test-za-bremennost

Тест за бременност и отчитане на стойности. Кои тестове са най-добри? Цена

Някои „купешки“ тестове. Тест за бременност и отчитане на стойности. Колко ранен е ранният тест?

Кой е най-добрият кръвен тест за бременност?

Ако сте решили да си направите кръвен тест за установяване на евентуална бременност, знайте че той работи на същия принцип като обикновения уринарен тест. Разликата между тях е, че единият се прави в лабораторни условия, а другия  в домашни.

И двата теста изследват наличието на така наречения човешки хормон гонадотропин – ЧХГ. Той може да бъде открит в урината около 10-14 дни след настъпването на бременността. Кръвният тест е по-прецизен метод за установяване на бременността.

Той бива два вида количествен и качествен. Количественият измерва точният брой единици на хормона ЧХГ. Качественият дава ясен и категоричен отговор дали има бременност или липсва такава. Предпочитан е вторият вид.

В началото на втория триместър количеството на този хормон намалява. Най-висока е концентрацията му през първия триместър.

Цена.

Цената за вземане на кръвна проба за бременност е в интервала от  12 до 20 лева, в зависимост от лабораторията, в която се прави.

Кога и как се прави?

Кръвен тест може да си направите седмица- две след евентуалното зачеване. До навлизането във втори триместър, когато хормонът ЧНГ все още е наличен в кръвта, тестът може да се прави и с цел проследяването на неговите нива.

Тестването предполага вземане на проба с венозна кръв.

Преди цикъл.

В дните преди цикъл кръвният тест е най-точен и може да установи наличието на бременност. Той може да бъде направен в дванадесети ден след овулация, което на практика е няколко дни преди датата на следващия цикъл.

Отчитане и стойности.

Отчитане на стойностите на ЧХГ теста показва дали е настъпила бременност или не. Показател под 5 mIU/m е признак за отсъствието на бременност. Всяка стойност над 25 mIU/m доказателство, че оплождането е настъпило.

При положителен тест.

При положителен тест е добре да се направи и кръвно изследване. То показва дали нивата на ЧХГ се покачват и са в норма за една нормално протичаща бременност. Амбулаторното изследване трябва да се направи повече от два пъти за период от 48 до 72 часа.

Кръвният тест помага да се установи наличието на извънматочна или гроздовидна бременност.

Колко ранен е ранният тест?

Най-ранният тест може да бъде направен между 12-ти и 18-ти ден от началото на овулацията. Това е времето, в което хормонът на бременността се покачва и може да бъде отчетен от съвременните тестове.

Въпреки, че много от тестовете обещават отчитане на резултат няколко дни след полов акт, не се осланяйте на това предположение. В подобен случай рискувате да получите грешен резултат.

Най-подходящият момент да си направите теста е един ден след закъснението на цикъла. В случай, че той е нередовен, направите го след като цикълът Ви закъснее повече от обичайната  му продължителност. Напр. ако тя е 32 дни, добре е да си направите тест на 33-ти или 34-ти ден.

Кои са най-добрите?

Най-предпочитаните марки тестове за бременност са Клиър (Clear) и Шуър Чек (Sure Chek). Кой е  най-добрият тест е трудно да се отговори на този въпрос, тъй като достоверността на резултата зависи от правилно изпълнение на процедурата по тестването.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Макар и рядко, тестът може да отчете бременност при липса на такава в резултат приема на медикаменти, увеличаващи нивата на хормона на бременността.

Престо – плюсове и минуси.

Престо е тестът, даващ най-ранни резултати за настъпила бременност. Комплектът включва два теста. Единият се прави пет-седем дни след полов акт, а другия на първия ден след закъснението на цикъла. Това е предимството му пред останалите тестове.

Основният минус е, че често при положителен резултат отчита бледа втората чертичка. Дами, които са използвали този тест, споделят опита си с него.

Вие знаете ли друг метод за установяване на бременността. Споделете го с нас, като оставите коментар по-долу. Споделете текста с приятелите си, вероятно и на тях ще бъдат интересни методите, които предлагаме.

Използвайте бутоните за споделяне към сайта. Сърдечно Ви благодарим, че сте наши читатели и споделяте материалите ни.

За grozdan

Прочети още

Дамски рокли - 01 damski-rokli-01

Как да направим старите дрехи модерни и други ценни съвети

Как да направим старите дамски и мъжки дрехи като нови, да върнем цвета на черните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *