Проф. Иво Христов
Проф. Иво Христов - не преувеличавам, случващото се е страшно!

Проф. Иво Христов

Биография на проф. Иво Христов. Книги, интервюта, видеа в Youtube. Съпруга, семейство

Социолог, юрист, геополитически анализатор, народен представител, професор – предпочитани определения за Иво Христов. Ролята му на депутат не остава незабелязана. Неговите изказвания и анализи се поддържат и критикуват, винаги са интересни за проследяване.

Данни за Иво Христов
дата на раждане 5 септември 1966 г.
място на раждане столицата на Украйна
образование магистър по право, д-р по социология
партия БСП
народен представител член на ПГ БСП за България в 44, 45 и 46 НС
сътрудник по правни въпроси в 38, 39, 40 и 41 НС

Биография на проф. Иво Христов

До месец Иво Христов ще навърши 57 години. Често в интернет, а дори и медиите, бъркат Иво Христов с неговият съименник, който е журналист, президентски секретар при Румен Радев, евродепутат.

Баща му е Ангел Христов. За да различават двамата Иво Христовци, изписват и бащиното име. Професорът – социолог е Ангелов Христов, а журналистът – Петков Христов. Първият е роден в Украйна, вторият – в Турция. За Ангел Христов не се знае нищо.

Дeтcтвo, yĸpaинcĸи и мaĸeдoнcĸи ĸopeни

Иво Христов (Ангелов) е роден през септември в украинската столица. Годината е 1966 г. Бащиният му род произхожда от град Сяр в Егейска Македония.

В интервюта чуваме бившият депутат да си припомня и цитира с огромно уважение баба си и дядо си по бащин ред. Той ги приема като източник на мъдрост. Учили са го да се държи достойно и на ценностите на живота.

Професор Иво Христов 0 02
Професорът като млад и сега
Семейство и личен живот

Според Будна ера, която се позовава на декларации по дохода, Христов е заможен човек – разполага с имоти и парцели. Притежава луксозни коли и има спестявания. Женен е.

 • Maйĸa, poдитeли и пpapoдитeли. В биографичните справки не се споменава майчиният му род и причината за установяването на семейството в бившия СССР. Във форумите се твърди, че майка му е украинка.
 • Cъпpyгa. Пак във форумите се твърди, че и съпругата на Иво Христов е украинка. В статии сайтове като  Пик.бг и Будна ера разкриват, че тя е юрист по образование и бизнес дама. Казва се Николета Калчева Лингорова, Христова с тире. Свързват миналото й с Мултигруп – била доверена на втория човек след Илия Павлов. Управлява компанията Интерстийл, реализираща голям дял от продукцията на Кремиковци. Съсобственик е в Инекс пропъртис.
 • Дeцa, cин? В общественото пространство няма данни. Предполагаемият син на депутата не е попадал в медиите. Вероятно живее в чужбина, щом за толкова десетилетия обществена дейност се е съхранила пълна липса на информация за семейството на Христов.

Образование и докторантура

Христов е възпитаник на Софийския университет. Там получава магистърска степен по право и докторска – по социология на правото. Специализира във Вашингтон и Москва, има специализации в Италия и Австрия. Надгражда в посока политически изследвания.

Работа и кариера

Иво Христов е експертен съветник в четири Народни събрания – от 38-о до 41-о. Той консултира Комисията по правни въпроси.

Народен представител от БСП е в три Народни събрания – от 44-о до 46-о.

Преподава право и социология в Пловдивския и Софийския университети.

Интервюта и видеа в Youtube

Иво Христо е предпочитан събеседник. Той е сладкодумен. Говори гладко и се изразява експресивно. Взима отношение по всички актуални теми.

Професор Иво Христов 01
Той не се губи за дълго от медийната сцена
Проф. Иво Христов за войната в Украйна

България е марионетка на САЩ и Евросъюза, а за това е виновен нашият негоден елит. Изпълнява чуждестранни нареждания и се води по чужди интереси.

Професорът застава на тази позиция от началото на войната. Той критикува кабинета на Петков и тези преди него за срамно поведение. Не е в български интерес за се месим, твърди анализаторът.

Прогноза пред „Не се страхувай“

В студиото на „Не се страхувай“ професорът коментира деградацията на Запада и сриването на България като паралелни явления. Едната причина е чисто вътрешна – България се е примитивизира в неописуема степен. Толкова елементарно население трудно ще се намери някъде на Балканите. България беше на нивото на Чехословакия и ГДР, всичко това се срути и в резултат имаме гърчовете на едно умиращо общество.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Подробно позицията му се вижда от участие в студиото на 20 май 2023 г.

За бъдещето на Русия

Христов е определян (и обвиняван) като русофил, защото се изказва в защита на Русия. Разглежда я ту като огромна сила, ту като като хваната в капан. През 2022 г. той коментира, че битката всъщност е за най-големия континент Евразия, в който са събрани най-мощните ресурси в икономически, геополитически, природен и демографски смисъл.

Украйна преди 30 години беше създадена за взривяването на Русия. Това е проект на единият полюс около САЩ срещу другият – около Китай. Русия и Китай се напасват интуитивно. Вече сме в Трета световна, повтаря многократно социологът.

Изявите в Поглед.Инфо

В геополитически план Китай има стабилизираща роля в сблъсъка между Запада и Русия, продължава темата пред Поглед. Инфо.

Там Иво Христов прави прогнозата за задълбочаване, разрастване и ускоряване на конфликта. В него все по-силна роля ще имат Китай, Индия, Бразилия. Европа като единствен алтернативен на Северна Америка център се срива буквално. Повече от гостуването на професора при В. Василев.

Проф. Иво Христов при Карбовски

Това интервю няма да се хареса, но то е най-доброто на Иво Христов – такива са анотациите над разговор в Ютуб-канала на Карбовски.

Тук темата е бъдещето на България и доколко има надежда за нея. Изходна точка е определението на Христо за българите „дебили“. Подлагат се на преразглеждане националните ни върхове, новата история и що за нация сме се оформили след Освобождението. Как да не бъдем политически дебили в това издание при Карбовски:

Изяви пред БНР

Избори, социологически проучвания и прогнози, анализи на състоянието на партиите – ето водещите теми, около които Националното радио центрират интервютата с Христов. Често го канят да коментира вътрешните процеси в БСП.

Търсим сайта на професор Иво Христов

Професорът няма собствен интернет сайт. Има две страници във фейсбук, които очевидно са създадени от други хора с цел проследяване на медийните му изяви. Една е със 74 хиляди последователи, а другата – с 53 хиляди.

В допълнение е отворена страница на инициатива за издигането му за президент, която не фокусира масово интереса. Там последователите са под 3000. Навсякъде в коментарите има отношение в двете крайности – от „точен като хирургически нож“ до „глупости на руски зет“.

Книги, библиография

„Право и модерност“, „Български правни метаморфози“, „Не пожелахте да чуете“ и „Пред пепелището на нестаналото българско общество“ са авторските книги на Иво Христов.

Научната му работа се бележи с участието в колектив, който създава студия за прехода в България. В съавторство написва монография за българската енергетика.

Известни съименници

Иво Христов има двама съименници, които силно го конкурират в интернет. Единият е евродепутат, а другият – млад писател.

Иво Христов, евродепутат. С какво е известен?

Членът на ЕП и журналист е съименникът, с който са ставали няколко неудобни обърквания в медиите. Интервю с единия е представяно като интервю с другия Христов. Евродепутатът е от алианса на социалистите в Европарламента. Той е член на четири комисии и заместник – в пет.

Известен е с позицията си при Румен Радев. През 2016 г. той ръководи комуникационната кампания на кандидата за президент, а от 2017 г. оглавява кабинета му. Двата Ивовци се познават от млади и са в приятелски отношения.

Иво Христов, млад писател. Книги

Момче на 20 години конкурира по известност и двамата обществено познати Иво Христовци. Това е млад писател, който твори и оцелява в борбата с рядко заболяване. Дотук е претърпял над 10 мозъчни операции без траен ефект.

Писателят Иво Христов е издал 9 книги, които са харесани от критиката. Налага се определението „Стивън Кинг от България.

Книгата „А можехме да бъдем…“

Тази история на писателя Христов е емблематична за творчеството му. Разказва за любовта на неизлечимо болна жена с неприлично здрав мъж. Повествуванието проследява вътрешния емоционален свят на героите и техните терзания. Логичното продължение на заглавието е „но не стана“. Само че книгата опровергава подобно продължение и дори самото си заглавие, пише в анотация писателката Мария Лалева.

Вижте и ТОВА: Богомил Бонев за войната в Украйна. Има ли деца (дъщери)? Изяви и публикации.

Видео: Анализ на Христов за българския Преход от 2014 г.

Първоначално публикувано на:26.08.2023 @ 11:12

За Виктория Стоянова

Прочети още

Позитивно мислене

Упражнения за силата на мисълта. Как да задействаме позитивното мислене и силата на подсъзнанието?

Упражнения за силата на мисълта и за позитивно мислене. Силата на подсъзнанието – как да …

10 Мнения

 1. Росица

  По конституция нямат право да ми нарушават гражданските права. Затова изисквам писмен отказ, че ми забраняват да летя със самолет например или да работя и ги съдя за нарушаване на гражданските ми права.

  • Валери

   Глупости. Ваше право е да не си купите билет. Т.е. да не сключите договор с частната компания за превоз. Държейки ви гладни сега по време на полета не ви ли нарушават правата? Просто ще се наложи да си търсите авиокомпания, която превозва неваксинирани. Желая ви късмет.

 2. иванчо

  Конституцията е една красива приказка, която никой управник не спазва.
  Никой не те спира да летиш, само ти поставят извратени условия.
  Както не можеш да летиш без билет, както не можеш да летиш неприлично облечен/съблечен, както не можеш да летиш …. така днес няма да може да се лети без ваксина ……
  Конституциите и законите са написани уж за доброто на отделните народи/нации. Но прилагането им изцяло зависи от техните управници. И когато последните са такива народопродажници и народоизедници, като нашите, то освен неизпитани/опасни ваксини може да ни наложат и още по-извратени изисквания …….

 3. разпродава сре по точно разграбва се банкрутирала държава на 1000 и 300 години

 4. ГОРАН ГОРАНОВ

  ПРЕДИ ДА УМРЕ ПРЕДИ НЯКЛКО ГОДИНИ ЗБИГНЕ БЖЕЗИНСКИ Е КАЗАЛ: „НИЕ (кои са тия „ние“ ?) ИСКАМЕ НА ЦЯЛАТА ЗЕМЯ ДА СЕ УСТАНОВИ ХАОС, НО КОНТРОЛИРАН ОТ НАС ХАОС !“…Е, ВИЖДАТЕ ЛИ СЕГА С ТАЯ ПСИХОЗА ОКОЛО ПАНДЕМИЯТА КОВИД-120 КАК СЕ СЪЗДАВА ХАОС…КОНТОРОЛИРАН ОТ ГОПОРАДИТЕ НА СВЕТА ХАОС !?

 5. цветелина

  Истината не само за България и на маса Други държави е че се опитват да убият населенията в всички държави но за да не им се получи трябва всички народи да се съберем и да пометем тези дето ни убиват .

 6. Иванка Попова

  От некадърност управници и крадци България е разграфена двор.Винаги е била трън в петата на големите държави.Никой политик не познава историята всеки я пренаписва както му отърва.А строежи и пътищата на Бойко са законни кражби уредени по документи. Кой ще се изправи срещу него след като народа още спи или е пиян както някохаВазов се изрази.Пиян от фалшиви обещания.Е стига толкова.Не само демографски,но и като земя ще ни заличат като се изтрива с гуми чака някоя грешка.Абсолютно прав си професор,но младите и кадър и българи не желаят да се занимават с политика.Иска се морална сила дързост и кураж.Политиката е Блато,колкото и да си чист околните ще те изкалят или убият.

 7. Данчо Комитов

  Човекът говори право куме, някои се обиждат вместо да чуят и да проумеят. Истината винаги звучи грубо.

 8. Николов Никола

  На мен този човек ми харесва като човек, но не ми харесва, че е БСП. Не може човек с морал и принципи да е социалист.

 9. Руска Досева

  Богат човек, широко му около връта, седи и си нищи политиката, коментира си, чеше си езика, за което му плащат. Много си е добре.

 10. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *