Рецепти за освежаваща и лековита бъзонада. Бъзът цъфти сега, през май!

Лимонада от бял бъз: берем през месец май! Рецепти за сироп, сок и чай. Сушене на цветовете

От цвета на дървесния бъз се приготвя леко газирана разхладителна напитка с превъзходен вкус,  лечебни и възстановителни качества. Тя лекува бъбреци, простата, пикочен мехур, сърце. Укрепва имунитета и тонизира. Отлична е за деца.

Бъзонада се прави от цветовете на малко дръвче, познато ни като черен бъз, свирчовина и дървесен бъз. Ако срещнете „бял бъз“, знайте, че става въпрос за същото растение, просто се имат предвид белият му цвят.

Впрочем цветовете на свирчовината са по-скоро кремаво-жълти. През този месец те цъфтят и трябва да ги съберем, преди да прецъфтят. Много лековити са, а и приятни за сироп и чай. Можем да ги запазим, като ги изсушим или ги преработим.

Цветът на черния бъз е чуден ароматизатор. Придава мускатов аромат на виното и особен привкус на ликьори, коняк, шампанско.

Най-известната рецепта с бял бъз е сиропът. От него се приготвя газирана лимонада, добавя се в чай при простуда, приятен е за подслаждане на палачинки, мекици и др.

Рецепти за освежаваща и лековита бъзонада. Бъзът цъфти сега, през май!
Разлика между бъз и бъзак

Базова рецепта за сироп от цвят на бъз

 • Съставки за рецептата: 10 цвята, 1 л вода, 0.5 кг захар, 8 г лимонтузу, 0.2 г Е 200

Технология: Кипваме водата и изсипваме лимонтузуто да се разтвори. Дърпаме от котлона и изчакваме течността да се охлади. Измиваме чрез потапяне цветовете и ги слагаме в съда с разтвореното лимонтузу. Покриваме го с него и оставяме да отлежи 1 денонощие.

Имаме воден извлек от бъзов цвят. Прецеждаме го и изхвърляме китките. Кипваме течността и добавяме захарта. Необходимо е сиропът да ври между 10 и 15 мин., наблюдавайте гъстотата. Котлонът трябва да е слаб.

Когато сиропът е готов, слагаме консерванта (Е 200) и почти незабавно прехвърляме в стъкления съд, в който ще съхраняваме. Не е необходима стерилизация. Дръжте сиропчето на студено.

Използването на сиропа е според нуждите. Някои варианти:

 • Като лекарство – 15-20 мл на ден, разредени в чаша вода се дават за имунитет, за тонус, за възстановяване след болест, при конкретни оплаквания;
 • При простуда – 1 – 2 ч.л. на чаша билков чай;
 • Като лимонада – разреждаме сиропа с газирана вода, добавяме лед и готово;
 • Като ароматизатор – 50 мл сироп е достатъчен за ароматизиране на 1 л водка.

Алтенранивна рецепта за сироп в снимки:Рецепти за освежаваща и лековита бъзонада. Бъзът цъфти сега, през май! Рецепти за освежаваща и лековита бъзонада. Бъзът цъфти сега, през май! Рецепти за освежаваща и лековита бъзонада. Бъзът цъфти сега, през май!

Сок от цвят на бъз (бърза лимонада)

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Разхлаждаща и лековита лимонада може да си направите и по бързата процедура – само за 2 дни. Тя е все така вкусна и ароматна. Разликата е, че се консумира на момента – не може да се съхранява.

 • Съставки за рецептата: 2-3 китки цвят от бъз, 1-2 л вода, 1 лимонче на големи парчета, захар или мед според вкуса ви.
 • Технология: всички съставки се събират в голям буркан, който може да се затвори добре. Съдът трябва да се разклаща енергично около 10 пъти за 48 ч., след изтичането на които лимонадата ще е готова. Цветът вече не е необходим, но може да го оставите за красота.
 • Краткотрайно запазване: този сок ще се запази за кратко, ако го прецедите от едрите съставки, загреете леко и налеете в бутилки. Държи се в хладилника и преди консумиране се разрежда с малко газирана вода.

Чай с бял бъз при настинки

Цветът на свирчовината се приема за по-слаб в сравнение с плода. Но напразно се омаловажава. Приготвен на чай, той е чудесен лек за простуди, хрема и др. патологии по дихателния път. Сваля температура чрез изпотяване. Прочиства пикочната с-ма и лекува възпаления в нея.

 • Чай се приготвя бързо – чрез запарка за десетина минути. Става и от пресен, и от сушен цвят.

Сушене на цвят от бъз

Събирайте цвят от чисти растения, които са расли далече от промишлени и транспортни зони.

Цветът се бере, преди да прецъфти. В силата си, цветът „стърчи“ нагоре, а когато прецъфти – клюмва надолу. Цветчетата на черния бъз „висят“ надолу, по което това растение се различава от сродната му, но все пак друга разновидност – бъзак.

Цветът на бъза не се суши на директно слънце – разпръснете го или го окачете под заслон. Нека мястото е проветриво.

Бъзовият цвят е готов, когато започне сам да се рони от дръжките. Тогава ръчно довършваме оронването и прибираме само цветчетата. Дръжките не се използват. Съхраняваме в хартиен плик до следващата година.

Всичко това може да направите през този месец. Дните пред нас до началото на юни са подходящи за събиране и консервиране на бъз.

Ползи за здравето

 • За сърцето – регулира ритъма при тахикардия;
 • Отделителна система – лекува възпаления, камъни в бъбреците, простата;
 • Пречистване – ч. дроб, кръв, тъкани;
 • Нервна система – оздравява и успокоява;
 • Витаминизира и повишава имунитета;
 • Оздравява дихателния път, отхрачва, успокоява при ангина, кашлица;
 • Понижава температура, лекува хрема;
 • Силно бактерицидно действие;
 • Антиоксидант;
 • Антивирусно средство;
 • Подобрява съня;
 • Противотуморно действие;
 • Слабително;
 • Гинекология: миоми, възпаления, мастопатия;
 • Стави: помага при подагра, облекчава ревматизъм, остеохондроза, артрит.

Противопоказания: при висока ĸp. зaxap и диaбeт – заради захарта в сиропа. Но приготвена с мед, тази лимонада е напълно допустима и при посочените заболявания.

Видео: Рецепта за бъзонада с лимони вместо лимонтузу

Споделете и ваши рецепти във форума ни за черен бъз или направо ТУК!

 

За Радост Димитрова

Прочети още

Моментално разхлабване и бързо решение при запек

Моментално разхлабване и бързо решение при запек. Как да изберем средство?

Какви разхлабителни съществуват? Бързо решение при запек. Лекарства или билки? Домашни средства. Ефикасни свещички при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *