Диамантени гоблени, как се правят
Евтини диамантени гоблени, намалени

Ръководство за диамантени гоблени. Как се правят и как се ползват самите инструменти (+ВИДЕО!)

Как правилно да направим диамантен гоблен. Постъпково ръководство за начинаещи. Какви инструменти се ползват и как? Какви материали и аксесоари? Видео инструкция

Диамантен гоблен (мозайка) е вид ръкоделие. Изпълнява се по схема, на която е дадено разположението по цветове. Вместо традиционния конец се използват специално изработени камъчета – „диаманти“, които се залепват върху тъканта. В резултат се получава картина.

goblen-03
Огромно разнообразие от теми и стилове при диамантените гоблени

Удоволствие представлява постепенното разкриване на изображението. Съществуват различни техники за това.

Техники за нареждане
Ред Как се подхожда
По цветове Работи се само с един цвят до изчерпването му на всички позиции. След това се взема следващ цвят и така се изреждат до приключване на схемата. Този метод намалява риска от грешки
По редове Редовете се изпълват последователно. Работи се отгоре надолу, за да не се докосват камъните с ръце. Може да се подравняват с линийка. Изображението се разкрива постепенно
Шахматен На първия ред се попълват нечетните позиции, на втория ред се попълват четните и така се реди шахматно. След завършване се връщаме отначало и запълваме останалите празни клетки. При тази техника картината се разкрива накрая

Какво е диамантен гоблен

Това е изкуство за любителите на прецизната и старателна работа, които не си падат по игли, конци и шиене. Работата изисква спокойствие, концентрация и съобразителност.

Ръкоделието повече прилича на мозайка, отколкото на гоблен, но се е наложило второто наименование. Основата е покрита с лепящ слой (продава се с протектор, който се сваля непосредствено преди работа), който задържа камъчетата.

Върху основата са отпечатани позициите на камъчетата – квадратчета с индекс на цвета в тях. Камъчето се поема със специален инструмент и се поставя на мястото, следва притискане, за да се залепи. Техниката изглежда лесна, но има своето предизвикателство – перфектно подравняване на камъчетата.

Използват се синтетични камъни, които напомнят по обработка и блясък истинските диаманти. С тях картините приличат на ювелирно изделие.

Диамантен гоблен има едно голямо отличие пред тъканите и бродираните събратя – камъните имат блясък, който прави картината по-ярка от обикновено, и едно голямо предимство – не губи своята привлекателност с времето. Колкото и отдавна да е направен гобленът, той остава с непроменено ярки и блестящи цветове. Такива гоблени могат да се поставят на огрени от слънцето стени в дома, за разлика от ушитите с конци.

Някои камъни са обработени по специален начин, така че дават 3D ефект. Изображението изглежда различно на светло и в сянка.

Вижте това в това видео ръководство как точно се прави диамантен гоблен. Звукът е доста лош и ако нямате подходяща уредба на компютъра, няма да чуете много, но и гледането е достатъчно в случай че гледате от телефон:

Откъде се купува?

Диамантени гоблени се предлагат в магазини, бутици и ателиета за плетива и ръкоделия. Там ще видим на живо как изглежда този тип гоблен.

Но физическите магазини не могат и не поддържат такова разнообразие от модели, каквито виждаме в интернет базираните.

Има сайтове, специализирани само в продажбата на диамантени гоблени. В тях моделите се разглеждат лесно и бързо, защото са класифицирани по различни критерии като тема, стил, цвят и др. Например иска ни се да работим цветя, животни, пейзаж или икона – веднага ще разгледаме стотици предложения от всеки клас и ще сравним цените.

Хубави и евтини диамантени гоблени може да се поръчат от този сайт: Диамантени гоблени.

Видове диамантени гоблени

Има няколко критерия, по които гоблените се различават.

По вида на мънистата: с кръгли или с квадратни диаманти.

 • Кръглите са подходящи за начинаещи и за деца, защото изглеждат добре и без да са идеално подравнени.
 • Квадратните мъниста трябва да се подравняват по ръбовете и да не се допуска разминаването им. Понякога е необходимо да си помагаме с линия, за да не се разкриви картината. Това зависи от детайлността на изображението.
 • Може да се направи гоблен с камъни Сваровски. Такива мъниста се прилепват чрез нагряване, по рядко се лепят.

По схемата, отпечатана на платното: с черно-бяла или с цветна схема.

 • На черно-бялата схема са отбелязани буквени или цифрови индекси на отделните цветове.
 • Цветната схема не работи с индекси, а необходимите цветове направо са нанесени на основата. Този вариант се предпочита за по-големи размери гоблени (намалява риска от грешка).

По степен на изпълване на изображението: пълна или частична картина.

 • Пълната картина се изпълнява изцяло с мъниста;
 • Частичната има рисуван елемент, който остава открит (най-често централният детайл).

По сложност на изпълнение – класически и усложнен вариант.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
 • При класическото ръкоделие схемата е нанесена върху основата, както обяснявахме досега.
 • Наскоро се появиха комплекти с бяла основа, върху която е отпечатана само мрежа. Рисунката с разпределението на цветовете е дадена отделно. Това усложнява изпълнението, защото мястото на мънистата се открива самостоятелно.
Какво влиза в комплекта?
goblen-01
Комплект за диамантен гоблен

Комплектите за диамантен гоблен съдържат всички материали и инструменти, които са необходими за изработването му. Нищо допълнително не трябва да купувате. Поне така казват производителите, но факт, че някои икономисват и включват само елементи, без които не може.

Базово съдържание на комплектите
Основа върху нея е отпечатана схемата, положен е слой лепило и всичко е покрито с протектор
Мъниста (камъни, диаманти) в отделни пакетчета по цветове, всеки със собствен индекс, който се открива и на схемата
Пинсета (писалка) инструмент за хващане на отделното камъче и поставянето му на определеното за него място
Вана за мъниста кутия с улеи за по-лесно вземане на мънистата
Ръководство не е задължително

Какво няма в стандартните комплекти

Създадени са и допълнения за улесняване и ускоряване на работата по гоблена. Те не са задължителни и не присъстват в готовите комплекти, закупуват се отделно.

Те са два типа:

 • За организиране на работното място – рамка за основата, лупа и лампа за по-детайлно виждане, органайзер за мъниста, който побира всички камъчета от комплекта;
 • Инструменти – писалка за поемане на мънистото с правилна ориентация, приставка за поемане на няколко мъниста наведнъж, валяк за притискане, линийка за изравняване и др.

Понякога в комплекта има допълнително лепило за подновяване на основата. Фабричният слой може да е пресъхнал или сами да го допуснем, като преждевременно свалим фолиото.

Постъпково ръководство

Както разбрахте, има различни техники за изпълнение на гоблена, а има и разновидности гоблени. Следователно начинът за изпълнение леко ще се изменя според конкретните особености.

Например при добра лепяща основа с писалката се хваща само мънисто, при нужда от допълнително лепило първо се взема от лепилото, а после се взема мънистото.

По правило с писалка се хваща едно мънисто, но ако на схемата има много съседни мъниста от един цвят и ние разполагаме със съответното приспособление, логично ще работим и с него на подходящите места.

Това са особености, които лесно ще съобразим. Постъпковите инструкции дават само общите правила.

Особености на процеса

За да бъде приятна работата и да не се допускат грешки, има няколко условия:

 • Работното място: хубаво е да имаме постоянно място за работа, снабдено с всичко необходимо. Не е приятно по време на нареждане да ставаме за необходим инструмент или помощно средство, които сме оставили на друго място;
 • Осветеност: избираме (и изпробваме) място с правилно падане на светлината и лампа за вечерна работа;
 • Организация на мънистата: органайзерите не са излишни, когато се работи с много цветове. Те събират всички камъни, разделят ги по цвят, има място за индекса. Органайзерите спестяват търсенето на камъни по пакетчетата и намаляват риска от грешка.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-1
1. Слагаме лепило в стикчето, с което ще вземаме отделните мъниста.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-2
2. Изсипваме мънистата от необходимия цвят с оребрената кутийка.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-3
3. Работим с един цвят по цялата мозайка, докато не се свърши. С помощта на стикчето залепяме всяко мънисто на съответното място.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-4
4. Махаме фолиото само на тези места, на които ще върви работата.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-5
5. По числата се ориентираме кой цвят къде да се сложи.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-6
6. Повтаряме, докато не се завърши цялата мозайка. Готово!
Проблеми с лепкавата основа

Това е ключовият момент в работата по диамантен гоблен. Лепилото е защитено с фолио, но ако го отлепим и работим дълго, то ще засъхне. Затова трябва да преценяваме докъде ще стигнем в съответния ден и да отлепяме частично.

Когато сте начинаещи, пък и всеки път, когато започвате нов гоблен, започнете с неголям участък, за да видите качеството на лепилото и за колко време засъхва.

Съвети по работата
 • Избор на инструмент: квадратните мъниста се хващат по-лесно с пинсети, кръглите – с писалка;
 • Подравняване на мънистата: най-лесно става с подлагане на линийка. Мънистата се опират в ръба на линийката и заемат правилно положение. Това е методът, който води до най-голяма точност;
 • Как се залепва: мънистото се поставя на мястото му и леко се притиска към лепящата основа. Не е нужно да се прилага сила, особено ако има риск от грешка, защото тогава тя трудно би била поправена. Когато сме сигурни, че даден участък е изпълнен перфектно, можем да минем мястото с валяк.
Довършителни работи

Гобленът е готов, но как да укрепим работата и да я защитим от разпадане?

Наистина, има риск с времето отделни камъчета да паднат – дали поради некачествена основа или лошо поставяне. Затова мнозина предпочитат да покрият гоблена с лак.

Лакът е най-доброто покритие за мънистата – той прониква между тях и ги слепва допълнително, без да се вижда или да се отразява върху цвета и блясъка. Ако дадено камъче се отлепи, съседите му ще го задържат на мястото му.

С какъв лак да покрием диамантен гоблен?

Акрилен лак – мат (матов) се смята за най-добрият вариант. Има го в течен вариант и на спрей. Течният се нанася две ръце. Работи се с четка или валяк.

 • Особеност: да се действа бързо, за да не потече лака, и да се нанася равномерно.
 • Между двете ръце оставете слоят добре да изсъхне, поне една нощ.

Гланцов лак също се използва, но заедно с блясъка на камъните резултатът буквално ще ни ослепи. Все пак е възможност, ако гобленът ще стои в затъмнена стая.

Дебелина на лака: колко да бъде? Това е без значение, важното е лакът да бъде разпределен равномерно.

goblen-02
Два начина за полагане на лак – намазване и напръскване

Интересен вариант е напръскване на гоблена с лак за коса. Някои хора твърдят, че става бързо и дава прекрасен резултат. Но пък излиза скъпо, така че е вариант само за малки гоблени.

Внимание! Преди да положите лака, трябва да изравните повърхността на гоблена. Прекарайте ръка и ще видите, че отделни камъчета се издават над останалите. Те не са легнали достатъчно добре и е нужно да се притиснат допълнително.

Не пропускайте етапа на изравняване на повърхността, дори и да не слагате лак. Издадените камъчета не са закрепени добре и може да паднат в бъдеще.

Рамка слага ли се?

Диамантените гоблени не изискват задължително рамка, но могат да бъдат поставени в такава. Рамката придава завършен и по-представителен вид. Такъв гоблен е чудесен подарък.

Каква рамка да изберем? Това вече зависи от вида на изображението. Някои картини стоят добре в рамка за снимка или такава от дърво. Подобно окантване обаче не е подходящо, ако гобленът е изработен от силно блестящи диаманти. Тогава сложете „тежка“ рамка, каквато подхожда на истинските текстилни гоблени.

Друг вариант е да изработим рамка от мъниста – да купим специално или да използваме останали от комплекта.

Освен рамка, можем да поставим картината в паспарту под стъкло. В такъв случай е необходимо да се съобрази височината на диамантите. Те не трябва да бъдат притискани, нито да остава процеп.

Друг проблем е изборът на стъкло. Обикновеното прави изображението мътно. Хубаво става с антиблик стъкло, но то е по-скъпо.

Диамантен гоблен в интериора

Диамантеният гоблен е специфично изображение, което не подхожда на всякакъв интериор. Самата картина може да радва окото, но по стил и цвят да не се вписва в избраното помещение. Неподходящото съчетание само вреди на гоблена.

Ако сме изработили гоблен, който виждаме, че не пасва никъде в дома ни, какво можем да направим:

 • Първо, не е задължително да го закачваме на стената, ако тя е в неподходящ цвят. Гобленът може да бъде подпрян на подходяща мебел – полица, шкаф, табуретка;
 • Второ, около гоблена може да се добавят декоративни елементи в хармония с изображението. Подходящо е да оформим кът или ъгъл около диамантената картина;
 • Гоблени с големи размери може да се сложат и на пода, тогава оставете около тях повече свободно пространство;
 • Накрая, не забравяйте да отчетете тематиката на гоблена. Действа се като при всяко друго произведение на изкуството.

Например за кухни и трапезарии подхождат цветни композиции, натюрморти, животни. За дневна и хол – абстракции, пейзажи, портрети. За спалня – романтична тематика в спокойни цветове. Може да съобразите разполагането с правилата на фън шуй, те напълно важат и за диамантените гоблени.

Вижте непременно и ТОВА:

Диамантени гоблени. Как се правят? Инструменти, схеми, аксесоари

Първоначално публикувано на:16.07.2021 @ 7:03

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Какво ядат врабчетата?

Тайните на едно врабче. Какво ядат врабчетата? Хранилка за птици как се прави?

Какво ядат врабчетата? Каква храна за врабчета да вземем? Как да направим хранилка за птици …

4 Мнения

 1. Взех 5Д диамантен гоблен от сайта Гоблени за всички, няма такъв кеф, уникално преживяване, препоръчвам 5Д!

 2. Мартина Стоянова

  Някой ще ме насочи ли към сайт с евтини или намалени диамантени гоблени и аксесоари?

 3. Искам да си направя диамантен гоблен за хола, какво е по-добре пейзажи или икони?

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *