възможните дефекти.

Диагностика по цвета на пушека

НАСОКИ СПОРЕД ЦВЕТА НА ПУШЕКА
ЦВЯТ КЪДЕ ДА ТЪРСИМ
Син пушек при студен двигател (бензинов) маслен излив в горивна камера
Бял пушек при топъл двигател (бензинов) попадане на антифриз или вода от охлаждането в цилиндрите
Син пушек при подаване на газ Ако димът постепенно изчезва, няма сериозна причина. Ако се усилва, показва износване на елементи, поради което в цилиндрите прониква масло
Черен пушек при рязко подаване на газ лошо горене или лошо гориво
Черен пушек при стартиране на двигателя непълно изгаряне, неравномерно разпръскване, недостатъчно подаване на въздух, гориво с ниско качество
Сиво-син пушек дизел попадане на масло в цилиндрите, падане на компресията
Бял пушек и мирис на нафта проблем с охлаждането (при загрят двигател и плюсови температури)

Бял или прозрачен дим

Бял пушек от ауспуха е напълно нормално явление при студен двигател. Виждаме пара, отделена при горенето, която при студена система частично кондензира. Със затопляне на двигателя парата намалява.

Но ако времето е с плюсови Т°С и двигателят добре се е затоплил, получаваме ясен знак за проблем.

Например попадане на охлаждаща течност (вода, антифриз) в цилиндрите. В такъв случай влагата не успява напълно да се изпари и причинява пари с висока плътност. Оттенъкът тук зависи от цвета на охлаждащата течност. Важното е, че той се разсейва бързо.

Първо трябва да се убедите, че от ауспуха излиза „маслен“ пушек, а не пара.

Тест: загряваме двигателя до работна температура. Закриваме отвора на ауспуха с лист хартия и гледаме: водата от листа постепенно се изпарява и не оставя мазни следи. Ако останат мазни отпечатъци, то проблемът в двигателя не е свързан с охлаждащата течност.

Ако на хартията няма мазни следи, търсим нататък. Течност може да попада в цилиндрите и заради пукнатини. През тях изгорелите газове влизат в системата за охлаждане.

Тест: отворете радиатора или разширителния съд – ако от охлаждащата течност идва мирис на изгорели газове или на повърхността има мазен филм, то това е нашият проблем – попадане на изгорели газове в системата за охлаждане.

Син или сивкав дим

Вероятна причина за синеещ (омаслен) дим е фактът, че в цилиндрите е проникнало масло. Този пушек може да е най-различен по оттенък – от прозрачно до синьо и гъсто бяло-синьо. Това зависи от разни фактори – доколко е затоплена колата, колич. на постъпващото масло и т.н.

За разлика от  парата, този пушек не се разсейва бързо, а упоменатият тест с хартия на ауспуха показва мазни капки. Очевидно този проблем се съпровожда с повишено потребление на масло.

Само да не забравяме, че новите коли имат неутрализатори, които чистят отработените газове от маслото. Все пак си струва да проверим за износване на цилиндрите.

Друг вариант: син или синьо-бял пушех се наблюдава при студен двигател и постепенно намалява и със загряването изчезва напълно. Проверете за следната причина: при нагряване детайлите се разширяват и заемат по-голямо пространство, при което силно си притискат един към друг.

Обаче ако износването е прекалено, се получава обратното – пушекът се увеличава, т. к. горещото масло, което е с ниска плътност, по-лесно попада в цилиндрите през износените детайли.

По-лесно се определя неизправност, ако е свързана с тежки форми на износване. Тогава се появяват вибрации и видими деформации.

При двигатели с турбокомпресор синеещ дим би могъл да указва неизправност в неговите уплътнения или друго повреда.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Син дим + разход на масло нерядко се причиняват от неизправност в запалването или при нехерметичен клапан. Във втория случай пушекът става бяло-син, особено при явен нагар на клапана. Такъв дефект се открива лесно – компресията в този цилиндър е незначителна или изобщо отсъства, а на свещите се появява обилен черен нагар.

Черен дим

Черен дим от ауспуха свидетелства за преобогатена горивно-въздушна смес и следователно за нередност при подаването на горивото. Такъв пушек добре се откроява и представлява частнички сажди – продукт от непълно изгаряне.

Черният дим често се съпровожда с голям разход на гориво, проблеми с паленето, неустойчив режим, а пък изгорелите газове са откровено токсични. Може да забележим още загуба на мощност заради неоптималния състав на горивно-въздушната смес.

  • При електронно впръскване на бензин имаме друга теза: преобогатяване на сместа се случва при неизправност на различни датчици.
  • При дизелите черен дим се появява при проблеми с помпата и при голям ъгъл на впръскване.

Като цяло черният дим говори за проблеми с горивото и горивната система – или проблем със запалването, или неизправност при впръскването на гориво. Нерядко получаваме подсказка от повишения разход.

Видео: тест на двигателя за аматьори (на русдки)

Първоначално публикувано на:12.04.2021 @ 7:42

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Хапчета за разхлабване с псилиум (хуск)

Хапчета за разхлабване

Кои са най-добрите хапчета за разхлабване, които можем да поръчаме онлайн. Видове ефикасно лекарство за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *