Имот на село: нов поглед към селските къщи след коронавируса

Имот на село: Защо става все по-трудно да намериш евтини къщи на село

Вече става по-изгодно да се купи имот на село, отколкото в град. Настъпващата криза ще доведе до частично спукване на имотния балон.

Това разкри служител в агенция за недвижими имоти, с когото „Портал 21“ редовно се консултира. Ето неговите аргументи. Най-напред идват последствията от пандемията. Умряха много хора. Това неминуемо довежда до освобождаване на много жилища. Те, разбира се, не излизат веднага на пазара, а ще си стоят празни още известно време. Но все някога ще излязат. Това е вторият фактор: празните жилища по принцип. Сега те стоят празни, защото данъците са ниски.

Но ако се увеличат данъците, това ще накара много хора да дадат под наем или да продадат празните си жилища. Което автоматично води до свличането на цените, поради повишеното предлагане.

Трети фактор: Освобождаването на офиси в големите офис центрове и навсякъде. Голяма част от работодателите, а и техните работници, се изучиха и вече знаят, че хоум офис е по-удобно и по-евтино да се работи. Всички печелят от хоум офиса. Освен офис центровете и имотният балон като цяло. Те губят, обаче губят яко.

Имот на село: Предпочитан вариант

Четвъртият фактор: Опасността от локдаун. Хората предпочитат да си имат имот на село, за да могат да избягат там при евентуален бъдещ локдаун. В града не се живее вече. Друго си е да излезеш и да си прекопаеш градинката. Освен това на село ще имаш и куп храни, за които не се знае дали ще се намират в градовете при евентуално задълбочаване на кризата. Това прави имотите на село привлекателна инвестиция или скъпи и ценни подаръци за мъже и за техните семейства. Разбира се след съгласуване на локацията.

Това е така, защото цените на апартаментите в града може и да не паднат, но относително ще поевтинеят. Тоест цените на имотите в града си остават същите, но всички останали цени се вдигат. Това е реалистичен вариант. Животът поскъпва като цяло, а цените на градските имоти остават същите.

Още нещо интересно ТУК: Евтини сглобяеми къщи до 30000 лева. Кои са най-добрите фирми?

В същото време е трудно вече да си купиш имот на село, защото търсенето от година насам е нараснало неимоверно. Вече ги няма онези евтините селски къщи, ако селото не е съвсем западнало. Нашият информатор твърди, че цените им още ще растат. Това е добра инвестиция, която можеш да си я ползваш междувременно. Търсят се къщи с големи дворове, за да може да се развива стопанска дейност. Хората не бягат от града, за да се забият пак в подобие на апартамент и само тоалетната да им е навън. Те искат да си имат градинката, постройките за животните и т.н. Много предпочитани са големите села като Калугерово, Пазарджишко и Елшица, Панагюрско, където е почти невъзможно да се намери имот на онези цени. Тези села са известни с плодородната си почва и добрия си климат.

Поевтиняване на имотите – очакваше се заради епидемията и провокираната от нея криза. Искаха го купувачите. А изведнъж се „вдигнаха акциите“ на селските къщи и имоти за почивка. Везните натежаха при колебаещите се дали да си купят крайградска къща. По-долу ще посочим основните моменти отново, като ще добавим и нови.

Тези месеци оценихме по друг начин възможностите за уединение. Промяна в реалните продажби не се отбелязва, но запитванията и броя преглеждания на оферти и обяви показва, че погледът се насочва към селата. Селските къщи в imot.bg и другите специализирани сайтове бележат в пъти повече преглеждания, отколкото преди кризата.

Ренесансът на селските имоти идва след сериозен отлив в този сектор. Предните две години бяха слаби и подобни оферти отлежаваха с месеци, някои и с години. Причината бе в състоянието на селските къщи.

Днес все повече хора искат да купят нещо готово и да се нанесат без ремонт. Тази философия на новия тип купувач лесно се реализира в големия град. Старите жилища за основен ремонт в градовете вече не са така атрактивни, както ремонтираните. Дори и да са повече пари. Обаче при селските къщи процесът е труден.

Имотите в малките селища са в лошо състояние. Те са евтини, но искат големи инвестиции след това.

Особен интерес представляват по-отдалечените къщи, обявени на стойност от 5 – 10 000 лева. Цената привлича веднага, но купувачът с разочарование разбира, че това са постройки без вода, прекарана в стаите. Външната тоалетна е класика, това се наблюдава и при добрите имоти.

И все пак потенциалните купувачи разглеждат опцията и я осмислят.  Причината е коронавирусът, разбира се.

Какво научихме от епидемията?

5 причини да предпочетем живот на село в извънредна ситуация

Епидемията показа, че в такива моменти е по-лесно и по-леко да се живее на село, отколкото в града. Ето причините:

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

#1 КПП-тата

Те ограничиха придвижването на гражданите, но не и на „селяните“. Не беше проблем жителите на малките селища да пътуват свободно и да се събират, както пожелаят.

На село всичко е просто. Хората могат да общуват със съседите си, без да се излагат на толкова голям риск.

#2 Храната

На село се живее по-евтино. Останалите без препитание заради кризата по-лесно изкараха трудния момент, живеейки на село. Там има консерви, запаси и пресни плодове и зеленчуци.

#3 Самостоятелност

Това също се отнася до храната. Хората на село по-малко са зависими от магазините. Те могат да изкарат и без да се налага да пипат стоките в магазина, при опасения за заразяване.

#4 По-сигурна работа

На село е по-трудно да намериш работа, но в криза рискът да я загубиш също е по-малък. „Селският“ бизнес по-често е свързан с реално производство, отколкото с услуги, които първи търпят крах.

#5 Карантина

В селската къща най-лесно се прекарва карантина, без да си в затвор. Има двор и възможност за работа в градината. Разнообразие и полезно прекарване на времето. И все пак хората насочват поглед все по-често нататък. Интересуват се пенсионери и хора с дистанционна заетост.

Все пак животът на село не е само цветя и рози. Няма решение за ниските доходи, ниската покупателна способност, с цените на основните хранителни стоки.

Духовната причина

В духовните групи се разпространява предупреждението за бъдещи катаклизми. Говори се, че прехраната ще стане трудна. Че истинската ценност ще бъде земята и възможността да се отглежда храна. Много хора днес мечтаят да се оттеглят на село, за да живеят по-просто.

Как ще се измени имотният пазар? Усещаме новия „полъх на вятъра“. Дали той ще донесе нова философия за живота? Оставете мнението си ТУК в нашия форум!

Вижте и това по темата за селското стопанство и купуването на имот на село:

Пръскане на домати. Кога се пръскат с бордолезов разтвор и как?

Първоначално публикувано на:19.05.2021 @ 10:17

За Радост Димитрова

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

Едно мнение

  1. Емилова

    Ние купихме много хубав имот на село в Априлци близо до Пазарджик за 24 000 лева, обаче с 4 декара двор плодородна земя. Това се случи преди 2 години. Сега след короната (а може би и преди следващата вълна) е трудно да си намериш свестен имот за под 60 000 лева. И цените продължават да растат, защото постоянно идват хора да оглеждат, търсенето се увеличава и хората вдигат цените.

  2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *