Имот на село: нов поглед към селските къщи след коронавируса

Имот на село: нов поглед към селските къщи след коронавируса

Поевтиняване на имотите – очакваше се заради епидемията и провокираната от нея криза. Искаха го купувачите. А изведнъж се „вдигнаха акциите“ на селските къщи и имоти за почивка. Везните натежаха при колебаещите се дали да си купят крайградска къща.

Тези месеци оценихме по друг начин възможностите за уединение. Промяна в реалните продажби не се отбелязва, но запитванията и броя преглеждания на оферти и обяви показва, че погледът се насочва към селата. Селските къщи в imot.bg и другите специализирани сайтове бележат в пъти повече преглеждания, отколкото преди кризата.

Ренесансът на селските имоти идва след сериозен отлив в този сектор. Предните две години бяха слаби и подобни оферти отлежаваха с месеци, някои и с години. Причината бе в състоянието на селските къщи.

Днес все повече хора искат да купят нещо готово и да се нанесат без ремонт. Тази философия на новия тип купувач лесно се реализира в големия град. Старите жилища за основен ремонт в градовете вече не са така атрактивни, както ремонтираните. Дори и да са повече пари. Обаче при селските къщи процесът е труден.

Имотите в малките селища са в лошо състояние. Те са евтини, но искат големи инвестиции след това.

Особен интерес представляват по-отдалечените къщи, обявени на стойност от 5 – 10 000 лева. Цената привлича веднага, но купувачът с разочарование разбира, че това са постройки без вода, прекарана в стаите. Външната тоалетна е класика, това се наблюдава и при добрите имоти.

И все пак потенциалните купувачи разглеждат опцията и я осмислят.  Причината е коронавирусът, разбира се.

Какво научихме от епидемията?

5 причини да предпочетем живот на село в извънредна ситуация

Епидемията показа, че в такива моменти е по-лесно и по-леко да се живее на село, отколкото в града. Ето причините:

#1 КПП-тата

Те ограничиха придвижването на гражданите, но не и на „селяните“. Не беше проблем живетилет на малките селища да пътуват свободно и да се събират, както пожелаят.

На село всичко е просто. Хората могат да общуват със съседите си, без да се излагат на толкова голям риск.

#2 Храната

На село се живее по-евтино. Останалите без препитание заради кризата по-лесно изкараха трудния момент, живеейки на село. Там има консерви, запаси и пресни плодове и зеленчуци.

#3 Самостоятелност

Това също се отнася до храната. Хората на село по-малко са зависими от магазините. Те могат да изкарат и без да се налага да пипат стоките в магазина, при опасения за заразяване.

#4 По-сигурна работа

На село е по-трудно да намериш работа, но в криза рискът да я загубиш също е по-малък. „Селският“ бизнес по-често е свързан с реално производство, отколкото с услуги, които първи търпят крах.

#5 Карантина

В селската къща най-лесно се прекарва карантина, без да си в затвор. Има двор и възможност за работа в градината. Разнообразие и полезно прекарване на времето. И все пак хората насочват поглед все по-често нататък. Интересуват се пенсионери и хора с дистанционна заетост.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Все пак животът на село не е само цветя и рози. Няма решение за ниските доходи, ниската покупателна способност, с цените на основните хранителни стоки.

Духовната причина

В духовните групи се разпространява предупреждението за бъдещи катаклизми. Говори се, че прехраната ще стане трудна. Че истинската ценност ще бъде земята и възможността да се отглежда храна. Много хора днес мечтаят да се оттеглят на село, за да живеят по-просто.

Как ще се измени имотният пазар? Усещаме новия „полъх на вятъра“. Дали той ще донесе нова философия за живота?

За Радост Димитрова

Прочети още

Защо бедните купуват скъпи вещи? Причини за безпаричието

Причини за бедността: Защо бедните купуват скъпи стоки? Причини за безпаричие и богатство

Кои са скритите причини за бедността на даден човек? Защо бедните копнеят за златен айфон? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *