test za bremennost

Кръвен тест за бременност и др. Отчитане на стойности. Кои тестове са най-добри? Цена

Някои „купешки“ тестове. Тест за бременност и отчитане на стойности. Колко ранен е ранният тест?

Кой е най-добрият кръвен тест за бременност?

Ако сте решили да си направите кръвен тест за установяване на евентуална бременност, знайте че той работи на същия принцип като обикновения уринарен тест. Разликата между тях е, че единият се прави в лабораторни условия, а другия  в домашни.

И двата теста изследват наличието на така наречения човешки хормон гонадотропин – ЧХГ. Той може да бъде открит в урината около 10-14 дни след настъпването на бременността. Кръвният тест е по-прецизен метод за установяване на бременността.

Той бива два вида количествен и качествен. Количественият измерва точният брой единици на хормона ЧХГ. Качественият дава ясен и категоричен отговор дали има бременност или липсва такава. Предпочитан е вторият вид.

В началото на втория триместър количеството на този хормон намалява. Най-висока е концентрацията му през първия триместър.

Цена.

Цената за вземане на кръвна проба за бременност е в интервала от  12 до 20 лева, в зависимост от лабораторията, в която се прави.

Кога и как се прави?

Кръвен тест може да си направите седмица- две след евентуалното зачеване. До навлизането във втори триместър, когато хормонът ЧНГ все още е наличен в кръвта, тестът може да се прави и с цел проследяването на неговите нива.

Тестването предполага вземане на проба с венозна кръв.

Цена на кръвен тест за бременност

Кръвен тест за бременност се извършва на много места в София, Пловдив, Варна и в други селища. Цените варират от 13 до 20 лева, като най-евтино е в болниците „Медлайн“, а най-скъпо – в „Бодимед“. В Токуда цената е по-скоро към ниските стойности – 15 лева, но там работят едни от най-добрите специалисти в областта.

Те имат и отделен център за асистирана репродукция, който ще ви свърши работа, ако бременността все не се получава. Подробности можете да видите ТУК: Инвитро в Токуда.

Преди цикъл.

В дните преди цикъл кръвният тест е най-точен и може да установи наличието на бременност. Той може да бъде направен в дванадесети ден след овулация, което на практика е няколко дни преди датата на следващия цикъл.

Отчитане и стойности.

Отчитане на стойностите на ЧХГ теста показва дали е настъпила бременност или не. Показател под 5 mIU/m е признак за отсъствието на бременност. Всяка стойност над 25 mIU/m доказателство, че оплождането е настъпило.

При положителен тест.

При положителен тест е добре да се направи и кръвно изследване. То показва дали нивата на ЧХГ се покачват и са в норма за една нормално протичаща бременност. Амбулаторното изследване трябва да се направи повече от два пъти за период от 48 до 72 часа.

Кръвният тест помага да се установи наличието на извънматочна или гроздовидна бременност.

Колко ранен е ранният тест?

Най-ранният тест може да бъде направен между 12-ти и 18-ти ден от началото на овулацията. Това е времето, в което хормонът на бременността се покачва и може да бъде отчетен от съвременните тестове.

Въпреки, че много от тестовете обещават отчитане на резултат няколко дни след полов акт, не се осланяйте на това предположение. В подобен случай рискувате да получите грешен резултат.

Най-подходящият момент да си направите теста е един ден след закъснението на цикъла. В случай че той е нередовен, направите го след като цикълът Ви закъснее повече от обичайната  му продължителност. Напр. ако тя е 32 дни, добре е да си направите тест на 33-ти или 34-ти ден.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Кои са най-добрите?

Най-предпочитаните марки тестове за бременност са Клиър (Clear) и Шуър Чек (Sure Chek). Кой е  най-добрият тест е трудно да се отговори на този въпрос, тъй като достоверността на резултата зависи от правилно изпълнение на процедурата по тестването.

Макар и рядко, тестът може да отчете бременност при липса на такава в резултат приема на медикаменти, увеличаващи нивата на хормона на бременността.

Престо – плюсове и минуси.

Престо е тестът, даващ най-ранни резултати за настъпила бременност. Комплектът включва два теста. Единият се прави пет-седем дни след полов акт, а другия на първия ден след закъснението на цикъла. Това е предимството му пред останалите тестове.

Основният минус е, че често при положителен резултат отчита бледа втората чертичка. Дами, които са използвали този тест, споделят опита си с него.

Вие знаете ли друг метод за установяване на бременността. Споделете го с нас, като оставите коментар по-долу. Споделете текста с приятелите си, вероятно и на тях ще бъдат интересни методите, които предлагаме.

Използвайте бутоните за споделяне към сайта. Сърдечно Ви благодарим, че сте наши читатели и споделяте материалите ни.

Вижте и ТОВА:

Тест за бременност и менопауза и другите тестове. Кога и как се прави?

Първоначално публикувано на:06.12.2021 @ 7:57

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Отвращаване от алкохол. Лечение на алкохолизъм в домашни условия

Има ли ефикасно лекарство против алкохолизъм? Тайно лечение в домашни условия

Търсим ефикасно лекарство против алкохолизъм. Възможно ли е тайно лечение на алкохолизъм с хапчета и …

3 Мнения

  1. Илиева

    Аз лично си правя кръвен тест за бременност в лабораториите на Синево. Там е по-скъпичко, но става бързо и не е нужно да ходиш по болници и да се заразяваш с разни неща.

  2. Д-р Маркова

    Питаха ме кога се прави кръвен тест за бременност? Това трябва да стане в периода между една пълна седмица от датата, когато предполагате, че може да сте забременяла, до 12 пълни дни след тази опционална дата.

  3. Ненчо Балканов

    Как се прави тест за бременност ли? Тук https://youtu.be/L0YmXKswySc има хубаво видео от ЛовГайд, където се обяснява ясно и достъпно от една хубава мацка как става това. 8 минути и половина е и придобиваш горе-долу някаква представа, въпреки че няма нагледно показване, както обичам, а само си приказва.

  4. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *