Диамантени гоблени 02
Диамантени гоблени

Диамантени гоблени. Как се правят? Инструменти, схеми, аксесоари

Всичко за модерните диамантени гоблени. Как се правят, какви схеми се ползват? Инструменти и аксесоари. Къде има намалени? 5D гоблените

Диамантен гоблен – представлява мозайка от акрилни камъчета, наподобяващи диаманти. Това е съвременен начин за създаване на картини, който заменя рисуването и бродирането. Диамантена живопис поражда не по-малко удоволствие от традиционното арт хоби. Творческият процес се сравнява с медитация, а резултатът изглежда професионално и носи естетическа наслада.

Как се прави диамантен гоблен?

Технологията е следната: всяко мънисто от комплекта са прихваща и се притиска на отреденото му място. Повърхността на тъканта е лепяща и то остава на мястото си.

Какво включва комплект за диамантен гоблен
Части Как се действа с тях
Платно с отпечатана схема то е свободно или опънато на рамка
Покритие на платното покрито е със силиконово лепило, което е защитено от фолио. Това фолио се отлепя на части – само там, където се работи
Набор от камъчета Камъчетата са сортирани в пликчета по цветове и имат собствен символ върху платното
Инструменти за диамантен гоблен Камъчетата се редят с пинсети или със специален молив. Моливът работи с лепящо вещество, което позволява камъчето да бъде прихванато и поставено прецизно на мястото му
Аксесоари за диамантени гоблени специални кутии правят по-удобно съхраняването на мънистата. Те са подредени в собствени гнезда. В комплектите има и друг аксесоар – кутийка с жлебове, която автоматично обръща камъчетата с работната повърхност надолу

Схеми за диамантени гоблени

Ключов момент е избора на сюжет и закупуването на набор. Повечето готови набори са китайски и корейски. Разглеждането на богата колекция от сюжети ни помага да направим своя избор, но най-важното е да разглеждаме диамантени гоблени в наличност, за да не се окаже, че сме харесали нещо, което не е налично.

Комплектите се отличават по качество: основите са различни – на рамка или не. Важни са отпечатването на схемата, формата и прозрачността на камъните, набора от използвани цветове. Някои сюжети са подходящи за деца и за начинаещи, а има и картини за истински майстори.

Квадратни или кръгли камъчета?

Кръглите камъчета създават плавни форми на картините, те са добри за преливащи изображеия. Квадратните са добри за изграждането на детайлни изображения, защото прилягат плътно едно към друго.

Кръглите камъчета са подходящи за деца и начинаещи. При поставяне на камъчето, то може леко да мръдне от правата линия спрямо останалите. При квадратните това ще се забележи и ще се получи неравно изображение, докато при кръглите няма да бъде отчетливо.

Видове основа

Ако тъканта е на рамка, ние получаваме произведение, което веднага да закачим на стената. Но при работа не трябва да се натиска. Има риск да се деформира основата.

Тъканта може да дойде на руло. Изправяме с леко загрята ютия – от задната страна! Безопасен начин е без гладене – притиснете тъканта с няколко дебели книги, докато си възвърне формата.

Тънкости на работа със защитно фолио

Фолиото съхранява нанесения слой лепило от замърсявания и прах. Затова то не трябва да се сваля предварително от картината. Отделяйте го на фрагменти – само на мястото, на което работите. Така лепилото няма и да съхне.

Ако лепкавия слой вече е замърсен с нещо, почистете с пинсетите или с леко навлажнено памуче.

Инструменти за диамантен гоблен

Фасетираните камъчета удобно се захващат с пинсети. Този инструмент е удобен също и за квадратните диаманти.

Кръглите или наричани още полусферични камъчета трудно се взимат от правилната страна с пинсети, без да се нарани гладката повърхност. За тях се използва лепящ молив – специално приспособление, към което камъчето се залепва и пренася до мястото му. Лепящото вещество за молива се дава в комплекта. С него лепим камъчето към молива, а не към основата.

Аксесоари за диамантени гоблени

Кутийка за обръщане на камъчетата с жлебове на дъното. В нея изсипваме камъчетата от съответния цвят, с който работим. Когато разтръскаме кутийката, всички камъчета попадат в жлебовете с работната повърхност (гладка) надолу. Нагоре е страната, която захващаме с молива.

Как да подравня редовете камъчета?

Лепящият слой върху основата има добра лепяща способност. Но той е достатъчно пластичен, за да позволи на камъчетата леко да се движат по повърхността. Ако правите диамантен гоблен за първи път, може би редовете няма да ви се получат съвсем прави. Ето защо използвайте обикновена линийка, за да подравнявате камъчетата спрямо останалите в реда.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Ако не стигнат камъчета?

Почти невероятно е да се случи, защото производителите слагат резерв. Ако камъчетата са сферични, използвайте други от същия набор с максимално близък цвят. Ако камъчетата са квадратни, може да купите допълнително. Камъчетата имат номер, който се намира в каталог. Номерът се спазва от всички производители.

Какво да правя с останалите камъчета? Украсете рамката, например по ъглите. Избягвайте струпването на камъчета, за да не „бият“ основното изображение.

5d диамантени гоблени

При този тип гоблени се използват камъчета с изпъкналост, които правят картината обемна, а не плоска. Те са фасетирани така, че дават различен отблясък и оттенък на цвета, според начина на падане на светлината. С тях картината се получава по-живописна.

Лак или защитно стъкло?

Въпросът е с какво да изолираме готовото изделие и да го защитим от външни фактори. Вариантите са два – лакиране или поставяне зад стъкло.

Лакирането на готовия гоблен придава завършен вид и закрепя идеално камъчетата към платното. За тази работа са подходящи гланцирани (не матови) лакове. За да се получи добре, слагайте по съвсем малко лак на четката и добре разнасяйте. Иначе лакът ще потече между камъчетата и ще се получат малки, но крайно неестетични балончета.

Стъклото защитава от прах, но не укрепва. За предпочитане е лак + стъкло.

Първоначално публикувано на:12.04.2021 @ 7:51

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *