Хималаи: Карта, данни и факти. Таблица на върховете. Алпинисти и жертви
Карта на Хималаите

Хималаи: Високи върхове и планини в Хималаите. Къде се намират? Карта. Факти

Какво представляват Хималаите: карта, къде се намират, държави. Таблица на върховете над 8 000 метра. Интересни факти за Хималаите. Местно население, животновъдство, климат, курорти, трекинг

Планинската верига Хималаи (вижте картата по-долу) води класацията на великолепните и изумителни творения на Земята. За нея е естествено да говорим в превъзходна степен – не толкова заради мащабите (които са безспорни), но и заради тайните на исполинските й върхове.

Хималаите и досега са съвсем слабо изследвани. Помислихте за огромната им територия? Не!  Причината е в трудното проникване – сложен релеф и никакви пътеки.

Няма по-висока планина на света и в нито една планина няма по-резки контрасти. Трудният достъп до Хималаите е запазил уникални планински ландшафти. Планинската система е  убежище на ценни видове растения и животни. Въпреки значителното селско-стопанско усвояване на ниските части и котловините. Въпреки интензивната паша по планинските склонове. Въпреки множащият се приток от алпинисти от цял свят.

Какво наричаме Хималаи

Хималаи: данни и факти. Таблица на върховете. Алпинисти и жертви
Лед и цвят в едно

Хималаите е дъгообразна планинска система с дължина 2900 км и ширина 350 км. Тя е от най-красивите места, сътворени от природата. Величествени пейзажи, нечовешки мащаби!

Хималаи е и свещена земя, обитавана от будистки и хиндуистки божества.

Някога планинската система е била невъзможна преграда между държавите на юг и баснословно богатите градове на север – Самарканд, Кашгар, Бухара, Котан.

Какво има в Хималаите

Таблица

Планини Общо 30 планини, разграничени в 3 зони – Шивалик, Малки и Големи Хималаи
Върхове Общо 109, 10 от които са високи над 8 000 м.
Държави Системата се простира в 5 държави – Индия, Бутан, Пакистан, Китай, Непал. Източното подножие попада в Бангладеш
Ледници 15 000, най-дълъг – Ганготри
Речни системи                                                                              Стотици реки се отводняват в басейните Индийски, Ганг-Брахмапутра, Иравади и т.нар. крайхималайски
Езера До височина 5000 м. са стотици, най-голямо – Пангонг Цо

Гигантската планинска система служи за своеобразна граница м/у централната и южната части на Азия. Целият горски масив се състои от три своеобразни степени.

Планини
 • Първа степен – Предхималаи (местно име – Шивалик). Най-ниската от всички планини в системата. Височината й никъде не надхвърля 2000 м;
 • Втора степен – веригите Дхаоладхар, Пир-Панджал и няколко други по-малки, с общо название Малки Хималаи. Названието е условно, т.к. планините се издигат до солидните 4 км;
 • Трета степен – Големи Хималаи. Те са разположени зад няколко плодородни долини (Кашмирска, Катманду и др.), които са своеобразен преход.
Реки

Две велики юго-азиатски реки – източно Брахмапутра и западно Инд, буквално обгръщат величествения масив, извирайки от склоновете му. Тук изворът на свещения индийски Ганг. Визираните реки са трите най-големи на планетата.

Върхове

Най-близката до небето точка е Джомолунгма. Ние му казваме Еверест по името на геодезиста, съумял да определи неговата височина – 8848 м. Но Хималаите са „жива“ планина, която и сега се движи и расте. Еверест се издига с 6 см. годишно.

В Хималаите има по-трудни от Еверест върхове. Например непристъпният Канченджунга (8585 м) – най-източният и втори по височина от хималайските „осемхилядници“. В планинската система общо 10 върхове се извисяват над 8000 м. Заедно с 4 такива в съседната планина Каракорум те образуват Хималайска корона – 14-е върхове над 8000 м., мечта за алпинистите.

Ледници, възраст

Те заемат площ 33 000 км². Обемът на снега в тях – 6 600 км³. Разположени са край най-мащабните планински масиви и около максималните на височина върхове.

Най-дълги са ледниците Ганготри и Зема (26 км) и на северния склон на Еверест – Ронгбук.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Ледените проломи, ледопадите и пукнатините в ледниците постоянно се менят. Почти няма обширни зони с фирн (зърнест, уплътнен сняг, от който се образуват ледници) – стръмните склонове пречат за формирането им. Ледниците подхранват най-големите реки в Хималаите.

В западната част на системата снежната линия е на около 5000 м на южни склонове и 5700/5900 м на северните. В изт. част е 4500/4800 м и 6100 м.

Грубо казано, под снежната линия снегът се топи, а над нея – не. Ледниците в Хималаите са от дендритен тип. Те се простират с 1.3/ 1.6 км под снежната линия.

Височина

Средна за планинската система – 6 км. Максимална – 8848 м (Еверест). На северозапад от западната верига се разгръща другата най-висока система – Каракорум.

Карта на Хималаите

Тук вграждаме интерактивната карта на Хималаите, която взехме от картите на Гугъл. Можете да увеличавате и намалявате мащаба и да сърфирате из нея, а също да видите и сателитна снимка на повърхността, или пък да се „разходите“ виртуално от там, откъдето е минала колата на Гугъл Мапс:

Къде се намират Хималаите?

Хималаите заемат обширни площи от Азия и са отлично забележими дори на атласи с малък мащаб. На географските карти са оцветени в най-тъмните нюанси на кафяво, което отразява и максималната им надморска височина на планетата.

Географско положение, държави

Най-дългият планински пояс на Земята се простира от Френските Алпи до Южен Виетнам. Няма по-обширен планински масив от Централноазиатската система. Тя е съставена от 6 вериги. Най-голямата и най-високата от тях е Хималаи, от санскрит – „земя на снеговете“.

Хималаи: данни и факти. Таблица на върховете. Алпинисти и жертви

Географските граници на планинската система са ясно изразени. На север я ограничава Тибетското плато, на юг – края на Индогангската равнина. В посока северозапад граничат с Хиндукуш (планинска верига в Афганистан и Пакистан) и Каракорум, на югоизток – със Сино-Тибетските планини. Площта й е 650 000 км2.

Хималаи: данни и факти. Таблица на върховете. Алпинисти и жертви
На световната карта и отблизо
Непалски Хималаи

Те са част от Големите Хималаи, в които се разграничават още Асамски, Кумаонски и Пенджабски. Попадат на територията на Непал, а на границата с Китай се намира Еверест.

Столицата Катманду е изходна точка за експедициите към Еверест, а алпинистите получават разрешително за изкачване от правителството на Непал.

Индийски Хималаи

Хималаите покриват голяма част от североизточна Индия. Тук са щатите Джаму и Кашмир, Пенджаб, Утар-Прадеш и Химачал-Прадеш. Спада към Големите Хималаи. Мястото е традиционно за поклонение на будисти и хиндуисти. Има курорти с условия за зимни спортове и много развит туризъм.

На границата м/у Индия и Китай се намира едно от най-големите в Азия езера – соленото Пангонг Цо. То е на 4350 м над морското ниво. От него се открива възхитителна панорама към Каракорум и Тибет.

Кашмир

Джаму и Кашмир е най-северният индийски щат. Разположен е почти изцяло в Хималаите. Кашмир се нарича и основната долина в щата, която е изключително гъсто населена. През нея тече р. Джелум.

Тук е ледникът Сиачен с дължина от 70 км. Според някои източници той е най-дългият хималайски ледник, а други го числят към Каракорум.

Тибет и Кайлаш

Тибет е разположен в Хималаите, със средна надморска височина от 4000 м. Географският район през вековете е бил независима държава, в състава на Монголската империя и област в Китай.

В Тибет се намира един забележителен хималайски връх – Кайлаш. Той не блести с изключителна височина – едва 6638 m, но е домът на бог Шива. От склоновете му извират 4 от най-дългите световни реки, вкл. Инд и Брахмапутра. Кайлаш е свещен за 5 религии, затова не се атакува от алпинисти и туристи.

Още за върховете

По своята форма Хималаите напомнят грандиозна вкаменена вълна. На юг, към Индо-Гангските низини, тя понижава нивото си на три пъти. На север – към Тибет, наведнъж, полегато.

Основата на цялата планинска система на Големите Хималаи. Средната им височина е 6000 м. Те достигат максимална височина на територията на Непал. Там на неголяма площ се намират 9 от 14-е най-високи. Това е добре изразен алпийски гребен.

В западния край на Главния хребет се намира грандиозния масив Нангапарбат (8126 м). По-нанатък са наредени редица върхове, извисяващи се на повече от 6000 и 7000 м. След това се издигат осемхилядниците-гиганти, покрити със снегове и ледове – Дхаулахири, Кутанг, Анапурна, Госаинтан и др. Сред тях дори не се откроява най-високият пункт Еверест.

Още четири осемхилядника са разположени в северозападното продължение на Хималаите – планината Каракорум.

Северният склон на Големите Хималаи е по-полегат и достъпен, отколкото южният. Край него се протяга Ладакх с височина от 7728 м. На север от Ладакх, зад широките долини на Инд и Брахмапутра, се издигат крайните хребети от Тибетските планини – Трансхималаи.

Осемхилядници на Земята
Име и височина Описание
Еверест, 8848,20 Пирамидална форма, три страни. На 160 км от Катманду
К2, 8611 Съвършена пирамида с четири стръмни склона – най-красив сред върховете
Кангчендзьонга, 8586                                        Масив от 4 осемхилядника и един – 7902 м
Лхотце, 8545 Тристенна пирамида, най-трудна за изкачване е южната й страна
Макалу, 8483 Четиристранна пирамида. Включва идва по-ниски върха, единият – 7 678 м
Чо Ою, 8201 в състава на масива Еверест
Дхаулагири, 8167 Предлага стръмно изкачване от долината на Кали-Гандаки към 8167 м. в небесата
Манаслу, 8153 Масив от няколко върха, два осемхилядника
Нанга Парбат, 8126 Планински масив от скали и лед с вертикален релеф, трудна за изкачване
Анапурна, 8091 масивът е дълъг 55 км
Гашербрум I, 8068 връх в Каракорум
Броуд пик, 8047 връх в Каракорум
Гашербрум 2, 8035 връх в Каракорум
Шишапангма, 8013 най-ниският осемхилядник, по-известен като Госаинтан
Хималаи: данни и факти. Таблица на върховете. Алпинисти и жертви
Върховете на картата
Еверест

Тибетското му име е Джомолунгма, непалското – Сагарматха. Трите му страни са отделни ледници – Кумбу на запад, Ронгбук на североизток и Кангсхунг на юг. Най-трудно е да се изкачи върха от север, но като цяло Еверест не представлява особено предизвикателство в сравнение с връх като К2.

К2, Каракорум

Местното име е Чогори. Наречен е К2 от алпинисти, т.к. е вторият връх, измерен от експедиция, описваща върховете в Каракорум. Това е най-трудният за покоряване връх на Земята, макар да отстъпва малко по височина.

Манаслу

Петият най-висок в света представлява правилна пирамида. Масивът включва три върха и Чомолонзо, на 4 км. От главния връх.

Интересни факти за Хималаите

 • По площ Хималайският масив надхвърля 1 млн. км2;
 • На много места все още не е стъпвал човешки крак;
 • Над Хималаите не прелитат самолети, но дивите гъски ги прекосяват;
 • Веригата е непреодолима и за дъждовните облаци, поради което съществува пустинята Гоби;
 • Вечните снегове започват от 4.5 – 6 км височина, те не са се топили хиляди години;
 • Някои ледници в Хималаите се движат със скорост 2.5 – 3 м на денонощие;
 • Хималаите са били океанско дъно преди разместването на тектонични плочи;
 • В подножието растат най-чистите билки, а върховете са голи – заради студа, силния вятър и липсата на кислород;
 • Много от най-труднодостъпните места в Хималаите са снабдени с Wi-fi, вкл. Еверест.
Климат

Мусоните носят топли маси откъм Индийския океан и през голяма част от годината снабдяват южните склонове на Хималаите с живителна влага. Но те не са способни да преодолеят върховете – исполини. Ето защо от северната страна владее сух континентален климат.

Температурата тук пада до минус 40°С през зимата, а скоростта на вятъра понякога достига цели 150 км/ч.

Животновъдство в Хималаите

Суровият хималайски климат ограничава местните хора. Те са усвоили планинските склонове до 4000 м височина. Ливадите се използват за пасища, а по склоновете се развива земеделие.

 • На по-ниските места се гледат ориз, пшеница, захарна тръстика. Плодовете и зеленчуците се развиват неохотно.
 • По високите места се предпочитат овес и картофи. Разчита се повече на животновъдството – отглеждат се якове, кози и овце.

Тибетският як е издръжливо и силно животно. С него местните (шерпи) обслужват безчислените експедиции, които ежегодно атакуват хималайските върхове. Това е най-силният поминък на Непал, където е концентрирана по-голяма част от обитателите на страховитата планина.

Шерпите

Думата е станала нарицателна за носач, за „товарно муле“, което изнася багажа на алпинистите до върховете дори и преди самата експедиция. Има един виц: Когато алпинистите стигнаха върха, там ги очакваха палатките, приготвени от шерпите.

В този анекдот има само малка доза шега. Шерпи в превод значи „източни хора“ – това е малоброен народ, който населява Хималаите.

Всяка шерпа е роден алпинист, който не се влияе от надморската височина. Местните жители се чувстват прекрасно и на 4-5 км над морското ниво, при 50-60% от нормалното налягане. Те с лекота се ориентират в планината и познават всички проходени маршрути.

Хималаи: данни и факти. Таблица на върховете. Алпинисти и жертви
Истинските господари на планината

Тайната на шерпите отдавна е разкрита от учените: те компенсират недостига на кислород в кръвта с по-интензивно кръвообращение. Природата ги е приспособила за живот в страховитата планина и те не пренебрегват своето призвание.

Поставили са много рекорди: например Аппа Тенцинг е изкачвал Еверест 21 пъти, Пемба Дордже се е изкачил за рекордните 8 часа и 10 м. А и първият покорил Еверест на 29 чай 1953 г. е шерпа – Тенцинг Норгей.

За Непал алпинизмът носи основен приход. Всеки кандидат катерач получава отделно разрешително и заплаща солидна такса.

Хималаите са населени от 8000 г. преди нашата ера. Местните племена живеели в изолирани долини. През 19 в. планините се владеят от Британската империя. През 1947 г. зоната се дели на Индия и Пакистан, и става поле на военен конфликт заради териториални претенции.

И досега има зони, обект на междудържавни спорове. Например Кашмир се оспорва от Индия, Пакистан и Китай. Тибет се смята за окупиран от Китай и съществува тибетското правителство в изгнание.

Курорти и туризъм

Хималаите не са запазена територия за самотни алпинисти и търсачи на силни усещания. В красивите планини са изградени много курорти, които предлагат пълната гама туристически изживявания – от почивка и наслаждение на красиви гледки, през типичните зимни спортове до трекинг (пешеходен туризъм) с различно ниво на натовареност и предизвикателства.

В зап. част е разположена изумителната Долина на цветята, която е защитена от ЮНЕСКО.

Трекинг

Туристическите агенции рекламират трекинг турове в Непал, Бутан, Тибет. Районът на Хималаите заслужено заема I-о място сред водещите трекинг-маршрути. Именно тук през 50-е години на 20 век Борис Лисаневич е създаден особен вид пътешестие със сервиз за европейските аристократи, което после бива наречено трекинг.

Днес Хималаите може да се разделят на 4 основни района, съобразени с държавните граници.

 • Единият е Непал, където културата на организираните пътувания е най-развита.
 • Вторият е Бутан, където и досега всички гости на страната се смятат за лични гости на краля и затова пътешествията възлизат на внушителни суми.
 • Третият е Сиким – особена територия, част от Индия, едно от древните хималайски кралства.
 • Особено място за активни пътешествия в Хималаите заема Индия. В нея има няколко ясно очертани райони със слаборазвита инфраструктура, които чакат да бъдат открити за света.

Едно от най-поразителните ъгълчета на планетата е Ладакх, най-недостъпната зона на Кашмир, наречена още Малкият Тибет. Примамливи с красота и преживявания са още Гарвалските Хималаи, районите на духовните просветители в Химачал Прадеш, долините Кулу и Спити.

Филм за Хималаите, който е запечатал някои от тези красоти:

Рьорих и Хималаите

Знаменитият руски художник, учен и просветител Николай Рьорих прекарва последните години от живота си в Хималаите – в Химачал Прадеш, Индия. Той общува с най-впечатляващите индийски учени, философи, творци и общественици.

Планината е постоянен източник на вдъхновение. Той я отразява в серия от над 2000 платна. Още приживе художникът е правил много изложби в Индия.

В края на живота си се надява на завръщане, но умира в Индия. Тялото му е кремирано в долината Кулу и мястото е маркирано с голям камък и съответния надпис.

Алпинисти в Хималаите

Щурмът на хималайските осемхилядници представлява цяла епопея. Тя стартира 1950 г., когато французите Ерцог и Лашенал изкачват Анапурна. Днес е съставен списък на алпинистите, които са покорили Хималайската корона – всичките 14, извисяващи се над 8000 м.

България също има своите постижения, като започнем от

Христо Проданов

През 1981 г. той изкачва Лхотце, а три години по-късно – Еверест. За жалост загива по обратния път. Той се вписва завинаги в трагичните анали на Хималаите, които се допълват всеки ден. Разказват, че дори по стандартните маршрути се срещат тела за загинали, които поради специфичните условия не се свалят, а се оставят на място.

Името на Проданов е на почетно място и по други причини – той не само е първият българин, качил Еверест, но го прави без кислород. Второ, изкачва върха по най-трудния западен склон.

България е дала и други жертви в Хималаите.

Историята на Боян Петров и др. жертви
 • Втората жертва от третия поход в Хималаите е Огнян Стойков. 1989 г. той загива на слизане от Анапурна.
 • Йорданка Димитрова изчезва през 1994 г. в Кангчендзьонга. Наричат я „нежното лице на алпинизма в България“.
 • През 1998 г. Христо Станчев пада в пропаст на в. Манаслу.
 • 2004 г. – в подножието на Еверест оставя живота си Христо Христов.
 • Същата година и на същото място оставя живота си племенницата на Проданов – Мариана Масларова.
 • Следващата черна година е 2010 – на К2 завинаги остава Петър Унжиев.
 • Осмият е Боян Петров – 2018 г. Той е изкачил 10 от върховете в Хималайската корона. На 4 от тях той е първият българин. Изчезва при експедиция на Шиша Пангма.

Стотици алпинисти са останали завинаги по склоновете на Хималаите. Но това не пресича ентусиазма – всяка година се организират все повече високопланински експедиции.

В Хималаите са оставени много човешки кости. Някои лежат там от стари времена и дори не се знае при какви обстоятелство. Едно от езерата там дори е наречено Езерото на скелетите. За него се споменава в това видео:

Коцето Калки е певецът, който най-често се свързва с Хималаите

Какво в Хималаите ви впечатлява най-много? Интересуват ли ви трекинг или ски в екзотичните зимни курорти? Споделете мисли за българските алпинисти, за нашите постижения и жертви. Пишете ни и вие в нашия форум за Хималаите ТУК!

Документален филм „Врата в Хималаите“:

Първоначално публикувано на:14.02.2021 @ 18:45

За Радост Димитрова

Прочети още

Жена Телец, характеристика, съвместимост

Жена Телец: коя е тя и какво иска? Съвместимост

♠ Характеристика на жена Телец ♠ Водеща стихия, планета ♠ Камък, защитен талисман ♠ Разпознаваема …

5 Мнения

 1. Валентин Митев

  Хималаите не са само зъбери, ледници и катерачи. Има вип-турове, Аюрведа-хотели и клиники, има такива курорти, че ти се завива свят – с всичките му екстри и луксове, квалитетни вина и ястия. Като се каже Индия – не, не е бедно и не е евтино. Струва с хиляди евро!

 2. Галин Колев

  Искам да се спомене тук името на Атанас Скатов, който също като Петров е изкачил 10 осемхилядника. Много ме впечатлява с това, че е веган, но има уникални сили и възможности. За Боян – поклон и дано изкачва любимите си върхове в Отвъдното.

 3. Ники Ник.

  Един приятел ходи до Кайлас, уникални неща е видял и разказва. Оттогава и аз искам да отида, но трябват много парички и да си айляк – поне 1 месец да отделиш.

 4. Аз се гордея с България!!! Ние сме малки, но нашите алпинисти достойно ни записаха в историята на Хималаите. Много покорени върхове, без маски, без нищо, даже без шерпи. Българският дух е това!!!

 5. Мечтая си да посетя някой ден Хималаите. Най-много ми се ходи в някакъв будитски манастир, за да постигна Просветлението. Нашите тука нищо не разбират. Само дрънкат любов това, добрини онова, а всъщност са материалисти и комунисти. Благодаря за хубавата карта на Хималаите!

 6. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *