диагностика на кола от лаици? diagnostika-na-kola-avtomobil
Професионална диагностика за автомобили. Кола

Какво е нужно за диагностика на кола от лаици?

Как се прави диагностика на кола от лаици? Професионална диагностика за автомобили. Уреди за диагностика и системи

Компютърна диагностика е най-надеждният начин подробно да се проверят електронните системи на автомобила, да се засече и предотврати неизправност. Специално устройство влиза в контакт с бордния компютър и извежда цялата информация за техническото състояние.

Професионална диагностика на автомобила се търси, когато на електронния панел светне индикатор за грешка. Тя е задължителна при покупка на коли втора ръка, когато купувачът иска обективна оценка на състоянието.

Специалистите препоръчват да се прави диагностичен преглед като част от редовната поддръжка на кола – веднъж годишно, без причина, срещу неприятни ситуации. Това винаги излиза по-евтино, отколкото да ремонтираме след като се случи повредата.

Повечето системи за диагностика работят с бензинови автомобили след 2001 г. и дизелови след 2004 г. Има евтини модели за “лаици“, какъвто си струва да купим веднъж завинаги и да тестваме собствения автомобил. Има и устройства за професионална употреба, които боравят с много или с всички марки автомобили. Те са подходящи за фирми с голям автопарк, както и за професионално ангажираните с диагностиката сервизи. В много случаи инвестицията в подобен уред е разумна – редовната профилактика излиза по-изгодна, както като пари, така и като време и нерви.

Уреди за диагностика на автомобили, мнения

Качествените диагностични уреди са леки, компактни, джобен размер. Те се включват в диагностичния порт на автомобила и подават към дисплей необходимите данни. Само част от тях: четат и изчистват грешки, извличат данни, кодират и конфигурират, извеждат VIN номер, калибрират датчици и др.

Приложението им практически е неограничено – чрез компютърното устройство се вижда и въздейства на състоянието на всяка електронна система в колата.

За какви автомобили са тези устройства? Стават за всички марки автомобили, стига да са на необходимото техническо ниво. В повечето случаи такива са електронните системи на бензиновите коли, произведени след 2001 г. и на дизеловите след 2004 г. Устройствата разчитат VIN номера на произведените след 2010 г.

На пазара има множество уреди за автомобилна диагностика. В таблица представяме с конкретни примери трите основни класа – те са за домашна, полупрофесионална и професионална употреба. Съответно цената им варира от 250 до 2000 лв.

Уреди за универсална диагностика
СИСТЕМА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ КАЧЕСТВА
BUDDY2 вариант за 1 марка автомобил за частни лица, комплекти EU и JAP за притежатели на автопарк + професионален вариант за всички марки компактно джобно устройство, което работи с телефон/ таблет, интерфейс на български
GTS600 подходящо за притежатели на множество автомобили, за професионална употреба – извежда данните от всеки автомобил универсална универсална диагностика таблет и вграден принтер
MASTER  цялостна система за професионална употреба в автосервизи повишена здравина на устройството във вид на таблет с принтер, защита от прах, механични повреди, вибрации и др.

Коя е най-добрата диагностика за коли?

Ако трябва да сме честни и лаконични: това е навременната диагностика. Производителите на автомобили казват веднъж годишно да проверяваме двигателя и електронните системи. И това е при положение, че автомобилът е изправен и на бордовия компютър не се изобразяват пиктограми за грешки.

Малко закъсняла, но все още полезна е диагностика за коли, която правим при поява на странни звуци, нехарактерен шум или „чукане“ по време на движение. Без компютърна диагностика може много дълго да търсим виновника за тези прояви.

Леко позакъсняла е диагностиката на двигателя, която предприемаме при странични шумове, загуба на мощност, нестабилна работа и най-вече – когато разходът на гориво доста се увеличи.

Визираните системи ще ни покажат още евентуални проблеми с превключването на скоростите или причината за теч на маслото.

И още един случай – направете диагностика след попадане в пътно произшествие. Понякога визуално щети няма, но съществува вероятност за повреди върху незабележими на пръв поглед работни компоненти. Те могат да създадат проблеми в бъдеще.

Професионална диагностика за автомобили

Принципно висококвалифицираното оборудване е на разположение в официалните сервизни центрове и големите автосервизи. Те разполагат с най-модерния и широкообхватен софтуер, работят с всички марки автомобили и най-вече – имат безценен опит в тълкуването на компютърно-извлечените данни.

И все пак е необходимо да отбележим и друг факт – вече съществуват и се продават на доста добри цени достатъчно модерни и надеждни устройства за домашен контрол.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Как се прави диагностика на кола

Цялостната професионална диагностика на кола е подробна. Тя включва множество пунктове. Като цяло се състои от общ външен преглед на салона, проверка на ходовата част  и компютърна диагностика на системите. Това включва:

  • Системите на отопление и охлаждане, те осигуряват комфорт целогодишно, но проблемите при тях не винаги се диагностицират лесно;
  • Двигателят и всичките му компоненти се анализират с най-новите компютърни технологии;
  • Електрооборудване – електропроводници, генератор, стартер, фарове и др.;
  • Ходова част – сцепление, Airbag, ABS, дискове, пружини и др. елементи.

Колко струва компютърна диагностика в сервиз?

Ако направим бегъл преглед на обявените цени, то диагностичният преглед излиза 20 – 30 лв. Но забележете думичката „от“ пред цифрите. Обикновено за 20 или 30 лв в сервиза ще бъде потърсена конкретна грешка.

Пълен диагностичен преглед на автомобил отнема време и струва много повече. По тази причина мнозина собственици предпочитат да си купят домашен уред, който бързо им се изплаща от спестени прегледи, а още по-бързо – от предотвратени ремонти.

Първоначално публикувано на:05.04.2021 @ 8:53

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Хапчета за разхлабване с псилиум (хуск)

Хапчета за разхлабване

Кои са най-добрите хапчета за разхлабване, които можем да поръчаме онлайн. Видове ефикасно лекарство за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *