domati 031

Пръскане на домати. Кога се пръскат с бордолезов разтвор и как?

Схема за пръскане на домати. Таблици. Точно кога се пръскат доматите с бордолезов разтвор? С Купроцин. С Кабрио Топ. С Аспирин. С мляко и сода. С кисело мляко. Със салицил, с Дитан и заместители. Със сяра

Отглеждането на домати включва пръскане. Своевременната обработка срещу вредители осигурява добра реколта и позволява да се отгледат здрави и вкусни плодове. Тук ще разкажем с какво и как се пръскат домати.

Точната схема за пръскане на домати

Календар за защита на доматите
Период от развитието на растението Необходими дейности
Обработка на семена преди засяване Прави се само със собствени семена, които се дезинфекцират срещу патогени
Обработка на разсад 4-5 дни преди или веднага след пресаждане, ако не са обработени семената
Пръскане след засаждане Първото пръскане е 14 дни след засаждане
Пръскане след дъжд Обработва се профилактично или при поява на гъбички
Пръскане по време на цъфтеж Извършва се по показания, при наличие на вредители и инфекции
Пръскане по време на беритба Трябва да се избягва, а ако не може – да се избират най-слабо отровните средства. Първо се обират плодовете и след това се провежда обработка
Обработка на семена

Надеждните производители продават изчистени от примеси, калибровани и проверени за сортова чистота семена. Те са обработени против болести и са маркирани с оцветител. Такива семена няма нужда от допълнителна обработка и се сеят сухи във влажна почва.

Получените от собствени растения семена, от съседи или от съмнителни източници трябва да се дезинфекцират срещу патогенни микроорганизми и да се стимулират за увеличаване на устойчивостта им.

Най-достъпната обработка е излагането на слънце за 3 дни. За борба с инфекции загрейте семената за 24-38 ч. при температура 30-40°С, а после 48 часа на 50-55°С.

Влажната дезинфекция в домашни условия се провежда с различни средства, като най-популярен е калиев перманганат. Семената се накисват в 1%-ов разтвор за 30 минути. Същата работа върши 2-3%-ов разтвор на кислородна вода, нагрят до 38-45°С, семената се накисват за 5-10 минути. Друг вариант е 3% оцетна киселина, накисване за 2 часа и идеално промиване след това (проверете с лакмусова хартия за неутрална реакция). Разводнен 1:1 сок от алое обеззаразява, ако се накиснат семената за  1 денонощие.

В агроаптеките има широк асортимент от препарати, които придават на растенията устойчивост към възбудители на болести и вредители. Това са регулатори на растежа, които подобряват имунитета на растенията, както и микробиологични препарати.

domati-041
Предварителна обработка на семената или разсада

Всяко средство, предназначено за обработка на семена, е добро. Изберете само едно от изброените варианти:

 • Бактериалните средства защитават доматите от кореново гниене и трахеомикоза;
 • Препарати на основата на арахидонова киселина като Имунофит N повишават устойчивостта към неблагоприятни фактори на външната среда и болести;
 • Препарати на основата на ортокрезоксиоцетна киселина подобряват вкореняването, дават енергия за прорастване на семената и устойчивост към болести. Стимулират образуването на корени;
 • Синтетичният аналог на хормона епинбрассинолид (Epin Extra) увеличава кълняемостта на семената, усилва растежа и устойчивостта към болести и неблагоприятни външни фактори;
 • Препарати с хидроксицинатна киселина повишават имунитета на доматите;
 • Препарати с природния биофлавоноид дихидрокверцетин увеличава имунитета и устойчивостта към стрес.
 • Биостимулантите с хуминова киселина повишават имунитета на растенията.

Помнете, че е достатъчна една обработка с някой от препаратите. Не трябва да експериментирате и да накисвате семената във всички достъпни ви средства.

Обработка на разсад домати

Нежният разсад изисква постоянно внимание. Той расте добре, ако му е осигурено пълноценно осветяване, вода и подхранване. В този период е добре да не се пръска, освен ако е пропуснато предварителното дезинфекциране на семената. Само при такъв случай и по изключение се прави профилактична обработка с широкоспектърен фунгицид като Топсин М или Проплант – разтвор с концентрация от 1% (25 мл на растение). Тя се провежда 4-5 дни преди засаждане на разсада. Другият вариант е веднага след пренасянето на разсада на открит терен.

„По учебник“ първото пръскане трябва да е 2 седмици след засаждането.

Ако върху растението се открият вредители, най-добре е да се отстранят ръчно. Пригответе сапунен разтвор и просто отмийте колонията листни въшки. Акарите се откриват от долната страна на листата. Те се чувстват отлично при ниска влажност на въздуха. Отстранете ги с редовно напръскване на растението с вода.

В стайни условия е нежелателно да се използват химически пестициди. По-добре пригответе растителни инсектициди. За борба с акарите, въшките и белокрилките работят лайка, бял равнец, тютюн и др. растения.

Първо пръскане на домати

Доматите на открита почва няма да избегнат няколко обработки срещу болести и вредите. Никоя друга култура не е подложена на толкова масови атаки, както доматите. Повечето градински болести и вредители се съсредоточават върху тях, поради което трябва постоянно да ги наблюдаваме и преглеждаме.

 • Подходящи за профилактично пръскане препарати са Шампион, Фунгуран, Дитан, Полирам, Санкоцеб. При откриване на болест по-добре да се насочим към Акробат, Радомил Голд, Куадрис, Sphinx  екстра – Винастар и др.
Обработка в периода на вегетация

Възрастните растения са подложени на множество опасности. Най-разпространена е фитофтора, но се срещат още ред бактериални и неинфекциозни болести. За профилактиката им се използват няколко вида препарати. Те са различни за открити площи и за оранжерии, затова проверете предназначението, дадено на етикета.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Профилактичните мерки започва още при пресаждане на разсада като във всяка ямка се постави по една таблетка биологичен фунгицид, който пази от кореново гниене.

През първата половина на вегетацията подхранваме доматите с калциева селитра. Заради недостига на калций може да се появи върхово гниене. Особено са застрашени доматите на кисели почви. Те се обработват още при пренасяне на разсада, като във всяка ямка се поставят по 0.5 ч.л. калциева селитра и се смесва добре с почвата. След 2 седмици се полива с разтвор на калциева селитра 20 г на 10 л вода – на всяко растение по 0.5 л.

Подхранването се повтаря след 2 седмици, но в периода на интензивното нарастване на плодовете се прекратява даването на торове, за да се избегне натрупването на нитрати.

За лечение и профилактика на фитофтора най-често се препоръчват фунгициди, съдържащи мед. Те трябва да се приложат при първи признаци, а профилактиката – в момента на образуване на завръзите.

Класическият препарат за това е бордолезовият разтвор. Той е разрешен за използване при отглеждане на домати на открито.

Пръскане на домати след дъжд

В дъждовно и влажно време върху доматите се развиват гъбички. Капкообразната влага върху листата способства разпространението на спорите на фитофтора. Честите спадове на температурата и повишената влажност само провокират разпространението на инфекцията.

domati-05
Пръскане на домати с бордолезов разтвор

Най-уязвим е младият разсад в периода на пикиране. Растенията в оранжерии също са подложени на инфектиране. Важно е навреме да се обработят доматите, за да се предотврати заразяване с гъбички и да не се допусне тяхното размножение.

С какво да пръскаме след дъжд:

 • Млечни продукти – суроватка или кисело мляко. Това са действени подръчни средства, който укрепват стъблата и спират разпространението на спорите. На 1 л хладка вода се слага 1 л суроватка и с нея се пръскат доматите 14 дни поред. 1 л кисело мляко се разтваря в 10 л вода, пръскане 7 дни преди началото на беритбата.
 • Прясно мляко с йод – 10 капки йод на 0.5 л мляко, пръскане 3 дни. За профилактика 15 капки йод на 1 л мляко и 9 литра вода. Обработка 15 поредни дни;
 • Настойка от чесън – отлично профилактично средство. На 2 ч.ч. гореща вода се слагат 200 г млян чесън. Настойката се прибира за 24 ч. в затъмнен шкаф. После се прецежда и се разтваря с 2 кофи вода. Доматите се обработват след дъжд, но като изсъхнат. След 14 дни процедурата се повтаря.
 • Дървесна пепел – унищожава гъбичките и спира инфекцията. 20 г пепел се разтварят в 1 л топла вода. След 48 ч. се обработват растенията и почвата под тях. Дървесната пепел укрепва имунитета и стимулира растежа.
Пръскане по време на цъфтене

И в този период е необходима защита на растенията от болестотворни вредители. Разпространено е мнението, че при цъфтене са вредни всякакви промишлени фунгициди. Но предупрежденията се отнасят повече за пчелите, но доматите цъфтят почти през цялото лято и не могат да минат без защита.

Много растениевъди предпочитат ползването на борна к-на – разтвор на 10 г в кофа вода.

Домати се пръскат и след премахване на колтуците, защото през наранените повърхности лесно проникват болести. За този случай бордолезовият разтвор е идеален, както и други медни препарати. Такава обработка ускорява заздравяването и предотвратява мана.

Пръскане по време на беритба

Същото е виждането и за периода на бране. Силно отровните препарати са нежелани, но при наличие на болести трябва да се реагира. Избираме слаби препарати, които бързо се разграждат. Принципът е първо да се оберат зрелите и узряващи плодове.

 • Някои подходящи наименования: Куадрис, комбинираният Икуейшън Про, Ревус, Пенкоцеб, Винкер, Верита, които имат карантинен срок от 3 до 7 дни според конкретния препарат.

Бордолезов разтвор

Той е известно и добре прието средство за профилактика и лечение на гъбични заболявания. Не трябва да се приема за безвреден. Бордолезовият разтвор е достатъчно токсичен, че при неспазени пропорции да унищожи цялото насаждение.

Класическият бордолезов разтвор е разрешен за използване при отглеждането на домати на открито. За домати се препоръчва използването на минимална концентрация бордолезов разтвор – не повече от 1%.  Оптимални са разтворите 0.5 – 0.75%, което важи за всички зеленчукови култури и цветята.

Признак за превишена концентрация над допустимото е появата на петна от изгаряне върху листата. Те стават корави и се свиват навътре.

Какво е бордолезов разтвор и син камък

Синият камък е на 98% меден сулфат. Той е превъзходно средство срещу гъбични заболявания по растенията, но е прекалено силен и изгаря листата. Затова никога не се пръска директно с него, а се неутрализира с хидратна вар и се разрежда 1:10 с вода. Така сместа става безвредна за растенията, но безкомпромисна към вредителите.

Как се приготвя?

Приготвя се от 100 г син камък (меден сулфат), 100 (150) г калциева основа (гасена вар) и 10 л вода. Ще се получи разтвор с концентрация от 1%, който е достатъчен за обработката на 100 кв.м. За обработката на 1 дка използвайте 1 кг син камък, 1 или 1.5 кг калциева основа и 100 л вода. Сместа се забърква в пластмасови, никога в метални и поцинковани съдове.

domati-061
Готова суха смес, която само разреждаме и имаме бордолезов разтвор

Точната технология

 1. Първо счукваме на прах кристалите син камък и ги слагаме в платнена торбичка или тензух, така че лесно да извадим и отстраним от разтвора едрите остатъци;
 2. Разтваряме 1 кг син камък в 90 л вода. Ако е студена, ще е трудно, затова затопляме;
 3. Отделно разтваряме 0.8 кг негасена или 2 – 2.5 кг гасена вар в 10 л вода и получаваме варно мляко. Пропорциите на гасената вар варират от 1 до 2.5 кг според различните рецепти;
 4. Наливаме варното мляко в напълно разтвореният син камък, като наливаме през сито и бъркаме с дървена бъркалка непрекъснато. Ако налеем синия камък във варното мляко, то ще се пресече;
 5. Следим за поява на неутрална реакция, което се проверява с червена лакмусова хартия (става синя).
Кога се пръскат доматите с бордолезов разтвор?

Няма определени срокове за пръскане с бордолезов разтвор. Може да се пръска предохранително, а може и при първа поява на белези от вредители.

Не е препоръчително да се пръска с този разтвор в следните случаи:

 1. В началото на развитието на доматите, защото може да забави техния растеж;
 2. По време на зреенето на плодовете. Най-добре е да не се обработват растения, върху които има узрели плодове. Попаднал върху доматите, разтворът на син камък е отровен за човека.
За какво да пръскаме доматите?

Пожълтяването на листата на доматите показва дефицит на мед, който може да коства забавяне на растежа и дори загиване на растенията. В такива случаи листата на доматите се напръскват с бордолезов разтвор, а може той да се добави и към тор за подхранване.

Другата стандартна употреба при доматите е против гъбични заболявания. Бордолезовият разтвор е добър както за профилактика, така и за лечение на вече развила се инфекция. Той е по-ефективен при максимално ранно използване. Щом видите белези, веднага напръскайте гъбичните колонии обилно с бордолезов разтвор.

Разтворът на меден сулфат повлиява вкуса и водното съдържание на домата. Ако се прекали с пръскането, плодът става безвкусен, не достатъчно захарен и ароматът му не е изразен.

За сезона се допускат 4 обработки, като последната е 2 седмици преди началото на брането. Пръска се през 7 дни, карантинният срок е 15 дни.

Откъде се взема и на каква цена?

Готов бордолезов разтвор не се продава, защото не е необходимо. Продават се сухи смески, готови за разреждане, към които добавяме само водата.

 • В строителни магазини като веригите Мосю Бриколаж и Маркита ще намерим пакет от 330 г за приготвянето на 20 л бордолезов разтвор. Цената е от 3.29 до 4.21 лв в различните периоди на продажба. В Практис има опаковка от 260 г. за 2.49 лв.
 • От сайтове като torove.bg можем да поръчаме опаковки от 175 г и 525 г на цена съответно 2 лв. и 4 лв. Предвидени са отстъпки за закупуването на 10 опаковки.
Как се пръска?

Стараем се да получим максимално добра разтворяемост, защото такъв разтвор има отлична покривност и по-висока ефективност срещу заболявания и гъбички.

Оптималното е да разтворим синия камък няколко часа преди пръскане.

Пръскането на доматите също има своите правила. Използват се пръскачка, защитни ръкавици и маска.

 1. На 10 кв.м. използваме до 2 л течност, най-добре 1 – 1.5 л;
 2. Специално внимание обръщаме на слабо развитите и увредени от заболявания и вредители листа.

Да не забравяме, че бордолезовият разтвор е токсичен и пръскането с него не е безопасно. Непременно ползвайте лични защитни средства. Не пушете и не се хранете в това време.

С какво се пръскат доматите още?

За да отгледаме вкусни домати, трябва да се грижим за растението през целия му вегетационен период. Трябва да пръскаме против заболявания, да обработваме срещу вредители, да подхранваме с торове, да плевим и разрохкваме горния почвен слой, да пръскаме цветовете за подобряване на завръзите.

domati-01

domati-021
А ето и схема за торене на доматите
 1. Обработката на растения започва още от семената или в стандартния случай – веднага след пикиране на разсада. Малките пресадени в отделни кофички растения се пръскат от двете страни на листата за по-добра преживяемост.
 2. Две седмици след пикирането е нужно да се подхрани с водоразтворими минерални торове за разсад. Това може да бъде както кореново торене, така и пръскане на растението с разтвор от препарат.
 3. До пренасянето на разсада на открит терен се редуват извънкореново торене с кореново поливане не по-често от веднъж на 2 седмици.
 4. Веднага след пресаждането на открито е нужно да се обработи срещу фитофтороза. Тук може да се използва бордолезов разтвор.
 5. 14 дни след засаждането трябва да решим с какво ще пръскаме добатите срещу заболявания в течение на целия им период на вегетация. На всеки две седмици до момента на наливане на плодовете доматите се нуждаят от профилактика на заболявания.

За най-добро средство срещу комплекса от болести, които поразяват доматите, е признат бордолезовият разтвор. Но той има алтернативи – препарати със съдържание на мед или други народни и подръчни средства.

Ето някои рецепти.

Пръскане със салицил

100 мл спиртен разтвор 2% на салицилова киселина

+ 50  мл нишадърен спирт

+ 10 л вода

Към това може да добавим 2 с.л. течен сапун за по-добро прикрепване към повърхността на листата. При желание добавете 0.5 ч.л. меден сулфат и лимонтузу. Ще се получи салицилово-железен тор в хелатна форма. С това се пръска в периода на уязвимост на растенията, особено доматите в периода на плодоносене може да се обработват ежеседмично. Но обикновено 3-4 обработки на сезон са достатъчни – веднъж на 7 – 10 дни.

Пръскане на домати с аспирин

Салицил има и в аспирина, затова таблетките също убиват гъбички. Едно хапче е достатъчно за 1 л вода, следим да се разтвори без остатък.

С аспирин пръскаме веднъж на 14 дни. Този разтвор помага за доузряване на доматите равномерно и едновременно, също така удължава плодоносенето. Аспиринът повишава защитните механизми срещу болести и вредители.

Кабрио ТОП

Kaбpиo Toп e с широк обхват на въздействие, ползва се за предпазване и за терапия на вече появили се болести. Той е супер ефективен срещу най-вредните болестни прояви като маната и гниенето. Препаратът навлиза в самото растение в дълбочина и унищожава всички патогени.

Кабрио има няколко преимущества, заради които е харесван. Той е модерен препарат, който предоставя продължителна защита. С него се пръска по-рядко от обичайното. Съставен е от два компонента, което намалява възможностите на вредителите да се приспособяват към него. Фунгицидът не е така вреден за пчелите, защото е с ниско ниво на токсичност. Съвместим е с някои пестициди. Бързо се възприема от растението и запазва въздействието си по време на валежи.

Пръскане с кисело мляко и сода

Сред народните средства уважавана е содата за хляб, който разтваряме в различна среда – може в калиев перманганат, сапун, йод, кисело или прясно мляко.

 • Комбинацията с млечно-киселият продукт и йод е добра срещу гъбични болести, вкл. фитофтора. Дозата е 500 мл мляко, 10 капки йод, 10 л вода.
 • Директно пръскане с айрян: 1 кг кисело мляко, 5 – 10 л вода, 50 г сода. Обработва се 2 седмици след пресаждане в открита почва. Тази смес е отлична за доста зеленчукови култури, вкл. домати, които страдат от мана.
 • Сода, кисело мляко и син камък е друга рецепта, ефективна при доматите. Съставките са 400 г мляко + 1 с.л. сода + 20 г син камък + 10 л вода. Пръска се, когато няма да вали или след дъжд.
 • Друг вариант е пръскане със суроватка. Всички млечни продукти внасят към растението влага, витамини и нужни минерали, както и аминокиселини. Те повишават имунитета и подсилват корените. С тяхна помощ доматите израстват повече и по-бързо, а лактозата е защитник срещу вредителите.
 • Мляко + течен сапун създават устойчив защитен филм, който отблъсква гъбички и други патогени. Те не се закрепват за листата и не могат да вредят.

На последно място да посочим, че содата и млякото са безвредни за човека. С тях можем да обработваме и по време на плододаване.

Пръскане с прясно мляко

Прясното мляко се съчетава оптимално с йод, създавайки отлично лекарство срещу гъбички, който в същото време подхранва и растението. Добро съотношение е 1 л мляко + 15 капки йод + 10 л вода. При тази формула също разчитаме на лактозата, която е непоносима за гъбичките. А и повечето вредители не умеят да я преработват и се пазят от нея.

Какво мляко? За предпочитане е сурово и с ниска масленост. Мазнината не дава ползи за доматите. Не пръскайте директно с мляко, защото е твърде силно и ще увреди листата. Възможно най-силният разтвор е 1 л мляко на 4 л вода. Количеството на йода го запазваме на 15 капки.

Прекрасно време за пръскане с мляко/ суроватка и йод е началото на юни. Тогава сместа подхранва растенията, не само ги лекува, а действа и профилактично за фитoфтopoзa.

С Купроцин

Купроцин е представител на мед-съдържащите препарати, за които споменаваме неколкократно. Той е стимулатор и дезинфектант за предпосевна обработка на семената. Удобен е за листно подхранване заедно с течни азотни торове, с хербициди и фунгициди и отделно във всички фази на вегетацията.

Купроцин предава микроелементите непосредствено в клетките на растенията и е най-ефективен с обеззаразяващи агенти при предпосевна обработка на семената и за пръскане на селскостопански посеви съвместно със средства за защита на растенията по всяка стандартна технология

Купроцин прекрасно се съчетава с всички видове водоразтворими торове и пестициди. Има изразено фунгицидно действие. Ускорява цъфтенето и увеличава количеството на завръзите. Намалява на 20-30% потребността от препарати против различните патогени.

Използването на Купроцин при извънкореново подхранване подпомага по-пълното усвояване на микроелементите от растенията, помага им да се адаптират към болести, замръз, засушаване. Води до повишаване на реколтата и качеството на плода.

Работният разтвор за пръскане на насажденията се приготвя непосредствено преди използване. Стандартната му доза е 200 г за дка. Обработките са през десетина дни, до 20 дни преди бране.

Производство на Агрия, цената му за 500 г е 6.80 лв.

Шавит за домати

Шавит е фунгицид от два компонента, разработен за профилактика и лечение на плодни дръвчета, лозя и домати от най-разпространените гъбични патогени. Предпочита се заради ниската токсичност и заради това, че не нанася вреда на почвата и птиците. Ефективен срещу видовете мана и сиво гниене.

Производителят не препоръчва комбиниране на Шавит с минерални масла и алкални разтвори. Всички останали комбинации са допустими. Общият принцип е, че при несъвместимост в разтвора се появява утайка.

Отлично е съчетаването му с инсектицида Нурел – Д, който действа срещу 30 разновидности вредители в градината.

Нормата на Шавит е 200 г oт пpeпapaтa зa дeĸap.

Вижте и ТОВА:

Профилактично пръскане на домати и краставици. Схема

Заместител на Дитан

Активната съставка в Дитан е манкоцеб. Негови аналози са всички препарати със същото съдържание като Манкоцеб. Наскоро Европа определи, че този химикал е опасен и даде предписание за изтеглянето му от пазара до юли 2021 г. Негови заместители се явят всички широкоспектърни контактни фунгициди за защита на доматите от фитофтороза и алтернариоза. Например Банко 500, Купроцин,  Превикур, Проплант и др.

С кислородна вода

Разтвор на 15-20 мл кислородна вода в 1 л предварително затоплена вода е отлично средство за обработка на разсад домати. Течността се нанася с пулверизатор. Възможни са неколкократни обработки на разсада, преди да се пресади, но срокът между пръсканията е 7 дни.

Дозата за гъбични зарази е по-висока – 30 – 35 мл кислородна вода за 1 л питейна вода. Пръскат се основно стъбла и листа. Ефективно е да се добави в този случай и йод, 4 -5 капки на 1 л. Йодната комбинация е за предпочитане срещу фитофтора.

Кислородната вода е отлична и за развити растения, които съхнат или изостават с растежа. Подходящ разтвор след колтучене, защото с него по-бързо заздравяват повърхностите.

Със сяра

Икономична, но не винаги безопасна алтернатива на пестицидите при доматите е колоидната сяра. Тази сяра представлява сиво-жълт прах, който съдържа почти 90% прахообразна чиста сяра и неголямо количество съединения, които съдействат за нейното прилепване към листата.

Веществото се използва за борба с растителни акари и гъбични заболявания. Особеното е, че действа в много тесен температурен диапазон – ако времето е по-хладно от +20°С, това средство няма да помогне. Също така неизползваема е колоидната сяра при температури, надвишаващи +35°С – в този случай растенията се покриват с белези от изгаряне.

Чистата сяра не влияе на микроорганизмите. Но прониквайки в гъбичките, тя се свързва с водорова в клетките им и се получава токсичният сероводород. Той неутрализира ензимите, отговарящи за дишането на микроорганизмите. Тази сяра е токсична в различна степен спрямо различните видове гъбички, затова се използва не при всички заболявания по доматите.

Механизмът на действие срещу акарите е различен – на слънце минералът се изпарява от повърхността на листата, което задушава членестоногите. Сярата убива акари сами при температура над +30°С, защото при по-ниска Т°С не се изпарява. Но да не забравяме, че над +35°С сярата изгаря, така че диапазонът спрямо акарите е наистина много тесен.

 • Достойнства на сярата: тя е безопасна за растенията, човека, дъждовните червеи, насекомите, пчелите и почвите. Съчетава се с други фунгициди и инсектициди. Високоефективен е против гъбички. Може да се ползва при вятър. Лесно се дозира и е евтина.
 • Приготвяне: прахчето от пакетчето се разтваря в топла вода до консистенция на течно тесто и после се допълва с останалата вода. Разбъркваме и пръскаме.

Чистата сяра също можем да бъде употребена, но в съчетание с варов разтвор. Получава се препарат срещу всякакви гъбички – мана, гниене, оидиум и др.

 • Рецепта: 4 л вода – 1.2 кг негасена или 2.4 кг гасена вар. Варното мляко се загрява и се добавят 2.4 кг сяра на прах. След това се доливат 5 л вода. Вари се на спокоен огън 1 час, докато останат 10 л. Изстива, утаява се и се отделя само течността без утайките. Подобен разтвор може да се изготви и с колоидна сяра, което е по-безопасно.

Във видеото е показана технологията за систематично пръскане на доматите със 100% покритие на листната маса:

Първоначално публикувано на:31.01.2021 @ 15:52

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

3 Мнения

 1. Стоянка Плъмова

  Да си кажа: на мен ми е неудобно да правя бордолезов разтвор. Десет пъти прецеждам, минавам през марля, да не запуши пръскачката, кошмар! Има си готови препарати, какво да се занимавам!

  • Първан Донев

   Аз пък не мисля така – евтино е, работи! Е, малко зор при разтварянето, преживява се. Само че аз имам 20 квадрата домати, не знам как се правят 200 л разтвор за 1 дка или повече, там вече не става работата.

 2. Георги Апостолов

  Всяка година на съседа в края на юли доматите му почерняват, а моите – картинка! Споделих им опита ми за пръскане, аз съм основно със синия камък, не ми вярват и не пробват. Ей така си похабяват реколтата, не мога да ги разбера.

 3. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *