Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01
Сервизи за хранене 02

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, евтините китайски, чешките, италианските и сервизите от 36 части?

Сервизите за хранене винаги са се ценели. Във всички времена те са били показател за вкуса, стила на живот и благополучието на своя притежател. Не случайно сервизи се завещават и наследяват, при тях не важи понятието стар и демоде. Особено при луксозния порцелан.

Луксозни порцеланови сервизи за хранене

Фините порцеланови сервизи за хранене са №1, но не всеки порцелан е луксозен. Качествените изделия са тънки, леки, изящни, декорирани по уникален начин. Единственият минус на луксозния порцелан е неговата цена и нищо друго. Някои образци са дотолкова скъпи, че просто не са по джоба ни. Други са достъпни, но трябва да направим компромис с качеството.

В таблица представяме основните материали за сервизи. Първият усвоен материал от човека е керамиката. Най-новото са съдовете от закалено стъкло, достижение на съвременните технологии. Центърът се заема от фаянса – нискокачествена алтернатива на порцелана.

ТИПИЧНИ МАТЕРИАЛИ ЗА СЕРВИЗИ
МАТЕРИАЛ ПРЕИМУЩЕСТВА НЕДОСТАТЪЦИ
Керамика евтини, лесно се заменят, но са точните за битов стил нездрави, тежки, склонни към напукване, не издържат на температурни разлики,
Порцелан красиви, здрави, не променят вида си скъпи са, предназначени за специални случаи, разпознават се по мелодични звук при почукване
Фаянс ниска цена, издържат в съдомиялна нискокачествен материал за ежедневно ползване, разпознава се по глухия звук при почукване
Закалено стъкло здрави, леки, термоустойчиви, издръжливи на химия недостатъчно изискани спрямо порцелана

Порцеланът без съмнение е кралят на материалите. Досега той не е намерил достоен заместник. Наборите от стъкло са практични и здрави, но недостатъчно изискани. Ще различим луксозните изделия по техния цвят – те са предимно бели, докато ежедневните комплекси са решени в ярки настойчиви цветове.

Повърхността на луксозния порцелан е идеално гладка. Обикновено е в класическо бяло, с деликатен рисунък и ясни линии. Производителят гарантира качеството и здравината на сервиза със своето име.

Как да избера сервиз?

Изборът ни трябва да се влияе главно от това – по каква причина купуваме. Дали за ежедневно ползване или празничен случай? За собствена употреба или за подарък?

Второто е да съобразим цената. Трябва да знаете следното: количеството на предметите в сервиза определят неговото качество и стил. Луксозните порцеланови сервизи са богат набор от съдове. Освен стандартните чинии, те предвиждат още супник, салатиери, сосиери, набор за подправки, чайни чашки с чинийки, кафени чашки с чинийки, захарница, каничка за мляко.

Евтините фаянсови и стъклени набори обикновено включват три вида чинии – супена, основна и десертна, и толкова. Това не е минус. За ежедневието ни трябват това – евтино и издръжливо.

Евтини китайски сервизи за хранене

В Китай се произвежда порцелан от няколко хиляди години. Когато в Европа са познавали само грубата глина, китайците отдавна са усъвършенствали изработването на тънка и звънтяща посуда бяла глина, а декорирането й са издигнали в изкуство. Порцелановата им промишленост стъпва на опита на десетки и десетки поколения.

Само че днес китайците са специализирани и в производството на нискокачествени евтини продукти, а сервизите от порцелан също присъстват в номенклатурата. Помним отминалото, че китайски порцелан е добро, а в магазините всъщност присъстват евтини китайски изработки.

По какво да разпознаем? Първо, по цената. Второ, по комплектацията – евтините са с малко на брой части. И трето, по цвета и декорацията, които са по-ярки и натрапчиви.

Чешки порцеланови сервизи за хранене

Серзизите за хранене и чай от чешки порцелан са с високо качество и здравина. Тяхната цена позволява да се използват за всеки ден, а дизайнът и изработката ги прави подходящи и за празник.

Водещите чешки фабрики се славят с вековни традиции и строго се придържат към проверени с времето технологии и рецепти.

Едно от сериозните качества на чешкия порцелан е неговия великолепен дизайн – той доставя естетическа наслада и прави тези сервизи прекрасен и запомнящ се подарък.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Италиански сервизи за хранене

Италианският порцелан има свое очарование. И естествено – той идва от страната на великите майстори във всички видове изкуства. Италианците са знаменити в изработването на съдове и статуетки от порцелан. Всяка композиция носи собствена гама от чувства и емоции. Сюжетите са типични и отличават изделията дори пред незапознатите. Само внимавайте да не попаднете на италиански порцелан от Китай.

Сервиз за хранене от 36 части

Сервизите се окомплектоват според броя на хората, които ще присъстват на масата. Комплектите са винаги четен брой – за 2, 4, 6 или 12 души. Като брой на елементи най-големите набори могат да надхвърлят 50 съда.

Най-често срещаме комплекти от 36 части. Те са предназначени стандартно за шестима души, като са предвидени и съдове за общо ползване като купа за салата, сосиера, солници. За съвременния начин на живот те са подходящи, защото рядко събираме повече от шестима на масата. Днес все по-често се предпочитат сервизи за двама или четирима. Те са по-евтини и не заемат толкова място в дома.

И накрая за цените: те варират от 40 до 250 лв за стандартните и най-търсени ежедневни комплекти.  На тази стойност са сервизи от 18, 24 до 36 части. Качествените луксозни сервизи от фин порцелан започват от 1500 лв и цената им нерядко надхвърля 6000 лв.

Видео: костен порцелан от Англия

Първоначално публикувано на:05.04.2021 @ 8:14

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Подреждане на прибори за хранене 01

Подреждане на прибори за хранене. Как се поставят след хранене и др.

Как се поставят приборите след хранене? Кое е доброто подреждане на прибори за хранене? От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *