Англо-Американско Училище в София
Англо-Американско Училище в София

Англо-Американско Училище в София. Мнения и кои деца учат в него?

Какви мнения съществуват за Англо-Американското училище в София? Такси. Кои деца учат в него?

Англо-американско училище (ААS) е интернационално частно училище в София, което обучава деца от 3-годишна възраст до приключване на средно образование. Разположено на 70 000 дка под склоновете на Витоша, то предоставя максимално добри условия за ежедневието на учениците си.

Жълтите издания обобщават, че това е супер престижно и най-скъпо училище в България. То е естествен избор за високопоставените родители в страната – чужденци и български граждани. В ААS учат децата на дипломати, политици, бизнесмени.

Таксите за обучение, както и някои правила, създават по естествен път общество от деца и младежи със сходни мотиви и цели за развитие, социални умения и отнасяне към ученето. По време на обучението децата създават ценни контакти и приятелства за своето бъдеще.

Какви са таксите?

Образованието в Англо-американско училище в София представлява инвестиция в бъдещето на децата – това е философията на учебното заведение.

Годишната такса е диференцирана на 4 елемента, като два са само за нови ученици. Общата стойност се променя според това в кой клас се обучава ученикът.

В таблица представяме актуалните цени за настоящата година.

Такси 2020/2021 в евро €
Степен на обучение Новоприет ученик Продължаващо обучение
Детска градина 14 685 12,175
До 5 клас 21,983 19,473
6 – 8 клас 23,219 20,709
9 – 12 клас 24,419 21,909

В цитираните такси не е включен транспорт. Училищен автобус се използва по желание, като има две опции:

  • Пълно обслужване срещу сумата от 1 712 евро;
  • Частично обслужване (само в едната посока) на стойност 1 113 евро.

Съществуват и такси за допълнителни услуги като външен изпит, дипломиране, пътувания по извънкласните дейности и др.

Кои деца учат в него?

Училището се създава 1967 г. с цел да предоставя качествено обучение на живеещите в България британци и американци. Днес в него има представители на около 50 националности. Учениците са в диапазона от 500 до 600. Това са деца на дипломати, представители на международния бизнес, както и деца на високопоставени българи от сферите на политиката, бизнеса, изкуството, шоу бизнеса и др. Впрочем, учениците не се делят на български и чуждестранни – таксите за всички са еднакви.

Кандидатстване

Учениците трябва да покриват условия за възраст и за ниво на владеене на английски език. Поставени са и някои специфични изисквания.

В условията е заложен приоритет за служителите на посолствата на САЩ и Великобритания, както и свързаните с тях институции. На второ място се поставя приоритет към гражданите на визираните държани, следвани от членовете на други дипломатически мисии.

Живот в Англо-американско училище

Първото впечатляващо нещо е охраната. Достъпът до учебните сгради е с пропускателен режим, а територията се наблюдава с камери. Външни посетители не могат да влязат самостоятелно.

Материалните условия са без забележка. Сградите са съвременни, четири на брой. Ориентирани са към планината, така че учениците се наслаждават на панорамата. Застроената площ е почти 10 000 м2.

Освен класни стаи, е създадена база за спорт, изкуства и наука. Има арт-зали и лаборатории, футболното игрище е с естествена трева и стандартен размер, има тенис кортове и игрища за други спортове, детски площадки за мъниците от детската градина, театрална зала.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Оборудването на класните стаи е технологично – екрани вместо черни дъски.

Контактна информация за училището

  • София, квартал Панчарево, местност Детски град
  • Улица „Сияние“ №1, п. код 1137, п. кутия 31
  • Телефон за инф. 02 923 88 10, 02 923 88 11

Образователна програма и акредитации

AAS има акредитации от организациите на колежите в САЩ и Великобритания. Членува в организацията на международните европейски училища CEESA. Това е гаранция за развиването на извънкласни програми, работа по проекти, развитие в насока творчество и спорт.

Училището е признато за екологично със златен сертификат за зелено строит. от USGBC. Най-впечатляващ в тази насока е озеленения му покрив.

Приятната атмосфера е само едно от средствата, чрез които се стимулира любов към ученето и активен интерес към собственото развитие. В ААS се акцентира върху възпитанието и се насърчава любовта към живота. Цялото обучение е целенасочено към градене на водещи житейски умения като критично мислене, творчество и изобретателност. Възпитават се търпимост, отговорност и дисциплина, способност за взаимодействие с други хора.

Учебната програма въплъщава най-добрите практики от образователните системи в САЩ и Великобритания. Акцентира на езиковото обучение, математиката и научната дейност.

В Англо-американското училище се използва обучителен подход, който излиза извън пределите на класната стая. Учениците се подготвят за истинските големи предизвикателства на бъдещето, подчертават от училището.

Какво предлага лятното училище

Част от лятната програма е разкрита за развиване на езиковите умения. Провежда се 4-седмично лятно училище по английски език в базата на ААS в Панчарево. То приема ученици от 5 до 12 г., които работят на малки групи. Езиковото училище е отворено за деца, които не се обучават в Англо-американското училище.

Програмата на лятното училище включва занимания по изкуства и театър, готвене, плуване и други спортове. Отделно се провеждат летни спортни лагери.

Мнения

Мненията в българските форуми са сравнително малко и еднакви по смисъл. Българите смятат училището за квалитетно, но невъзможно скъпо. Винаги се отбелязват тези две неща – високо качество и висока цена. Ето извадка от специална тема във форума на бг майките.

  • Divana: Училища като това са разкрити по цял свят, винаги са с висок стандарт и скъпи. Дипломатите и бизнесмените не си дават децата в местните училища…
  • Demetra: Това е единственото място в Бг, където ще си дам детето без колебания и съмнения. Стига да имах парите – тези такси са направо неприлични, бият Оксфордския университет…
  • Еmem: Супер училище е, но надали ще можеш да си го позволиш. Познавам две англичанчета, които учат в ААУ, родителите им са със супер впечатления. Имат високи претенции при избора на учители, като цяло са симпатяги.

Оставете и вие своето мнение във форума ни ТУК или пишете директно в коментарите.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Как се лекува запек при куче. Разхлабителни добавки и подходящи храни. Кисело мляко, зехтин, фибри и лекарства. Пробиотикът Immuno & Probiotics

Запек при куче. Разхлабителни добавки

Как се лекува запек при куче. Разхлабителни добавки и подходящи храни. Кисело мляко, зехтин, фибри …

2 Мнения

  1. Лустрото подвежда! Училището е скъпо, защото платците са посолства и работодатели и българи сноби. На всички платци е ясно, че плащат за огромни училищни заплати, скъпи къщи из Бояна и пътувания в чужбина о поддръжка. Академично, училището е посредствено до слабо. В час високоплатените „учители“ чаткат по мобилните, докато децата правят нещо си. Поради различното ниво на владеене на английски, няма как да не се предизвиква недоволството от слабите резултати. Учители и директори не взимат страна в конфликти между деца и предпочитат да гледат встрани. А такива има много! Основната работа на учители и директори е да запазят работата си там и да убеждават родителите колко са щастливи децата им. Завършващите ААУ продължават в посредствени колежи, което е огледало на нивото, а българчетата са направо повредени неспособни да влязат в реалността. Има по-добри решения в София.

    • Анонимен

      Училището е без покритие. Наказват децата за всевъзможни глупости, а на родителите обесняват че децата им лъжат. В началото всички са мили и усмихнати и лека полека през годината се започва с наказанията. Говориш в коридора – наказан, бавен си – наказан, трябва да ти се повтаря – наказан, плачеш без да си питал дали може – наказан.
      В детската градина тази година смениха 8 учителя и в момента няма дори учител.
      Положението е шуробадженащина. Собственика, женаму, дъщеряму, приятели, семейства на персонала … за техните деца няма наказания.

      В училището нито се учи, нито се държат добре с децата. Училитете се оплакват от децата все едно някой друг трябва да ги учи.

      Имат късмет че много родителите са чужденци и не пишат коментари в интернет.

      Тази година има класове, които си тръгват на 80% заради учители.

      А тази година при проверката от МОН са били изпратени като представители на родителите само ‘наши’ хора. Семействата на приятели, половинките на собственици и персонал.
      Общо взето … много претенции, зграда, лъскакава и голяма като за мол, но вътре си е българщина в най-лошата и форма.

  2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *