Диамантени гоблени, как се правят
Евтини диамантени гоблени, намалени

Ръководство за диамантени гоблени. Как се правят и как се ползват самите инструменти (+ВИДЕО!)

Как правилно да направим диамантен гоблен. Постъпково ръководство за начинаещи. Какви инструменти се ползват и как? Какви материали и аксесоари? Видео инструкция

Диамантен гоблен (мозайка) е вид ръкоделие. Изпълнява се по схема, на която е дадено разположението по цветове. Вместо традиционния конец се използват специално изработени камъчета – „диаманти“, които се залепват върху тъканта. В резултат се получава картина.

goblen-03
Огромно разнообразие от теми и стилове при диамантените гоблени

Удоволствие представлява постепенното разкриване на изображението. Съществуват различни техники за това.

Техники за нареждане
Ред Как се подхожда
По цветове Работи се само с един цвят до изчерпването му на всички позиции. След това се взема следващ цвят и така се изреждат до приключване на схемата. Този метод намалява риска от грешки
По редове Редовете се изпълват последователно. Работи се отгоре надолу, за да не се докосват камъните с ръце. Може да се подравняват с линийка. Изображението се разкрива постепенно
Шахматен На първия ред се попълват нечетните позиции, на втория ред се попълват четните и така се реди шахматно. След завършване се връщаме отначало и запълваме останалите празни клетки. При тази техника картината се разкрива накрая

Какво е диамантен гоблен

Това е изкуство за любителите на прецизната и старателна работа, които не си падат по игли, конци и шиене. Работата изисква спокойствие, концентрация и съобразителност.

Ръкоделието повече прилича на мозайка, отколкото на гоблен, но се е наложило второто наименование. Основата е покрита с лепящ слой (продава се с протектор, който се сваля непосредствено преди работа), който задържа камъчетата.

Върху основата са отпечатани позициите на камъчетата – квадратчета с индекс на цвета в тях. Камъчето се поема със специален инструмент и се поставя на мястото, следва притискане, за да се залепи. Техниката изглежда лесна, но има своето предизвикателство – перфектно подравняване на камъчетата.

Използват се синтетични камъни, които напомнят по обработка и блясък истинските диаманти. С тях картините приличат на ювелирно изделие.

Диамантен гоблен има едно голямо отличие пред тъканите и бродираните събратя – камъните имат блясък, който прави картината по-ярка от обикновено, и едно голямо предимство – не губи своята привлекателност с времето. Колкото и отдавна да е направен гобленът, той остава с непроменено ярки и блестящи цветове. Такива гоблени могат да се поставят на огрени от слънцето стени в дома, за разлика от ушитите с конци.

Някои камъни са обработени по специален начин, така че дават 3D ефект. Изображението изглежда различно на светло и в сянка.

Вижте това в това видео ръководство как точно се прави диамантен гоблен. Звукът е доста лош и ако нямате подходяща уредба на компютъра, няма да чуете много, но и гледането е достатъчно в случай че гледате от телефон:

Откъде се купува?

Диамантени гоблени се предлагат в магазини, бутици и ателиета за плетива и ръкоделия. Там ще видим на живо как изглежда този тип гоблен.

Но физическите магазини не могат и не поддържат такова разнообразие от модели, каквито виждаме в интернет базираните.

Има сайтове, специализирани само в продажбата на диамантени гоблени. В тях моделите се разглеждат лесно и бързо, защото са класифицирани по различни критерии като тема, стил, цвят и др. Например иска ни се да работим цветя, животни, пейзаж или икона – веднага ще разгледаме стотици предложения от всеки клас и ще сравним цените.

Хубави и евтини диамантени гоблени може да се поръчат от този сайт: Диамантени гоблени.

Видове диамантени гоблени

Има няколко критерия, по които гоблените се различават.

По вида на мънистата: с кръгли или с квадратни диаманти.

 • Кръглите са подходящи за начинаещи и за деца, защото изглеждат добре и без да са идеално подравнени.
 • Квадратните мъниста трябва да се подравняват по ръбовете и да не се допуска разминаването им. Понякога е необходимо да си помагаме с линия, за да не се разкриви картината. Това зависи от детайлността на изображението.
 • Може да се направи гоблен с камъни Сваровски. Такива мъниста се прилепват чрез нагряване, по рядко се лепят.

По схемата, отпечатана на платното: с черно-бяла или с цветна схема.

 • На черно-бялата схема са отбелязани буквени или цифрови индекси на отделните цветове.
 • Цветната схема не работи с индекси, а необходимите цветове направо са нанесени на основата. Този вариант се предпочита за по-големи размери гоблени (намалява риска от грешка).

По степен на изпълване на изображението: пълна или частична картина.

 • Пълната картина се изпълнява изцяло с мъниста;
 • Частичната има рисуван елемент, който остава открит (най-често централният детайл).

По сложност на изпълнение – класически и усложнен вариант.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:
 • При класическото ръкоделие схемата е нанесена върху основата, както обяснявахме досега.
 • Наскоро се появиха комплекти с бяла основа, върху която е отпечатана само мрежа. Рисунката с разпределението на цветовете е дадена отделно. Това усложнява изпълнението, защото мястото на мънистата се открива самостоятелно.
Какво влиза в комплекта?
goblen-01
Комплект за диамантен гоблен

Комплектите за диамантен гоблен съдържат всички материали и инструменти, които са необходими за изработването му. Нищо допълнително не трябва да купувате. Поне така казват производителите, но факт, че някои икономисват и включват само елементи, без които не може.

Базово съдържание на комплектите
Основа върху нея е отпечатана схемата, положен е слой лепило и всичко е покрито с протектор
Мъниста (камъни, диаманти) в отделни пакетчета по цветове, всеки със собствен индекс, който се открива и на схемата
Пинсета (писалка) инструмент за хващане на отделното камъче и поставянето му на определеното за него място
Вана за мъниста кутия с улеи за по-лесно вземане на мънистата
Ръководство не е задължително

Какво няма в стандартните комплекти

Създадени са и допълнения за улесняване и ускоряване на работата по гоблена. Те не са задължителни и не присъстват в готовите комплекти, закупуват се отделно.

Те са два типа:

 • За организиране на работното място – рамка за основата, лупа и лампа за по-детайлно виждане, органайзер за мъниста, който побира всички камъчета от комплекта;
 • Инструменти – писалка за поемане на мънистото с правилна ориентация, приставка за поемане на няколко мъниста наведнъж, валяк за притискане, линийка за изравняване и др.

Понякога в комплекта има допълнително лепило за подновяване на основата. Фабричният слой може да е пресъхнал или сами да го допуснем, като преждевременно свалим фолиото.

Постъпково ръководство

Както разбрахте, има различни техники за изпълнение на гоблена, а има и разновидности гоблени. Следователно начинът за изпълнение леко ще се изменя според конкретните особености.

Например при добра лепяща основа с писалката се хваща само мънисто, при нужда от допълнително лепило първо се взема от лепилото, а после се взема мънистото.

По правило с писалка се хваща едно мънисто, но ако на схемата има много съседни мъниста от един цвят и ние разполагаме със съответното приспособление, логично ще работим и с него на подходящите места.

Това са особености, които лесно ще съобразим. Постъпковите инструкции дават само общите правила.

Особености на процеса

За да бъде приятна работата и да не се допускат грешки, има няколко условия:

 • Работното място: хубаво е да имаме постоянно място за работа, снабдено с всичко необходимо. Не е приятно по време на нареждане да ставаме за необходим инструмент или помощно средство, които сме оставили на друго място;
 • Осветеност: избираме (и изпробваме) място с правилно падане на светлината и лампа за вечерна работа;
 • Организация на мънистата: органайзерите не са излишни, когато се работи с много цветове. Те събират всички камъни, разделят ги по цвят, има място за индекса. Органайзерите спестяват търсенето на камъни по пакетчетата и намаляват риска от грешка.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-1
1. Слагаме лепило в стикчето, с което ще вземаме отделните мъниста.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-2
2. Изсипваме мънистата от необходимия цвят с оребрената кутийка.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-3
3. Работим с един цвят по цялата мозайка, докато не се свърши. С помощта на стикчето залепяме всяко мънисто на съответното място.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-4
4. Махаме фолиото само на тези места, на които ще върви работата.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-5
5. По числата се ориентираме кой цвят къде да се сложи.
almaznaya-vyishivka-kak-pravilno-delat-6
6. Повтаряме, докато не се завърши цялата мозайка. Готово!
Проблеми с лепкавата основа

Това е ключовият момент в работата по диамантен гоблен. Лепилото е защитено с фолио, но ако го отлепим и работим дълго, то ще засъхне. Затова трябва да преценяваме докъде ще стигнем в съответния ден и да отлепяме частично.

Когато сте начинаещи, пък и всеки път, когато започвате нов гоблен, започнете с неголям участък, за да видите качеството на лепилото и за колко време засъхва.

Съвети по работата
 • Избор на инструмент: квадратните мъниста се хващат по-лесно с пинсети, кръглите – с писалка;
 • Подравняване на мънистата: най-лесно става с подлагане на линийка. Мънистата се опират в ръба на линийката и заемат правилно положение. Това е методът, който води до най-голяма точност;
 • Как се залепва: мънистото се поставя на мястото му и леко се притиска към лепящата основа. Не е нужно да се прилага сила, особено ако има риск от грешка, защото тогава тя трудно би била поправена. Когато сме сигурни, че даден участък е изпълнен перфектно, можем да минем мястото с валяк.
Довършителни работи

Гобленът е готов, но как да укрепим работата и да я защитим от разпадане?

Наистина, има риск с времето отделни камъчета да паднат – дали поради некачествена основа или лошо поставяне. Затова мнозина предпочитат да покрият гоблена с лак.

Лакът е най-доброто покритие за мънистата – той прониква между тях и ги слепва допълнително, без да се вижда или да се отразява върху цвета и блясъка. Ако дадено камъче се отлепи, съседите му ще го задържат на мястото му.

С какъв лак да покрием диамантен гоблен?

Акрилен лак – мат (матов) се смята за най-добрият вариант. Има го в течен вариант и на спрей. Течният се нанася две ръце. Работи се с четка или валяк.

 • Особеност: да се действа бързо, за да не потече лака, и да се нанася равномерно.
 • Между двете ръце оставете слоят добре да изсъхне, поне една нощ.

Гланцов лак също се използва, но заедно с блясъка на камъните резултатът буквално ще ни ослепи. Все пак е възможност, ако гобленът ще стои в затъмнена стая.

Дебелина на лака: колко да бъде? Това е без значение, важното е лакът да бъде разпределен равномерно.

goblen-02
Два начина за полагане на лак – намазване и напръскване

Интересен вариант е напръскване на гоблена с лак за коса. Някои хора твърдят, че става бързо и дава прекрасен резултат. Но пък излиза скъпо, така че е вариант само за малки гоблени.

Внимание! Преди да положите лака, трябва да изравните повърхността на гоблена. Прекарайте ръка и ще видите, че отделни камъчета се издават над останалите. Те не са легнали достатъчно добре и е нужно да се притиснат допълнително.

Не пропускайте етапа на изравняване на повърхността, дори и да не слагате лак. Издадените камъчета не са закрепени добре и може да паднат в бъдеще.

Рамка слага ли се?

Диамантените гоблени не изискват задължително рамка, но могат да бъдат поставени в такава. Рамката придава завършен и по-представителен вид. Такъв гоблен е чудесен подарък.

Каква рамка да изберем? Това вече зависи от вида на изображението. Някои картини стоят добре в рамка за снимка или такава от дърво. Подобно окантване обаче не е подходящо, ако гобленът е изработен от силно блестящи диаманти. Тогава сложете „тежка“ рамка, каквато подхожда на истинските текстилни гоблени.

Друг вариант е да изработим рамка от мъниста – да купим специално или да използваме останали от комплекта.

Освен рамка, можем да поставим картината в паспарту под стъкло. В такъв случай е необходимо да се съобрази височината на диамантите. Те не трябва да бъдат притискани, нито да остава процеп.

Друг проблем е изборът на стъкло. Обикновеното прави изображението мътно. Хубаво става с антиблик стъкло, но то е по-скъпо.

Диамантен гоблен в интериора

Диамантеният гоблен е специфично изображение, което не подхожда на всякакъв интериор. Самата картина може да радва окото, но по стил и цвят да не се вписва в избраното помещение. Неподходящото съчетание само вреди на гоблена.

Ако сме изработили гоблен, който виждаме, че не пасва никъде в дома ни, какво можем да направим:

 • Първо, не е задължително да го закачваме на стената, ако тя е в неподходящ цвят. Гобленът може да бъде подпрян на подходяща мебел – полица, шкаф, табуретка;
 • Второ, около гоблена може да се добавят декоративни елементи в хармония с изображението. Подходящо е да оформим кът или ъгъл около диамантената картина;
 • Гоблени с големи размери може да се сложат и на пода, тогава оставете около тях повече свободно пространство;
 • Накрая, не забравяйте да отчетете тематиката на гоблена. Действа се като при всяко друго произведение на изкуството.

Например за кухни и трапезарии подхождат цветни композиции, натюрморти, животни. За дневна и хол – абстракции, пейзажи, портрети. За спалня – романтична тематика в спокойни цветове. Може да съобразите разполагането с правилата на фън шуй, те напълно важат и за диамантените гоблени.

Вижте непременно и ТОВА:

Диамантени гоблени. Как се правят? Инструменти, схеми, аксесоари

Първоначално публикувано на:16.07.2021 @ 7:03

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Жена Телец, характеристика, съвместимост

Жена Телец: коя е тя и какво иска? Съвместимост

♠ Характеристика на жена Телец ♠ Водеща стихия, планета ♠ Камък, защитен талисман ♠ Разпознаваема …

4 Мнения

 1. Взех 5Д диамантен гоблен от сайта Гоблени за всички, няма такъв кеф, уникално преживяване, препоръчвам 5Д!

 2. Мартина Стоянова

  Някой ще ме насочи ли към сайт с евтини или намалени диамантени гоблени и аксесоари?

 3. Искам да си направя диамантен гоблен за хола, какво е по-добре пейзажи или икони?

 4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *