Къщи за бедни, закон за даването и получаването

Китайски милиардер подари 258 разкошни къщи, в които никой не живее

Несъразмерните подаръци развращават. Следствие от Закона за даването и получаването и Принципа на справедливостта. Ето две истории, които обясняват нещата. Китайски милиардер похарчи $ 31.9 млн. за строителството на къщи, които стоят пусти. Вече 5 г. хората не могат да се разберат кои са достатъчно бедни, за да ги получат. На Филипините доста по-скромно селище се пука по шевовете и няма никакви проблеми с настаняването.

През 2013 г. милиардерът Чен Шенг отделя $ 31.9 млн. за строителството на къщи за бедни в родното си селище. С парите и на отредения терен се осигуряват 258 сгради. Строителството завършва през 2016 г. И до днес тези къщи стоят празни, като смразяващ град на мъртвите.

Мислите, че къщите не са били харесани? Нищо подобно. Някои журналисти ги определят като луксозни вили, а не като домове за бедни. Сградите са триетажни, с пет спални, две гостни и гараж. Към всяка има собствена градина, а на няколко сгради е устроена спортна площадка и сцена за мероприятия.

Къщи за бедни, закон за даването и получаването
Спорните къщи си стоят така

Проблемът не е в къщите, а в характера на хората, отбелязва dymontiger.livejournal.com. Къщите са подарък от бизнесмена, който пожелал да подпомогне бедните хора в родния си град. Той не поискал никакви пари, а единствено мир и съгласие. Но те и до днес не са постигнати!

Съгражданите на Чен Шенг пета година се препират кой да се настани в къщите. През 2013 г., когато строителството започвало, кварталът бил разчетен за 190 семейства. Още тогава имало знаци, че къщите няма да стигнат за всички желаещи. Затова бизнесменът отпуснал пари за още 68 постройки. Това не помогнало.

Къщи за бедни, закон за даването и получаването
Дарените къщи са наистина скъпи

Междусъседската война започнала още с обявяването на плана за строителство. Жителите на селището се наострили помежду си и започнали да спорят за кого да има къщи. Проблемът бил, че китайските семейства за многолюдни. Хората се борели да получат отделни домове и за децата си, и за внуците. Те не искали отново да живеят нагъсто и виждали възможност всеки да заживее собствен живот отделно.

Нещата се усложнили, когато в селището се върнали и семейства, които преди години се преселили, за да търсят препитание в по-големи градове. Те също смятали, че имат право да получат безплатна къща.

Въпросът можело да се реши еднолично от дарителя, но той бил дълбоко разочарован от поведението на хората. Те постоянно го атакували и обвинявали, че не е построил къщи за всички нуждаещи се. Чен Шенг просто престанал да се връща у дома и оставил селище на произвола на съдбата. И днес къщите пустеят, а местните продължават да спорят.

Очевидно, проблемът е в прекалено високата стойност на къщите. Те са големи, добре направени и луксозно изпълнени. Дори и семействата, които не са смятани за бедни, изглеждат такива спрямо стойността на имотите. Те са ценност за абсолютно всеки китаец в този район.

Къщи за бедни, закон за даването и получаването
Китаецът Сюн Шуйхуа подарява къщи на 90 семейства в село Сюнкян, провинция Цзянси. Хората и там започват да се карат и да си завиждат

Нереализиран остава вторият етап от плана на милиардера. Той смятал да построи близо до новото селище свинеферма, в която местните хора да работят и да осигуряват препитанието си. Според бизнес плана, производството на свинско месо щяло да осигурява на работниците годишен доход от $32 000 – размер, немислим за много китайци.

Впрочем историята не завършва дотук. Местните жители се провалят и трети път. Те не успяват да опазят построените домове. Те са обект на кражби и вандализъм. Алчните жители вече са откраднали всичко, което може да се изнесе, а останалото е разбито от вандали. Хулигани влизат в къщите и вилнеят необезпокоявани. Градчето не може да се съживи, без някой да вложи още много пари за ремонт.

“Демир

А ето и една по-нова история от същия край на света. Подобно селище с безплатни къщи за бедни се пръска по шевовете. Няма никакви проблеми с настаняването. Може би причината е, че домовете са малки и едноетажни и повече приличат на бараки.

Филипинското селище също е дарение – от

Световния шампион по бокс Мани Пакиао

През 2019 г. единственият до днес боксьор – световен шампион в 8 различни категории, завърши селище за най-бедните си съселяни. Мани е заработил милиони долари и пожелава да сподели част от тях с хората, където е прекарал тежкото си детство.

Къщи за бедни, закон за даването и получаването
Селището на боксьора

Мани Пакиао изминава дълъг път до богатството и славата. Като малък той е гладувал и понякога изкарвал деня дори и без шепа ориз. Но твърдият му характер му позволил да израсне от беден филипинец до спортист от световна величина.

Главното е, че боксьорът не забравя колко трудно живеят хората в неговата роднина. С една от големите си печалби от боксова победа той простоява няколко къщи за бедни в родното си селище   Танго.

Боксьорът не спира дотук. През 2019 г. той разширява проекта. Новото селище бива наречено Пакман Вилидж. В него има домове за хиляди хора.

Мани иска младото поколение да се занимава със спорт, затова до домовете построява много закрити и открити спортни площадки. Освен това в селището се изгражда многофункционален център и обществен парк..

Така Пакиао става един от най-известните филипинци. Хората му имат доверие и той с лекота влиза в политиката.Къщи за бедни, закон за даването и получаването

Домовете на Мани са пълни. Селището е на 100% населено.

Къде е разликата? Китайските постройки са големи и скъпи. Домовете във Филипините са скромни едноетажни хижи. В първия случай проектът се проваля, във втория – изпълнява на 100%  предназначението си. Та, да се върнем на началото – прекалените подаръци развращават.

Как мислите? Споделете други подобни примери в полето за коментари.

 

За Радост Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *